Negi și alunițe

Negi (veruci/papiloame) vs. nevi (alunițe) și sfaturi naturiste pentru combaterea lor

Negi și alunițe

Negii (verucile, papiloamele) și nevii (alunițele) sunt mici excrescențe cutanate. Negii sunt noncanceroși, dar contagioși, fiind cauzați de o infecție cu HPV, în copilărie sau la maturitate. Alunițele sunt pete pigmentare produse de excesul de melanină, pot fi canceroase și apar la naștere sau ulterior. Verucile și nevii benigni pot fi tratați de către medicul specialist sau prin apelul la metode ad-hoc, naturiste.

Negii sunt excrescențe cutanate contagioase, compuse din celule moarte ale pielii, care afectează stratul superior al acesteia. Acestora, li se mai spune veruci, papiloame, anexe cutanate sau fibroame moi. Mulți negi dispar într-o perioadă cuprinsă între 6 luni și 2 ani de la apariție, fără a fi necesar vreun tratament.

Negii apar când virusul papiloma uman (HPV) invadează celulele pielii și creează pete mici, asemănătoare alunițelor (de care sunt însă complet diferite). Aceste pete au o suprafață aspră, apar în zona pliurilor pielii (ploape, degete, gât, subsuori, submamar, inghinal), pot să crească rapid, să se inflameze, să doară, să sângereze sau să se rupă (piciorușul care le ține prinse de piele cedând în urma unor mici traumatisme).

Negii pot fi neplăcuți la vedere sau la mers și pot da mâncărimi. Verucile se îndepărtează cu ajutorul unui medic dermatolog, dar pot fi tratate și prin remedii casnice.

Alunițele, pe de altă parte, mai sunt numite nevi pigmentari sau pete hepatice, fiind o formă de hiperpigmentare benignă, dar care poate deveni canceroasă/malignă. Provocate de excesul de melanină, acestea pot fi prezente pe piele de la naștere (nevi congenitali) sau pot să apară de-a lungul anilor (nevi dobândiți), stimulate de expunerea la razele puternice ale soarelui și de schimbările hormonale.

Roșii, brune sau negre, petele hepatice pot fi plate sau proeminente, netede sau aspre, cu sau fără fire de păr în ele. Alunițele care nu prezintă niciun pericol nu trebuie îndepărtate decât din rațiuni cosmetice sau dacă sunt iritate des de pieptănat, aparatul de ras sau îmbrăcămintea purtată; cele care se pot transforma în cancer de piele se excizează chirurgical.

Les verrues et les naevus bénignes peuvent être traités par un spécialiste ou en utilisant des méthodes naturelles ad hoc.

Ce sunt negii/papiloamele și nevii/alunițele?

Papiloamele sau negii sunt excrescențe cutanate benigne, provocate de infecția stratului superior al pielii cu virusul papiloma uman (HPV). Acesta se transmite prin contact direct (sex) sau indirect (haine, toalete și piscine publice, podele, birouri), de aceea papiloamele apar des la maturitate și la bătrâni. Verucile nu apar imediat după contactul cu cineva contagios, ci 2-6 luni mai târziu. Negii pot avea culoarea pielii sau pot fi hiperpigmentați, apar cel mai des la nivelul mâinilor și feței (în general, în pliurile pielii) și pot arăta ca o bășică solidă sau o conopidă în miniatură (au aspect conopidiform). Papiloamele sunt asimptomatice, dar pot deveni dureroase, se pot infecta, sângera sau rupe. Dar cresc şi se înmulțesc și în perioadele de expunere intensă la soare sau de scădere a imunităţii: deci negii pot afecta copiii, adolescenții și bătrânii, bolnavii de SIDA, persoanele aflate sub tratament imunosupresor sau diagnosticate cu eczeme.

Pe de altă parte, nevii sau alunițele sunt o excrescență comună a pielii, care apare când celulele producătoare de pigmenți (melanocite) produc în exces melanină (responsabilă pentru culoarea pielii, părului și a ochilor noștri). Alunițele sunt pete ovale sau rotunde (majoritatea mai mici de 6 mm diametru – cât o radieră de creion), maronii sau negre (dar pot fi și roz, albastre sau roșii), plate, proeminente, netede sau aspre, cu fire de păr care cresc din ele. Nevii pot apărea oriunde pe corp (inclusiv pe scalp, la subsuori, sub unghii și între degete). Ele apar (în general) în copilărie și adolescență și își pot schimba aspectul sau se pot diminua odată cu trecerea timpului. Aceste forme benigne de hiperpigmentare sunt prezente în număr mai mare pe pielea mai deschisă la culoare. Iar monitorizarea lor este un pas important în detectarea cancerului de piele, deoarece unele alunițe pot deveni maligne – deși majoritatea nu constituie un pericol pentru sănătate.

Tipuri de negi vs. alunițe

Tipuri de negi

Apariția unui papilom depinde de localizarea lui la nivelul corpului și de grosimea pielii de acolo. Papiloamele cutanate pot fi de mai multe tipuri:

  1. Papiloame obişnuite (negi obişnuiți sau veruci vulgare/verruca vulgaris): sunt mici proeminențe dure, cu o suprafață aspră, de tip „conopidă”, care apar în special în zona genunchilor, a extremităților (pe articulațiile degetelor de la mâini), a coatelor și a oricărei alte zone cu pielea crăpată. Pot conține vase de sânge, care au aspectul unor puncte negre.
  2. Papiloame plate (negi plați sau veruci plane/verruca plana): nu sunt aspre la pipăit, ci au aspectul unor cercuri aplatizate, netede, mici și numeroase (câte 20-100). Pot fi roz, galbene, maronii sau de culoarea pielii. Apar mai ales la nivelul zonelor cutanate expuse cel mai des la soare (față şi membre superioare şi inferioare – mâini, brațe, coapse). Sunt tipul care dispare cel mai des fără tratament.
  3. Papiloame plantare (negi plantari sau veruci plantare/verruca plantaris): sunt umflături de dimensiuni reduse, tari și foarte dureroase, cu un aspect relativ plat și un punct negru central, înconjurat de țesut alb. Spre deosebire de alte tipuri, se dezvoltă în piele, nu pe suprafața acesteia. Apar la nivelul tălpilor, călcâielor și degetelor de la picioare, din cauza presiunii exercitate de greutatea corporală. Sunt cel mai greu de tratat.
  4. Papiloame „mozaic” (negi mozaic): au aspectul unor grupuri mici de excrescențe cutanate, fiind formate din mai mulți negi plantari. Sunt localizate la nivelul membrelor superioare şi inferioare.
  5. Papiloame periunghiale (negi periunghiali, veruci periunghiale/periungual verrucae): cresc sub și în jurul unghiilor de la mâini și de la picioare, deformându-le și putându-le afecta creșterea. Pielea capătă aspect de conopidă și se crapă. Pot fi foarte dureroase și sunt considerate dificil de tratat: pot reapărea și se pot extinde și după tratament.
  6. Papiloame genitale (negi genitali, veruci genitale, vegetații veneriene, condiloma acuminata, verruca acuminata): sunt proeminențe cenuşiu-albicioase sau de culoarea pielii, cu aspect granular, conopidiform. Apar în zona genitală (vulvă, vagin, penis, anus). Pot provoca probleme serioase, ducând la apariția cancerului, la ambele sexe.
  7. Papiloame filiforme (negi filiformi sau veruci filiforme/verruca filiformis): sunt lungi și subțiri ca formă, pot să atârne și pot crește rapid. Au culoarea pielii. Apar în jurul nasului și gurii, pe gene, gât, la subsuori.

Tipuri alunițe

Pe de altă parte, alunițele se deosebesc în funcție de mărime, localizare și momentul apariției lor la nivelul pielii:
  1. Alunițe congenitale (prezente la naștere):
    - nev congenital mic (are diametrul sub 1,5 cm);
    - nev congenital mediu (are diametrul de 1,5-19,9 cm);
    - nev congenital gigant (are diametrul de peste 20 cm);
    - nev congenital pilos (are fire groase de păr pe întreaga suprafață);
    - maculă café au lait (pată brun deschisă la culoare);
    - nev lentiginos (pată brun deschisă, cu mai multe puncte maro închis);
    - net Ota (pată brun-albăstruie, apare pe față – obraz, ochi, frunte);
    - pată mongolică (albăstruie, apare la nivelul regiunii lombare).
  2. Alunițe dobândite:
    - nev comun (aluniță plană, cu o singură culoare uniformă); majoritatea oamenilor au 10-40 pe întregului corp; dacă ai peste 50, îți crește riscul de melanom;
    - nev atipic/displazic (mai mare decât o radieră de creion, cu o formă ciudată, margini neregulate, pigmentat neuniform); are un risc crescut de transformare în melanom (persoanele care au 10 sau mai multe astfel de alunițe au de 12 ori mai multe șanse de a face melanom); apare cu precădere la persoane cu o predispoziție genetică ridicată;
    - nev albastru (dermic, cu pigment situat profund);
    - nev celular (dermic, nepigmentat);
    - nev Meyerson (înconjurat de un halou eczematos);
    - nev Miescher (dermic, moale, reliefat); apare pe față, de obicei;
    - nev Reed (intens pigmentat, rotund); apare pe membre, de obicei;
    - nev Spitz (roz/maroniu la culoare, este în relief și poate supura); apare la copii/tineri, la nivelul capului;
    - nev Unna (dermic, papilomatos, cu suprafață neregulată);
    - nev cu halou (delimitat de o zonă albă, depigmentată a pielii); majoritatea dispar cu timpul și apar mai des în rândul adolescenților;
    - nev recurent (pigmentul reapare în cicatrice);
    - nev agminat (aglomerare de alunițe mici sau pistrui);
    - nev acral (apare la nivelul palmelor sau tălpilor);
    - nev unghial (apare la nivelul unghiei).

Cauze ale apariției

Negii apar din următoarele cauze:

  • infectarea cu HPV: virusul papiloma uman este o infecție virală contagioasă; acesta acționează prin declanșarea acțiunii celulelor producătoare de keratină (keratinocite), care sunt prezente în piele, păr și unghii; infectarea produce creșterea excesivă și rapidă a acestei proteine tari la suprafața pielii, sub formă de negi; unele tulpini sunt responsabile de apariția cancerului cervical, în timp ce altele produc apariția negilor benigni; infectarea se face prin contact direct (sex oral, genital și anal, atingerea pieliide cea a unei persoane infectate) sau indirect (folosirea acelorași haine, încălțări sau prosoape, atingerea acelorași suprafețe infectate – toaletă, piscină, birou, podea);
  • un sistem imunitar slăbit va determina organismul să fie mai susceptibil la îmbolnăvire; bătrânețea, boli ca hipotiroidismul și SIDA, tratamentul imunosupresor (după un transplant), un regim alimentar sărac în nutrienții esențiali (dar bogat în alimente sărate, dulci, alcool și cofeină) și stresul pot toate să-ți afecteze și să-ți slăbească imunitatea, organismul tău nemaiputându-se apăra ca la carte împotriva HPV-ului; în acest caz, negii apar mai des, se vindecă mai greu și se pot întinde și în alte zone ale corpului;
  • obiceiurile proaste: scărpinatul unui neg poate duce infecția și în alte zone din corp; suptul degetelor și rosul unghiilor afectează negativ pielea din jurul cuticulelor (pielea rănită sau crăpată va permite virusului să intre mai ușor în epidermă și să te infecteze) și poate trimite virusul la nivelul feței; igiena precară poate fi și ea o problemă (usucă-ți bine pielea după fiecare baie, duș sau sesiune de înot, deoarece HPV-ul iubește mediile calde și umede; poartă șlapi când mergi la piscină și la dușurile publice, mai ales dacă ai răni sau zgârieturi pe picioare);
  • meseria practicată: persoanele care lucrează în industria cărnii (în abatoare și măcelării) sunt mai predispuse la negi.

Alunițele apar din cauza:

  • expunerii intense la razele solare (alunițe dobândite);
  • fluctuațiilor hormonale din adolescență și sarcină (nevi dobândiți);
  • predispoziției genetice (în cazul celor congenitale, prezente pe pielea nou-născuților);
  • statusului imunitar (nevii pot să apară în urma administrării anumitor medicamente inhibitorii și imunosupresoare);
  • înaintării în vârstă (cele dobândite).

Când trebuie să mergi la doctor?

Negii pot să dispară de la sine (în perioade cuprinse între 6 luni și 1-2 ani) sau pot fi eliminați prin tratament: deși sunt ceva comun, pot provoca rușine sau jenă, fiind un inconvenient de ordin estetic sau funcțional. Dar alții pot rezista ani întregi pe piele sau pot reapărea periodic. La medicul dermatolog trebuie să ajungi urgent dacă:

  • ai negi genitali sau faciali;
  • ai papiloame care își schimbă aspectul, nu dispar și continuă să crească, în ciuda tratamentului;
  • îți apar veruci dureroase, care se irită, sângerează sau se rup prin frecarea cu haine/bijuterii;
  • ai papiloame inflamate sau infectate, care conțin puroi;
  • îți crește o verucă după vârsta de 45 de ani;
  • constați că negii ți se răspândesc ușor și în alte zone ale corpului;
  • ai eliminat o verucă, dar ți-a reapărut în același loc;
  • vrei să scapi de un neg inestetic;
  • vrei să-ți protejezi familia și apropiații, prin eliminarea papiloamelor care îi pot infecta și pe ei.

Medicul specialist este singurul care îți poate determina riscul de cancer de piele, existența vreunei alunițe problematice pe pielea ta, monitorizarea ei în timp și un tratament potrivit, în cazul melanomului malign. Alunițele simetrice (rotunde, cu o culoare uniformă), cu margini clar definite și nu mai mari de 6 mm nu ridică semne de întrebare.

Un dermatolog poate examina clinic alunițele (în cazul unui pacient care are alunițe puține și comune) sau va face un examen dermatoscopic digital (în cazul persoanelor din categoriile de risc). Acesta din urmă constă în scanarea întregul corp pentru alunițe, verificarea lor individuală și salvarea imaginilor cu acestea, pentru a le compara ulterior și a vedea dacă o aluniță și-a schimbat aspectul (hartă dermatoscopică). Examenul dermatoscopic realizat anual poate depista din timp melanomul malign sau alte cancere cutanate, crescând șansele de tratament eficient.

O vizită la medicul dermatolog se impune în cazul în care:

  • te-ai născut cu alunițe congenitale mari (peste 5 cm diametru);
  • ai peste 50 de alunițe pe corp, dintre care 20 au diametrul mai mare de 2 mm;
  • îți apare un nev nou și ai peste 40 de ani;
  • stai foarte mult la soare sau mergi la solar în exces;
  • faci alergie la soare sau ai suferit des arsuri solare (care ți-au umplut pielea de pete și pistrui);
  • ai alunițe roșii, roz, albe și albastre, amestecate cu nevi negri;
  • vrei să scapi de o aluniță care îți cauzează disconfort (fiind într-o zonă atinsă des de pieptene, lama de ras, fermoar, bijuterii, etc.) sau este inestetică;
  • ai un istoric familial de melanom malign;
  • ai un nev care îndeplinește una sau toate dintre cele 5 caracteristici legate de melanom – ABCDE (formă asimetrică a celor două jumătăți ale aluniței, margini neregulate, culoare neuniformă, diametru mai mare de 6 mm, modificări ale mărimii, culorii, înălțimii și simptomelor – supurează, sângerează, te mănâncă sau te doare); o aluniță suspicioasă va fi îndepărtată, pentru biopsie.

Tratament

Tratamentul se concentrează pe eliminarea simptomelor și prezenței verucilor, nu pe vindecarea definitivă (HPV-ul nu poate fi eliminat din exterior, infecțiile fiind rezolvate în 70-90% dintre cazuri de sistemul imunitar). Tratamentele împotriva eliminării negilor au drept scop iritarea pielii, pentru declanșarea sistemului de apărare al organismului. Medicii nu recomandă tratamentele făcute acasă, fără consultarea prealabilă a specialistului, deoarece papiloamele pot fi ușor confundate cu alunițe sau cu manifestări ale cancerului de piele. Cu toate acestea, farmaciile vând fără rețetă plasturi, soluții și creme pentru negi. Descoperă mai jos ce metode de tratament există împotriva papiloamelor!

  1. Electrocauterizare și chiuretaj: dermatologul îți face anestezie locală, apoi încălzește țesutul cu ajutorul electricității, arzând negul și răzuindu-l complet.
  2. Terapie fotodinamică (PDT): utilizează anumite substanțe chimice fotosensibilizante și lumina, pentru a distruge celulele negilor. Se face în două etape: injectarea agentului fotosensibil la o anumită lungime de undă; după 1-3 zile, se revine la cabinet, pentru a se trata zona cu lumină.
  3. Terapie cu laser: este o opțiune terapeutică indicată în cazul negilor mari, rezistenți la alte metode. Funcționează prin aplicarea locală de lumină cu energie înaltă, care va afecta vasele de sânge din componența papilomului și va duce la distrugerea celulară, atrofierea și căderea acestuia.
  4. Crioterapie (înghețarea țesutului): negul este îndepărtat prin aplicarea de azot lichid pe el, ceea ce distruge celulele și duce la formarea unei bășici, a cărei vindecare va duce – în timp – la dispariția papilomului. Farmaciile vând spray-uri de crioterapie de folosit la domiciliu, care nu trebuie folosite la nivelul feței și care nu sunt la fel de eficiente ca un tratament la cabinetul medical.
  5. Excizia chirurgicală: are o rată de recurență a negilor crescută, lasă o cicatrice după vindecare și este recomandată în foarte puține situații. Poate fi recomandată de doctor în cazul pacienților pentru care alte metode de tratament nu au funcționat.
  6. Tratament chimic local: eliminarea verucilor se face cu ajutorul unor substanţe caustice, care sunt aplicate local sau injectate în leziune, de către dermatolog (5-fluorouracil, bleomicină, acid tricloracetic, cantaridină).
  7. Imunoterapia: sistemul imunitar al gazdei nu observă negul. Dar, dacă este stimulat local, celulele imunitare locale se vor activa și vor acționa. În acest scop, se injectează în leziune substanțe imunomodulatoare (antigen de Candida, Trichophyton sau variolă, imiquimod, produse tuberculinice).
  8. Tratamente locale cu acid salicilic: pentru tratarea acasă a verucilor, se pot cumpăra de la farmacie plasturi, geluri, creme sau soluții. Acestea îndepărtează straturile de țesut, ucid celulele sau stilumează sistemul imunitar. Majoritatea conțin acid salicilic și se aplică zilnic, pe negul înmuiat în apă și (dacă vrei să le crești eficacitatea) frecat ușor cu piatră ponce, timp de câteva săptămâni.
  9. Remedii casnice:
    • aromaterapie: de 2 ori/zi, aplică peste neg ulei de lămâie, de arbore de ceai, de chiparos sau de levănțică; dacă tratezi un copil mic, diluează 1 picătură de ulei esențial în ½ linguriță de ulei vegetal purtător; evită uleiul de chiparos în primele 20 de săptămâni de sarcină;
    • homeopatie: ia granule, cremă sau tinctură de tuia;
    • banda adezivă aplicată direct pe neg și schimbată la câteva zile poate determina căderea acestuia;
    • oțetul din cidru de mere poate fi și el un tratament eficient, distrugând țesutul verucilor la fel cum o face acidul salicilic; metoda implică acoperirea negului cu o bucată de dischetă demachiantă înmuiată în oțet, apoi bandajarea zonei; pansamentul se lasă peste noapte sau chiar 24 de ore, iar discheta se înlocuiește în fiecare seară; zona se poate umfla sau pulsa, negul se poate înnegri în primele 1-2 zile (semn că celulele încep să moară), iar excrescența va cădea în 1-2 săptămâni; poți preveni reapariția folosind în continuare oțet în acel loc, timp de câteva zile;
    • usturoiul conține compuși cu activitate antivirală și poate opri dezvoltarea celulară; dimineața și seara, pune peste neg zeamă de usturoi zdrobit sau aplică seara un pansament care conține o felie subțire de usturoi;<
    • tinctura de propolis poate fi un alt mod eficient de îndepărtare a negilor; dimineaţa şi seara, se tamponează excrescența cu un tifon îmbibat în tinctură, evitându-se pielea din jur; pentru a grăbi vindecarea, se poate administra propolis și intern – 6 picături la 1 cană cu apă (consumată de-a lungul întregii zile) sau 3 picături pe o bucată de pâine (consumată înainte/după masă, de 2 ori/zi);
    • uleiul de ricin poate fi și el utilizat; se tamponează negul timp de 2 săptămâni, dimineaţa şi seara, se așteaptă 10 zile și se repetă procedeul, timp de 15 zile;
    • stoarce zilnic pe neg o picătură de sevă dintr-o tulpină de păpădie sau rostopască;
    • unge negul dimineața și seara cu 2-3 picături de tinctură de gălbenele sau tinctură de tuia;
    • dimineața și seara, pune peste neg zeamă de lămâie;
    • ceapa este și ea un remediu natural, dar trebuie folosită doar macerată; de 2 ori/zi, tamponează negul cu foi de ceapă care au stat acoperite cu sare, peste noapte; pune la macerat 2-3 cepe medii, în oțet alimentar, timp de 24 de ore, apoi folosește câte o foaie de ceapă pentru a acoperi veruca problematică (legând-o cu un tifon steril), timp de 3 ore;
    • în completarea tratamentului extern, consumă ceai/tincturi de echinaceea, brusture, rădăcină de păpădie sau trifoi.

Cele mai multe alunițe nu constituie un pericol și nu trebuie tratate. Dacă ai o aluniță care te deranjează, care nu și-a schimbat aspectul și pe care un dermatolog a declarat-o ca fiind normală, atunci o poți elimina apelând la:

  1. Metode chirugicale (efectuate de medicul specialist):
    • excizie cu bisturiul;
    • distrugere prin radio/electrochirurgie;
    • cauterizare cu laser.
  2. Remedii naturiste (încercate cu acordul medicului):
    • la nivelul alunițelor se pot aplica zilnic suc proaspăt de conopidă, de ananas, de mere, de grapefruit, de lămâie, de ceapă (aplică-le cu o bucată de vată, lasă-le să acționeze câteva ore și repetă timp de 3 ori/zi, 3 săptămâni); acestea decolorează zona și pot elimina nevul; acidul citric din lime poate fi eficient și în combinație cu puțină pudră de moringa (Moringa oleifera); și 1 picătură de extract de semințe de grapefruit poate fi aplicată pe alunița tratată;
    • usturoiul conține enzime care descompun melanocitele și pot decolora nevii; dezinfectează alunița cu alcool sanitar, unge-o cu ulei de migdale (pentru a proteja pielea), apoi aplică peste ea jumătate de cățel de usturoi decojit (cu interiorul pe piele); lipește deasupra un plasture și lasă-l să acționeze peste noapte; repetă procedeul zilnic, timp de o săptămână, până la căderea/decolorarea aluniței;
    • oțetul de mere poate și el decolora sau elimina alunițele; înmoaie o bucată de vată într-o lingură de oțet de mere și acoperă alunița cu ea cel puțin 1 oră/zi; repetă procedeul până la obținerea efectului dorit; dacă oțetul îți irită pielea, nu îl mai folosi;
    • amestecă 1 lingură de ulei de ricin cu 1 tabletă de aspirină pisată fin sau 1 lingură bicarbonat de sodiu; aplică amestecul pe aluniță dimineața (după trezire) și seara (înainte de culcare), masează bine și nu clăti; repetă procedeul timp de 1 lună;
    • bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și amestecat cu puțină apă, pentru a forma o pastă (care se aplică pe aluniță, se lasă la uscat și apoi se acoperă cu un plasture, peste noapte); tratamentul durează în jur de 3 săptămâni;
    • poți încerca să aplici și felii subțiri de ridichi, bucățele mici de coajă de banană (cu interiorul în jos) sau cataplasme pe bază de cartofi peste nevul pe care vrei să îl elimini;
    • pisează fin câteva semințe de in (într-un mojar), amestecă-le cu ulei de semințe de in și miere (până obții o pastă omogenă) și aplică rezultatul peste aluniță, în fiecare zi; mierea de albine poate fi pusă și ca atare pe zona tratată, lăsată să acționeze timp de 10-15 minute, apoi spălată alunița cu apa caldă;
    • încearcă să masezi alunițele cu ulei de nuc și cu rădăcina de păpădie;
    • și uleiul din arbore de ceai este eficient; dimineața, masează zona cu o dischetă demachiantă înmuiată în ulei, iar seara fixează deasupra, cu un plasture, o bucată de vată înmuiată în ulei; în aproximativ o lună poți vedea un rezultat pozitiv.

Cum poți preveni negii și alunițele?

Pentru a-ți reduce riscul de a căpăta negi sau de a-i da celor din jur, urmează următoarele sfaturi:
  • nu atinge verucile altor persoane;
  • după ce ți-ai atins un neg, spală-te bine pe mâini;
  • nu folosi prosopul sau alte obiecte personale care nu-ți aparțin (încălțăminte, ciorapi, unghieră);
  • nu folosi aceeași unghieră, forfecuță sau pilă utilizată pe o unghie infectată și pe restul unghiilor tale sănătoase;
  • nu scărpina negii și nu-ți roade unghiile infectate;
    - nu te rade, pieptăna sau tunde în zonele cu negi;
  • poartă șlapi la piscină și dușuri publice;
  • când mergi la înot, acoperă-ți negii cu plasturi rezistenți la apă și păstrează-ți mereu pielea cât mai uscată;
  • când mergi la sală, acoperă-ți negii cu mănuși sau șosete;
  • mărește-ți rezistența la infecții printr-o dietă sănătoasă; consumă zilnic 2-3 căței de usturoi crud și alimente bogate în betacaroten și vitaminele C și E.

Pentru a preveni apariția alunițelor în exces și a evita cancerul de piele, urmează aceste sfaturi:

  • alege o alimentație plină de fructe și legume bogate în potasiu și acid citric (varză, spanac, cartofi, roșii, ciuperci, fasole cu bob mare, banane, avocado, grapefruit, portocale, lămâi, nuci caju);
  • dacă ești în categoria persoanelor cu risc (vezi secțiunea Când trebuie să mergi la doctor? de mai sus), fă-ți un control dermatologic pe an, înainte de sezonul estival;
  • monitorizează-ți întotdeauna alunițele de pe corp; asfel, dacă li se schimbă aspectul sau dacă îți apar unele noi, vei ști din timp și vei merge rapid la medic;
  • protejează-ți întotdeauna pielea în timpul expunerii la soare; poartă ochelari, pălării, haine subțiri și lungi (care acoperă brațele și picioarele) și dă-te cu o cremă de protecție solară cu SPF de minimum 30; bronzul arată bine pe piele, dar este o formă de arsură cutanată, care activează celulele pigmentare și le poate determina multiplicarea necontrolată;
  • indiferent de anotimp, folosește cremă de protecție solară pe față, pentru că soarele îmbătrânește prematur tenul și poate determina apariția alunițelor;
  • evită expunerea prelungită la soare (stai la umbră între orele 10:00-16:00);
  • nu merge NICIODATĂ la solar.

Știați că?

  • Pe vremuri, printre remediile casnice indicate în cazul negilor se număra frecarea lor cu o broască uscată și prăfuită?
  • Există peste 100 de tulpini diferite de virus papiloma uman, unele putând cauza doar negi, altele provocând cancer (de col uterin, de gât, de limbă, etc.)? Majoritatea oamenilor care s-au infectat cu HPV nu știu că sunt infectați.
  • Verucile care dispar de la sine, fără tratament, nu lasă cicatrici? Evident, există numeroase tratamente la fel de eficiente în evitarea urmelor rămase pe piele.
  • Chiar dacă mai sunt numite „pete hepatice”, alunițele nu au nimic de-a face cu ficatul? Probabil că denumirea provine de la culoarea maronie a acestora.
  • Cei mai mulți dintre noi au 10-40 de alunițe pe corp? Majoritatea apar până la vârsta de 40-50 de ani.
  • Schimbările hormonale din adolescență și sarcină pot determina alunițele să devină mai mari și mai închise la culoare?
  • Dintre toate tipurile de alunițe, nevii displastici și cei congenitali vin la pachet cu un risc mărit de cancer de piele?
  • Alunițele congenitale sunt prezente la 1 din 100 de persoane? Riscul de a se transforma în melanom este ușor mai mare în cazul acestora decât al nevilor dobândiți în timpul vieții, mai ales dacă vorbim despre nevii congenitali mari.
  • Așa-numitele „alunițe roșii” nu sunt nevi, ci angioame vișinii? Acestea apar mai des pe pielea albă la culoare și pot fi cauzate de expunerea la soare, probleme hepatice, tulburările hormonale, vârstă și moștenirea genetică. Dacă au margini și textură neregulate, sunt aspre la atingere și depășesc 6 mm în diametru, necesită un consult dermatologic.
  • Crema de soare nu se aplică prima dată pe plajă, după ce ai ajuns, ci în cameră, cu 30 de minute înainte de a ieși? Reaplicarea se face la fiecare 60-90 de minute și de fiecare dată când te intorci din apă. Nu uita să-ți acoperi partea de sus a tălpii picioarelor și urechile – zone uitate de multă lume.

Comentarii

Evaluează această afecțiune:

gabi, 27/02/2021

Interesant articol, merci

(1) (0)