Retenția de apă

Retenția de apă: cauze, simptome și metode de tratament prin remedii naturiste

Retenția de apă

Retenția de apă în organism apare atunci când corpul nu reușește să elimine apa în exces, acumulând lichid la nivelul țesuturilor. Acest proces care apare de obicei pe fondul deshidratării sau al unor afecțiuni renale se manifestă cel mai adesea prin umflarea extremităților. Remediile naturiste bogate în potasiu și cu proprietăți diuretice pot ameliora simptomele retenției de apă.

Organismul uman este format în proporție de aproximativ 60% din apă. Apa este vitală pentru buna funcționare a corpului, ajutând la dizolvarea nutrienților și eliminarea produșilor de care organismul nu are nevoie. Totuși, atunci când corpul nu reușește să elimine apa în exces, apare retenția de apă. Retenția de fluide înseamnă că în țesuturi rămâne apă în exces, iar acest lucru face ca anumite părți ale corpului, în special extremitățile să se umfle.

Episoadele de retenție de apă sunt de obicei temporare și pot fi ușor tratate cu ajutorul remediilor naturiste sau al schimbărilor în stilul de viață. Există însă cazuri în care retenția de apă se datorează unor afecțiuni medicale și poate duce la complicații severe, fiind nevoie de un consult medical.

Tipuri de retenție de apă

Există două tipuri de retenție de apă sau edem. Primul este edemul generalizat, caracterizat prin inflamarea sau umflarea întregului corp. Al doilea tip de retenție de fluide este localizat în anumite părți ale corpului, cum ar fi brațele sau picioarele. Edemul localizat este mai frecvent decât cel generalizat și afectează de obicei gambele, tălpile, palmele, brațele sau fața.

Din ce cauze apare retenția de apă

Dieta, anumite afecțiuni medicale sau postura pot fi cauzele retenției de apă. În general, cele mai întâlnite cauze pentru edem sunt:

  • Deshidratarea

    : atunci când nu bem suficiente lichide, corpul reține apa în țesuturi, în încercarea de a se proteja.
  • Zborul cu avionul

    : schimbările de presiune din cabină și perioada lungă în care rămâneți așezat în avion pot provoca retenția de apă.
  • Menținerea unei singura poziții timp îndelungat

    : persoanele care stau în picioare sau așezate multă vreme, fără a schimba poziția, sunt mai predispuse să sufere de retenție de apă. Gravitatea menține sângele la extremități și apare astfel edemul, în special în zona picioarelor.
  • Menstruația

    : femeile aflate la menstruație suferă de retenție de apă din cauza fluctuației hormonale care afectează circulația fluidelor în corp.
  • Sarcina

    : acumularea de kilograme din timpul sarcinii combinată cu schimbările hormonale are ca efect retenția de fluide, în special în zona picioarelor.
  • Căldura

    : vara, unele persoane resimt mai intens retenția de apă, pentru că organismul lor nu poate elimina apa în exces din cauza deshidratării.
  • Dieta bogată în sodiu

    : sarea favorizează reținerea apei în organism prin deshidratare. Consumul excesiv de sare, prin alimente intens procesate, poate duce la umflarea mâinilor și a picioarelor.
  • Anumite medicamente

    , printre care unele chimioterapice, steroizi, analgezice, antidepresive sau antihipertensive pot favoriza retenția apei în organism.
  • Bolile de inimă

    : o afecțiune a inimii poate provoca deficiențe de circulație. Atunci când sângele nu circulă cum trebuie organismul tinde să rețină apă în acea zonă.
  • Bolile de rinichi

    : unul dintre rolurile rinichilor este acela de a elimina lichidele din organism. Atunci când sunt afectați, organismul reține apă.
  • Bolile de ficat

    : ficatul filtrează sângele. Atunci când nu funcționează cum trebuie, sângele stagnează la nivelul venelor și se formează edeme.

Cum recunoști retenția de apă: simptome frecvente

De obicei, retenția de apă din organism devine evidentă în momentul în care se umflă extremitățile. Pantofii devin prea strâmți, mâinile par mai grele și dor. În cazul persoanelor care urmează o dietă și nu reușesc să scadă în greutate, motivul cel mai probabil este retenția de apă. Printre cele mai frecvente simptome pentru retenția de fluide se numără:

  • balonarea, în special în zona abdominală
  • picioare, glezne și tălpi umflate
  • senzația de abdomen, șolduri sau față ”pufoase”
  • articulații rigide
  • fluctuații inexplicabile în greutate
  • scobituri la nivelul pielii, aspectul de coajă de portocală
  • reducerea diurezei (urinării) – mai puțin de 3 micțiuni pe zi

Tratamentul retenției de apă prin remedii naturiste

Atunci când edemul este provocat de factori externi și nu de o afecțiune medicală, remediile naturiste pot trata eficient retenția de fluide din organism:
  • Pătrunjelul

    : cu foarte puține calorii și o listă lungă de nutrienți, pătrunjelul este bogat în potasiu și acționează ca un diuretic, ajutând corpul să elimine excesul de apă. În plus, conținutul bogat de vitamine și clorofilă ajută la detoxifierea organismului.
  • Sucul de lămâie

    : lămâia este bogată în vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanți care accelerează metabolismul. Sucul de lămâie sau apa cu lămâie mențin corpul hidratat și favorizează eliminarea excesului de fluide.
  • Ceaiul de păpădie

    : infuzia din planta de păpădie ajută la eliminarea apei în exces din organism și are efect detoxifiant. Este recomandată o cură de cel puțin o săptămână, cu două ceaiuri pe zi.
  • Sarea epsom

    : o baie cu sare epsom poate ameliora simptomele retenției de apă. Sarea atrage fluidele în exces din țesuturi și ajută la instalarea unei senzații de eliberare la nivelul mușchilor și a sistemului nervos. Sunt recomandate băi cu sare epsom, în special în cazul edemelor la picioare.
  • Usturoiul

    : printre nenumăratele beneficii ale usturoiului pentru sănătate se numără și proprietățile diuretice.
  • Ceaiul verde

    : are proprietăți detoxifiante și diuretice și ajută la eliminarea excesului de apă din organism. Se recomandă consumul a 2-3 cești de infuzie pe zi.
  • Sucul de merișor

    : merișorul este folosit în infecțiile urinare datorită proprietăților sale antioxidante, antibacteriene și diuretice. De asemenea, ajută la reglarea nivelului de fluide din corp și combate senzația de mâini și picioare umflate. Pentru a avea efectul dorit, sucul de merișor nu trebuie consumat îndulcit.
  • Ceaiul de coada calului

    : datorită combinației de siliciu, magneziu și potasiu, ceaiul de coada calului acționează ca un diuretic și un remineralizant, astfel că elimină excesul de apă din țesuturi, detoxifiază și redă echilibrul mineral în același timp.
  • Oțetul din cidru de mere

    : reglează PH-ul natural al corpului, crește nivelul de potasiu și îl scade pe cel de sodiu, astfel că reduce excesul de apă din țesuturi. Poate fi folosit și extern, în cazul picioarelor umflate, când sunt recomandate băi de picioare în soluție de apă și oțet din cidru de mere.
  • Ceaiul de boldo

    : frunzele de boldo conțin alcaloizi care stimulează circulația sangvină și reglează nivelul de fluide din țesuturi.
  • Ananasul

    : cu gustul său dulce și cremos, ananasul nu este doar un fruct preferat de multă lume. Este bogat în vitamine și minerale și are proprietăți diuretice, astfel că este recomandat în cazul retenției de lichide.
  • Extractul din semințe de struguri

    : este un puternic antioxidant care combate edemele. Poate fi consumat sub formă de suplimente sau ulei.
  • Castravetele

    : este una din plantele cu peste 90% apă, ceea ce îl face un bun diuretic și adjuvant în combaterea retenției de apă.
  • Mătasea de porumb

    : este un diuretic natural care conține potasiu, echilibrând astfel raportul sodiu-potasiu din organism pentru a reduce edemele cauzate de retenția de lichide. Se face o infuzie de mătase de porumb uscată și apă care se consumă de 2-3 ori pe zi
  • Urzica

    : bogate în minerale, în special potasiu, frunzele de urzică acționează ca un diuretic și cresc cantitatea de urină eliminată. Pot fi consumate proaspete sau în infuzie.
  • Potasiul

    : suplimentele cu potasiu sunt recomandate atunci când retenția de apă este o cauză a dezechilibrului dintre sodiu și potasiu în organism.

În plus, retenția de apă poate fi combătută cu o hidratare corespunzătoare. Femeile trebuie să bea aproximativ 2,5 litri de lichide pe zi, în timp ce bărbații ar trebui să consume 3 litri. Aceste cantități cresc în timpul verii sau în zilele în care se practică activități fizice intense. Sportul, reducerea stresului și dieta echilibrată sunt de asemenea remedii folositoare pentru prevenirea sau tratarea retenției de apă. În cazul apariției edemelor, mai ales în zona membrelor inferioare, se recomandă pungile cu gheață, aplicate pe zonele umflate.

În concluzie, edemul sau retenția de apă apare atunci când în organism există un dezechilibru în raportul sodiu-potasiu și corpul nu poate elimina apa în exces de la nivelul țesuturilor. Bolile de inimă, rinichi sau ficat pot provoca dezechilibre care vor duce la retenția apei în celule. Remediile naturiste care restabilesc hidratarea și nivelul de potasiu din organism, precum și cele diuretice pot trata simptomele retenției de lichide.

Comentarii

Evaluează această afecțiune: