Top 10 alimente energizante și tonice naturale

Top 10 alimente energizante și tonice naturale

Există numeroase alimente cu acțiune energizantă, care incluse în dieta zilnică îmbunătățesc randamentul organismului, refac tonusul fizic și psihic, înlătură starea de oboseală, cresc performanțele mentale. Mai jos se regăsește un top 10 al celor mai bune astfel de alimente.

Alimentația este foarte importantă și poate face diferența între o persoana energică până la ore târzii și o persoana care începe să dea semne de oboseală de pe la mijlocul zilei.

O cauză importantă a oboselii este deficitul de fier, vitamine și minerale, în special vitaminele D și B12. Prima regulă a unei alimentaţii sănătoase este un mic dejun consistent. Este masa care trebuie să-ți asigure energia necesară pentru cea mai importantă parte a zilei.

Cele mai bune surse de energie sunt alimentele care conțin carbohidrați complecși. Carbohirații sunt principala sursă de energie pentru celule. Ei asigură energie pe o perioadă mai lungă de timp și dau senzație de sațietate.

Glucoza se găsește în carbohidrați și furnizează energie creierului, mușchilor și sistemului nervos.

Fibrele ar trebui să facă parte din dieta zilnică. Reduc anumite tipuri de cancer, îmbunătățesc memoria, precum și energia și facilitează digestia. Fibrele se digeră mai lent, ceea ce duce la o alimentare mai mare cu energie.

Toate alimentele sunt surse de energie, dar unele conțin substanțe nutritive care îți mențin vigilența și concentrarea pe tot parcursul zilei.

Indicat este să le incluzi într-un mic dejun bogat și să le eviți seara.

Top 10 alimente energizante și tonice naturale

Lăptișorul de matcă

Lăptișorul de matcă întărește sistemul imunitar și rezistența la efort fizic și intelectual. Vitalizează organismul și oferă un plus de energie, îmbunătățește capacitatea de concentrare și memorare și acționează ca un tonic asupra întregului organism.

Oferă organismului cele mai importante substanțe nutritive de care are nevoie sau de care duce lipsă, redă apetitul alimentar, un somn odihnitor și elimină stările astenice. În plus, el activează, reglează și stimulează reacțiile biologice, conferă energie fizică și intelectuală, stimulează în mod armonios sistemul nervos, circulația sangvină, conferă organismului echilibru psiho-fizic și rezistență la efort.

Polen

Polenul de albine este un aliment complet și conține multe elemente pe care produsele de origine animală nu le conțin. Polenul conține proteine, zaharuri, grăsimi, minerale, oligoelemente, toate vitaminele, o serie de hormoni, enzime, factori de creștere și pigmenți. Este mai bogat în proteine decât orice sursă animală. Are mai mulți aminoacizi decât o cantitate egală de carne de vită, ouă sau brânză. Aproape jumătate din cantitatea de proteine pe care polenul o conține este în formă de aminoacizi liberi, înzestrați cu o disponibilitate extraordinară de a fi folosiți direct de corpul nostru. Experții în nutriție recomandă polenul ca unul dintre cele mai energizante alimente. Acesta poate fi folosit în scop medicinal pentru o varietate de afecțiuni și pentru corectarea unor deficiențe sau tulburări nutriționale specifice.

Măr

Merele sunt bune nu doar pentru că accelerează arderea grăsimilor, ci și pentru faptul că sunt bogate în quercitină, un energizant natural care optimizează consumul de energie din organism. De asemenea, quercitina este bună și pentru creșterea rezistenței fizice. Merele conțin pectina care reglează tranzitul intestinal și ajută la creșterea nivelului de energie. Merele sunt o sursă excelentă de energie cu eliberare lentă, și în plus conțin vitaminele B și C și potasiu.

Ginseng

Ginsengul sprijină organismul fizic și mental atunci când este obosit și epuizat pentru a-i crește performanțele. Practic, ajută la refacere după epuizare, optimizează activitatea sistemului nervos, activează circulația sangvină periferică și tonifiază pielea.

Ginko Biloba

Pe lângă efectele sale benefice asupra creierului, asupra stărilor de rău și efectul de întărire a imunității, Ginkgo Biloba este eficient și pentru creșterea energiei organismului pe cale naturală. De asemenea, ginkgo biloba îmbunătățește circulația periferică și centrală, capacitatea de concentrare, memorare și randamentul intelectual. În plus, are acțiune antioxidantă, ce ajută la prevenirea bolilor neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer).

Cafea

Cafeaua este una din cele mai populare energizante naturale din întreaga lume. Mărește atenția și crește activitatea intelectuală și conține antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Cătina

Cătina este recunoscută pentru creșterea imunității cât și pentru faptul că îți dă energie. Fructele de cătină albă și roșie au acțiune tonică și energizantă, înlătură starea de oboseală fizică și psihică, îmbunătățesc capacitățile cognitive. Datorită compoziției bogate, cătina are acțiune biostimulatoare și vitalizantă. Îmbunătățește performanțele fizice și intelectuale, înlătură starea de oboseală și stresul.

Cerealele integrale

Cerealele integrale sunt bogate în fibre și carbohidrați. Reprezintă o opțiune bună pentru micul dejun, deoarece conțin carbohidrați complecși ce ajută la menținerea nivelul de energie ridicat pe tot parcursul zilei. Acestea oferă și protecție contra bolilor inimii, pentru ca sunt o sursă bună de magneziu și mangan. Cerealele eliberează zahărul într-un ritm lent, așa că îți conferă un nivel constant de energie, în locul unei crește bruște, urmate de o scădere semnificativă. În acelaşi timp, reprezintă o sursă bogată de vitamina B, necesară la funcționarea splinei ce are rol în reglarea nivelului de energie.

Ouăle

Ouăle sunt o sursă rapidă de energie. Fiind bogate în proteine, cresc capacitatea de rezistență. Conțin biotină, care ajută la producerea energiei, dar și colină, care ajută la îmbunătățirea funcțiilor neurologice. Gălbenușul oului este o sursă bogată de vitamina B și D. Vitamina B descompune alimentele pentru a crește energia, iar vitamina D întărește oasele.

Ginsengul siberian

Ginsengul siberian are o puternică acțiune energizantă, îmbunătățește randamentul fizic și psihic, scade senzația de oboseală. Este una dintre cele mai bune plante adaptogene, ajutând organismul să se adapteze la stres. Totodată, crește rezistența la stresul fizic și psihic, precum și capacitatea de concentrare și memorare, diminuează senzația de oboseală și are proprietăți antioxidante.

Alte alimente tonice și energizante

  • Ciocolata neagră, care are un conținut ridicat de cacao, îți dă un plus de energie pe parcursul zilei. Cele mai bune sortimente de ciocolată neagră sunt cele care conțin în proporție de peste 70% cacao. Ciocolata neagră conține polifenoli care încurajează producția de serotonină din creier, substanțe chimice care îmbunătățesc starea de spirit și reduc starea de oboseală. Ciocolata neagră are cafeină și teobromină. Atât cafeina, cât şi teobromina îți vor asigura un nivel ridicat de energie. Consumul moderat de cafeină şi zahăr din ciocolată nu va duce la scăderea bruscă a energiei odată ce efectul alimentului va dispărea. Ca regulă generală, cu cât ciocolata conţine mai multă cacao, cu atât ea are mai puţin zahăr în compoziţie. Prin urmare, cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât ea va creşte nivelul de energie.
  • Sfecla roşie este foarte bună pentru oxigenarea mușchilor și pentru a reduce oboseala. De aceea, poate să te ajute să capeți mai multă energie. Datorită nivelului ridicat de zaharuri naturale pe care le conține, sfecla este alimentul perfect pentru a-ți recăpăta vitalitatea de care ai nevoie. Sfecla conține vitamine (A, B, C, E) și minerale (fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, siliciu și sodiu).
  • Soia conține vitamina B, fosfor și cupru - toate cele trei sunt benefice pentru creșterea energiei. Fosforul și cuprul transformă alimentele în energie, iar vitamina B descompune carbohidrații pentru energie.
  • Semințele de dovleac sunt sursă de proteine, fibre, fosfor, zinc și grăsimi, care oferă un impuls energetic.
  • Bananele sunt o sursă bună de carbohidrați care cresc nivelul de energie.
  • Portocalele sunt renumite pentru furnizarea energiei și vitamina C. În plus, portocalele conțin fosfor, minerale și fibre pentru o funcționare sănătoasă a corpului. Portocalele sunt ideale la micul dejun sau la gustarea de dimineață, deoarece sunt fructe bogate în vitamina C, substanțe antioxidante și au proprietăţi tonice.
  • Mango este regele fructelor și este bogat în vitamina B și C, calciu, potasiu, zinc, folat și proteine. Acestea sunt substanțele nutritive și componentele care alimentează și descompun alimentele pentru energie.
  • Nucile au un conținut bogat de fier, zinc şi potasiu ce le transformă într-o sursă excelentă de energie pentru corp. Nucile sunt bogate în acizi grași Omega 3, conțin grăsimi sănătoase pentru organism și pot contracara starea de oboseală.
  • Broccoli este o excelentă sursă de coenzima Q10, o substanță nutritivă de o mare importanță în producerea de energie la nivel celular.
  • Ceaiul verde are un conţinut bogat de cafeină şi are efect energizant asupra organismului.
  • Rozmarinul are efecte tonice şi stimulatoare, în special asupra sistemului nervos.
  • Menta are efecte tonice la nivel mental şi de înlăturare a stării de astenie cauzată în special de suprasolicitare.
  • Piersicile sunt unele dintre cele mai energizante fructe, pentru că sunt asimilate ușor de organism, generând o revigorare instantanee. Sunt foarte bune pentru alcalinizarea sângelui și pot fi folosite pentru a regla funcționarea intestinelor și a îmbunătăți compoziţia sângelui.
  • Afinele, zmeura și murele sunt bogate în antioxidanți, astfel că previn inflamațiile din corp și scad riscul apariției cancerului, pentru că ne protejează de radicalii liberi. De asemenea, încetinesc procesul de îmbătrânire, fiind bogate în luteină și în vitaminele A și C. În plus, sunt o sursă rapidă de energie.
  • Spanacul este bogat în fier și calciu, dar și în vitaminele A, B6 și E, conferă energie, ajută la creșterea masei musculare, sporind capacitatea de efort a organismului.
  • Migdalele reprezintă o sursă bogată de acizi grași sănătoși, dar și de vitamina E. Sunt bogate în lipide și proteine, alimentând organismul cu energie.
  • Pentru a combate depresia și stresul un rol important îl au și condimentele: rozmarin, turmeric, busuioc, pe care le putem adăuga ori de câte ori dorim la prepararea alimentelor.
  • Ceaiurile din plante: sunătoarea, cătina, măceșele, păpădia, cicoarea și coada șoricelului au efecte tonice și energizante.
  • Spirulina reprezintă o sursă bogată de proteine și conține o gamă largă de aminoacizi, acizi grași saturați și nesaturați, polivitamine, oligoelemente. Supliment alimentar ecologic pur, spirulina are peste 50 de principii bioactive și intervine în reglarea tuturor funcțiilor organismului.
  • Semințele de quinoa sunt bogate în folat, magneziu, fosfor și mangan, ceea ce le face o sursă de carbohidrați plină de nutrienți pentru niveluri de energie de lungă durată.


Imagine de kinkate de la Pixabay

Comentarii

Evaluează acest articol:

Ana Maria, 09/03/2022

Fb deci fructe si legume

(0) (0)