Ceară de Albine

Ceara de albine și beneficiile acesteia

Folosită încă din Antichitate, ceara de albine, datorită compoziției bogate de nutrienți are un efect pozitiv asupra circulaţiei sangvine şi asupra întregului organism, fiind considerată un remediu împotriva îmbătrânirii. De asemenea, ceara de albine este utilizată pentru hidratarea pielii și se găsește frecvent în produsele de îngrijire a pielii și în produsele cosmetice.

Ceara de albine are proprietăți uimitoare cunoscute din cele mai vechi timpuri, astăzi acest produs de apicultură este utilizat pe scară largă în medicină și cosmetologie. Datorită compoziției bogate de nutrienți are un efect pozitiv asupra circulaţiei sangvine şi asupra întregului organism, fiind considerată un remediu împotriva îmbătrânirii.

Folosită încă din Antichitate, ceara de albine are o serie de efecte terapeutice. Vechii chinezi o foloseau pentru tratarea afecțiunilor pielii, dar aceasta este apreciată și pentru alte beneficii pe care te lăsăm să le descoperi în cele ce urmează.

Ceara de albine este fundamentul stupului de albine. Albinele folosesc ceara pentru a construi celule de fagure în care puii lor sunt crescuți cu miere și celule de polen. Ceara este exudată ca un lichid, dar se răcește rapid și se solidifică.

Compoziție și proprietăți fizice

Ceara de albine este o substanță bogată, compusă din peste 300 de substanțe diferite cu proprietăți unice. Omul nu a reușit încă să creeze înlocuitorul său sintetic.

Ceara de fagure este aproape albă, dar devine progresiv mai galbenă sau maro prin încorporarea uleiurilor de polen și a propolisului. Are un miros plăcut și un gust deosebit de propolis sau miere. Ea arde frumos, dar nu dă nici un fum, de aceea este folosită pentru a realiza lumânări.

Calitatea cerii de albine este influențată direct de recolta albinelor și de condițiile fiziologice ale familiei de albine pe de-o parte, iar pe de altă parte de modalitatea de extracție (din faguri, căpăcele, bostine, la cald, la rece etc.). În funcție de acești factori, variază compoziția fizico-chimică a cerii calitativ și cantitativ.

Ceara este mai ușoară decât apa și nu se dizolvă în ea, nu se dizolvă în glicerină, rămâne aproape insolubilă în alcool. Se dizolvă numai în solvenți organici, uleiuri, benzen, cloroform, terebentină etc. Se topește la o temperatură de 62-72 ° C (în funcție de compoziție). La o încălzire ușoară, ceara de albine începe să se înmoaie și să devină lipicioasă, iar la o temperatură de 63-65 ° C devine lichidă. Turnarea începe la 61 ° C. Cu cât temperatura și topirea sunt mai ridicate, cu atât este mai bună calitatea cerii.

Ceara de albine și beneficiile ei asupra pielii

Ceara de albine conține o serie de principii care rămân active chiar și după prelucrarea termică. Ceara de albine purificată, care prin filtrare și tratare termică devine albă și cu un miros mai puțin pregnant față de varianta galbenă, dă libertate la crearea compozițiilor fără influență asupra culorii sau parfumului rezultat. Ceara de albine este prin urmare, un ingredient util pentru crearea de creme, unguente, alifii și balsamuri cu textură frumoasă, rujuri și alte produse cosmetice.

Ceara are un conținut bogat de vitamina A și proprietăți emoliente, care înmoaie și rehidratează pielea. De asemenea ajută la dezvoltarea sănătoasă a reconstrucției celulare.

Hidratează pielea

Ceara de albine este un ingredient bun pentru hidratarea pielii și poate ajuta la protejarea și repararea pielii aspre, uscate sau crăpate, deoarece are capacitatea de a bloca umezeala, formând o barieră de protecție pe piele.

Unul dintre avantajele utilizării unui produs hidratant care conține ceară de albine este că acest produs nu oferă un efect de blocare asupra porilor.

Combină ceara de albine cu ulei de migdale sau ulei de jojoba, câteva picături de ulei de vitamina E și aloe pentru a pregăti un remediu de casă pentru pielea uscată.

Îngrijește buzele

Ceara de albine poate fi un bun balsam de buze, datorită emolienţior din compoziţie. Dacă ai buzele uscate sau crăpate îţi poţi prepara un balsam natural amestecând ceara de albine cu ulei de vitamina E, ulei de cocos, miere şi ulei esenţial.

Tratează acneea

Ceara de albine ajută la vindecarea pielii şi ţine sub control erupţiile de la nivelul tenului, asigurându-ţi un aspect mereu proaspăt şi curat.

Mai mult de atât, ceara de albine are efect emolient, de catifelare a pielii, menţinându-i o textură fină după eliminarea acneei deoarece conţine o cantitate importantă de vitamina A.

Proprietățile antibacteriene, antiinflamatorii și antioxidante ale cerii de albine sunt cunoscute ca ingrediente naturale bune pentru pielea predispusă la acnee.

Vindecă inflamația pielii

Ceara de albine poate trata eczemele, erupţiile cutanate și arsurile ușoare - tot ce trebuie să faci este să topești ceară și să o aplici pe zona afectată. Aceasta grăbește regenerarea epidermei și vindecă aceste afecțiuni.

Reduce vergeturile

Ceara de albine conține vitamina A, care este utilă în producția de colagen, are capacitatea de a proteja pielea și de a reține apa. Toate aceste calități o fac ideală pentru tratarea urmelor inestetice de vergeturi.

Tratează infecțiile fungice ale pielii

Ceara de albine este indicată în infecțiile bacteriene - aceasta inhibă dezvoltarea bacteriilor și a fungilor, fiind eficientă în tratamentul infecțiilor. Se face un tratament combinat cu ceara de albine, miere și ulei de măsline. De asemenea, acest remediu poate fi folosit la vindecarea iritațiilor de scutec la bebeluși. Deoarece este antiinflamatoare, poate ajuta la reducerea durerii asociate cu mâncărime și infecții fungice ale pielii.

Vindecă arsurile

Datorită proprietăților sale antiseptice, emoliente, antiinflamatoare și cicatrizante în cazul arsurilor ușoare, ceara de albine accelerează vindecarea și scurtează timpul petrecut în spital. Fiind bogată în vitamina A, ceara contribuie la dezvoltarea normală a celulelor şi la reconstrucția lor atunci când sunt lezate.

Epilare

Ceara topită este folosită pentru epilare, ea asigurând în același timp o acţiune dezinfectantă, cicatrizantă şi nutritivă asupra pielii, iar unele studii indică un anumit efect inhibitor asupra foliculului pilos.

Beneficii și utilizări

Îngrijirea părului

În cadrul produselor de îngrijire a părului, ceara de albine conferă rezistență, volum și strălucire, ajută la repararea părului și-l face mai ușor de aranjat, mai sănătos și-l protejează de factorii nocivi din mediu.

Calmarea durerilor

Ceara de albine are efect analgezic, fiind utilă în calmarea durerilor de cap sau musculare. Ceara are proprietăți pronunțate de încălzire, prin urmare formează baza unguentelor pentru articulații cu efecte benefice în caz de artroză. Se folosește sub formă de comprese în tratamentul articulațiilor și circulației venoase afectate.

Ameliorarea bolilor respiratorii și alergiilor

Datorită proprietăților antiseptice și vindecătoare, ceara ajută la bolile precum febra fânului, sinuzita, astmul, tusea. Ceara de albine este utilă în tratarea rinitei alergice și a astmului. Datorită proprietăților antialergice, ceara de albine poate calma simptomele de alergie.

Sănătatea cavității bucale

Ceara de albine poate fi mestecată ca atare, sub formă de gumă de mestecat sau bomboane, obținându-se în primul rând o bună igienă a cavității bucale, albirea și detartrarea dinților, precum și întărirea gingiilor. Ceara este un bun antiseptic, are proprietăți bactericide și, prin urmare, este inclusă în compoziția multor medicamente din gât.

Ajută sistemul digestiv

Intern, ceara se folosește în cantități mici de până la 7-10 g pe zi. Toate vitaminele și alte elemente active găsite în miere se găsesc și în faguri. O cantitate limitată de ceară este utilă pentru:
- abilitatea de a absorbi și de a elimina toxinele;
- produce un efect antibacterian asupra mediului intestinal;
- protejarea stomacului de ulcerele cauzate de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Este util să mesteci ceara în bolile sistemului digestiv. Aceasta provoacă o salivare abundentă, care îmbunătățește funcțiile motorii și secretoare ale stomacului.

De asemenea, este bine de ştiut că în stomac ceara nu este digerată, dar are o acţiune benefică, facilitând tranzitul intestinal şi poate ajuta în tratarea colitei.

Protejează ficatul

Antioxidanții conținuți în ceară de albine pot ajuta funcția hepatică să funcționeze normal și să reducă simptomele grăsimilor hepatice.

Scade nivelul colesterolului

Cercetările raportează că alcoolii grași cu lanț foarte lung, obținuți din cerurile vegetale, au raportat că scad nivelul ridicat de colesterol sau alte grăsimi (lipide) din sânge (hiperlipidemie).

Ameliorează stresul și favorizează relaxarea

Este recomandată folosirea lumânărilor din ceară de albine pentru că cele făcute din parafină îţi pot pune în pericol sănătatea din cauză funinginei din parafină care poate fi inhalată.

Optează pentru aceste lumânări naturale, care au un efect calmant și relaxant, nu conțin toxine. Dacă cumpărați lumânări, cea mai bună alegere o reprezintă lumânările din ceară de albine 100% cu fitile de bumbac.

Efecte secundare și siguranță

Cu toate că oferă multe beneficii pentru sănătate și frumusețe, este indicat să consulți medicul înainte de a folosi ceara în tratamente naturiste de orice fel. Asta deoarece, deși nu este toxică, ea poate cauza anumite efecte secundare, cum ar fi blocajul intestinal, atunci când este consumată în cantițăți mari și reactiile alergice, la persoanele care au alergie la miere și alte produse apicole.

Pentru că ceara crește secrețiile digestive (bucale, gastrice, intestinale) este contraindicată în bolile cu exces de salivație sau secreție gastrică și intestinală.

Ceara de albine este benefică pentru majoritatea oamenilor atunci când este aplicată direct pe piele însă unele persoane pot prezenta o erupție alergică pe piele după aplicarea ei. Cremele cu ceară nu sunt indicate în plăgile supurate în care se dorește eliminarea externă a puroiului.

Ceara de albine mai este contraindicată femeilor însărcinate și mamelor care alaptează, având în vedere că nu se cunosc suficiente informații despre siguranța folosirii ei în astfel de cazuri.

Ceara poate deveni nocivă prin contaminare cu diverse impurități și poate deveni inactivă când în procedeele de preparare sau de conservare pierde vitamina A sau proprietățile conţinute.

Mod de păstrare

Ceara trebuie păstrată la loc uscat și răcoros, ferit de lumină, umiditate și contaminare. Specialiştii susțin că ceara de albine odată scoasă din stupi, începe să-și piardă activitatea utilă în 2-3 ore, dacă este expusă la aer, lumină, căldură și umiditate.

În condiții de conservare la frigider, ceara își poate păstra activitatea utilă maxim 1-2 săptămâni.

În literatura de specialitate, se estimează la 1-3 ani durata de valabilitate a cerii în condiții de preparare și păstrare optime, fără a se lua în considerare activitățile ei medicinale.

Ferește-te de ceara de albine contrafăcută

Adesea, ceara de albine, ca şi alte tipuri de produse apicole, este falsificată, înlocuită cu parafină sau alte amestecuri tehnice. Poți identifica produsul contrafăcut dacă testezi o bucată de ceară în spirt. Ceara de albine naturală se va scufunda, iar parafina va pluti. Este recomandat să cumperi ceara de la apicultorii cunoscuţi.


Sumar

Efecte benefice:

  • antialergice
  • antiseptic, are proprietăți bactericide
  • Hidratează pielea
  • Stimuleaza circulația sangvină
  • Scade colesterolul
  • Vindeca infecțiile pielii
  • Calmează durerile
  • Protejează ficatul
  • Menține igiena cavității bucale
  • Reduce stresul si induce relaxarea

Efecte secundare:

  • Blocaj intestinal - in cazul consumului a mai multe de 7-10 g pe zi.
  • Nu este recomandată persoanelor alergice la produsele apicole.
  • Nu este recomandată în sarcină.
  • Contraindicată în bolile cu exces de salivație sau secreție gastrică și intestinală.
Evaluează acest ingredient:
Generați un alt cod securizat=