Tartru

Remedii naturiste pentru a preveni tartrul

Tartru

Tartrul este o acumulare întărită de placă bacteriană pe dinți și poate fi îndepărtat doar la dentist, prin detartraj. Dar îl putem preveni, cu ajutorul unei igiene dentare zilnice riguroase, prin reducerea consumului de alimente care pătează dinții și apelând la diverse remedii naturiste la îndemână.

Toți ne dorim dinți albi, strălucitori și suntem automat atrași de persoanele cu o dantură impecabilă. Dar un zâmbet de nota 10 înseamnă și asigurarea sănătății dinților, a gingiilor și nu numai: tartrul scade eficiența periajului (ceea ce poate duce la carii) și poate provoca infecții gingivale (gingivită sau parodontoză – care poate duce la pierderea dinților și este asociată cu boli grave, de la inflamații și boli respiratorii, până la creșterea riscului de accident vascular cerebral și infarct).

De aceea este important de înțeles cum apare tartrul dentar, cum poate fi el prevenit și tratat, care este diferența între placa bacteriană și tartru (multă lume crede, eronat, că sunt același lucru) și de ce igiena orală zilnică și 2 vizite/an la dentist sunt atât de importante.

Ce este placa bacteriană?

Chiar dacă ai mare grijă de dinții tăi, gura ta este zilnic plină de bacterii. Placa bacteriană este pelicula lipicioasă, moale și incoloră, care se adună de-a lungul fiecărei zile pe dinți, deasupra și sub gingii, peste plombe. Aceasta conține milioane de bacterii, care vin la pachet cu alimentele consumate și se formează la 3-12 ore de la ultimul periaj. Odată cu ea, pH-ul din cavitatea bucală se schimbă, iar dacă dai cu limba peste dinți îi vei simți prezența. Aceste bacterii produc acid de fiecare dată când mănânci ceva care conține zahăr, erodând smalțul dentar și ducând la apariția cariilor, în timp.

Cum scapi de placa bacteriană?

Pentru a elimina zilnic acumulările de pe suprafața dentară, soluția este simplă: folosirea de cel puțin 2 ori/zi a aței dentare, urmată de periaj și clătirea cu o apă de gură. Pentru o eficiență și mai mare, se poate utiliza și un duș/irigator bucal, care spală cu apă sub presiune toate spațiile dintre dinți, eliminând complet placa bacteriană.

Ce este tartrul?

Dacă nu ai grijă de dinții tăi și nu elimini constant placa bacteriană acumulată pe suprafața acestora, pelicula invizibilă se transformă destul de rapid în tartru: depozite solidificate, galbene-maronii, care nu mai pot fi îndepărtate manual, necesitând un drum la dentist. Acesta are consecințe grave, dacă nu este înlăturat periodic, de aceea o vizită la medicul stomatolog se impune neapărat, o dată la 6 luni!

Tartrul se formează deasupra și sub linia gingivală (deci este de 2 tipuri – supragingival și subgingival), pe dinți, este o acumulare de placă bacteriană mineralizată (din sărurile de calciu, magneziu, sodiu și zinc din salivă), poroasă și tare. Cel mai des, tartrul apare pe suprafața interioară a dinților de jos, pe exteriorul molarilor superiori, pe punți, proteze, aparate ortodontice, dar și între dinții înghesuiți sau încălecați, greu de curățat la periajul obișnuit.

Factori de risc

Apariția tartrului este certă, în lipsa unei igiene dentare zilnice corespunzătoare, dar ritmul în care se formează acesta depinde de factori diverși:
  • alimentele consumate (multe dulciuri și băuturi care pătează dinții – cafea, ceai, sucuri carbogazoase);
  • modul în care este mestecată mâncarea;
  • poziția dinților (cei înghesuiți favorizează formarea mai rapidă a tartrului dentar);
  • vâscozitatea salivei;
  • fumatul.

Cum afectează tartrul dinții și gingiile?

  • dinții se vor decolora, se vor păta și vor deveni sensibili;
  • respirația devine urât mirositoare (halenă/halitoză);
  • periajul și folosirea aței dentare să vor face mai greu, deci dinții nu vor fi curățați cum trebuie (ceea ce determină, în decursul timpului, apariția cariilor și a problemelor gingivale);
  • bacteriile din acest depozit mineralizat afectează și irită gingiile (producând gingivită), apasă pe acestea și le determină să sângereze, să se retragă și să destabilizeze rădăcina dentară (ducând, dacă nu este eliminat, la parodontoză, care include pierderea dinților).

Cum tratezi tartrul dentar?

Tartrul odată format pe dinți nu poate fi îndepărtat prin remedii naturiste sau prin periajul obișnuit. Soluția o constituie un detartraj la dentist – care poate fi efectuat manual, cu ultrasunete sau prin air-flow. Înlăturarea tartrului dentar poate înlocui adesea cu succes albirea dentară, deoarece dinții devin automat mai albi, odată dispărută acumularea galben-maronie de pe aceștia.

9 metode naturiste de a preveni tartrul

Deoarece, odată format, tartrul se înlătură doar în urma unei vizite la medicul stomatolog, prevenția acestuia este cea mai bună soluție. În acest sens, poți apela la următoarele ingrediente naturale:
  • Bicarbonatul de sodiu este un ingredient sigur și eficient, apropo de eliminarea plăcii bacteriene, protejează împotriva demineralizării, are proprietăți antimicrobiene, protejează smalțul dentar (deoarece are un pH ridicat, care îl echilibrează pe cel din cavitatea orală) și poate albii dinții. Bicarbonatul de sodiu poate fi transformat într-o pastă de dinți făcută în casă, amestecând 1 linguriță de bicarbonat cu puțină sare și cu pastă de dinți (sau apă), apoi periind dinții în mod obișnuit. Procedeul se repetă de 1-2 ori/săptămână.
    Un alt remediu naturist este format din bicarbonat de sodiu și Aloe vera: 1 linguriță gel de Aloe vera + 4 lingurițe de glicerină + 5 lingurițe de bicarbonat de sodiu + câteva picături de ulei esențial de lămâie + 1 cană de apă. Amestecă bine toate ingredientele, depozitează pasta într-un borcănaș și spală-te pe dinți cu ea de 2 ori/săptămână. Bicarbonatul de sodiu poate fi combinat și cu apă oxigenată: fă o pastă din 10 g bicarbonat și 5 ml apă oxigenată, apoi periază-ți dinții cu ea de 2 ori/săptămână.
  • Și Uleiul de cocos te poate ajuta să scapi de bacterii și să previi tartrul, deoarece are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene. Folosește tehnica „oil pulling”: ține în gură 1 lingură de ulei de cocos topit și clătește-ți dinții cu el timp de 10-15 minute, timp în care acesta își va schimba consistența, îngroșându-se. La final, scuipă uleiul, clătește-te cu apa călduță și spală-te pe dinți ca de obicei. Repetă tehnica în fiecare zi, timp de 10 zile. Poți face „oil pulling” și cu ulei de măsline, ulei de migdale sau ulei de susan.
  • Pasează o cantitate egală de roșii și căpșune într-un bol, apoi aplică pasta pe dinți și așteaptă 5 minute, înainte de a te clăti cu apă. Repetă procesul de 2 ori/săptămână, pentru a obține dinți mai curați.
  • Zeama de lămâie poate și ea preveni tartrul, dar nu o folosi în exces, deoarece este acidă. Amestecă 20 ml suc de lămâie cu 20 ml apă caldă, clătește-ți gura cu lichidul rezultat timp de 1 minut, apoi scuipă-l și clătește-te cu apă.
  • Coaja de portocală este bogată în Vitamina C și îți poți freca dinții cu interiorul acesteia, timp de 2 minute, pentru a combate formarea tartrului. Clătește-ți apoi dinții cu apă caldă, pentru a neutraliza acidul. Repetă de 2-3 ori/săptămână.
  • Oţetul din cidru de mere este un astringent natural, cu proprietăți antibacteriene și poate combate întărirea plăcii bacteriene pe dinți. Îl poți folosi prin înmuierea periuței de dinți în oțet, perierea timp de 5 minute și clătirea gurii cu responsabilitate, la final. Și oțetul alb este de ajutor (fă o soluție din 2 lingurițe de oțet și ½ linguriță de sare, apoi clătește-ți gura de 2 ori/zi cu ea).
  • Ceaiul negru conține fluor, care protejează smalțul dentar. Clătește-ți gura de 1-2 ori/săptămână cu ceai, apoi cu apă.
  • Fructele și frunzele de guava pot elimina placa bacteriană în mod natural (frunzele se mestecă zilnic; fructul necopt, presărat cu sare, se mestecă de 1-2 ori/zi).
  • Utilizarea unei paste de dinți antitartru DIY (făcută în casă) poate fi și ea o soluție naturală, în cazul persoanelor care vor să evite substanțele chimice din pastele din comerț. Amestecă ½ cană de ulei de cocos, 3 linguri de bicarbonat de sodiu, 2 linguri de pudră de stevia și 20 de picături din uleiul esențial preferat (de mentă, de exemplu), depozitează această pastă fină într-un borcănaș de sticlă și folosește-o zilnic, la periajul dentar. O altă variantă este un amestec din puțină apă, 4 linguri de seminţe de floarea-soarelui măcinate bine și 4 linguri de frunze de tei uscate, măcinate bine şi amestecate cu orice tip de făină. Pune la fiert amestecul, la foc mic, timp de 30 de minute, apoi depozitează-l într-un borcănaș și folosește-l în loc de pasă de dinți din comerț.

Alte metode de a preveni tartrul

Urmează o igienă dentară riguroasă

  • spală-te pe dinți de cel puțin 2 ori/zi: dimineața, după ce te-ai trezit (pentru a îndepărta bacteriile adunate în cavitatea bucală în timpul somnului, a-ți împrospăta respirația și a-ți pregăti dinții pentru o nouă zi) și seara, înainte de culcare (pentru a îndepărta placa bacteriană și a elimina efectele nocive care pot apărea din cauza producției mai mici de salivă din timpul nopții); evident, dacă folosești periuța de dinți după fiecare masă, este și mai bine (poți lua una cu tine la serviciu – îți ia doar 2 minute să-ți cureți dinții); tartrul se fixează mai ales pe dinţii înghesuiţi, suprapuși și imperfecți, deci insistă în acele zone; periază dinții cu mișcări scurte, verticale;
  • nu folosi doar periuța de dinți, ci și ața dentară (singura modalitate de a înlătura placa adunată între dinți, zonă imposibil de curățat doar cu periuța), apa de gură (soluția antiseptică va elimina bacteriile) și un duș/irigator bucal (acest dispozitiv curăță extrem de eficient spațiile interdentare, folosind apă cu presiune);
  • schimbă-ți periuța de dinți odată la 3 luni, alegând una cu peri moi, care nu îți apasă cu putere pe gingii.

Ai grijă ce bei și ce mănânci

  • după vârsta de 3 ani, copiii trebuie încurajați să mănânce alimente tari, din care să tragă și să muște cu dinții, pentru a promova creșterea uniformă a acestora și a evita suprapunerile;
  • alege cât mai rar alimentele și băuturile acide, bogate în carbohidrați, pline de zahăr, lipicioase, care îți usucă gura și hrănesc bacteriile din aceasta (dulciuri, pâine, chips-uri, unt de arahide, fructe uscate/confiate, băuturi carbogazoase, suc de portocale/lămâie/grapefruit, cafea, murături);
  • consumă fructe şi legume tari și pline de fibre (mere, morcovi, tulpină de țelină) la finalul mesei, pentru a igieniza cavitatea bucală, a disloca resturile organice dintre dinți, a fortifica dinții și a stimula producția de salivă;
  • include cât mai des în alimentația proprie fructe și legume bogate în Vitamina C (căpșuni, roșii, ardei grași, broccoli, spanac), care au proprietăți antimicrobiene, elimină bacteriile și pot albi dinții;
  • consumă cât mai des fructe de pădure, care neutralizează tartrul, luptă cu inflamația și protejează gingiile;
  • consumă lactate, pentru calciul și peptidele bioactive benefice dinților pe care le conțin (acestea au funcții importante în menținerea sănătății dentare, protejând smalțul de carii);
  • nu ignora nucile și semințele bogate în calciu, fosfor, magneziu, potasiu și zinc (migdale, nuci braziliene, semințe de susan);
  • bea multă apă și mestecă gumă fără zahăr între mese, dacă nu te poți spăla pe dinți.

Nu fuma

Studiile de specialitate indică faptul că fumătorii sunt mai predispuși la tartru.

Du-te la dentist de 2 ori/an

O vizită la medicul stomatolog pentru un control periodic și un detartraj, dacă este necesar, se impune o dată la 6 luni. Acesta îți va igieniza dinții, îndepărtând placa bacteriană și produsul acesteia – tartrul – la nivel supra- şi subgingival.

Știai că...?

  • Nu este nevoie de luni de zile pentru ca placa bacteriană să devină tartru? Dacă nu te speli corect pe dinți timp de doar 2 zile, placa se mineralizează în proporție de 50%; după 12 zile de igienă orală precară, tartrul este complet format!
  • Modul în care apare tartrul variază foarte mult de la o persoană la alta, iar pe măsură ce îmbătrânim formarea acestuia se accelerează?
  • Pentru a evita tartrul, trebuie să te speli pe dinți înainte de micul dejun, după ce ai băut o cană cu apă? Dacă vrei să te speli după fiecare masă, așteaptă 30 de minute, nu mai mult.
  • Citricele sunt benefice dinților, pentru că au Vitamina C, dar sucul lor este dăunător în exces? De exemplu, un studiu din 2011 a descoperit că sucul de grapefruit este aproape la fel de nociv ca Coca-Cola. De aceea, după ce bei suc de citrice, bea și un pahar de apă, pentru a-ți clăti și proteja smalțul dentar.

Comentarii

Evaluează această afecțiune:

andreea, 16/07/2021

Zeama de lămâie este în același timp periculoasă pentru dinți,... folosită frecvent distruge smalțul dinților.

(0) (0)