Soc

Socul, băutură vindecătoare

Soc

Socul este o plantă bogată în vitamine și nutrienți, ce are multiple beneficii asupra sănătății fizice și psihice, fiind utilizat în scopuri medicinale, anume în tratarea gripelor și răcelilor, sau în detoxifiere, cât și în cosmetică, tratând diverse afecțiuni ale pielii.

Socul (Sambucus L.) este un tip de plantă depurativă ale cărui frunze, flori, fructe și scoarță sunt folosite, în general, în scopuri naturiste (și nu numai), datorită proprietăților medicinale, având multiple efecte benefice asupra omului, în mare parte ca urmare a aportului ridicat de vitamina C, vitamine din complexul B, ulei volatil, flavonozide, amine, tanin, mucilagii, etilamină și izobutilamină.

Socul se cultivă, în zilele noastre, aproape pe toată suprafața globului, atât în câmpuri și sere destinate agriculturii de masă, cât și în grădinile oamenilor entuziaști de beneficiile ce le oferă.

Socul este deseori utilizat sub formă de socată (băutură rezultată din procedeul de fermentare a florilor de soc, în combinație cu lămâie și apă), ceai de flori de soc, sirop sau dulceață medicinală.

Beneficiile socului

Socul dispune de o multitudine de beneficii pentru organism, atât din considerente fizice, cât și psihice, tratând și prevenind gripele și răcelile, reglând nivelul de colesterol, tratând și prevenind artrita, îmbunătățind digestia, detoxificând organismul și nu în ultimul rând, îmbunătățind aspectele pielii.

Tratează gripele și răcelile

Socul îmbunătățește imunitatea, stimulând organismul să lupte împotriva virușilor gripali și a răcelilor – totodată calmează iritațiile și inflamațiile căilor respiratorii, facilitând perioada de recuperare (conform unor studii realizate în cadrul Laboratorului de Oncologie Hassasah, din Israel, socul s-a dovedit eficient în tratarea suferinzilor de SIDA – sindromul imunodeficienței umane dobândite).

Reglează nivelul de colesterol

Socul, datorită proprietăților antioxidante, împiedică oxidarea colesterolului rău (LDL) în sânge, prevenind totodată apariția și dezvoltarea afecțiunilor cardio-vasculare.

Tratează artrita

Socul curăță organismul de toxine și infecții, prevenind artrita (inflamarea articulațiilor ca urmare a acumulărilor de infecții) – totodată are efect calmant, reducând considerabil durerea mușchilor.

Îmbunătățește digestia

Socul stimulează și îmbunătățește digestia organismului (ajută la eliminarea apei din organism), totodată acționând ca adjuvant în tratarea diverselor afecțiuni legate de stomac, intestine, rinichi sau ficat.

Detoxifică organismul

Socul, datorită proprietăților diuretice și laxative, facilitează procesul detoxifierii organismului, reglând sistemul digestiv – tranzitul intestinal și funcțiile rinichilor.

Îmbunătățește aspectul pielii

Socul, aplicat topic pe piele (în formă de socată, ceai de flori de soc, sirop, dulceață medicinală) îmbunătățește considerabil aspectul pielii, reducând inflamația (așadar prevenind apariția acneei și curățând formele deja existente) și prevenind iritațiile.

Riscuri și efecte adverse

Socul, în anumite condiții de consum și utilizare, poate fi riscant, existând posibilitatea unor efecte adverse considerabile.

Tulburări gastro-intestinale (deshidratare, arsuri stomacale, vomă)

Socul, dacă este în cantități prea mari pentru organism, poate duce la deshidratare, vomă, iritarea tractului intestinal și chiar la arsuri stomacale.

Dificultăți respiratorii

Consumul de soc în cantități prea mari, poate provoca, în rândul bolnavilor de afecțiuni respiratorii sau pulmonare, dificultăți în respirație.

Convulsii

Socul, în cazul în care este consumat în cantități mai mari decât cele recomandate, poate provoca, în rândul persoanelor predispuse la convulsii (din cauza unor diverse afecțiuni de natură neurologică sau cerebrală) și epilepsie, crize.

Contraindicații consum soc

Socul, în orice formă de consum, chiar dacă dispune de o mulțime de efecte benefice pentru organism, poate să nu priască anumitor categorii de persoane.

Colon sensibil, colon iritabil, diaree cronică sau acută

Socul poate irita colonul, nefiind recomandat suferinzilor de colon sensibil, diaree cronică sau acută.

Femei gravide sau care alăptează

Socul, în cazul femeilor gravide sau femeilor în curs de alăptare, este recomandat a fi consumat doar cu acordul medicului și într-o limită normală a cantității.

Sugari

Socul nu este recomandat sugarilor, putându-le provoca tulburări gastro-intestinale (trebuie timp pentru ca organismele lor să se adapteze mediului alimentar și să fie introduse, treptat, alimente potrivite nou-născuților).

Concluzie

Socul este un remediu naturist extrem de benefic pentru sănătatea fizică și psihică a omului, cât timp este consumat în moderație, în cantități optime și sigure pentru organism și se ține cont de riscurile și efectele adverse posibile, dar și de contraindicații.


Efecte benefice:

- depurativ
- diuretic
- detoxifiant
- emolient
- antifebril
- calmant
- antiseptic
- diaforetic
- galactogog
- laxativ
- anti-reumatic
- anti-inflamatoric

Efecte adverse:

- tulburări gastro-intestinale
- deshidratare
- arsuri stomacale
- vomă
- dificultăți respiratorii
- convulsii

Contraindicații:

- colon sensibil
- colon iritabil
- diaree cronică
- diaree acută
- femei însărcinate
- femei care alăptează
- sugari
Evaluează acest ingredient:
Generați un alt cod securizat=