Tapioca

Tapioca, sfaturi și recomandări pentru sănătate

Cunoscută și sub denumirile cassava, madioca, yuca, kappa sau manioc („cartoful continentului negru”), tapioca este aliment un bogat in amidon, plasandu-se pe locul al treilea ca sursa de hrana si aport de calorii, dupa orez si porumb. Tapioca se obține din rădăcinile sub formă de tuberculi ale unui arbust tropical și se comercializează sub formă de fulgi, perle sau făină.

Suntem din ce în ce mai doritori să descoperim produse naturale pe care să le putem folosi sub diferite forme în locuință – fie ca suplimente alimentare, fie ca ingrediente în mâncare, fie sub orice altă formă. Așa că nu este de mirare că în comerț începem să găsim diferite ingrediente și alimente de care probabil că nu am mai auzit, însă care și-au făcut apariția pe piață datorită cererii mari de alimente naturale. Surprinzător este faptul că unele dintre aceste alimente sau ingrediente provin de la cele mai vechi civilizații ale omenirii, iar printre acestea se numără și tapioca.

Tapioca este o substanță făinoasă care este extrasă din partea fibroasă a rădăcinii de manioc. Maniocul (cunoscut și sub numele de cassava sau yuca), este un arbust tropical cu originile în Brazilia și se crede că a fost cultivat cu aproximativ 10.000 de ani.

Tapioca aduce nenumărate beneficii asupra sănătății, datorită provenienței sale naturale și datorită substanțelor naturale printre care amidonul, aportul caloric ridicat.

Valori nutriționale tapioca 100 g:

Macronutrienți

- Apă: 10,99 g;
- Calorii: 358 kcal;
- Carbohidrați: 88.69 g;
- Fibre: 0,9 g;
- Glucide/ zaharuri: 3,35 g;
- Lipide / grăsimi: 0,02 g;
- Acizi grași mono nesaturați: 0.005 g;
- Acizi grași poli nesaturați: 0.003 g;
- Acizi grași saturați: 0.005 g;
- Proteine: 0.19 g;

Vitamine

- Vitamina B4 (Colină): 1,2 mg;
- Vitamina B1 (Tiamină): 0,004 mg;
- Vitamina B5 (Acid pantotenic): 0,135 mg;
- Vitamina B6: 0,008 mg;
- Vitamina B9 (Acid folic, DFE): 4 µg;

Minerale:

- Calciu: 20 mg;
- Cupru: 0,02 mg;
- Fier: 1,58 mg;
- Fosfor: 7 mg;
- Magneziu: 1 mg;
- Mangan: 0,11 mg;
- Potasiu: 11 mg;
- Seleniu: 0,8 µg;
- Sodiu: 1 mg;
- Zinc: 0,12 mg;
- Aminoacizi precum acid aspartic, glutamină, alanină, arginină, cistină, etc.

Beneficii tapioca

Tapioca are nenumărate beneficii asupra sănătății, printre care:
  • Tapioca facilitează circulația sângelui și reduce tensiunea arterială. O cantitate însemnată de fier din tapioca previne anemia, fierul fiind esențial pentru producerea de globule roșii și pentru creșterea fluxului sangvin din organism. În plus, potasiul, un alt element component al tapiocăi are rol vasodilatator, reducând tensiunea arterială și toate riscurile medicale asociate;
  • Este o sursă importantă de carbohidrați fără gluten, astfel că este tolerată ușor de organismul uman și este potrivită pentru cei care suferă de intoleranță la gluten;
  • Conferă energie și o senzație prelungită de sațietate, datorită conținutului bogat de carbohidrați;
  • Datorită compoziției mare de calorii, tapioca poate fi folosită de către cei care își doresc să crească în greutate în mod sănătos;
  • Datorită indicelui glicemic ridicat, este recomandată pentru a fi consumată zilnic, ca parte a unei diete echilibrate pentru cei care suferă de hipoglicemie;
  • Tapioca este un aliment ușor de digerat, fiind recomandată tuturor categoriilor de vârstă;
  • Este recomandată celor care au suferit intervenții chirurgicale, boli prelungite sau au suferit de tulburări de nutriție;
  • Tapioca nu conține colesterol, motiv pentru care acest ingredient natural poate înlocui cu ușurință un mic-dejun sau un fel de mâncare mai puțin sănătos;
  • Tapioca este o opțiune sănătoasă pentru cei care au un nivel al colesterolului ridicat, aceștia fiind predispuși la arterioscleroză, infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale;
  • Datorită mineralelor prezente în tapioca, aceasta contribuie la menținerea densității osoase și la prevenirea osteoporozei, odată cu înaintarea în vârstă;
  • Pe lângă utilitatea gastronomică, tapioca are proprietăți antibacteriene și cicatrizante pentru corpul uman;
  • Atunci când este aplicată extern, sub forma unei paste, în combinație cu câteva picături de lichid, tapioca calmează iritațiile pielii și previne infecțiile;
  • Ușor de digerat;
  • Are calități antiseptice, cicatrizante și dezinfectante;
  • Îmbunătățește tranzitul intestinal;
  • În cazul gastritei hiperacide, al colitei sau a ulcerului gastrointestinal, este recomandat consumul de tapioca.

Contraindicații

Fiind un produs natural cu nenumărate beneficii, tapioca este potrivită pentru consumul zilnic, iar dacă sunt respectate cantitățile recomandate, aceasta nu are efecte negative asupra organismului.

Efecte adverse

Unii cercetători afirmă faptul că tapioca are un nivel ridicat de toxicitate, deoarece conține mici cantități de glicozide cianogene, adică cianuri, motiv pentru care tapioca nu trebuie consumată niciodată în stare crudă. De asemenea, dacă acest tubercul nu este preparat corect, poate fi destul de otrăvitor pentru organism. Pentru a-i elimina toxicitatea, este suficient să fie fierte bucățile tăiate de tapioca, până când acestea devin moi.

Un alt efect advers îl reprezintă faptul că tapioca poate provoca unele reacții alergice dacă este consumată în cantități mari, în același timp. Cu alte cuvinte, înainte de a consuma tapioca, este recomandat să te consulți cu medicul și să îi umezi sfatul pentru un stil de viață sănătos.

Concluzie

Tapioca este un ingredient util și versatil, fiind un înlocuitor eficient al făinii în produsele de patiserie și poate substitui alte alimente bogate în amidon în mâncărurile gătite.

Tapioca are un gust neutru și poate fi asezonată după plac sau inclusă în orice fel de mâncare, fără a-i strica gustul.

Tapioca poate fi folosită în rețete dulci sau chiar sărate, în egală măsură, fiind și un aliment potrivit pentru un mic-dejun consistent, datorită indicelui caloric ridicat. Comandă acum tapioca și bucură-te de un stil de viață sănătos!


Beneficii:

- Facilitează circulația sângelui și reduce tensiunea arterială;
- Potrivită pentru cei cu intoleranță la gluten;
- Energie și senzație de sațietate;
- Potrivită pentru cei care doresc să crească în greutate sănătos;
- Recomandată pentru cei ce suferă de hipoglicemie;
- Nu conține colesterol;
- Menține densitatea osoasă și previne osteoporoza;
- Proprietăți antibacteriene și cicatrizante;
- Previne infecțiile;
- Ușor de digerat;
- Îmbunătățește tranzitul intestinal.

Contraindicații:

- Consumată în cantități recomandate, nu are efecte negative.

Efecte adverse:

- Nivel ridicat de toxicitate;
- Reacții alergice.

Comentarii

Evaluează acest ingredient: