Dintre toate alimentele sănătoase care există, cafeaua verde este unul dintre cele mai puțin cunoscute și apreciate. Numeroasele avantaje ale extractului de cafea verde sunt testate și dovedite de numeroase studii științifice, iar principalul antioxidant pe care îl conține, acidul clorogenic, are un rol semnificativ în controlul diabetului și în prevenirea bolilor de inimă. Este un antiinflamator natural și un aliat minunat pentru a ne menține silueta.
Cafeaua verde diferă de cea populară de culoare neagră (sau prăjită) prin faptul că semințele sale sunt „crude”. Cu alte cuvinte, nu au trecut prin procesul de prăjire și, prin urmare, păstrează intacte proprietățile antioxidante care sunt foarte benefice pentru sănătate și pentru sistemul metabolic.
Astfel, ambele provin din același arbore de cafea, însă trec printr-un proces diferit înainte de a fi comercializate. Cafeaua neagră este prăjită, motiv pentru care are acea aromă aparte și miros inedit de care ne îndrăgostim, dar și acea culoare închisă. În schimb, cafeaua verde nu trece printr-un proces de prăjire, ci se ambalează direct înainte de maturarea completă.
De ce este bine însă să consumăm cafea verde? Întrucât aceasta ne oferă numeroase beneficii pentru sănătate, printre care amintim:
Boabele de cafea verde sunt foarte eficiente pentru îmbunătățirea sistemului nostru imunitar, ajutând organismul să elimine tot felul de toxine și elemente nocive (virusuri, ciuperci etc.)
Întrucât acidul clorogenic din cafeaua verde are un efect benefic în tratarea și combaterea cancerului de sân, potrivit Journal of Inorganic Biochemistry. Astfel, cafeaua verde scade riscul de cancer și face organismul mai receptiv la tratamentul acestei boli.
Boabele de cafea verde sunt, de asemenea, cunoscute datorită nivelului ridicat de compuși volatili, întrucât nu trebuie să se supună procedurii de prăjire și, prin urmare, aceștia rămân în cafea. Acidul gamma-aminobutiric (GABA), teofilina, epigalocatechinul galat etc. sunt câteva dintre acele ingrediente care ne pot ajuta să ne menținem sănătatea pielii și să prevenim apariția ridurilor.
Dovedit fiind faptul că boabele de cafea verde sunt benefice pentru părul nostru, deoarece ne ajută să luptăm împotriva elementelor toxice și nocive din păr, astfel încât părul să rămână puternic și sănătos.
Acidul clorogen prezent în boabele de cafea verde poate reduce efectele radicalilor liberi din corpul nostru de până la 10 ori mai mult decât ceaiul verde. Întrucât boabele nu sunt prăjite, unii agenți antioxidanți din familia polifenolilor (e.g. acidului ferulic) încetinesc procesul de îmbătrânire, previn tulburările cardiace, artrita sau problemele de vedere, cum ar fi cataracta.
Alopecie androgenetică, studiile demonstrând eficacitatea boabelor de cafea pentru stoparea căderii părului (acest tip de alopecie este mai des întâlnită la bărbați, dar poate apărea și la femei). Cafeaua verde stimulează, de asemenea, creșterea părului, dar și grosimea firului de păr.
unul dintre principalele beneficii ale boabelor de cafea verde este faptul că ajută la reducerea stresului și a tensiunii arteriale. Compusul activ din boabele de cafea, acidul clorogenic, reduce tensiunea arterială, acid care este distrus prin procesul de prăjire în boabele de cafea obișnuite.
Întrucât cafeaua verde nu a suferit un proces de prăjire, așa cum se întâmplă cu cafeaua neagră, aceasta favorizând astfel concentrarea. Boabele de cafea conțin compuși specifici care îmbunătățesc funcțiile neurotransmițătorilor din creier și chiar pot reduce probabilitatea de a suferi de boala Alzheimer.
Cele mai întâlnite afecțiuni ale persoanelor vârstnice. Cafeaua verde atenuează simptomele (inflamația, roșeața, durerea etc.), datorită efectului său antiinflamator.
Acidul clorogenic fiind responsabil de oferirea acestui beneficiu persoanelor care beau cafea verde. Doza recomandată pentru reglarea tensiunii arteriale mari este de o jumătate de cană pe zi. Poate fi consumată și de către cei care au hipotensiune.
Altfel spus, cafeaua verde transformă grăsimile pe care le acumulăm în diferite părți ale corpului în energie termică. Astfel, vom avea mai multă energie pentru a ne antrena sau pentru a practica activități fizice intense.
Cafeaua verde conținând mult mai mulți antioxidanți decât cea neagră, deoarece nu este prăjită. Acești antioxidanți reduc efectele nocive ale radicalilor liberi asupra corpului nostru și ne îmbunătățesc sănătatea, cum ar fi prin controlul nivelului glicemiei și prevenirea deteriorării pielii.
Un alt beneficiu al cafelei verzi este că reduce colesterolul rău, adică lipoproteina cu densitate scăzută (LDL). Astfel, consumată cu regularitate, aceasta previne tulburările cardiovasculare fatale, inclusiv stopul cardiac.
Având efect diuretic. Aceasta ajută și la retenția de lichide, fiind recomandată persoanelor care se confruntă cu această problemă.
Datorită conținutului de acid clorogenic prezent în acest tip de cafea, care crește considerabil rata metabolică bazală (BMR) a corpului nostru, ceea ce reduce la minimum posibil eliberarea excesivă de glucoză din ficat în sânge. Astfel, datorită cafelei verde ardem calorii chiar și fără să facem mișcare.
Cafeaua verde face parte din categoria de suplimente de ardere a grăsimilor, deoarece are un efect semnificativ asupra absorbției și utilizării glucozei din dietă. Dacă optăm pentru a o consuma pe o perioadă lungă de timp, aceasta ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus și de grăsimea corporală.
Întrucât susține eliminarea grăsimilor, toxinelor, colesterolului rău etc. Astfel, metabolismul și sănătatea noastră se vor îmbunătăți considerabil.
Susținând pierderea în greutate prin controlul foamei. De aceea, cafeaua verde este ideală pentru persoanele care vor să piardă din greutate, consumul unei căni de cafea verde oferindu-ne o senzație de sațietate pentru mai mult timp. Este recomandat să o bem/consumăm atunci când ne este foarte foame, cu o oră înainte de prânz sau cină, pentru a mânca mai puțin.
Boabele de cafea verde sunt recomandate pentru tratarea diabetului de tip 2, întrucât susțin reducerea nivelului de zahăr din sânge, dar și a grăsimii corporale, devenind astfel tratamentul natural ideal pentru persoanele care se confruntă cu diabet de tip 2, cel mai întâlnit tip de diabet.
Conform cercetărilor publicate în Journal of Nutritional Neuroscience, s-au găsit suficiente dovezi care susțin că acidul clorogenic din cafeaua verde împiedică starea degenerativă a creierului.
Există diferite modalități de a consuma cafea verde: pastile, capsule, gumă de mestecat. Deși toate modalitățile de a o consuma oferă beneficii, boabele de cafea măcinate (cafeaua) și infuziile din boabe întregi (cafea verde sub formă de ceai) garantat sunt cele mai recomandate.
Este recomandat să folosim apă plată pentru a bea cafea verde, deoarece aceasta ajută la evitarea oricărui gust amar sau contaminare cu clor sau minerale prezente în apa de la robinet, de exemplu.
În ciuda tuturor beneficiilor sale, este important să consultăm medicul specialist înainte de a începe să o consumăm în mod periodic și, mai ales, să o administrăm în cantitatea potrivită.
Întrucât are cofeină, nu este recomandată:Consumată în exces, poate, de asemenea, provoca vărsături și greață, migrene etc.
Cafeaua verde este populară pentru toate beneficiile enumerate mai sus. Cu toate acestea, este recomandat să o consumăm numai după ce ne adresăm medicului specialist, care ne va indica cantitatea necesară de băut zilnic, dar și perioada/modul de administrare.
Să ne bucurăm așadar de efectele miraculoase ale cafelei verzi și să spunem și celorlalți despre ele, făcând mai cunoscut astfel acest aliment atât de benefic pentru sănătate.
- Îmbunătățește sistemul imunitar
- Reduce riscul de cancer
- Previne îmbătrânirea și păstrează pielea sănătoasă
- Dermatologic (tratament pentru păr sănătos și căderea părului)
- Previne tulburările cardiace, artrita, problemele de vedere (cataracta)
- Susține capacitatea de concentrare
- Scade tensiunea arterială
- Tratează artrita și durerile reumatice
- Reduce tensiunea arterială
- Transformă rezervele de grăsime în energie
- Controlează glicemia
- Reduce colesterolul rău
- Diuretic (favorizează reducerea celulitei)
- Accelerează metabolismul
- Reduce grăsimea corporală
- Detoxifiant (eliminarea grăsimilor, toxinelor, colesterolului rău)
- Oferă senzația de sațietate
- Tratament pentru diabet de tip 2
- Îmbunătățește sănătatea creierului
- Insomnii
- Tulburări de somn
- Risc de avort sau creștere fetală întârziată
- Anxietate
- Vărsături
- Greață
- Migrene
- Diaree
- Persoanelor care se confruntă cu insomnii și tulburări de somn
- Femeilor însărcinate sau care alăptează
- Persoane cu tulburări de somn
- Persoanelor cu tulburări de anxietate
- Celor care suferă de sindromul intestinului iritabil
- Bolnavilor de osteoporoză
Comentarii
Dobre
Gustul lasă de dorit... efecte personal nu am simțit ceva sesizabil
alex
Cu o dieta adecvată este foarte bună în curele de slăbire