Pătrunjel

Pătrunjelul, un prețios complex de vitamine

Deoarece este o sursa bogata de vitamine si minerale, patrunjelul contine calciu, fosfor, potasiu, vitamina K si fier. De asemenea, radacina de patrunjel are un continut ridicat de betacaroten, clorofila si glucide. Continutul de vitamina C (mai bogat decat citricele!), beta caroten, clorofila (Fe), vitamina B 12, Fluor si acizi grasi esentiali fac din patrunjel un aliment intaritor pentru imunitate, detoxifiant si regenerator. Beta carotenul ajuta ficatul si protejeaza plamanii si colonul. Totodata, catalizeaza reactiile in care sunt valorificate proteinele. Clorofila patrunjelului, testata in laborator, a demonstrat anumite activitati antifungice si antibacteriene. Rolul sau in cresterea imunitatii are la baza bogatul continut de oxigen care opreste actiunea virusurilor si ajuta plamanii sa elimine reziduurile produse de poluarea mediului. Vitamina B 12 este produsa de anumiti compusi prezenti in mari cantitati in patrunjel. Utila in formarea hematiilor, in imunitate si prevenirea bolilor degenerative, vitamina B 12 este blocata in actiunea ei de catre antibiotice, anticonceptionale, substante toxice si excesul de bacterii sau paraziti in colon si tractul digestiv. Patrunjelul poate contracara efectul acestor factori. Fluorul are o structura moleculara total diferita de a oricarei fluoruri obtinute pe cale chimica. Caderea dintilor se produce din cauza lipsei fluorului, nu a fluorurilor. Patrunjelul ne poate furniza o combinatie eficienta de calciu si fluor. De asemenea, fluorul protejeaza organismul impotriva invaziilor infectioase (germeni si virusuri). Acidul alfa-linolenic este acidul gras esential continut de patrunjel. Acizii grasi stau la baza membranei tuturor celulelor organismului. Daca exista o carenta de acizi grasi esentiali in organism, atunci membrana celulelor va folosi alte tipuri de grasimi, ceea ce va afecta structura ei si capacitatea de a controla comunicarea intercelulara, ceea ce intra si ceea ce iese la nivelul celulelor. Implicatiile se vor regasi in toate functiile si procesele organismului: procesul inflamator, procesul de vindecare si refacere, circuitele neurale din creier, sistemul imunitar, sistemul circulator, cel de reglare a temperaturii corpului, de dispersare a caloriilor. Vitamina C (acidul ascorbic) pare sa fie o adevarata regina a vitaminelor. Stim ca: – intervine in fenomenele de oxidoreducere, fiind cel mai puternic antioxidant; – este antiinfectioasa, tonifianta, antitoxica; – favorizeaza asimilarea de catre organism a fierului; – mareste rezistenta vaselor sanguine; – contribuie la formarea globulelor rosii, a dintilor si oaselor; – are rol de reglare a nivelului glicemiei si al colesterolului; – diminueaza perioadele de convalescenta; – intarzie aparitia cataractei si-i reduce gravitatea cu cca 50%; – impiedica depunerea grasimilor la nivelul ficatului si asigura functionarea normala a celulei hepatice; – are actiune antialergica; – este un laxativ natural; – scade incidenta aparitiei de cheaguri in vasele sanguine?si inca multe altele! Iar patrunjelul si-a castigat faima de a fi mai bogat in vitamina C decat citricile. Patrunjelul ajuta absorbtia intestinala dar si eliminarea toxinelor, datorita continutului sau ridicat de enzime. Radacina de patrunjel intareste splina, putand astfel sa trateze malabsorbtia, respiratia urat mirositoare, scaderea patologica in greutate, anorexia si starea permanenta de obeseala. De asemenea, imbunatateste digestia proteinelor si a grasimilor. 1. Combaterea anemiei Cantitatile impresionante de fier si vitamina C pe care frunzele si radacina de patrunjel le contin sunt benefice in lupta cu anemia. Dietele bogate in consumul de patrunjel aduc un aport important de fier, care este sintetizat mai bine datorita prezentei acidului ascorbic. Mai mult, acesta poate ajuta si la purificarea sangelui. 2. Prevenirea cancerului Datorita prezentei favonoidelor, printre care si a myricetinei, consumul de patrunjel poate lupta impotriva celulelor maligne care declanseaza cancerul de piele. 3. Sustinerea sanatatii ochilor Aportul de luteina, betacaroten si zeaxantin protejeaza ochii si sustin sanatatea acestora. De asemenea, prezenta vitaminei A din patrunjel ajuta la prevenirea afectiunilor asociate cu conjunctiva si corneea. 4. Protejarea ficatului Datorita efectului antioxidant, diuretic si calmant, patrunjelul sustine eliminarea toxinelor din organism si poate ajuta in protejarea si regenerarea functiilor hepatice. 5. Tratarea afectiunilor inimii Consumat cu regularitate, patrunjelul poate ajuta la prevenirea bolilor cardiace. Acesta contribuie la dilatarea arterelor si sustine o circulatie mai buna a sangelui. 6. Ameliorarea dezechilibrelor hormonale Inca din Antichitate se considera ca patrunjelul este util pentru functionarea optima a ovarelor in cazul femeilor infertile. In prezent acesta este folosit pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, a crampelor menstruale si pentru reglarea ciclului menstrual, datorita stimularii productiei de hormoni estrogeni. In privinta sanatatii pielii si a tenului, patrunjelul este folosit pentru: 1.Eliminarea petelor si imperfectiunilor Substantele active din patrunjel sunt benefice pentru estomparea petelor si imperfectiunilor tenului. Ca mod de utilizare, se recomanda mastile cremoase facute din patrunjel maruntit la blender cu putina miere, galbenus de ou sau ulei de masline. 2. Mentinerea sanatatii tenului Uleiurile si mineralele pe care le contine patrunjelul sustin sanatatea pielii. Acestea pot ameliora ridurile, in timp ce hranesc si hidrateaza zona pe care sunt aplicate. Este indicat sa se curete tenul regulat cu un decoct facut din aceasta planta. 3. Calmarea ochilor obositi Cearcanele pot fi estompate cu ajutorul unui ceai de patrunjel, facut cu apa minerala. De asemenea, utilizarea regulata a compreselor cu aceasta solutie poate ajuta la ameliorarea simptomelor de ochi obositi. Atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern, sunt recomandate ceaiurile de patrunjel. Se realizeaza dintr-o lingura de frunze uscate sau 30 de grame de patrunjel proaspat, fierte in 200 - 250 ml de apa. O modalitate potrivita de a consuma patrunjelul este si sub forma de suc. Acesta se face la blender dintr-o cana cu apa si o legatura de patrunjel proaspat si se bea imediat. Se poate adauga o jumatate de banana, o lingurita de miere sau cateva fructe de padure pentru un gust mai dulce. Pătrunjelul – proprietăți și acțiune Antioxidant; Detoxifiant; Antialergic; Antitumoral; Efect antirahitic; Diuretic; Efect vasodilatator; Antispastic; Relaxează fibrele musculare neted intestinale; Întărește sistemul imunitar; Menține elasticitatea vaselor de sânge; Asigură o funcționare optimă a aparatului genital; Stimulează activitatea vezicii biliare; Fluidifică secrețiile; Neutralizează efectele intoxicației cu alcool sau tutun; Efect antitumoral. Pătrunjelul este eficient în tratarea următoarelor afecțiuni / Ce beneficii are consumul de pătrunjel: Infecții; Eczeme; Astenie; Tulburări de circulație sanguină; Colici abdominale; Astm bronșic; Hipertensiune; Boli reumatice; Anorexie; Vindecarea plăgilor; Înțepături de insecte; Conjunctivită; Ameliorează contuziile; Înlătură durerile dentare. Din pătrunjel se extrage esenţa numită apiol, o substanţă narcotică pentru om. Consumul excesiv poate cauza tulburări nervoase, conform specialiștilor, de aceea se recomanda consumul moderat de pătrunjel.

Comentarii

Evaluează acest ingredient: