Produse repelent naturale

Produse repelent naturale

Înțepăturile de insecte pot provoca disconfort sau chiar reacții alergice, iar produsele chimice împotriva țânțarilor nu sunt recomandate, în special copiilor. Din fericire, multe plante acționează ca un repelent natural pentru insecte, iar uleiurile esențiale în diferite combinații țin cu succes țânțarii la distanță.

În perioada verii cu precădere, insectele pot deveni deranjante. Muștele, păianjenii, furnicile, puricii, căpușele și, mai ales, țânțarii se înmulțesc, iar înțepăturile lor pot provoca atât disconfort cât și posibile reacții alergice. Vacanțele în natură, în deltă sau la mare se pot transforma în momente neplăcute dacă problema insectelor nu este ținută sub control. Din fericire, se pot folosi remedii 100% naturale pentru a ține insectele la distanță.

Cum ne afectează înțepăturile de insecte

Dincolo de bâzâitul deranjant, insectele care ne dau târcoale atunci când suntem în natură, pot transmite și boli neplăcute. De la borelioză sau boala Lyme, transmise de căpușe, până la virusul West Nile sau meningoencefalite transmise de țânțari. Totuși, de cele mai multe ori, înțepăturile de insecte nu sunt foarte grave, ci provoacă mai degrabă un mic disconfort. Fie că este vorba de un țânțar, o furnică sau un păianjen, contactul inițial poate fi puțin dureros și este urmat de o reacție alergică la veninul depozitat în piele de acul sau gura insectei. În cazul persoanelor alergice la veninul de insecte, înțepătura poate provoca o reacție gravă care necesită asistență medicală.
Cele mai frecvente reacții la înțepăturile de insecte sunt locale și se manifestă prin înroșirea, umflarea sau descuamarea locului în care s-a produs înțepătura.

  • Înțepătura de țânțar: este de obicei o umflătură rotundă, de mici dimensiuni care se înroșește la scurtă vreme și produce mâncărimi.
  • Înțepătura de furnică: există furnici de culoare roșie sau neagră foarte veninoase, cu o înțepătură dureroasă care se manifestă ca o iritație de culoare roșie, cu mici pustule umflate care dor și provoacă mâncărimi.
  • Înțepătura de purice: localizată de obicei în zona picioarelor, se prezintă ca o mică umflătură cu un halou roșiatic. E însoțită adesea de o senzație acută de mâncărime.
  • Înțepătura de căpușă: zona înțepată se poate înroși sau umfla, iar în jurul înțepăturii apare un cerc de culoare roșie. Uneori, căpușa rămâne atașată de piele și este nevoie să fie scoasă cu grijă pentru a evita infectarea.

Produse repelent naturale

Țânțarii sunt insectele de care ne ferim cel mai mult în sezonul cald. Din fericire, există un număr mare de plante ale căror mirosuri sau uleiuri nu sunt pe placul insectelor și în special al țânțarilor. Dacă cunoști aceste plante le poți folosi ca repelent natural, atunci când petreci mai mult timp în aer liber.

Cele mai eficiente sunt:
  • Plantele care miros acrișor, precum lămâia: lămâița, lemongrass, roinița, verbina
  • Mușcata (Geranium)
  • Eucaliptul
  • Rozmarinul
  • Anasonul
  • Busuiocul
  • Plantele din familia mentei: izma, menta creață
  • Gălbenelele
  • Iarba-mâței
  • Salvia
  • Pelinul
  • Cedrul
  • Vetrice
  • Cuișoarele
  • Lavanda

Pentru a profita cât mai mult de proprietățile acestor plante, ele pot fi plantate în grădină, păstrate în săculeți aromați sau folosite sub formă de uleiuri esențiale.

Câteva modalități prin care pot fi ținuți țânțarii la distanță sunt:
  • Plantarea unor ghivece cu plante repelent: se poate planta mentă, busuioc, lămâiță sau oricare dintre plantele de mai sus în ghivece care să fie așezate în locurile de relaxare (lângă piscină, în foișor, lângă grătar). Frunzele plantelor pot fi strivite ușor între degete din când în când, pentru a emana mirosul care ține țânțarii la distanță.
  • Potpourri: plantele se usucă și se așează în boluri, care pot fi plasate acolo unde este activitate. Treceți degetele prin ele din când în când pentru a activa mirosul.
  • Săculeți aromați: levănțica sau cuișoarele se pretează foarte bine pentru acest procedeu. Se usucă și sunt folosite în săculeți de pânză care pot fi agățați în locurile unde vin de obicei insectele.
  • În mașina de spălat: câteva picături de ulei esențial de levănțică, lămâiță sau mentă turnate în mașina de spălat, înainte de stoarcere va da hainelor un miros care va ține țânțarii la distanță.
  • În foc: dacă sunteți la cort și faceți un foc de tabără, aruncați în el câteva plante dintre cele menționate, iar mirosul lor va acționa ca un repelent natural.
  • În lampa de aromaterapie: uleiurile esențiale din eucalipt, rozmarin sau lămâiță turnate în lampa de aromaterapie vor parfuma atmosfera și vor ține țânțarii la distanță.

Repelent natural din uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale din plante pot fi folosite ca repelent natural, simple sau în combinații, diluate cu apă sau alte uleiuri de bază.
  • Uleiul de eucalipt citronat: este unul dintre cei mai cunoscuți repelenți naturali, fiind folosit inclusiv ca ingredient în produsele chimice care se găsesc în magazine. Se face un amestec 1:10 din ulei de eucalipt citronat și ulei de floarea soarelui sau apă de hamamelis. Mixtura obținută să poate pulveriza pe piele pentru a ține insectele departe.
  • Uleiul de lavandă: florile da lavandă produc un ulei parfumat atunci când sunt zdrobite. Acest ulei este foarte eficient în îndepărtarea țânțarilor și a altor insecte, precum căpușele și păianjenii. Se poate folosi direct pe piele, pe zonele care sunt vizate de obicei de țânțari: picioarele, brațele, gleznele. Datorită proprietăților antiseptice ale lavandei, uleiul are și rol calmant pentru înțepăturile de insecte.
  • Uleiul de scorțișoară: acest ulei este foarte eficient în special în îndepărtarea speciei de țânțari cunoscută sub numele Tigru Asiatic. Se amestecă un sfert de linguriță de ulei de scorțișoară cu 120 de mililitri de apă. Amestecul obținut se poate pulveriza pe piele, pe haine sau în atmosferă. Atenție, uleiul de scorțișoară în stare pură poate fi iritant pentru piele.
  • Uleiul de cimbru: acest ulei este la fel de eficient când vine vorba de protecția împotriva țânțarilor, cât și a căpușelor. Se amestecă 4 picături de ulei de cimbru la fiecare linguriță de ulei de măsline sau jojoba, iar amestecul obținut se poate întinde pe piele. Pentru pulverizator se poate prepara o soluție din 5 picături de ulei la aproximativ 50 de mililitri de apă.
  • Uleiul de menta pisicii: această plantă cu flori albe și roz este cunoscută pentru uleiul esențial extras din frunzele sale, despre care studiile au arătat că poate fi de 10 ori mai eficient decât repelenții chimici.
  • Uleiul de soia: acest ulei a fost testat în mai multe laboratoare și a obținut rezultate foarte bune în ce privește îndepărtarea mai multor specii de țânțari. Poate fi folosit și pentru copii. Pentru un miros mai plăcut, se poate folosi în amestec cu ulei de lemongrass.
  • Uleiul de lămâiță: lămâița sau citronella este folosită adesea în produsele repelent pentru insecte (spray-uri sau lumânări parfumate). Oferă o protecție foarte bună împotriva multor specii de țânțari, furnici și păianjeni, însă trebuie reaplicat constant pentru că se evaporă repede.
  • Uleiul de arbore de ceai: acest ulei foarte popular vine din Australia, unde crește arborele de ceai (malaleuca) și este deja cunoscut pentru proprietățile sale antiseptice, antimicrobiene și anti-inflamatoare. Este de asemenea eficient împotriva țânțarilor, al muștelor și al musculițelor.
  • Uleiul de Neem: oferă o protecție medie împotriva țânțarilor și trebuie folosit cu atenție pentru că poate irita pielea. Se folosește întotdeauna diluat în apă sau într-un alt ulei de bază (ulei de măsline sau de sâmburi de struguri).
  • Uleiul de mentă: mai multe studii au arătat că acest ulei oferă protecție 100%, de peste două ore, față de înțepăturile anumitor specii de țânțari, cum sunt cei care transmit febra galbenă.

Se pot face combinații dintre aceste uleiuri esențiale, însă întotdeauna ele trebuie să fie diluate în apă sau în uleiuri de bază. Regula generală este de 3-5 picături din uleiul esențial la fiecare 30 de mililitri de apă sau ulei de bază. Uleiurile de bază folosite pot fi de măsline, de floarea soarelui, de migdale, de soia, de cocos sau de sâmburi de struguri. Este bine să faceți un test pe o bucată de piele înainte de a aplica pe tot corpul, pentru că unele uleiuri esențiale pot provoca iritații. De asemenea, aceste amestecuri pot face pielea mai sensibilă la razele solare și nu trebuie aplicate pe răni sau zgârieturi. Repelentul din uleiuri esențiale se evaporă mai rapid decât un produs chimic, astfel că trebuie reaplicat frecvent, pentru a-și menține eficacitatea.

Alte remedii naturale împotriva țânțarilor

Pe lângă plantele cu uleiuri volatile care țin țânțarii la distanță, există și altele care pot fi mâncate sau folosite în diverse rețete.

  • Usturoiul: nu este agreat deloc de țânțari, astfel că dacă vei mânca usturoi sau îl vei pisa și pune pe masă, țânțarii te vor ocoli. O rețetă folosită adesea de grădinari pentru a stropi în locurile de recreere din grădină este o combinație între ardei iuți și felii de usturoi, puse la macerat în ulei mineral. Soluția obținută se diluează cu apă și suc de lămâie și poate fi pulverizată în aer pentru a ține țânțarii la distanță.
  • Piperul: extractul de piper negru este eficient împotriva țânțarilor. Capsaicina, un compus care se găsește în mod natural în piper nu este pe placul insectelor.

Insectele pot fi așadar ținute la distanță cu ajutorul plantelor și al uleiurilor esențiale, care în anumite cazuri sunt mai eficiente decât produsele chimice care se găsesc în magazine. Plante precum levănțica, mușcata sau lămâița îndepărtează în special țânțarii, prin parfumul emanat. Amestecurile de uleiuri esențiale pot fi folosite pe piele și pe haine, cu precauție și întotdeauna diluate, pentru a nu provoca iritații.


Comentarii

Evaluează acest articol:

Andrei, 14/08/2021

Bune idei de produse repelent... am mai încercat combinații de uleiuri esențiale... chiar eficiente...

(0) (0)