Tipurile de vitamine B și beneficiile acestora

Tipurile de vitamine B și beneficiile acestora

Descoperă beneficiile complete ale vitaminelor B! De la sănătatea creierului la pielea strălucitoare, află cum aceste vitamine esențiale îți pot transforma viața.

Vitaminele din complexul B (vitamine hidrosolubile) joacă un rol esențial în menținerea sănătății organismului. Acestea contribuie la funcționarea optimă a creierului, la metabolismul energiei și la sănătatea pielii și părului. Descoperă beneficiile fiecărei vitamine B și importanța lor pentru o viață echilibrată.

Vitamina B1 (Tiamina)

Vitamina B1 (Tiamina) susține fluxul de electroliți către celule nervoase și musculare, metabolismul carbohidraților și producția de acid clorhidric.

Tiamina este esențială pentru producerea de energie din carbohidrați și pentru funcționarea normală a sistemului nervos. Deficiența acestei vitamine poate duce la oboseală, confuzie și probleme ale inimii.

Top 10 alimente bogate în vitamina B1:

  • Semințe de floarea-soarelui
  • Porumb
  • Fasole uscată
  • Orez brun
  • Sparanghel
  • Carne de porc
  • Nuci de Brazilia
  • Pâine integrală
  • Cartofi
  • Portocale

Vitamina B2 (Riboflavina)

Vitamina B2 (Riboflavina) reduce oboseala și epuizarea, ajută la metabolismul fierului din sânge, ajută la menținerea globulelor roși normale și este necesară pentru regenerarea glutationului (cel mai puternic antioxidant). Practic vitamina B2 contribuie la menținerea sănătății pielii, ochilor și sistemului nervos. Este implicată în metabolismul energiei și protejează celulele de stresul oxidativ. În deficit de vitamina B2 putem aveam următoarele simptome: gât roșu, inflamat, crăpături ale buzelor, inflamații/roșeață a limbii, inflamații la nivelul pielii.

Top 10 alimente bogate în vitamina B2:

  • Ouă
  • Lactate (lapte, iaurt, brânză)
  • Migdale
  • Ciuperci
  • Carne de vită
  • Pește (macrou, somon)
  • Spanac
  • Cereale fortificate
  • Ficat de vită
  • Avocado

Vitamina B3 (Niacina)

Vitamina B3 (Niacina) se prezintă sub 3 forme: acidul nicotinc, miacinamida si inozitol hexaniacinat.

Niacina ajută la reducerea colesterolului, la menținerea pielii sănătoase și la funcționarea normală a sistemului nervos. Este, de asemenea, importantă pentru digestie (menține metabolismul la un nivel optim) și producția de energie.

Top 10 alimente bogate în vitamina B3:

  • Ton
  • Pui
  • Arahide
  • Ciuperci
  • Ficat de vită
  • Somon
  • Cereale integrale
  • Cartofi dulci
  • Sparanghel
  • Carne de curcan

Vitamina B5 (Acid pantotenic)

Vitamina B5 (Acid pantotenic) esențială pentru sinteza hormonilor și a colesterolului, dar și pentru transformarea grăsimilor și proteinelor în energie. Acidul pantotenic este esențial pentru sănătatea pielii (ajută la reducerea petelor pigmentare / roșeață) și producerea de hormoni sexuali și de stres.

Top 10 alimente bogate în vitamina B5:

  • Avocado
  • Ouă
  • Ciuperci
  • Conopidă
  • Cartofi dulci
  • Carne de vită
  • Pește gras (somon, hering)
  • Lactate
  • Linte
  • Semințe de floarea-soarelui

Vitamina B6 (Piridoxina)

Vitamina B6 (Piridoxina) ajuta la echilibrarea nivelurilor de sodiu și potasiu, joacă un rol crucial în formarea globulelor roșii și în metabolismul aminoacizilor. Contribuie la reducerea stărilor de greață și la prevenirea problemelor cardiovasculare. Deficitul de vitamina B6 poate genera: anemie, nevralgii, probleme ale pielii, răni la nivelul gurii, dureri ale limbii, oboseală, anxietate, depresie, probleme cardiovasculare, degenerarea creierului.

Top 10 alimente bogate în vitamina B6:

  • Banane
  • Pui
  • Pește gras (ton, somon)
  • Cartofi
  • Nuci
  • Semințe de floarea-soarelui
  • Spanac
  • Fasole verde
  • Morcovi
  • Orez brun

Vitamina B7 (Biotina)

Vitamina B7 (Biotina) este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra pielii, părului și unghiilor. Este implicată în metabolizarea grăsimilor și carbohidraților. Biotina mai este numita și vitamina frumuseții.

Top 10 alimente bogate în vitamina B7:

  • Ouă
  • Ficat de vită
  • Somon
  • Nuci și semințe
  • Cartofi dulci
  • Avocado
  • Spanac
  • Conopidă
  • Banane
  • Migdale

Vitamina B9 (Acid folic)

Vitamina B7 (Acidul folic) este vital pentru sinteza ADN-ului și pentru diviziunea celulară (producția acizilor nucleici ADN și ARN), în reglarea funcțiilor sistemului nervos, producția de energie și metabolizarea carbohidraților. Este deosebit de important pentru femeile însărcinate, contribuind la dezvoltarea normală a fătului.

Top 10 alimente bogate în vitamina B9:

  • Legume cu frunze verzi (spanac, kale)
  • Portocale
  • Fasole
  • Linte
  • Sparanghel
  • Avocado
  • Orez fortificat
  • Sfeclă
  • Nuci
  • Broccoli

Vitamina B12 (Cobalamina)

Vitamina B12 (Cobalamina) esențială pentru producerea globulelor roșii, pentru funcționarea sistemului nervos (somn liniștit), funcția cardiovasculara (formarea celulelor sangvine), și pentru metabolismul energetic.

Când suplimentați cu vitamina B12 utilizați metilcobalamina (cea mai bioactivă formă de B12) și nu ciancobalamina.

Top 10 alimente bogate în vitamina B12:

  • Ficat de vită
  • Pește (ton, macrou, somon)
  • Ouă
  • Lactate (lapte, iaurt, brânză)
  • Scoici
  • Creveți
  • Carne de pui
  • Carne de miel
  • Cereale fortificate
  • Crabi

Concluzii

Vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru funcționarea optimă a organismului, contribuind la metabolism, sănătatea pielii și prevenirea multor afecțiuni. O dietă echilibrată, bogată în alimente precum cereale integrale, carne, pește, ouă și legume cu frunze verzi, poate asigura necesarul de vitamine B.

Știați că...?

  • Vitamina B12 (Cobalamina) se găsește aproape exclusiv în produsele de origine animală.
  • Acidul folic (B9) a fost adăugat în mod obișnuit în cereale și alte produse pentru a preveni defectele de tub neural la sugari.
  • Biotina (B7) este cunoscută și ca "vitamina frumuseții" datorită rolului său în menținerea unui păr sănătos.
  • Vitamina B6 (Piridoxina) poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual.
  • Niacina (B3), în doze mari, este utilizată uneori pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare?
  • Riboflavina (B2) poate fi găsită în cantități mari în migdale, spanac și ouă.

Comentarii

Evaluează acest articol: