Șofran

Șofranul – beneficii pentru sănătatea dumneavoastră

Șofran

De sute de ani, șofranul aduce culoare si aroma în bucătăriile de pretutindeni. Nu doar un simplu condiment, șofranul a devenit apreciat pentru calitățile deosebite în sprijinul sănătății noastre. Firicelele de șofran sunt folosite ca tinctura sau decoct în numeroase afecțiuni.

Știați că șofranul este un ingredient culinar care are numeroase beneficii pentru sănătate? Acest condiment exotic adaugă aromă și culoare diferitelor preparate, dar este benefic și pentru sănătatea generală. Nu este doar un alt ingredient pentru gătit, ci vă poate ajuta să faceți față multor probleme de sănătate. Apa de șofran este minunată pentru piele și previne căderea părului.

Șofranul este cel mai scump condiment cunoscut, fiind apreciat în lumea întreagă. Șofranul de bună calitate este de proveniență orientală, și anume Sargol Iranian sau Coup Spaniol. Gustul intens al șofranului, aroma deosebită dar mai ales culoarea intens pigmentată a acestuia l-au făcut celebru nu doar în Orient dar și în Europa și America.

Florile delicate de culoare mov creează în interior firicelele subțiri de culoare roșie atât de apreciate. Munca de recoltare și cultivarea acestei plante necesită infinită răbdare, iar prețul condimentului este unul pe măsura valorii sale.

Compoziție șofran

Şofranul conţine carotenoizi, uleiuri volatile, protocrocină care intensifica senzaţiile euforice (șofranul fiind un cunoscut afrodiziac).

Indicații terapeutice ale șofranului:

Sub formă de tinctura sau decoct se folosește pentru :
  • Tulburări menstruale, dismenoree, dureri pelvine
  • Depresie
  • Bronșită, tușe, astm bronșic
  • Afecțiuni biliare și hepatice

Aplicat extern, sub formă de extract, pulbere sau tinctură, este un leac bun pentru afecţiunile hemoroidale, pentru eczeme, conjunctivite, flegmoane și probleme ale pielii.

Precauții și contraindicații:

Planta este nu este recomandată în perioada de sarcină, putând provoca hemoragii sau chiar avort, colici abdominale, vărsături. Folosit drept condiment, șofranul adăugat în mâncare trebuie folosit în cantitate mică, nu mai mult de 2 grame pe zi. Dacă este utilizat în cantitate mare, devine nociv, și poate genera nervozitate și tulburări de comportament.

Beneficii ale șofranului:

Nu multe persoane știu că șofranul este un remediu excelent pentru piele. Șofranul îmbunătățește textura pielii și îi adaugă și prospețime. Apa de șofran folosită în fiecare zi te ajută să îți hidratezi pielea în mod natural. De asemenea, elimină problemele obișnuite ale pielii, cum ar fi acneea și coșurile.

Dacă sunteți un dependent de cofeină care nu poate concepe dimineața fără o ceașcă de ceai sau cafea, atunci apa de șofran este băutura potrivită pentru dumneavoastră. Funcționează perfect în locul cofeinei și apa de șofran vă face să va simțiți proaspăt și odihnit pe parcursul zilei. Medicii recomandă șofranul ca întăritor cardiac, șofranul lupta contra anemiei și diminuează problemele cauzate de stres și suprasolicitare.

Mulți dintre noi suferim de problema căderii părului. Apa de șofran previne căderea părului. Conține antioxidanți care împiedică pierderea părului. Întărește foliculii de păr și ajută la creșterea părului. În lumea orientală, apa de șofran a fost utilizata din vechime ca un tonic eficient pentru părul lung al femeilor. Locuitorii Imperiului Roman puneau șofran în apă de baie, iar în Evul Mediu, femeile îl foloseau pentru creme și loțiuni.

Poftă de dulce și mai ales de zahăr este o problema de actualitate, care creează incoveniente pentru sănătatea dumneavoastră. Reducerea consumului de zahăr ajută la menținerea unei stări bune de sănătate și toți medicii recomandă să consumați zahăr în mod ponderat. Consumul de apă de șofran dimineața vă ajută să reduceți pofta de zahăr.

  • Antispastic
  • Analgezic
  • Antiasmatic
  • Antitusiv
  • Tonic gastric
  • Calmant al sistemului nervos central
  • Afrodiziac și tonic sexual

Cum se prepară apa de șofran?

Luați 5-7 firicele de șofran și înmuiați-le în apă fierbinte timp de 10 minute. Consumați această apă pe stomacul gol în fiecare dimineață. Apa de șofran trebuie băută în mod regulat timp de 15 zile dacă vreți să obțineți rezultatele.

Cum se prepară tinctura de șofran ?

Tinctura se prepară în mod simplu acasă, punând într-un recipient de sticlă circa 20 de grame de șofran uscat și mărunțit, peste care turnați ¼ l de alcool de 70 grade. Se lasă la macerat șofranul în alcool timp de două săptămâni. Vasul de sticlă trebuie agitat zilnic. Când s-a realizat tinctura, se strecoară cu grijă firicelele de șofran și apoi se administrează picăturile ( maxim 10), diluate într-un pahar cu apă.

Concluzii

Firicelele de șofran se păstrează cel mai bine în recipiente etanșe, ferite de lumina directă a soarelui, și pot fi ținute chiar și mai mulți ani. Deși este un condiment scump, șofranul se consumă în cantități extrem de mici și are beneficii minunate pentru sănătatea dumneavoastră.

Comentarii

Evaluează acest ingredient: