Cafea verde
Cafeaua verde, un izvor de beneficii pentru sănătate
Cafeaua verde este cunoscută ca având un efect miraculos pentru pierderea în greutate, numeroase studii însă au demonstrat că are o mulțime de alte beneficii pentru sănătate, datorită faptului că este extrem de bogată în acid clorogenic, substanță care se pierde la cafeaua neagră prin prăjire.
Dintre toate alimentele sănătoase care există, cafeaua verde este unul dintre cele mai puțin cunoscute și apreciate. Numeroasele avantaje ale extractului de cafea verde sunt testate și dovedite de numeroase studii științifice, iar principalul antioxidant pe care îl conține, acidul clorogenic, are un rol semnificativ în controlul diabetului și în prevenirea bolilor de inimă. Este un antiinflamator natural și un aliat minunat pentru a ne menține silueta.
Care este diferența între cafeaua neagră și cafeaua verde?
Cafeaua verde diferă de cea populară de culoare neagră (sau prăjită) prin faptul că semințele sale sunt „crude”. Cu alte cuvinte, nu au trecut prin procesul de prăjire și, prin urmare, păstrează intacte proprietățile antioxidante care sunt foarte benefice pentru sănătate și pentru sistemul metabolic.
Astfel, ambele provin din același arbore de cafea, însă trec printr-un proces diferit înainte de a fi comercializate. Cafeaua neagră este prăjită, motiv pentru care are acea aromă aparte și miros inedit de care ne îndrăgostim, dar și acea culoare închisă. În schimb, cafeaua verde nu trece printr-un proces de prăjire, ci se ambalează direct înainte de maturarea completă.
Cafeaua verde – beneficii pentru sănătate
De ce este bine însă să consumăm cafea verde? Întrucât aceasta ne oferă numeroase beneficii pentru sănătate, printre care amintim:
Îmbunătățește sistemul imunitar
Boabele de cafea verde sunt foarte eficiente pentru îmbunătățirea sistemului nostru imunitar, ajutând organismul să elimine tot felul de toxine și elemente nocive (virusuri, ciuperci etc.)
Reduce riscul de cancer
Întrucât acidul clorogenic din cafeaua verde are un efect benefic în tratarea și combaterea cancerului de sân, potrivit Journal of Inorganic Biochemistry. Astfel, cafeaua verde scade riscul de cancer și face organismul mai receptiv la tratamentul acestei boli.
Previne îmbătrânirea și ne păstrează pielea sănătoasă
Boabele de cafea verde sunt, de asemenea, cunoscute datorită nivelului ridicat de compuși volatili, întrucât nu trebuie să se supună procedurii de prăjire și, prin urmare, aceștia rămân în cafea. Acidul gamma-aminobutiric (GABA), teofilina, epigalocatechinul galat etc. sunt câteva dintre acele ingrediente care ne pot ajuta să ne menținem sănătatea pielii și să prevenim apariția ridurilor.
Tratament natural pentru păr
Dovedit fiind faptul că boabele de cafea verde sunt benefice pentru părul nostru, deoarece ne ajută să luptăm împotriva elementelor toxice și nocive din păr, astfel încât părul să rămână puternic și sănătos.
Reduce efectul radicalilor liberi
Acidul clorogen prezent în boabele de cafea verde poate reduce efectele radicalilor liberi din corpul nostru de până la 10 ori mai mult decât ceaiul verde. Întrucât boabele nu sunt prăjite, unii agenți antioxidanți din familia polifenolilor (e.g. acidului ferulic) încetinesc procesul de îmbătrânire, previn tulburările cardiace, artrita sau problemele de vedere, cum ar fi cataracta.
Tratament preventiv pentru căderea părului
Alopecie androgenetică, studiile demonstrând eficacitatea boabelor de cafea pentru stoparea căderii părului (acest tip de alopecie este mai des întâlnită la bărbați, dar poate apărea și la femei). Cafeaua verde stimulează, de asemenea, creșterea părului, dar și grosimea firului de păr.
Scade tensiunea arterială
unul dintre principalele beneficii ale boabelor de cafea verde este faptul că ajută la reducerea stresului și a tensiunii arteriale. Compusul activ din boabele de cafea, acidul clorogenic, reduce tensiunea arterială, acid care este distrus prin procesul de prăjire în boabele de cafea obișnuite.
Susține capacitatea de concentrare
Întrucât cafeaua verde nu a suferit un proces de prăjire, așa cum se întâmplă cu cafeaua neagră, aceasta favorizând astfel concentrarea. Boabele de cafea conțin compuși specifici care îmbunătățesc funcțiile neurotransmițătorilor din creier și chiar pot reduce probabilitatea de a suferi de boala Alzheimer.
Tratează artrita și durerile reumatice
Cele mai întâlnite afecțiuni ale persoanelor vârstnice. Cafeaua verde atenuează simptomele (inflamația, roșeața, durerea etc.), datorită efectului său antiinflamator.
Reduce tensiunea arterială
Acidul clorogenic fiind responsabil de oferirea acestui beneficiu persoanelor care beau cafea verde. Doza recomandată pentru reglarea tensiunii arteriale mari este de o jumătate de cană pe zi. Poate fi consumată și de către cei care au hipotensiune.
Transformă rezervele de grăsime
Altfel spus, cafeaua verde transformă grăsimile pe care le acumulăm în diferite părți ale corpului în energie termică. Astfel, vom avea mai multă energie pentru a ne antrena sau pentru a practica activități fizice intense.
Sursă bogată de antioxidanți
Cafeaua verde conținând mult mai mulți antioxidanți decât cea neagră, deoarece nu este prăjită. Acești antioxidanți reduc efectele nocive ale radicalilor liberi asupra corpului nostru și ne îmbunătățesc sănătatea, cum ar fi prin controlul nivelului glicemiei și prevenirea deteriorării pielii.
Reduce colesterolul rău
Un alt beneficiu al cafelei verzi este că reduce colesterolul rău, adică lipoproteina cu densitate scăzută (LDL). Astfel, consumată cu regularitate, aceasta previne tulburările cardiovasculare fatale, inclusiv stopul cardiac.
Favorizează reducerea celulitei
Având efect diuretic. Aceasta ajută și la retenția de lichide, fiind recomandată persoanelor care se confruntă cu această problemă.
Accelerează metabolismul
Datorită conținutului de acid clorogenic prezent în acest tip de cafea, care crește considerabil rata metabolică bazală (BMR) a corpului nostru, ceea ce reduce la minimum posibil eliberarea excesivă de glucoză din ficat în sânge. Astfel, datorită cafelei verde ardem calorii chiar și fără să facem mișcare.
Reduce grăsimea corporală
Cafeaua verde face parte din categoria de suplimente de ardere a grăsimilor, deoarece are un efect semnificativ asupra absorbției și utilizării glucozei din dietă. Dacă optăm pentru a o consuma pe o perioadă lungă de timp, aceasta ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus și de grăsimea corporală.
Contribuie la detoxifierea organismului
Întrucât susține eliminarea grăsimilor, toxinelor, colesterolului rău etc. Astfel, metabolismul și sănătatea noastră se vor îmbunătăți considerabil.
Oferă senzația de sațietate
Susținând pierderea în greutate prin controlul foamei. De aceea, cafeaua verde este ideală pentru persoanele care vor să piardă din greutate, consumul unei căni de cafea verde oferindu-ne o senzație de sațietate pentru mai mult timp. Este recomandat să o bem/consumăm atunci când ne este foarte foame, cu o oră înainte de prânz sau cină, pentru a mânca mai puțin.
Tratament pentru diabet de tip 2
Boabele de cafea verde sunt recomandate pentru tratarea diabetului de tip 2, întrucât susțin reducerea nivelului de zahăr din sânge, dar și a grăsimii corporale, devenind astfel tratamentul natural ideal pentru persoanele care se confruntă cu diabet de tip 2, cel mai întâlnit tip de diabet.
Îmbunătățește sănătatea creierului
Conform cercetărilor publicate în Journal of Nutritional Neuroscience, s-au găsit suficiente dovezi care susțin că acidul clorogenic din cafeaua verde împiedică starea degenerativă a creierului.
Cum putem consuma cafeaua verde?
Există diferite modalități de a consuma cafea verde: pastile, capsule, gumă de mestecat. Deși toate modalitățile de a o consuma oferă beneficii, boabele de cafea măcinate (cafeaua) și infuziile din boabe întregi (cafea verde sub formă de ceai) garantat sunt cele mai recomandate.
Cum preparăm infuzia de cafea verde?
Este recomandat să folosim apă plată pentru a bea cafea verde, deoarece aceasta ajută la evitarea oricărui gust amar sau contaminare cu clor sau minerale prezente în apa de la robinet, de exemplu.
Pentru a pregăti cafeaua verde trebuie să:
- Măcinăm boabele într-o râșniță cu putere mare;
- Folosim o lingură de cafea măcinată pentru fiecare ceașcă pe care vrem să o bem;
- Adăugăm apă clocotită și o lăsăm să se „odihnească” 5 minute;
- Filtrăm cafeaua și servim fie ca atare, fie cu îndulcitor sau miere, pentru a-i îmbunătăți aroma.
Infuzie cu boabe întregi de cafea verde
Pentru a obține o infuzie mai concentrată:- Lăsăm boabele de cafea la frigider 24 de ore, într-un recipient cu apă plată; vom observa că a doua zi apa va fi foarte verde;
- Turnăm tot conținutul într-un vas și mai adăugăm puțină apă;
- Fierbem, apoi lăsăm să se răcească puțin;
- Filtrăm infuzia și o putem servi.
Contraindicații pentru consumul de cafea verde
În ciuda tuturor beneficiilor sale, este important să consultăm medicul specialist înainte de a începe să o consumăm în mod periodic și, mai ales, să o administrăm în cantitatea potrivită.
Întrucât are cofeină, nu este recomandată:- Persoanelor care se confruntă cu insomnii și tulburări de somn;
- Femeilor însărcinate sau care alăptează, deoarece poate afecta copilul;
- Celor care au probleme cu somnul;
- Persoanelor cu tulburări de anxietate;
- Celor care suferă de sindromul intestinului iritabil;
- Bolnavilor de osteoporoză, deoarece cofeina are ca efect eliminarea unei cantități mai mare de calciu prin urină, slăbind și mai mult oasele.
Consumată în exces, poate, de asemenea, provoca vărsături și greață, migrene etc.
Cafeaua verde este populară pentru toate beneficiile enumerate mai sus. Cu toate acestea, este recomandat să o consumăm numai după ce ne adresăm medicului specialist, care ne va indica cantitatea necesară de băut zilnic, dar și perioada/modul de administrare.
Să ne bucurăm așadar de efectele miraculoase ale cafelei verzi și să spunem și celorlalți despre ele, făcând mai cunoscut astfel acest aliment atât de benefic pentru sănătate.
Efecte benefice cafea verde:
- Îmbunătățește sistemul imunitar
- Reduce riscul de cancer
- Previne îmbătrânirea și păstrează pielea sănătoasă
- Dermatologic (tratament pentru păr sănătos și căderea părului)
- Previne tulburările cardiace, artrita, problemele de vedere (cataracta)
- Susține capacitatea de concentrare
- Scade tensiunea arterială
- Tratează artrita și durerile reumatice
- Reduce tensiunea arterială
- Transformă rezervele de grăsime în energie
- Controlează glicemia
- Reduce colesterolul rău
- Diuretic (favorizează reducerea celulitei)
- Accelerează metabolismul
- Reduce grăsimea corporală
- Detoxifiant (eliminarea grăsimilor, toxinelor, colesterolului rău)
- Oferă senzația de sațietate
- Tratament pentru diabet de tip 2
- Îmbunătățește sănătatea creierului
Efecte negative cafea verde:
- Insomnii
- Tulburări de somn
- Risc de avort sau creștere fetală întârziată
- Anxietate
- Vărsături
- Greață
- Migrene
- Diaree
Contraindicații cafea verde:
- Persoanelor care se confruntă cu insomnii și tulburări de somn
- Femeilor însărcinate sau care alăptează
- Persoane cu tulburări de somn
- Persoanelor cu tulburări de anxietate
- Celor care suferă de sindromul intestinului iritabil
- Bolnavilor de osteoporoză
Comentarii
Gustul lasă de dorit... efecte personal nu am simțit ceva sesizabil
Cu o dieta adecvată este foarte bună în curele de slăbire