Alimentația este foarte importantă și poate face diferența între o persoana energică până la ore târzii și o persoana care începe să dea semne de oboseală de pe la mijlocul zilei.
O cauză importantă a oboselii este deficitul de fier, vitamine și minerale, în special vitaminele D și B12. Prima regulă a unei alimentaţii sănătoase este un mic dejun consistent. Este masa care trebuie să-ți asigure energia necesară pentru cea mai importantă parte a zilei.
Cele mai bune surse de energie sunt alimentele care conțin carbohidrați complecși. Carbohirații sunt principala sursă de energie pentru celule. Ei asigură energie pe o perioadă mai lungă de timp și dau senzație de sațietate.
Glucoza se găsește în carbohidrați și furnizează energie creierului, mușchilor și sistemului nervos.
Fibrele ar trebui să facă parte din dieta zilnică. Reduc anumite tipuri de cancer, îmbunătățesc memoria, precum și energia și facilitează digestia. Fibrele se digeră mai lent, ceea ce duce la o alimentare mai mare cu energie.
Toate alimentele sunt surse de energie, dar unele conțin substanțe nutritive care îți mențin vigilența și concentrarea pe tot parcursul zilei.
Indicat este să le incluzi într-un mic dejun bogat și să le eviți seara.
Lăptișorul de matcă întărește sistemul imunitar și rezistența la efort fizic și intelectual. Vitalizează organismul și oferă un plus de energie, îmbunătățește capacitatea de concentrare și memorare și acționează ca un tonic asupra întregului organism.
Oferă organismului cele mai importante substanțe nutritive de care are nevoie sau de care duce lipsă, redă apetitul alimentar, un somn odihnitor și elimină stările astenice. În plus, el activează, reglează și stimulează reacțiile biologice, conferă energie fizică și intelectuală, stimulează în mod armonios sistemul nervos, circulația sangvină, conferă organismului echilibru psiho-fizic și rezistență la efort.
Polenul de albine este un aliment complet și conține multe elemente pe care produsele de origine animală nu le conțin. Polenul conține proteine, zaharuri, grăsimi, minerale, oligoelemente, toate vitaminele, o serie de hormoni, enzime, factori de creștere și pigmenți. Este mai bogat în proteine decât orice sursă animală. Are mai mulți aminoacizi decât o cantitate egală de carne de vită, ouă sau brânză. Aproape jumătate din cantitatea de proteine pe care polenul o conține este în formă de aminoacizi liberi, înzestrați cu o disponibilitate extraordinară de a fi folosiți direct de corpul nostru. Experții în nutriție recomandă polenul ca unul dintre cele mai energizante alimente. Acesta poate fi folosit în scop medicinal pentru o varietate de afecțiuni și pentru corectarea unor deficiențe sau tulburări nutriționale specifice.
Merele sunt bune nu doar pentru că accelerează arderea grăsimilor, ci și pentru faptul că sunt bogate în quercitină, un energizant natural care optimizează consumul de energie din organism. De asemenea, quercitina este bună și pentru creșterea rezistenței fizice. Merele conțin pectina care reglează tranzitul intestinal și ajută la creșterea nivelului de energie. Merele sunt o sursă excelentă de energie cu eliberare lentă, și în plus conțin vitaminele B și C și potasiu.
Ginsengul sprijină organismul fizic și mental atunci când este obosit și epuizat pentru a-i crește performanțele. Practic, ajută la refacere după epuizare, optimizează activitatea sistemului nervos, activează circulația sangvină periferică și tonifiază pielea.
Pe lângă efectele sale benefice asupra creierului, asupra stărilor de rău și efectul de întărire a imunității, Ginkgo Biloba este eficient și pentru creșterea energiei organismului pe cale naturală. De asemenea, ginkgo biloba îmbunătățește circulația periferică și centrală, capacitatea de concentrare, memorare și randamentul intelectual. În plus, are acțiune antioxidantă, ce ajută la prevenirea bolilor neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer).
Cafeaua este una din cele mai populare energizante naturale din întreaga lume. Mărește atenția și crește activitatea intelectuală și conține antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Cătina este recunoscută pentru creșterea imunității cât și pentru faptul că îți dă energie. Fructele de cătină albă și roșie au acțiune tonică și energizantă, înlătură starea de oboseală fizică și psihică, îmbunătățesc capacitățile cognitive. Datorită compoziției bogate, cătina are acțiune biostimulatoare și vitalizantă. Îmbunătățește performanțele fizice și intelectuale, înlătură starea de oboseală și stresul.
Cerealele integrale sunt bogate în fibre și carbohidrați. Reprezintă o opțiune bună pentru micul dejun, deoarece conțin carbohidrați complecși ce ajută la menținerea nivelul de energie ridicat pe tot parcursul zilei. Acestea oferă și protecție contra bolilor inimii, pentru ca sunt o sursă bună de magneziu și mangan. Cerealele eliberează zahărul într-un ritm lent, așa că îți conferă un nivel constant de energie, în locul unei crește bruște, urmate de o scădere semnificativă. În acelaşi timp, reprezintă o sursă bogată de vitamina B, necesară la funcționarea splinei ce are rol în reglarea nivelului de energie.
Ouăle sunt o sursă rapidă de energie. Fiind bogate în proteine, cresc capacitatea de rezistență. Conțin biotină, care ajută la producerea energiei, dar și colină, care ajută la îmbunătățirea funcțiilor neurologice. Gălbenușul oului este o sursă bogată de vitamina B și D. Vitamina B descompune alimentele pentru a crește energia, iar vitamina D întărește oasele.
Ginsengul siberian are o puternică acțiune energizantă, îmbunătățește randamentul fizic și psihic, scade senzația de oboseală. Este una dintre cele mai bune plante adaptogene, ajutând organismul să se adapteze la stres. Totodată, crește rezistența la stresul fizic și psihic, precum și capacitatea de concentrare și memorare, diminuează senzația de oboseală și are proprietăți antioxidante.
Comentarii
Ana Maria
Fb deci fructe si legume