Cafea

Cafeaua – numeroase beneficii mai puțin cunoscute

Cafea

Cafeaua este bogată în antioxidanți și alți nutrienți stimulanți (de exemplu cofeina), care ajută la prevenirea oboselii și a bolilor precum cancerul sau problemele cardiace. De asemenea, s-a descoperit că aceasta ajută la combaterea depresiei, la îmbunătățirea stării de spirit și a bunei dispoziții.

Cafeaua este fără îndoială băutura fără de care mulți dintre noi nu am concepe să ne începem dimineața. Dincolo de gustul inedit și de efectul miraculos pe care îl are asupra noastră, aceasta se remarcă printr-o mulțime de beneficii pentru sănătate atunci când este consumată în cantitatea recomandată de către specialiști.

Originară din Etiopia și Peninsula Arabică, cafeaua este astăzi una dintre băuturile preferate ale lumii occidentale, iar consumul acesteia s-a răspândit în Europa și America. Principalul său compus, cofeina, este un medicament psihoactiv cu efecte importante asupra sistemului nostru nervos și subiectul pentru numeroase cercetări.

Chiar dacă unii spun despre cafea că ar fi nocivă, pe măsură ce studiile științifice progresează, putem constata că beneficiile sale sunt mai mari și mai multe decât dezavantajele sale. Cafeaua nu este doar un stimulent puternic (avantaj sau dezavantaj, depinde de situație), ci are și un efect vasodilatator și pare să aibă un efect preventiv în apariția unor boli precum diabetul sau unele tipuri de cancer.

Care sunt beneficiile mai puțin cunoscute ale cafelei?

Alungă senzația de oboseală și oferă energie

Datorită conținutului de cofeină, care acționează asupra creierului blocând adenozina, un neurotransmițător ce determină creșterea altor substanțe precum dopamina sau norepinefrina, accelerând astfel activitatea creierului;

Sursă bogată de antioxidanți naturali

Cafeaua se află pe locul 6 în primele 50 de alimente care conțin antioxidanți, potrivit The American Journal of Clinical Nutrition. Aceasta conține polifenolii, compuși bioactivi ce împiedică modificările funcționale și structurale ale diferitelor boli;

Susține memoria

Întrucât consumul de cafea îmbunătățește diverse funcții ale creierului: memoria, starea de spirit, vigilența, nivelurile de energie, timpul de reacție și funcția cognitivă generală. Totuși, consumată în exces, aceasta poate provoca insomnii și tulburări de somn, de aceea este recomandat consumul cu moderație;

Scade posibilitatea de a dezvolta afecțiuni neurologice

Datorită cofeinei, care ajută la controlul circulației organismului la persoanele ce suferă sau pot suferi de Alzheimer și Parkinson, chiar dacă, până în prezent nu există niciun tratament 100% eficace;

Contribuie la arderea grăsimilor

Cofeina fiind una dintre puținele substanțe naturale care ajută la arderea grăsimilor. De aceea, foarte multe suplimente pentru slăbit au ca ingredient de bază cofeina, iar pe durata administrării lor se recomandă să renunțăm la cafea. Din păcate, la marii băutori de cafea acest efect este mai puțin vizibil;

Protejează ficatul de ciroză și PSC

PSC (colangită scleroză primară), în strânsă legătură și cu hepatita. Este dovedit faptul că persoanele ce consumă zilnic cafea prezintă un risc mai mic de colangită scleroză primară (CEP), o boală rară autoimună a canalelor biliare în ficat. De asemenea, cafeaua reduce incidența cirozei (în special alcoolice) cu un procent de 22%, cercetare publicată în revista Hepatology;

Susține digestia

Deoarece cofeina crește secreția gastrică, pancreasul și saliva, facilitând astfel digestia;

Îmbunătățește performanța fizică

De aceea este recomandată sportivilor de performanță, dar și persoanelor care desfășoară zilnic activități fizice intense. Explicația? Cofeină crește nivelul de adrenalină, hormon ce ne pregătește corpul pentru efort fizic intens;

Reduce riscul de accident vascular cerebral

Lucru dovedit de un studiu japonez ce a monitorizat consumul de cafea la 83.269 adulți cu vârste cuprinse între 45 și 74 de ani. Acesta a descoperit că persoanele care beau cafea zilnic prezentau un risc mai mic cu 20% de accident vascular cerebral, în comparație cu cei care nu beau cafea des;

Protejează vederea

Lucru demonstrat de un studiu recent, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry. Concluzia? Consumul de cafea poate proteja împotriva vederii afectate și chiar a orbirii;

Tratament natural împotriva depresiei

(În special la femei), potrivit unui studiu realizat de Universitatea Harvard, conform căruia riscul de depresie scade atunci când creștem consumul de cafea, cel puțin la femei. Femeile care au consumat patru sau mai multe căni de cafea pe zi au dezvoltat cu 20% mai puține șanse de a avea depresie. Din nou, cofeina este responsabilă de această reducere, deoarece femeile care au consumat cafea fără cofeină nu au prezentat nicio îmbunătățire. În plus, consumul moderat de cafea poate reduce semnificativ rata de sinucidere, dovedit fiind faptul că cei care beau cafea zilnic se sinucid cu până la 50% mai puțin decât persoanele care nu consumă deloc această băutură.

Aliat pentru artere sănătoase

Întrucât consumul de trei-cinci căni de cafea pe zi reduce riscul de artere înfundate și atacuri de cord;

Reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare

Deși se știe că aceasta crește tensiunea arterială, se pare că de fapt previne atacurile de cord, anulând mitul conform căruia cafeaua fi interzisă persoanelor care se confruntă cu boli cardiovasculare. Consumul de cafea în cantități moderate este asociat astfel cu reducerea riscului de a suferi de insuficiență cardiacă, beneficii care ar dispărea numai dacă se consumă mai mult de patru sau cinci cafele pe zi.

Scade riscul de Diabet de Tip 2

Cel mai frecvent tip de diabet, întrucât aceasta crește nivelul plasmatic al globulinei de legare a hormonilor sexuali (SHBG), care controlează activitatea biologică a hormonilor sexuali ai corpului (testosteron și estrogen) și joacă un rol cheie în dezvoltarea diabetului de tip 2. Bineînțeles, menținerea unei alimentații sănătoase și practicarea activității fizice contribuie semnificativ la protejarea împotriva acestui tip de diabet.

Reduce riscul de cancer:

  • cancer de colon – conform unui studiu realizat de către Societatea Americană de Nutriție pe jumătate de milion de persoane;
  • cancer de sân – un studiu suedez a dovedit faptul că femeile ce consumau aproximativ cinci căni de cafea de zi nu dezvoltau acest tip de cancer;
  • cancer la ficat – de asemenea, consumul de cafea reduce riscul de cancer la ficat cu 40%. Acest rezultat s-a îmbunătățit la peste 50% dacă a fost extins consumul la trei căni de cafea pe zi;
  • cancer de prostată – conform unui studiu publicat în revista Cancer Causes and Control, bărbații care beau patru sau mai multe căni de cafea pe zi prezentau un risc de 59% mai mic de recurență în evoluția cancerului de prostată decât cei al căror consum de cafea era de doar o cană pe săptămână;
  • cancer endometrial – cafeaua pare să aibă efecte miraculoase și asupra celui mai frecvent cancer al organelor reproducătoare feminine, ce afectează aproximativ 1 din 37 de femei de-a lungul vieții. Consumul a trei sau patru căni de cafea pe zi poate reduce riscul de cancer endometrial cu aproape 20%;

Protejează de zgomote în cap sau de „tinitus”

Chiar dacă cea mai frecventă cauză de tinitus este expunerea la zgomot, potrivit unui studiu publicat în The American Journal of Medicine, acesta este mai puțin frecvent la femeile care consumă mai multă cafea datorită cofeinei conținute;

Tratament natural împotriva migrenelor

Întrucât cofeina poate ameliora durerile de cap severe și poate spori efectul unor calmante.

Care este consumul recomandat de cafea?

Oricât de multe beneficii ar avea asupra sănătății, cafeaua se poate dovedi nocivă în unele situații. Pentru adulții sănătoși, cantitatea recomandată de cofeină este de 400 mg pe zi, desigur, aceasta depinde și de tipul de cafea, deoarece conținutul acesteia variază între ele. De exemplu, o cafea espresso poate conține aproximativ 77 mg cafeină și o cafea normală 163 mg.

Contraindicații consum cafea:

Femeile însărcinate sau intenționează să rămână însărcinate

Este recomandat să limiteze aportul de cafea la 200-300 mg pe zi. În cazul femeilor însărcinate, cafeaua ar putea crește riscul de avort sau creștere fetală întârziată, mai ales atunci când de consumă mai mult de 600 mg pe zi, deoarece cofeina este mai greu eliminată din organism;

Femeile care alăptează, recomandarea fiind de maximum 200 mg de cafea pe zi

Deoarece cofeina trece în laptele matern. Consumul este bine să se facă după alăptarea bebelușului, în acest fel organismul va avea mai mult timp pentru a elimina această substanță înainte de următoarea hrănire;

Persoanele cu probleme cardiovasculare sau hipertensiune arterială

Ar trebui să limiteze consumul de cafea, deoarece cantitatea recomandată pentru aceste situații nu este sigură și poate afecta sănătatea;

Pacienții vulnerabili, cu tulburări de anxietate preexistente

Deoarece cafeaua poate provoca și accelera simptome de anxietate;

Persoane sensibile la cofeină, fumători sau care au un nivel ridicat de anxietate sau stres

Întrucât aceasta poate crește tensiunea arterială.

Cum putem consuma cafeaua?

Cel mai recomandat este să o bem neagră, fără zahăr, însă dacă nu o putem consuma așa, este recomandat să optăm măcar pentru cafea cu miere. De asemenea, o putem savura în diferite combinații, cu efecte miraculoase:

  • Cafea cu scorțișoară, un antiinflamator natural pentru ameliorarea artritei;
  • Cafea cu piper negru și turmeric, combinație ideală pentru a obține cele mai multe beneficii antiinflamatorii;
  • Cafea cu sare, leacul cunoscut încă din bătrâni pentru mahmureală și trezirea rapidă după o petrecere, sau dacă nu îți place gustul amar al cafelei, întrucât sarea are acest efect, eliminându-l cu brio.

Kopi Luwak, cea mai exotică și scumpă cafea din lume

Dacă te întrebi care este cea mai cunoscută cafea din lume tocmai pentru că este cea mai scumpă, dar și cea mai exotică datorită originii și procesului de producție, îți aducem la cunoștință că aceasta provine din Indonezia, se numește Kopi Luwak, iar felul în care se obține nu este pe placul multora.

Kopi înseamnă cafea, iar luwak este numele zibetei indoneziene, un mic mamifer asemănător cu pisica ce trăiește în diferite părți ale lumii (pe insulele Sumatra, Java, Sulawesi, Bali etc.).

Cum se obține cafeaua Kopi Luwak?

Este o cafea obținută din fructele de cafea aflate într-o stare optimă de maturare, după ce au fost digerate de zibete. Planta de cafea produce fructe cărnoase, de culoare roșie sau violet și rareori galbene. Acestea conțin două nuclee (un fel de coji transparente semi-rigide, cu aspect asemănător cu pergament), fiecare cu o boabă de cafea. Când sunt scoase, se obțin boabele de cafea verde, gata de prăjit și ambalat.

De ce este atât de apreciată cafeaua Kopi Luwak?

Zibetele se hrănesc aproape exclusiv cu cafea, având capacitatea de a selecta cele mai bune boabe, ținând cont de timpul lor optim de maturare.

După consumarea fructelor, acestea trec prin sistemul digestiv în care apar câteva mici modificări: boabele nu sunt digerate, dar se pare că sunt modificate chimic de enzimele prezente în stomacul zibetei, oferindu-le o aromă specifică și eliminând gustul ușor amărui. Boabele rezultate din acest proces sunt culese de fermierii locali, care le spală și le prăjesc ușor, fără a influența mult gustul specific.

Producția sa mică anuală, împreună cu procesul de producție particular, o fac foarte scumpă, găsindu-se doar în magazine specializate.

Cum este bine să consumăm cafeaua Kopi Luwak?

Pentru a aprecia aroma sa inedită, este recomandat să o savurăm fără lapte sau zahăr. Modul ideal de preparare este exact la fel ca la cafenelele de înaltă calitate, și anume, infuzie cu 8-9 grame cafea/cană.

Acum că știm cât este de sănătoasă este consumată cu moderație, parcă ne bucurăm și mai mult de cafeaua de dimineață, dar și de cea care ne oferă energia necesară ori de câte ori avem nevoie. Așadar, să o consumăm după pofta inimii și să ne bucurăm de efectele sale miraculoase!




Efecte benefice cafea:

- Aliat împotriva oboselii
- Oferă energie
- Digestiv (favorizează digestia)
- Sursă bogată de antioxidanți naturali
- Susține memoria
- Scade posibilitatea de a dezvolta afecțiuni neurologice
- Contribuie la arderea grăsimilor
- Protejează ficatul de ciroză și PSC
- Îmbunătățește performanța fizică
- Reduce riscul de accident vascular cerebral
- Protejează vederea
- Tratament natural împotriva depresiei
- Aliat pentru artere sănătoase
- Reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare
- Scade riscul de Diabet de Tip 2
- Reduce riscul de cancer (de ficat, colon, sân, endometrial, prostată)
- Protejează de zgomote în cap sau de „tinitus”
- Tratament natural împotriva migrenelor

Efecte negative cafea:

- Risc de avort sau creștere fetală întârziată
- Crește tensiunea arterială
- Provoacă și accelerează simptomele de anxietate
- Insomnie
- Tulburări de somn

Contraindicații cafea:

- Femeile însărcinate sau care intenționează să rămână însărcinate
- Femeile care alăptează
- Persoanele cu probleme cardiovasculare sau hipertensiune arterială
- Pacienții vulnerabili, cu tulburări de anxietate preexistente
- Persoane sensibile la cofeină
- Fumători
- Persoane cu un nivel ridicat de anxietate sau stres

Comentarii

Evaluează acest ingredient:

Ciprian, 24/08/2021

Fără ea nu pot începe ziua!

(0) (0)