Nucile: cele mai cunoscute tipuri de nuci și beneficiile lor pentru sănătate

Nucile: cele mai cunoscute tipuri de nuci și beneficiile lor pentru sănătate

Nucile sunt fructe uscate apreciate în întreaga lume pentru gustul lor deosebit și reprezintă o sursă de energie și de sănătate pentru cei care le consumă. Sunt bogate în iod, acizi grași saturați și polinesaturați, proteine, fibre vitamine și minerale.

Nucile sunt alimente recomandate în diete atât de către nutriționiști, cât și de către medici, datorită numeroaselor beneficii pe care ni le oferă. Specialiștii spun că este suficient să mâncăm aproximativ șapte nuci pe zi pentru a obține întregul potențial al beneficiilor lor pentru sănătate.

Bogate în acizi grași saturați și polinesaturați, care ajută la scăderea colesterolului LDL (rău) și la creșterea HDL-ului (colesterolului bun), nucile contribuie, de asemenea, la reducerea riscului altor complicații cardiovasculare și la corectarea diabetului.

Care sunt însă cele mai renumite beneficii ale nucilor?

  • Ajută la scăderea colesterolului din sânge;
  • Consumul lor previne diabetul, anumite tipuri de cancer și bolile cardiovasculare;
  • Reprezintă un aliment recomandat în diete;
  • Îmbunătățesc bolile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă și psoriazisul, datorită conținutului de acizi grași omega 3;
  • Reduc la minimum disconfortul sindromul premenstrual și simptomele menopauzei prin prezența acizilor grași omega 6.
  • Reprezintă un aliat puternic împotriva afecțiunilor asociate glandei tiroide, datorită conținutului de iod (nucile reprezintă una dintre cele mai bogate surse de conținut de iod).

Nucile sunt considerate alimente minune pentru sănătate

Conform cercetărilor, nucile reprezintă un aliment minune, datorită nivelului ridicat de antioxidanți și proteine. De asemenea, antioxidanții pe care îi conțin nu numai că sunt în cantitate mai mult decât suficientă, ci sunt și foarte puternici. De exemplu, polifenolii antioxidanți din nuci (compuși chimici antioxidanți ce ajută organismul să contracareze efectele moleculelor care provoacă oxidarea și deteriorarea celulelor) sunt de la 4 până la 15 ori mai puternici decât vitamina E, despre care se știe că este foarte benefică pentru efectele sale antioxidante puternice.

Nucile, o sursă sigură de grăsimi polinesaturate și mononesaturate

Multe persoane nu consumă nuci crezând că au multe grăsimi și se tem că acestea le pot afecta atât sănătatea, cât și silueta, însă puțini știu că ele conțin grăsimi polinesaturate și mononesaturate, care sunt „grăsimi bune”, și nu conțin grăsimi saturate dăunătoare, ce pot provoca îngustarea arterelor.

Nucile pot înlocui cu succes carnea

Și pentru a-și completa beneficiile ca alimente minune, nucile sunt o sursă bogată de proteine, putând astfel înlocui cu succes carnea (ideale pentru vegetarieni). Sunt recomandate pentru a fi mâncate la gustări, însă reprezintă și un ingredient de bază în pregătirea multor rețete, atât dulci, cât și sărate, datorită aromei și texturii lor particulare.

Câte tipuri de nuci există și care sunt beneficiilor lor asupra sănătății?

Există mai multe tipuri de nuci, iar fiecare dintre ele au anumite proprietăți despre care este bine să știm, pentru a le alege pe cele mai recomandate nouă și cu numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, mai ales dacă ne confruntăm cu anumite afecțiuni.

Nucile Macadamia

Numite și „reginele nucilor”, nucile Macadamia provin din Australia și sunt considerate cele mai fine nuci din întreaga lume, reprezentând în același timp o gustare rafinată. Se remarcă printr-o aromă destul de particulară și sunt utilizate pe scară largă la copturi.

Acest tip de nuci:
  • Reprezintă o adevărată sursă de calciu, care previne uzura osoasă;
  • Conțin magneziu și potasiu, cu rol în reducerea migrenelor și a riscului de cancer;
  • Sunt un izvor de fibre, ce au ca scop îmbunătățirea funcționalității intestinului, favorizând astfel digestia;
  • Oferă beneficii cardiovasculare prin scăderea colesterolului LDL; doar prin înlocuirea gustărilor cu 15 nuci de macadamia,
  • nivelul de colesterol LDL se îmbunătățește, special la adulții cu hiperlipidemie (niveluri ridicate de grăsimi în sânge);
  • Reduc riscul de afectare cognitivă ușoară, atât în ​​timpul îmbătrânirii, cât și în faza de tranziție între demență sau deficiență - cognitivă ușoară la boala Alzheimer, datorită conținutului de grăsimi mononesaturate;
  • Reprezintă o sursă bună de tiamină și mangan;
  • Contribuie la reducerea biomarkerilor pentru inflamație și stres oxidativ, studiu dovedit la persoanele care au consumat 15% dintre caloriile lor în nuci de macadamia;
  • Joacă un rol important prevenirea bolii arteriale coronariene.

Nuci Pecan

Nucile Pecan au o aromă fină, dulce, untoasă, și o textură crocantă. Acest tip de nuci a ajuns printre cele mai apreciate în întreaga lume, datorită beneficiilor sale antioxidante, fiind astfel unul dintre cele mai bune alimente din lume din categoria nucilor.

Acestea sunt servite ca aperitiv însoțit de migdale, afine sau ciocolată, iar datorită aromei sale dulci, sunt, de asemenea, utilizate pe scară largă pentru prepararea deserturilor, jeleurilor și gemurilor.

Printre beneficiile sale pentru sănătate, menționăm:
  • Reprezintă o sursă bogată de zinc, magneziu, potasiu și vitaminele A, B și E;
  • Favorizează sistemul cardiovascular;
  • Întârzie degenerarea sistemului nervos;
  • Previne osteoporoza.

Nucile clasice (nuci europene sau spaniole)

Nucile obișnuite (cunoscute și sub numele de nuci europene sau spaniole), sunt cele pe care suntem obișnuiți să le vedem peste tot în jurul nostru și, probabil, să le consumăm cel mai des, România fiind unul dintre locurile cele mai productive pentru acest tip de nuci (sezonul ideal spre a fi consumate este toamna).

Conțin mult mai mulți antioxidanți decât celelalte tipuri de nuci, iar recomandarea specialiștilor este să fie consumate neprăjite, în starea lor naturală, pentru a profita din plin de beneficiile lor pentru sănătate.

Care sunt acestea?
  • Îmbunătățesc capacitățile neuronale;
  • Reprezintă o adevărată sursă de antioxidanți;
  • Contribuie la starea pozitivă de spirit;
  • Favorizează digestia;
  • Reduc nivelul de colesterol în sânge și îmbunătățesc circulația, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare.

Nucile Californiene

Dintre cele mai cunoscute tipuri de nuci, nucile californiene se remarcă prin dimensiuni mari și forme regulate, dar mai ales prin beneficiile pe care le oferă pentru sănătate.

  • Ajută la reglarea nivelului de colesterol;
  • Scad tensiunea arterială;
  • Reduc inflamația vaselor de sânge și riscul de accident vascular cerebral;
  • Contribuie la inhibarea unor factori de risc pentru cancerul de colon și încetinesc dezvoltarea acestei boli.
  • Protejează împotriva cancerului de prostată și ar putea încetini această boală.
  • Îmbunătățesc colesterolul bun la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
  • Cresc memoria și concentrarea și scade deteriorarea asociată vârstei, fiind recomandate persoanele cu vârstă înaintată.
  • Protejează celulele creierului, întârzie debutul și încetinesc evoluția Alzheimerului.
  • Combat obezitatea, în special la femei.
  • Protejează împotriva cancerului de sân;
  • Ajută la scăderea sindromului metabolic.

Nucile Braziliene

Nucul din Brazilia, un copac sălbatic din Amazon care poate atinge până la 50 de metri înălțime și poate trăi peste o mie de ani, ne oferă ale lui fructe uscate, rotunde, ce reprezintă o sursă bogată de proteine, fibre dietetice, seleniu, cupru și magneziu, fiind astfel un izvor de energie pentru cei care le consumă. Care sunt însă proprietățile sale?

  • Reprezintă un aliment de bază în prevenirea afectării celulare;
  • Ajută la combaterea stresului oxidativ, întârziind astfel procesele îmbătrânirii;
  • Contribuie la întărirea sistemului imunitar;
  • Joacă un rol important în normalizarea funcției tiroidei;
  • Ajută la controlul greutății;
  • Mențin sănătatea cardiovasculară;
  • Leac pentru scăderea colesterolului.

În ciuda nutrienților săi, trebuie să avem însă grijă cu cantitatea consumată, deoarece excesul de seleniu poate afecta sănătatea. Se recomandă astfel consumul lor moderat sau la prescrierea medicului specialist.

Nucile de caju sau Nucile Indiene

Foarte cunoscute mai ales sub denumirea de caju, nucile indiene sunt foarte sănătoase, deoarece:
  • au proprietăți antiinflamatorii, conțin minerale esențiale ale fosforului, magneziului, cuprului și manganului.
  • contribuie la reducerea colesterolului (cercetările dezvăluie că bărbații și femeile cu colesterol moderat crescut de LDL care au consumat între 16 și 36 nuci de caju pe zi au înregistrat o reducere a colesterolului total și a LDL-ului în decurs de o lună).

Nucile de caju sunt cultivate în principal în Brazilia și India. Acestea sunt extrem de nutritive și au o aromă distinctivă, care fac minuni în bucătăria din Asia de Sud și Sud-Est, reprezentând totodată un ingredient extrem de folosit în rețete cu pui și vegetariene din India de Sud. În țările occidentale, acestea sunt consumate în principal ca aliment alimentar bogat în proteine.

Nucile nu trebuie să lipsească din dieta și din viața noastră

Nucile sunt recomandate tuturor persoanelor, datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate, dar în special persoanelor care se confruntă cu afecțiunile menționate în acest articol.

Înainte de a introduce nucile în dieta noastră, este bine să întrebăm medicul specialist dacă acestea ne sunt recomandate, dar și în ce cantitate este propice să le consumăm. Alimentele minune pot face într-adevăr minuni pentru noi, doar să le folosim cu încredere și „ca la carte”.

Efecte benefice alte nucilor

  • Digestiv
  • Circulator
  • Recomandate în diete
  • Îmbunătățesc bolile inflamatorii
  • Recomandate pentru sindromul premenstrual și menopauză
  • Aliat împotriva anemiei
  • Bune pentru migrene
  • Reduc riscul de cancer
  • Scad colesterolul din sânge
  • Cognitiv (îmbunătățesc funcția cognitivă, cresc memoria, concentrarea și scad deteriorarea asociată vârstei)
  • Aliat împotriva bolilor de inimă
  • Previn osteoporoza
  • Combat obezitatea, în special la femei
  • Ajută la scăderea sindromului metabolic
  • Contribuie la întărirea sistemului imunitar
  • Normalizează funcționarea tiroidei

Efecte adverse

  • Creșterea în greutate
  • Alergii
  • Umflături și erupții cutanate
  • Diaree
  • Greață
  • Atacuri de astm
  • Umflarea gâtului și a limbii
  • Acnee
  • Ulcer

Contraindicații:

  • Persoanelor obeze
  • Femeilor însărcinate și care alăptează
  • Bolnavilor de astm
  • Persoanelor alergice sau cu probleme dermatologice

Comentarii

Evaluează acest articol: