Goji

Tot ce trebuie să știi despre fructele goji

Fructele goji sunt sursa naturală cu cea mai mare concentrație de melatonină și au a treia cea mai mare capacitate antioxidantă dintre fructele de pădure uscate. Printre acești antioxidanți se numără zeaxantina (care protejează ochii) și polizaharidele (care scad riscul de boli de inimă, cancer, diabet și îmbătrânire a pielii).

Goji sunt vândute și consumate în țara noastră sub formă uscată și sunt fructele a două plante înrudite: Lycium barbarum și Lycium chinense. Ambele aparțin familiei Solanaceae, care mai include roșiile, vinetele, ardeii grași și iuți, cartofii, tutunul și plante ornamentale ca petuniile sau regina nopții. În contemporaneitate, aceste fructe sunt prezentate drept un „superaliment”, datorită conținutului bogat de proteine, vitamine, minerale, antioxidanți, aminoacizi și melatonină. Astăzi, cei mai mari producători de goji sunt China, Marea Britanie, Canada, SUA și Australia.

Scurt istoric goji

Goji sunt un tip de fructe de pădure care fac parte din medicina tradițională chineză, vietnameză, coreeană și japoneză încă din secolul 3 d.Hr. Generații de asiatici le-au consumat cu încredere, oamenii fiind convinși că astfel vor trăi mai mult sau că pot trata probleme de sănătate ca diabetul, hipertensiunea, febra și bolile oculare care vin la pachet cu bătrânețea. Legenda spune că, acum câteva sute de ani, un grup de călugări budiști din tibet au gustat câteva fructe coapte, care creșteau în spatele unei fântâni. Pentru că aveau gust bun, au început să le consume zilnic și au trăit mult mai mult decât colegii lor de mănăstire, concluzionând că fructele colorate au fost motivul.

Tipuri de goji

Lycium barbarum și Lycium chinense sunt specii de copaci originari din China; primul crește acum în Asia și SE Europei, iar al doilea în China, Japonia și Marea Britanie (unde a fost naturalizat în zonele de coastă). Fructele acestor arbori sunt „roșii-portocalii”, elipsoidale, au 1-2 cm lungime și sunt pline de semințe (seamănă cu ardeii iuți sau cu niște mini-roșii cherry). Aceste fructe de pădure pot fi consumate proaspete sau uscate (ca stafidele), sub formă de suc, ceai, vin, extract sau suplimente alimentare (pudră sau capsule). Ele sunt culese cu grijă, apoi sunt uscate la soare sau prin deshidratare mecanică.

Din aceeași familie cu goji (Solanaceae) face parte și planta Lycium ruthenicum, ale cărei fructe sunt numite „goji negre”, deși aparțin altei specii: fructele acesteia seamănă cu măslinele când sunt proaspete și sunt consumate de obicei uscate.

Ce gust au fructele goji?

Fructele proaspăt culese sunt ușor dulci, au o coajă subțire și semințe mărunte, care nu afectează gustul. După consum, în gură îți rămâne un ușor gust amar. După ce sunt uscate, goji sunt dulci-acrișoare, lasă un gust ușor amărui și au o textură interesantă.

Informații nutriționale goji (100 g)

Activitatea antioxidantă prezentă în 100 g de produs, in vitro (în laborator), este măsurată în mod oficial de Scara ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Conform acesteia, fructele goji uscate ocupă locul al treilea în topul a ceea ce considerăm în mod comun a fi fructe de pădure uscate, după afinele uscate (Vaccinium myrtillus) – 48.320 și fructele de dracilă uscate (Berberis vulgaris) – 27.300, cu o valoare ORAC de 4.310. Fructele goji proaspete au o valoare ORAC de 3.290.

Conform nutritionvalue.org, fructele goji uscate conțin:

Valori nutriționale:

- calorii: 349
- carbohidrați: 77 g (28% din DZR)
- fibre: 13 g (46% din DZR)
- proteine: 14,2 g (29% din DZR)
- grăsimi totale: 0,4 g (1% din DZR)
- grăsimi saturate: 0 g

Vitamine si minerale:

- Vitamina A: 26.822 UI (536% din DZR)
- Vitamina C: 48,4 mg (54% din DZR)
- calciu: 190 mg (15% din DZR)
- fier: 6,8 mg (38% din DZR)
- sodiu: 298 mg (13% din DZR)
DZR: doza zilnică recomandată

Beneficii și proprietăți

Componentele cu activitate biologică intensă din goji sunt polizaharidele Lycium barbarum (PLB-uri), carotenoidele și fenolii, acestea fiind principalii antioxidanți care le conferă proprietăți benefice, când vine vorba despre sănătatea umană. În plus, aceste fructe uscate conțin 17 aminoacizi (inclusiv 8 din cei 9 aminoacizi esențiali), mult mai mulți decât alte fructe de pădure. Cu toate acestea, trebuie spus că cercetările de specialitate legate de goji au fost făcute preponderent pe animale sau în laborator, deci sunt necesare studii clinice pe oameni suplimentare, pentru a trage concluzii clare. Mai jos am trecut în revistă proprietățile și beneficiile care vin la pachet cu fructele goji – descoperă-le și tu!

Goji sunt bogate în antioxidanți

Printre substanțele antioxidante din goji se numără: vitaminele A și C, carotenoidele (zeaxantină, betacaroten), polizaharide Lycium barbarum și compușii fenolici (flavonoide, acid clorogenic, rutină). Acestea protejează corpul de radicalii liberi și stresul oxidativ, care produc îmbătrânirea precoce și pot favoriza apariția bolilor cronice. Goji pot crește nivelul antioxidant din corpul uman, dacă sunt administrate sub formă de băutură, indică studii din 2009 și 2011.

Goji pot combate cancerul

Vitamina C, zeaxantina și carotenoidele luptă toate împotriva cancerului: încetinesc dezvotarea tumorală, reduc inflamația, combat celulele canceroase. Studii de laborator, pe oameni și animale au făcut o legătură între extractul de goji, consumul regulat al acestor fructe uscate și activitatea anti-cancerigenă (1994, 2004, 2005, 2006, 2010, 2014).

Goji pot proteja inima

Studii pe animale arată că extractul de goji poate avea un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol și trigliceride (2004), grație polizaharidelor antioxidante și a vitaminelor din acesta. Alte cercetări au concluzionat că PLB-urile reduc deteriorarea miocardică (2010) și hipertensiunea (1998).

Goji pot stabiliza glicemia

Consumul de goji poate da o mână de ajutor și bolnavilor de diabet. Analizele de specialitate – de laborator, pe oameni și animale – indică faptul că fructele goji și extractul obținut din acestea pot echilibra și controla insulina și glicemia, pot reduce nivelul colesterolului total și trigliceridelor și crește nivelul colesterolului „bun”/HDL, în cazul diabetului de tip 2 (2004, 2005, 2006, 2007, 2013 și 2015).

Goji mențin ficatul sănătos

Studii din 2015 indică faptul că aceste fructe uscate pot ajuta la administrarea sănătății ficatului, preveni avansul bolii ficatului alcoolic, dar și creșterea tumorală la nivelul acestui organ.

Goji au efect neuroprotector

Și creierul tău are de profitat în urma consumului regulat de goji: tratamentul cu PLB-uri poate proteja împotriva accidentului vascular cerebral (2012), sucul și extractul cresc performanța cerebrală și acuitatea mentală, pot îmbunătăți comportamentele depresive și anxioase, pot crește starea de calm și mulțumire, reducând stresul (2008, 2016).

Goji te ajută să dormi mai bine

Melatonina este hormonul secretat noaptea de glanda pineală din centrul creierului nostru, care ne reglează ritmul circadian și ne ajută să adormim. Suplimentele de melatonină sunt administrate pentru a preveni sau a reduce simptomele legate de diferența de fus orar (așa-numitul „jet lag”). Acest hormon nu este produs doar în corpul uman, este și prezent în mod natural în unele plante – cum este și cazul fructelor goji. Acestea sunt sursa naturală cea mai mare de melatonină: 15 mcg/1 porție de 28 g! Prin urmare, o mână de goji consumate cu 30-45 de minute înainte de culcare îi pot da lui Moș Ene o mână de ajutor. Cercetarea din 2008 menționată mai sus a descoperit o legătură pozitivă și între sucul de goji și o calitate îmbunătățită a somnului.

Goji sprijină sistemul imunitar

Vitaminele A și C sunt vitale pentru o imunitate puternică, iar studiile pe animale arată că fructele goji cresc eficacitatea vaccinului antigripal (2014), că extractul și sucul concentrat pot impulsiona funcția imunitară, prin creșterea numărului limfocitelor – celulele responsabile de protejarea organismului de bacterii și virusuri (2000, 2008, 2009).

Goji pot păstra pielea sănătoasă

Conținutul de betacaroten din goji contribuie la sănătatea pielii, reduce iritația, combate efectele negative ale razelor solare și reduce impactul îmbătrânirii asupra tenului (notează cercetări din 2010 și 2003 – 1 și 2).

Goji pot proteja ochii

Aceiași antioxidanți (în special zeaxantina, care le dă culorea intensă) te pot ajuta să combați bolile oculare degenerative: aceștia luptă împotriva efectelor razelor UV și radicalilor liberi, reduc hipopigmentarea și depozitele galbene de la nivel ocular, protejează retina de celulele responsabile de glaucom (2011 și 2014). PLB-urile protejează și ele nervii oculari (2011, 2012).

Goji cresc nivelul de energie și performanță atletică

Aceste fructe de pădure uscate îți aduc multă energie într-o porție mică, fiind bogate în fibre, proteine, vitamine și minerale. Consumul de extract concentrat de goji sau de suc îți pot crește nivelul de energie, de performanță ateletică și pot crește producția de mușchi și de glicogen în ficat – formă de glucoză care ajută la activitatea fizică (2000, 2008).

Goji pot crește fertilitatea

Aceste fructe de pădure au fost folosite din vechime pentru a crește fertilitatea, iar un studiu din 2011 (pe animale) arată că PLB-urile din goji pot crește cantitatea și motilitatea spermei, pot îmbunătăți performanțele sexuale și nivelul de testosteron.

Contraindicații și efecte adverse

Fructele goji pot fi consumate în siguranță, cu moderație. Dar trebuie avut în vedere că unele persoane pot fi alergice, iar goji pot interfera cu anumite medicamente (pentru diabet, anticoagulante sau care reglează tensiunea), deci cere întotdeauna sfatul medicului! Același sfat este valabil și pentru femeile însărcinate sau care alăptează.

Un consum prea mare de goji poate duce la toxicitate apropo de cantitatea de Vitamina A ingerată. Dar și la un aport prea mare de calorii, carbohidrați și fibre; acestea din urmă pot, în exces, provoca balonare, constipație, diaree și crampe abdominale.

Mod de administrare

Doza de goji recomandată zilnic este de:
- 25 g/zi, în cazul fructelor uscate;
- 20 ml de ½ ori/zi, în cazul sucului (administrat diluat sau ca atare);
- 1-2 capsule/zi, în cazul suplimentelor alimentare sub formă de capsulă,
- 6-18 g/zi, în cazul suplimentelor alimentare pulbere.

Mod de depozitare și utilizare

În stare proaspătă, goji rezistă câteva zile la frigider. Uscate, le poți păstra până la 1 an: depozitează-le la frigider, pentru a le prelungi durata de consum. O regulă general valabilă apropo de încorporarea acestor fructe uscate în alimentație este să le folosești ca pe stafide: hidratează-le în apă călduță timp de 5-10 minute, apoi adaugă-le în iaurt ori peste cereale integrale, cu lapte (la micul dejun), mănâncă-le pe post de gustare între mese (amestecate cu semințe, nuci și alte fructe uscate), presară-le în salate, încorporează-le în rețete dulci (smoothie-uri, brioșe, prăjituri, torturi, checuri) sau sărate (pâine, supe, tocănițe, feluri asiatice).

Poți face și ceai de goji: toarnă apă fierbinte peste 2 lingurițe de frucute sau amestec de fructe și frunze de goji, acoperă cana cu o farfuriuță și lasă ceaiul la infuzat 10 minute; la final, poți consuma fructele hidratate care rămân pe fundul cănii.

Știai că...?

  • Fructele goji sunt numite, în engleză „wolfberries”, iar în medicina chineză li se mai spune și „Fructus Lycii” sau „Gou Qi Zi”.
  • Un fruct goji proaspăt cules este, în medie, de mărimea vârfului degetului tău mic.
  • Fructele goji uscate sunt destul de scumpe.

Efecte benefice goji

- antioxidant
- vitaminizant
- hipoglicemic
- hipolipidic
- neuroprotector
- anticancerigen
- energizant
- imunostimulator
- normalizează colesterolul
- normalizează trigliceridele
- ajută la scăderea în greutate
- protejează ficatul
- protejează ochii
- protejează pielea
- crește fertilitatea masculină

Efecte adverse/Contraindicații goji

  • Persoanele care suferă de anumite boli sau iau medicamente, femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să ceară sfatul medicului, înainte de a consuma goji!
  • Nu consuma mai mult de 5 linguri de goji pe zi (28 g), pentru că vei depăși doza zilnică recomandată de Vitamina A!

Comentarii

Evaluează acest ingredient: