Fructe exotice și beneficiile acestora pentru sănătate

Fructe exotice: Litchi, Pitaya, Rambutan, Yaka sau Jackfruit, Fructul arborelui de pâine, Noni, Kiwano, Mărul de zahăr, Durian, Duku (Langsat), Camu Camu (Myrciaria dubia), Salak, Mangostan (Garcinia mangostana), Fructul minune, Fructul stea (Carambola), Cocona, Mamey, Cherymoia, Jabuticaba, Bael.

Conform unor teorii, dieta noastră ar trebui să se bazeze pe fructe, întrucât dinții cu care suntem înzestrați nu sunt cei mai potriviți pentru consumul de alimente precum carnea, iar sistemul nostru digestiv nu este capabil să digere alimente grele.

Pe lângă faptul că sunt sănătoase, fructele reprezintă pentru organism o sursă bogată de apă, fibre, vitamine, minerale și antioxidanți care ajută la prevenirea îmbătrânirii premature. Iar atunci când poate nu mai suntem atrași de fructele de pe la noi, putem încerca cu încredere, dar și cu multă curiozitate, fructele exotice, care mai de care mai atrăgătoare și cu un gust inedit.

Bogăția fructelor tropicale

O mare varietate de fructe tropicale rare și exotice ne cuceresc de la prima vedere prin culorile lor izbitoare și prin aspectul deloc familiar. Sunt fructe care au devenit cunoscute datorită beneficiile tradiționale pe care fructele în general pe care le oferă organismului, fiind alimente cu un conținut ridicat de nutrienți, dar și datorită altor beneficii mai puțin cunoscute pentru sănătate.

În Europa și, mai specific, în România, nu toate fructele exotice pot fi găsite pe piață, însă dacă vreodată avem ocazia prin alte locuri să mâncăm unul dintre ochioasele fructe tropicale, este util să știm ce este și de ce este bine să-l savurăm cu încredere.

Litchi

Originar din China și foarte frecvent și în Asia de Sud-Est, litchi se remarcă prin numeroase beneficii pentru sănătate, deoarece conține fier, vitamina C, acid folic, potasiu și magneziu. Are o aromă dulce, este suculent și a devenit cunoscut pentru proprietățile sale curative:

  • Combate hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, hiperuricemia, sistemul imunitar slăbit, anemia și stresul;
  • Reprezintă o sursă bogată de apă;
  • Are puține grăsimi, fiind recomandat în diete;
  • Reduce grăsimea abdominală, fiind în același timp benefic în combaterea obezității, datorită conținutului său de polifenol;
  • Contribuie la îmbunătățirea metabolismului lipidic, datorită conținutului său de fibre și polifenol;
  • Previne oxidarea colesterolului cu lipoproteine ​​cu densitate mică, adică a „colesterolului rău”.

Pitaya

Cunoscut și sub denumirea de pitahaya sau fructul dragonului, este originar din America Centrală, dar în prezent este ușor de găsit în multe alte părți ale lumii, printre care și în România. Aspectul său este cu adevărat exotic, întrucât seamănă cu pielea unui dragon, datorită solzilor verzui.

În ceea ce privește valoarea nutritivă, acest fruct se remarcă deoarece:
  • Are un procent ridicat de apă, ceea ce îl face un aliment puternic hidratant;
  • Este bogat în antioxidanți, în principal vitamina C și flavonoide;
  • Are capacitatea de a inhiba radicalii liberi asupra anumitor lipide;
  • Reprezintă o sursă bogată de fibre (3 grame), astfel încât este recomandat pentru o digestie bună;
  • Reprezintă un izvor de minerale: conține magneziu, fier și calciu;
  • Este recomandat în diete, întrucât este sărac în grăsimi, carbohidrați și proteine, dar și pentru că are puține calorii, și anume, 60 de calorii per fruct.

Rambutan

Un alt fruct tropical tipic din Asia de Sud-Est, cu o aromă dulce, deși uneori cu o oarecare aciditate. Aspectul este similar cu litchiul, însă are spini ce par a fi niște fire lungi de păr (un aspect cu adevărat exotic). Beneficiile sale pentru sănătate?

  • Conținut bogat de antioxidanți, în special flavonoizi și polifenoli;
  • Sursă bogată de potasiu și într-o măsură mai mică de fier și magneziu;
  • Favorizează tranzitul intestinal, fiind bogat în apă, iar fibra pe care o oferă este de tip insolubil.

Yaka sau Jackfruit

Este considerat cel mai mare fruct din lume, poate cântări până la 30 de kilograme. Se numește fructul celor șapte arome, deoarece aroma sa combină mango, kiwi, banane, piersici, portocale, pepene și ananas. Ce trebuie să știm despre Jackfruit?

  • Este recomandat în dietele vegane, fiind bogat în fier, calciu și proteine ​​vegetale;
  • Previne deteriorarea ADN-ului din cauza factorilor ce provoacă stres oxidativ în organism (din radiațiile ultraviolete, de exemplu), datorită compușilor săi bioactivi;
  • Reduce factorii de risc cardiovascular, cum ar fi colesterolul ridicat sau trigliceridele mari din sânge, rezistența la insulină, hiperglicemia sau obezitatea;
  • Este util pentru combaterea diabetului și a simptomelor sale, datorită faptului că poate scădea hemoglobina glicozilată, care este un viitor indicator al posibilelor complicații ale bolii.

Fructul arborelui de pâine

Cunoscut și sub numele de Yaca, acest fruct este originar din Asia de Sud-Est, în special Polinezia. Este un aliment bogat în carbohidrați, proteine, fibre și fără gluten. Potrivit experților, fructele de pâine conțin mai mulți aminoacizi decât soia și poate însoți atât alimente dulci, cât și sărate, deoarece aroma sa este destul de neutră. Beneficiile sale?

  • Conține aproape jumătate din valoarea zilnică recomandată a fibrelor;
  • Este bogat în vitamina C, esențial pentru absorbția fierului;
  • Reprezintă o sursă bogată de vitamine A și B, care întăresc oasele, dinții, pielea și părul, îmbunătățesc tonusul muscular, precum și de minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor sau fier);
  • Este un puternic antioxidant;
  • Contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, deoarece conține fitochimice, ce protejează inima de ateroscleroză (crearea de plăci care, de-a lungul anilor, pot obstrucționa în cele din urmă vasele de sânge);
  • Conține 25% carbohidrați și 70% apă, fiind astfel un aliment puternic hidratant.

Noni

Noni este un alt fruct cu aspect exotic, originar din Asia de Sud-Est, ce a devenit cunoscut în mare parte datorită uneia dintre componentele sale, proxeronina. De fapt, culturile autohtone, precum cele din Polinezia, l-au folosit de milenii pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate.

De ce este recomandat să consumăm acest fruct? Pentru că:
  • Reglează metabolismul și funcțiile biologice, datorită conținutului de proxeronina, care este transformată în xeronină în organism;
  • Ameliorează simptomele artritei, deoarece are efecte anti-inflamatorii și de inhibare a histaminei;
  • Stabilizează glicemia;
  • Reduce durerile menstruale și nevoia bărbaților de a urina noaptea;
  • Combate diferite bacterii, inclusiv Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli și bacilul tuberculozei;
  • Îmbunătățește sistemul de apărare al organismului, fiind capabil să stimuleze limfocitele de tip „T”, responsabile de apărarea organismului;
  • Scade presiunea arterială, având un efect vasodilatator.

Kiwano

Deși numele său ne poate aminti de kiwi, kiwano nu are nicio legătură cu precedentul. Cunoscut sub numele de castravete sălbatic, castravetele țepos sau african, kiwano este un fruct cu aromă tropicală, destul de acid. Este de obicei consumat în combinație atât în ​​sucuri, în preparate dulci, cât și într-o salată proaspătă.

Iată câteva dintre beneficiile pe care ni le oferă:
  • Are conținut ridicat de vitamina A, fiind eficace pentru sănătatea ochilor, a părului, a pielii, a oaselor și pentru buna funcționare a sistemului imunitar;
  • Este recomandat pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, întrucât furnizează o cantitate foarte redusă de calorii și de grăsimi;
  • Aliat pentru sănătatea nervilor și a vaselor de sânge, datorită nivelului ridicat de alfa-tocoferol, o formă antioxidantă puternică a vitaminei E;
  • Leac pentru păstrarea tinereții, deoarece kiwano conține vitamina A, vitamina C, antioxidanți naturali și numeroși compuși organici;
  • Contribuie la rezistența oaselor și ajută la prevenirea osteoporozei, datorită conținutului ridicat de minerale.

Mărul de zahăr

Denumirea sa vine de la forma caracteristică, fiind de dimensiunea unui măr și acoperit cu solzi numiți carpeli. Este cunoscut aproape în toată lumea și mai ales după denumirea în engleză, sugar-apple. Mărul de zahăr oferă organismului cantități importante de vitamine, minerale și antioxidanți și ajută la:

  • Eliminarea semnelor de îmbătrânire și creșterea elasticității pielii, datorită conținutului mare de antioxidanți polifenolici;
  • Stoparea căderii părului și eliminarea mătreții, conținutul de vitamina C din fruct fiind esențială printre altele și pentru producerea de colagen;
  • Protejează împotriva cancerului, datorită antioxidanților prezenți în fruct, care previn răspândirea celulelor canceroase în alte părți ale corpului.
  • Îmbunătățește vederea, beta-carotenul și alți nutrienți și antioxidanți prezenți în acest fruct scad riscul de degenerescență maculară și previn cataracta;
  • Facilitează secreția urinară și ameliorează uretrita, datorită proprietăților sale antiseptice.

Durian

Cunoscut drept cel mai urât mirositor fruct din lume, durianul este un fruct tropical de mari dimensiuni (similar cu pepenele verde) și acoperit cu spini. Cu toate acestea, cei care îndrăznesc să-l încerce, în ciuda mirosului urât pe care îl emană, vor descoperi o aromă spectaculoasă, iar consumul său are numeroase beneficii pentru sănătate:

  • Sursă bogată de nutrienți, care au rolul de a întări sistemul imunitar, de a inhiba activitatea radicalilor liberi și de a îmbunătăți digestia;
  • Păstrează sănătatea pielii, a ochilor, a oaselor și părului, datorită conținutului de vitamina B6 și vitamina A;
  • Susține întărirea oaselor, este benefic pentru persoanele cu anemie și protejează împotriva bolilor cardiovasculare;
  • Conținut ridicat de vitamina C, esențială pentru a absorbi fierul, de acid folic, foarte important pentru femeile însărcinate, tiamină, care susține transformarea carbohidraților în energie;
  • Scade colesterolul, datorită conținutului de niacină.

Duku (Langsat)

Originar din Peninsula Malaeză, este cultivat în Asia de Sud-Est, Sudul Indiei și Filipine, datorită beneficiilor fructelor sale. Cu o aromă dulce acrișoară, duku este apreciat pentru numeroasele sale proprietăți curative.

  • Propice pentru digestie, întrucât poate fi folosit pentru tratarea diareei și a paraziților intestinali. Poate fi amestecat cu apă, pentru a face o soluție de deparazitare;
  • Remediu pentru ulcer și dureri de stomac, rășina sa este utilă în tratarea inflamației și a durerilor acute de stomac;
  • Sursă bogată de vitamina C, esențială pentru a repara țesuturile și a produce colagen, ajută la protejarea organismului de deteriorarea radicalilor liberi, stimulează imunitatea;
  • Conținut de vitamina A, care are un rol important în menținerea dinților sănătoși, a pielii, a mucoaselor, precum și a țesuturilor moi și scheletice;
  • Susține producerea de celule roșii din sânge și dezvoltarea organismului, datorită conținutului de riboflavina. De asemenea, ajută organismul să elibereze mai multă energie din carbohidrați;
  • Eficace împotriva cancerului, deoarece conține limonoide;
  • Sursă bogată de fibre, care reduc riscul bolilor de inimă și stimulează digestia;
  • Leac împotriva febrei, având puterea de a scădea temperatura corpului.

Camu Camu (Myrciaria dubia)

Este un arbust originar din Amazon, care crește în solurile inundate în timpul sezonului ploios, dar este cultivat și ca pom fructifer. Ușor acru, acest fruct este mai des întâlnit în România sub formă de capsule sau preparate sub formă de pudră, ideală de adăugat în smoothie-uri, sucuri sau iaurturi.

Considerat un superaliment, se remarcă mai ales pentru că:
  • Furnizează o cantitatea enormă de vitamina C, și anume, 2.145 miligrame la 100 de grame (lămâia, considerată o sursă bogată de acid ascorbic, are doar în jur de 50 de miligrame la 100 de grame);
  • Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice, capabile să combată stresul oxidativ;
  • Este o sursă bogată de antioxidanți (pe lângă vitamina C), în special flavonoizi, cum ar fi antocianinele și acidul elagic;
  • Ajută la pierderea în greutate, prin reducerea stratului de grăsimi și a inflamației metabolice;
  • Este bogat în minerale precum calciu, potasiu, sodiu sau magneziu.

Salak

Derivat din planta Salacca zalacca, o specie de palmier aparținând genului Salacca și cultivată în Thailanda, Nanegalito, Malaezia și Indonezia, acest fruct este cunoscut și ca fructul șarpelui, întrucât are o coajă maro acoperită cu solzi. În interior, pulpa sa este de culoare galbenă și are o aromă dulce.

În ceea ce privește beneficiile sale pentru sănătate, este util să știm că:
  • Contribuie la sănătatea creierului, conținutul de potasiu ajută la transportul oxigenului la creier, iar cel de pectină protejează creierul de excesul de colesterol rău. Acest lucru face ca salakul să fie fructul memoriei;
  • Este considerat un aliment cu proprietăți antioxidante remarcabile, datorită conținutului său important în beta-caroteni și în acid ascorbic;
  • Remediu natural pentru sănătatea pielii, întrucât conține vitamina C și antioxidanți;
  • Reduce arsurile de stomac, datorită conținutului său de saponine, taninuri, flavonoide și calciu, fiind și un leac pentru indigestie și diaree;
  • Ajută la controlul diabetului și la regenerarea celulelor pancreatice, deoarece conține Pterostilbene, ce ajută la scăderea glicemiei;
  • Eficient în curele de slăbire, datorită conținutului ridicat de fibre și de antioxidanți;
  • Menține ochii sănătoși, fiind o sursă excelentă de beta-caroten.

Mangostan (Garcinia mangostana)

Cunoscut sub numele de jobo indian, mangostanul este un copac tropical originar din Indonezia, dar care poate fi găsit în prezent în Asia de Sud-Est. Fructul său se caracterizează printr-o aromă asemănătoare citricelor, între dulce și acru.

În ceea ce privește nutrienții furnizați de mangostan, acest fruct exotic se remarcă prin:
  • Conținutul său de folat, tiamina, riboflavina și în mai mică măsură Vitamina C;
  • Contribuie la prevenirea cancerului, datorită conținutului său bogat în xantoni, care sunt capabili să controleze diviziunea și creșterea celulelor, apoptoza, inflamația și metastaza;
  • Este bogat în mangan, mineral esențial pentru sinteza hormonilor sexuali și a acizilor grași, precum și pentru producerea cartilajului;
  • Contribuie la reglarea funcției mușchilor, a sistemului nervos, precum și a nivelul glicemiei și tensiunii arteriale, datorită conținutului de magneziu.

Fructul minune

Originar din Africa de Vest, fructul minune este cunoscut pentru puterea miraculoasă pe care o are de a modifica aromele anumitor alimente. De exemplu, face ca lămâia să aibă un gust mai dulce și mai puțin acru. Explicația? Miraculina, o proteină care poate să modifice aroma alimentelor acide sau amare, creând o senzație de dulce.

Însă numele și-l merită și datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate, și anume:
  • Este benefic în tratamentul diabetului, întrucât fructul minune pare să ajute la protejarea împotriva rezistenței la insulină, o problemă de sănătate strâns legată de dezvoltarea diabetului;
  • Reprezintă un aliat pentru pierderea în greutate, deoarece fructul minune poate îmbunătăți dulceața deserturilor cu conținut scăzut de zahăr și poate limita astfel aportul caloric;
  • Poate fi benefic pentru pacienții care fac chimioterapie. Ca efect secundar al chimioterapiei, modificările negative ale gustului pot duce la o alimentație precară și o calitate a vieții redusă. Fructul minune pare să schimbe însă acest lucru, redând pacienților șansa de a se bucura din nou de gustul alimentelor.

Fructul stea (Carambola)

Fructul stea este originar din Indonezia și se remarcă printr-un conținut suculent, crocant, de culoare galben deschis și o aromă acidă.

Este recunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate, și anume, pentru că este:
  • Aliment recomandat în curele de slăbire, deoarece conține multă apă, foarte puține grăsimi și este sărac în calorii;
  • Laxativ natural, întrucât pulpa sa conține fibre solubile, fiind astfel recomandat persoanelor care suferă de constipație;
  • Recomandat pentru diabet, hipertensiune arterială și afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge, întrucât are un conținut redus de carbohidrați, fiind, de asemenea, bogat în potasiu;
  • Conține multă vitamina A, recomandată pentru vedere, sănătatea părului, a pielii, a oaselor și pentru buna funcționare a sistemului imunitar;
  • Sursă bogată de vitamina C, esențială în formarea de colagen, pentru oase și dinți, globule roșii, rezistența la infecții și absorbția fierului;
  • Bogat în potasiu, care este necesar atât pentru transmiterea, cât și pentru generarea impulsului nervos, pentru activitatea musculară normală.

Cocona

Cocona este citricul tropical considerat a fi roșia Amazonului. Culoarea și forma sa variază, unele sunt mai mari și de culoare roșiatică, în timp ce altele sunt mici și galbene.

Este o adevărată sursă pentru sănătate, întrucât:
  • Ajută la combaterea anemiei, vitamina C din cocona absoarbe fierul mai ușor, ceea ce este important pentru menținerea nivelurilor adecvate ale acestei componente în sânge;
  • Reglează nivelul glicemiei, întrucât are un conținut scăzut de zahăr, o proprietate care ajută la controlul colesterolului;
  • Controlează constipația, datorită conținutului de fibre ce reține grăsimea și ajută la expulzarea sa ușoară din corpul nostru;
  • Protejează rinichii și ficatul, cocona putând controla excesul de acid uric și asigura funcționarea corectă a rinichilor și a ficatului;
  • Controlează tulburările alimentare, datorită conținutului de vitamina B5, care ajută persoanele anemice să absoarbă mai bine fierul din alimente;
  • Tratament eficace pentru păr, întrucât elementele nutritive din acest fruct ajută la menținerea unei străluciri naturale a părului.

Mamey

Mamey este un copac veşnic verde originar din America de Sud, care în prezent se găsește și în alte regiuni ale lumii, inclusiv Africa de Vest şi Asia de Sud-Est, Florida şi Hawaii. Fructul său se caracterizează printr-o pulpă suculentă și o aromă dulce.

De ce este bine să consumăm mamey atunci când avem ocazia? Pentru că:
  • Este un puternic antioxidant, conține o cantitate mare de vitamina C, necesară pentru producerea de colagen, ce ajută la prevenirea îmbătrânirii;
  • Tratament natural pentru problemele de stomac, datorită proprietăților sale astringente, care vor ajuta la scăderea simptomelor diareei sau gastritei;
  • Contribuie la sănătatea ochilor și a pielii, deoarece are un conținut ridicat de beta-caroten, luteină și tanin;
  • Este un antibiotic natural, vitaminele A și C ajută la combaterea diferitelor boli;

Cherymoia

Cherymoia este un fruct în formă de inimă, originar din Anzii Peruvieni. Pulpa sa este dulce, conține semințe și este cultivat în sezonul de toamnă și de iarnă, precum portocalele și grepfrutul. Și cel mai important, consumul său este foarte sănătos.

  • Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, datorită cantității ridicate de potasiu; Conținutul său scăzut de sodiu și grăsimi îl face un aliment propice persoanelor care suferă de hipertensiune arterială și alte afecțiuni ale inimii.
  • Sursă bogată de antioxidanți care controlează nivelul colesterolului;
  • Este un mare aliat pentru a pierde în greutate;
  • Aliat în curele de slăbire, întrucât cherymoia oferă o senzație de sațietate;
  • Este un regulator al sistemului nervos, fiind un remediu excelent pentru persoanele care suferă de anxietate;
  • Aliat împotriva anemiei, datorită conținutului de fier;
  • Îmbunătățește memoria, fiind bogat în fosfor;
  • Este un aliment recomandat bolnavilor de osteoporoză sau de tulburări de decalcifiere, fiind bogat în calciu;
  • Ajută la la absorbția acizilor biliari;
  • Este un laxativ natural excelent, deoarece fibra reglează și tranzitul intestinal și flora bacteriană.

Jabuticaba

Este un fruct care poate fi consumat în Brazilia, Paraguay, Bolivia și Argentina și are particularitatea că încolțește pe tulpina plantei și nu pe florile sale. Îl găsim doar în regiunile sale de producție, deoarece își pierde rapid calitatea atunci când este cules. Jabuticaba este bogat în antioxidanți și compuși bioactivi care ar putea oferi diverse beneficii pentru sănătate:

  • Previne îmbătrânirea precoce, cancerul și bolile de inimă, deoarece este bogat în antociane, care reduc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi;
  • Întărește sistemul imunitar, deoarece este bogat în zinc și vitamina C;
  • Ajută la pierderea în greutate, deoarece este sărac în calorii și bogat în fibre care cresc senzația de sațietate;
  • Combate constipația, datorită conținutului de fibre;
  • Ajută la controlul diabetului, deoarece are un conținut scăzut de carbohidrați, previne creșterea glicemiei;
  • Îmbunătățirea sănătății pielii, fiind bogat în vitamina C;
  • Ajută la prevenirea anemiei, deoarece conține fier și vitamine B.

Bael

Un fruct dulce și aromat, originar din India și Asia de Sud-Est. Fructul este consumat de obicei proaspăt, uscat sau sub formă de suc. Consumul de fructe de bael se spune că poate ajuta la tratarea anumitor afecțiuni de sănătate. Următoarele utilizări însă se bazează pe tradiție, teorii științifice sau cercetări limitate. De multe ori nu au fost testate complet la om și siguranța și eficacitatea lor nu au fost întotdeauna dovedite:

  • Tratarea afecțiunilor digestive (inclusiv diaree și dizenterie) prin consumul fructelor crude;
  • Laxativ natural generat de consumul fructelor coapte;
  • Pectina, o altă componentă importantă a fructului, este utilizată în industria alimentară;
  • Uleiul de semințe de Bael a generat efecte benefice în regenerarea celulelor tumorale.

Acum că am făcut o mică călătorie prin paradisul fructelor tropicale, nu ne rămâne decât să le testăm pe cele care se găsesc pe la noi, dar și pe cele pe care vom avea ocazia să le întâlnim atunci când vom călători pe teritoriul lor. Atenție însă, înainte de a le consuma, este recomandat să apelezi la specialiștii care le cunosc și să nu le consumi în cantitate mare. O simplă experiență gustativă va fi însă de neuitat!


Comentarii

Evaluează acest articol: