Mărar

Mărarul: campion la nutrienți, nivel scăzut în calorii

Plantă aromatică larg utilizată în special în bucătărie, deopotrivă pe post de condiment și conservant, mărarul are o multitudine de efecte terapeutice. Datorită numeroșilor nutrienți, mărarul are proprietăți digestive, antiseptice, antioxidante, este un diuretic natural, adjuvant și prevenind apariția unor boli. Are un conținut scăzut de calorii și este o sursă excelentă de vitamine, cum ar fi vitamina C și vitaminele din complexul B..

Originar din Estul Europei și vestul Asiei, mărarul (Anethum graveolens) este o plantă erbacee aromatică din familia Apiaceae, din care mai fac parte și țelina, pătrunjelul, chimenul, feniculul etc., cu frunze filiforme și cu flori galbene, iar semințele au forma ovală și plată, de culoare maro deschis. Măraru este o plantă anuală, cu viață scurtă.

Informații nutriționale per 100 grame

100 g de mărar conțin numai 43 de calorii, însă cantitatea de fito-nutrienți este cea mai ridicată dintre toate alimentele, fie că vorbim de nuci, leguminoase, cereale sau carne.

  • Carbohidrați: 5,50% din DZR
  • Proteine: 6% din DZR
  • Grăsimi: 4,5% din DZR
  • Vitamina B11 (folați): 37,5% din DZR
  • Vitamina B6 (piridoxină): 14% din DZR
  • Vitamina B2 (riboflavină):23% din DZR
  • Vitamina B3 (niacină: 11% din DZR
  • Vitamina C: 140% din DZR
  • Vitamina A: 257% din DZR
  • Calciu: 21% din DZR
  • Fier: 82% din DZR
  • Mangan: 55% din DZR
  • Cupru: 16% din DZR
  • Magneziu: 14% din DZR
  • Fosfor: 9,5% din DZR
  • Potasiu: 16% din DZR
  • Sodiu: 4% din DZR
  • Zinc: 8% din DZR.
*Doza Zilnică Recomandată (% din DZR per 100 g)

Ce componente se utilizează de la mărar

  • Frunzele de mărar: Au o textură moale, aromă bogată și gust dulce, similar cu cel al anasonului. Firele de mărar au efect anti-septic, digestiv și proprietăți carminative. Frunzele de mărar conțin multe uleiuri esențiale volatile, precum d-carvona, dillapiol, DHC, eugenol, limonen, terpinen și miristicin.
  • Semințele de mărar: Gustul lor este o combinație de dulce și ușor amar, similar semințelor de chimen. Și acestea conțin uleiuri esentiale volatile, cum ar fi d-carvona, dillapiol, DHC, eugenol, limonen, terpinen și miristicin.
  • Rădăcina de mărar: Conține acizi organici, ulei eteric, alcaloizi, vitamine, în special acid ascorbic și caroten. Conține flavonoizi antioxidanși și steroli naturali, inclusiv o substanță care stimulează sinteza proteică la nivel celular.

Beneficii ale utilizării mărarului

Mărarul este antiseptic și antioxidant, are proprietăți digestive și antispastice și poate preveni apariția multor afecțiuni.

  • Adjuvant pentru digestie – facilitează digestia, stimulând sucurile gastrice și de bilă. Totodată, uleiul esențial conținut stimulează glandele salivare, lucru ce contribuie la o bună digestie. De menționat că, în doze mai mari, mărarul poate avea efectul opus, împiedicând secreția de sucuri gastrice și putând trata astfel gastrita hiper-acidă. Pentru hipoaciditate sau indigestie, se va consuma o cantitate moderată (1 linguriță de mărar verde tocat) înainte de masă sau la primul fel de mâncare.
  • Efect carminativ – mărarul poate preveni sau remedia probleme precum balonarea, flatulența sau colita de fermentație. Substanțele volatile din mărar împiedică dezvoltarea în exces a bacteriilor din intestin, previn formarea de gaze sau colici abdominale. Se va consuma o linguriță de mărar proaspăt tocat mărunt timp de o lună.
  • Antispasmodic natural – mărarul conține o substanță specială cu efecte antispastice puternice. Uleiul esențial din mărar calmează spasmele, episoadele de tuse, durerile musculare sau durerile abdominale. Acesta tratează și previne crampele, având efecte relaxante. În cazul sughițului sau spasmelor digestive, se mestecă pentru mai mult timp tulpini de mărar, iar dacă acest lucru nu dă rezultate, se opărește o linguriță de semințe de mărar cu o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat vreme de 10 minute, apoi se filtrează și se consumă infuzia cât de caldă posibil. Efectul este foarte rapid.
  • Efect antibacterian și antifungic asupra aparatului urinar – conform unor studii recente, sucul de frunze de mărar este un puternic diuretic și un stimulent al activității rinichilor, prevenind calculozele renale. Mărarul este, de asemenea, adjuvant în cistită și nefrită. Se recomandă consumarea a 50 ml de suc proaspăt de mărar, de 2-3 ori pe zi, timp de două săptămâni.
  • Diuretic eficient și adjuvant în curele de slăbire – mărarul este un aliat important împotriva infecțiilor urinare, facilitând eliminarea bacteriilor din tractul urinar și grăbind vindecarea. Mărarul verde reglează apetitul alimentar, fiind recomandat și în cazul în care vrem să slăbim. Se face o cură cu suc de mărar și se administrează câte 50 ml de două ori pe zi, cu 5 minute înainte de masa de prânz sau cină. Cura durează 2 luni și se poate relua după o pauză de 3 săptămâni. Conține vitamine și fibre alimentare care ajută la reducerea nivelului de colesterol "rău".
  • Susține sănătatea inimii – datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante, flavonoizii din mărar pot menține sănătatea cardiacă. Totodată, potasiul și magneziul din mărar pot ajuta la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale.
  • Previne pierderea de substanță osoasă – consumul de mărar verde și de alte elemente cu efecte ușor estrogene, cum ar fi uleiul de măsline sau semințele de fenicul, poate preveni pierderea de substanță osoasă. Se recomandă o cură de crudități, primăvara și la sfârșitul verii, salate pe care să le asezonați cu mărar (minimum 20 de grame pe zi).
  • Are proprietăți dezinfectante – uleiul de mărar (adăugat în alimente) te poate proteja de infecțiile microbiene și ajută totodată la vindecarea infecțiilor din colon, tractul urinar, de la nivelul rinichilor și organelor genitale. Folosit cu uz extern, acesta previne infectarea rănilor și susține vindecarea acestora în mod mai accelerat. Uleiul de mărar poate fi aplicat ca atare sau diluat cu apă, în caz de piele sensibilă. Poate fi totodată un adjuvant în blefarită și conjunctivită, reducând senzația de jenă și mâncărime de la nivelul ochiului. Se face o compresă cu infuzie de mărar și se aplică peste ochii cu pleoapele închise, ținându-se 1-2 ore.
  • Diminuează inflamațiile căilor respiratorii – mărarul este recomandat spre exemplu în astmul bronșic, bronșită alergică sau alergii respiratorii în general, deoarece reduce inflamația căilor respiratorii, susține eliberarea lor de secreții și diminuează sensibilitatea alergică a organismului în general. Se recomandă cura cu mărar, de câte 30-40 de grame zilnic, timp de 4-6 săptămâni.
  • Stimulează lactația și ajută la refacerea după naștere – mărarul are efecte galactogene, sporind lactația și îmbunătățind calitatea laptelui. Dacă este consumat de mamă, efectele carminative sunt transmise copilului prin laptele matern. Bebelușul poate fi ferit astfel de probleme digestive, balonare sau flatulență, care apar de obicei în primele luni de viață prin așa numitele colici. Un remediu simplu pentru creșterea secreției de lapte este sandviciul cu mărar (pâine unsă cu unt, presărată cu puțină sare și cu mult mărar tocat fin). Se consumă dimineața și seara, iar efectele sunt foarte rapide.
  • Încetinește procesele de îmbătrânire asociate menopauzei – deoarece conțin mici cantități de estrogen (hormonul feminin), frunzele de mărar sunt recomandate deoarece previn îmbătrânirea țesuturilor, a pielii, încetinesc creșterea pilozității asociate menopauzei. Se recomandă consumul de salate de crudități asezonate cu mult mărar, în special în această perioadă a vieții.
  • Induce o stare de relaxare la nivelul sistemului nervos – mărarul este renumit pentru efectele sale relaxante asupra sistemului nervos, de aceea poate fi folosit în tratarea anxietății, a furiei, depresiei sau insomniei. Spre exemplu, mestecarea câtorva tulpini verzi de mărar combate eficient durerile de cap, redă acuitatea și claritatea simțurilor celor epuizați psihic. Totodată, flavonoidele și oligoelementele conținute de mărar stimulează producția "hormonilor somnului". De aceea, la masa de seară se recomandă o salată de crudități asezonată cu măcar 30 de grame (o legătură) de frunze de mărar tocate.
  • Reduce colesterolul – un studiu făcut în 2006 în laboratoarele Universității "Isfahan" din Iran a demonstrat că administrarea de mărar în doze repetate duce la o reducere cu peste 10% a colesterolului negativ (LDL) în 6 săptămâni de consum. De aceea, se recomandă consumul a minimum 30 de grame de mărar în cure cât mai lungi.
  • Ține cancerul la distanță – mărarul face parte din familia Apiaceae, ca și pătrunjelul, țelina, morcovul sau leușteanul, zarzavaturi care previn boala canceroasă, datorită flavonoidelor conținute. Previn astfel mutațiile celulare, inhibă creșterea tumorilor și declanșează programul de auto-distrugere a celulelor maligne (apoptoza).
  • Reduce inflamația la nivelul cavității bucale – mărarul este considerat strămoșul pastei de dinți, recomandat încă de pe vremea lui Hipocrate ca remediu de împrospătare a respirației, curățare a dinților, pentru sănătatea gingiilor și prevenirea inflamațiilor mucoasei bucale. De aceea, se recomandă mestecarea frunzelor proaspete de mărar ca mod suplimentar de menținere a igienei cavității bucale. Poate fi folosit și uleiul esențial de mărar diluat în apă, pe post de apă de gură.

Cum se păstrează mărarul pentru cât mai mult timp?

  • Mărarul proaspăt
    Cel mai indicat este să îl folosești proaspăt, pentru a beneficia de aromă, deși frunzele de mărar se ofilesc destul de repede. Păstrate corect, acestea își pot conserva perioada de valabilitate pentru o săptămână. Câteva recomandări:
    • trece mărarul printr-un jet de apă;
    • pune-l într-o pungă de hârtie, pe care o pui în altă pungă de plastic, închisă ermetic;
    • depozitează punga cu mărar în frigider, dar nu mai mult de 4 zile;
    • repetă aceiași pași și dacă vrei să depozitezi mărarul în congelator;
    • nu necesită decongelare pentru a fi pus în mâncare.
  • Mărarul uscat
    Frunzele de mărar pot fi păstrate până la un an dacă sunt uscate. Câteva recomandări, valabile și pentru semințele de mărar:
    • pune frunzele proaspete de mărar răsfirate pe o hârtie;
    • alege un loc răcoros, bine aerisit și departe de lumina soarelui;
    • lasă-le acolo până se usucă bine;
    • depozitează frunzele de mărar în pungi de hârtie sau în borcane închise ermetic.

Cum poate fi preparat

Mărarul poate fi folosit în bucătărie pentru a asezona salatele de crudități sau în mâncăruri gătite, precum și în scop terapeutic, în următoarele preparate:

  • suc de mărar – se mixează o legătură de frunze proaspete, la care s-au adăugat 6-10 linguri de apă, apoi se lasă jumătate de oră la macerat și se filtrează. Este bine să se consume sucul imediat sau să fie păstrat la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. De obicei, nu se administrează singur, ci diluat în puțin suc de rădăcină de morcov. Se consumă de 2 ori pe zi câte un sfert de pahar (50 ml) de suc, diluat într-un sfert de pahar de suc de morcov. Este folosit pentru detoxifiere și remediu eficace în probleme digestive.
  • infuzie de mărar – se pun la macerat 3 lingurițe de frunze uscate sau o legătură de frunze proaspete, în jumătate de litru de apă, timp de 8-10 ore, după care se filtrează și se pune deoparte. Planta rămasă după filtrare se fierbe în jumătate de litru de apă timp de 5 minute, după care se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte și se obține aproximativ un litru de infuzie care se folosește intern, 2-3 căni pe zi. Ajută foarte bine la eliminarea gazelor și diminuarea spasmelor mușchilor intestinali la sugari și la creșterea secreției laptelui matern.
  • tinctură de mărar – este o soluție hidroalcoolică obținută din semințele de mărar. Cum se prepară? Se pun 100 ml de alcool de 45-50 de grade și 5-7 lingurițe de semințe și părți aeriene uscate într-un borcan închis ermetic. Se lasă la macerat o săptămână, după care se filtrează și se pun în sticluțe mici, închise la culoare. Tinctura este folosită intern și este ușor asimilată de organism, se administrează 2 lingurițe diluate în 100 ml de apă, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Este indicată în probleme digestive, hormonale la femei și în menopauză.
  • ulei esențial de mărar – se pun într-un borcan 12 lingurițe de pulbere de mărar proaspăt măcinat prin râșnița de cafea. Se adaugă uleiul și se închide ermetic. Se lasă la macerat timp de 12 zile la frigider și se amestecă în fiecare zi. Se filtrează printr-un tifon înainte de folosire și se păstrează în sticluțe mici închise la culoare, la frigider. Intern, uleiul de mărar se ia sub formă de picături, câte 4-5, de 3 ori pe zi, în cure de 3 săptămâni, urmate de 7 zile pauză. Uleiul de mărar este utilizat pentru proprietățile lui antibacteriene, antifungice și pentru conținutul bogat în antioxidanți. Este un bun digestiv, tonifică stomacul și ajută la secreția laptelul matern. Totodată, uleiul volatil conținut îl face un excelent conservant, împiedicând procesele de fermentație și prelungind termenul de valabilitate al produselor cu cel puțin 24 de ore.
  • ceai de mărar: câteva crenguțe de mărar verde sau uscat la o cana de ~250ml apă, infuzie 3-5 minute.

Contraindicații și precauții

Se va consuma cu moderație oricare dintre părțile componente ale mărarului (în timpul sarcinii, se recomandă maximum 5 grame pe zi). Administrarea mărarului se face treptat, deoarece o doză prea mare de mărar consumată de cineva poate produce probleme digestive sau dureri de cap. Pentru un efect maxim, cel mai recomandat este să consumați mărarul proaspăt.

Sunt extrem de limitate raportările unor efecte secundare ale mărarului. Totuși, mărarul este interzis femeilor însărcinate, deoarece acesta crește secreția de hormoni specifici, care pot declanșa procesul de menstruație asociat în multe statistici medicale cu pierderea sarcinii.

Mai pot apărea iritații ale pielii sau dermatite, dar numai în cazul tratării excesive a pielii cu ulei sau frunze de mărar, alături de o expunere prelungită la soare.

Știați că...

  • Grecii considerau mărarul un semn al bogăției. În Roma antică, mărarul era considerat un simbol al norocului, iar în Egiptul antic, mărarul era utilizat pentru a îndepărta blestemele și a crește libidoul.
  • Pe vremuri, romanii se ungeau cu ulei de mărar înainte de a pleca la luptă, deoarece erau convinși că îi ajută să se detensioneze și să câștige bătălia. De asemenea, se spunea că uleiul esențial de mărar protejează de spiritele rele și de vrăji.
  • Era un remediu folosit cu succes în Evul Mediu, când era administrat mesenilor de la banchete pentru a le calma sau preveni disconfortul digestiv.
  • Cu 2000 de ani în urmă, părintele medicinii, Hipocrate, recomanda ca după fiecare masă să fie mestecate îndelung câteva tulpini de mărar. El spunea că acest remediu nu doar împrospătează respirația, ci și curăță dinții, menține sănătatea gingiilor și previne inflamațiile mucoasei bucale.
  • E important să adaugi frunzele proaspete în mâncare imediat ce ai stins focul, pentru a nu-și pierde aroma. Semințele de mărar însă trebuie adăugate la început când gătești, deoarece sunt mai aromate când sunt încălzite.

Concluzie

Fie că alegi să îl folosești în bucătărie, pe post de condiment sau conservant, fie că vrei să te bucuri de mărar în scop terapeutic, beneficiile sunt nenumărate. Îl găsești cu ușurință în formă proaspătă sau uscată la piață sau în supermarket sau îl poți cultiva în grădina proprie sau în ghiveci, pentru a-l avea mereu la îndemână.


Sumar

Efecte benefice:

  • tonic digestiv
  • carminativ
  • antiinflamator
  • antiseptic
  • antioxidant
  • dezinfectant
  • antispasmodic
  • galactogen (ajută secreția laptelui matern)
  • anestezic local

Efecte secundare:

  • interzis femeilor însărcinate
  • iritații ale pielii sau dermatite în cazul unui consum exagerat

Contraindicații:

  • se va consuma cu moderație, doza fiind crescută progresiv
  • în timpul sarcinii, nu se va depăși cantitatea de 5 grame / zi

Comentarii

Evaluează acest ingredient:

29/10/2021

Super

(0) (0)