Produsele stupului

Produsele stupului reprezintă tot ce rezultă în urma polenizării plantelor, colectării diferitelor substanțe de la acestea, colectării de polen, dar și a lucrului intens al albinuțelor în interiorul stupului.
Produsele apicole sunt o sursă bogată de substanțe nutritive, vitamine și calorii, fiind astfel foarte benefice pentru sănătatea organismului nostru.

Fiecare dintre noi a auzit măcar o dată de produsele minunate create de micile albine din polenul și celelalte substanțe culese de la plante.

Albinele trăiesc pe pământ de aproximativ 100 de milioane de ani și fiind foarte rezistente și inteligente, s-au adaptat foarte bine pentru orice condiții de trai.

Apicultura reprezintă creșterea și îngrijirea albinelor și este practicată încă din cele mai vechi timpuri. Oamenii au grijă de albine și stupi pentru a putea beneficia de toate produsele apicole sănătoase.

Tot ce rezultă din stup poate fi consumat de către om, fie că este vorba de miere, propolis, căpăceală, polen, lăptișor de matcă, păstură, fagure, ceară, veninul de albine.

Aceste produse 100 % naturale sunt pline de vitamine, minerale, nutrienți și mai sunt denumite superalimente, datorită multitudinii de efecte benefice pe care le au asupra organismului.

Mierea

Mierea este un medicament natural fiind unul dintre cele mai sănătoase alimente ce are o multitudine de beneficii pentru organism. Albinele realizează acest lichid dulce pentru a se hrăni cu el.
Mierea se produce printr-un proces complex, care începe cu colectarea polenului și a manei de la arbori și flori.
După ce culeg materia primă, ele o amestecă cu salivă și produse chimice (enzime și aminoacizi) pentru a realiza mierea, apoi o depozitează în celulele fagurelui. Pentru o perioadă de timp, mierea este lăsată în fagure pentru a se evapora apa din compoziția ei, iar la final, albinele închid celulele ermetic cu niște căpăcele de ceară.

Profilul nutrițional al mierii

Mierea conține aproximativ 300 de elemente utile printre care oligoelemente: fier, potasiu, cupru, fosfor, calciu, mangan, carbohidrați, vitaminele B, H, K, enzime, hormoni, lipide, acizi organizi, flavonoide, acid ascorbic, retinol, tocoferol, acid folic, acid gluconic, acid lactic, acid tartric.

100 grame de miere conține:

Calorii: 300 kcal
Carbohidrați: 82 g
Proteine: 0,3 g
Potasiu: 52 mg
Calciu: 6 mg
Magneziu: 2 mg
Vitamina C: 0,5 mg
Sodiu: 4 mg
Fier: 0,4 mg

Beneficiile mierii

 • Energizează organismul și alungă oboseala – procesarea glucozei din miere ajută la creșterea nivelului de energie al organismului;
 • Calmează tusea – o linguriță de miere calmează tusea datorită proprietăților ei antiseptice;
 • Creșterea imunității – mierea consumată constant crește imunitatea împotriva alergenilor și previne răceala și gripa;
 • Previne cancerul – consumul de miere are efecte benefice asupra dezvoltării tumorilor canceroase
 • Previne osteoporoza – mierea (toate tipurile) conține cantități mici de lăptișor de matcă, o substanță naturală care conține estrogen, hormonul care are un rol crucial în fixarea calciului în oase; osteoporoza apare când organismul nu mai sintetizează o cantitate suficientă de estrogen;
 • Previne diabetul – înlocuirea zahărului din alimentație cu miere scade rata apariției diabetului cu 60-70 %;
 • Previne obezitatea – înlocuirea completă a zahărului cu miere este benefică pentru organism datorită faptului că nu creează dependență ca zaharicalele obișnuite;
 • Previne menopauza prematură – datorită efectelor de reîntinerire ale mierii, consumul zilnic stimulează activitatea ovarelor și ajută la întârzierea menopauzei;
 • Previne apariția cariilor – una din cauzele care provoacă apariția cariilor este tulburarea metabolică produsă de consumul de zahăr; înlocuirea completă a zahărului cu miere este recomandată pentru prevenție;
 • Hidratează tenul – mierea este benefică pentru ten, hidratează pielea și o lasă luminoasă datorită aportului de vitamine la nivelul tegumentului.

Contraindicații și precauții

Orice persoană poate consuma miere cu excepția bolnavilor de diabet și a persoanelor care sunt alergice la produse apicole.

Tipuri de miere și indicațiile terapeutice

 1. Mierea polifloră

  Înglobează nectarul de la câteva zeci sau sute de plante medicinale și astfel împrumută proprietățile terapeutice de la fiecare dintre ele. Proprietățile ei sunt:
  • este indicată în caz de oboseală fizică, oboseală intelectuală, surmenare sau stări de convalescență;;
  • are acțiune antiinflamatoare, antialergică, calmantă, sedativă, expectorantă, antitusivă și antiseptică puternică;;
  • hrănește și fortifică celulele nervoase;
  • combate constipația și afecțiunile intestinelor;
  • acționează asupra mușchiului cardiac și a circulației coronariene;
  • îmbunătățește somnul;
  • reglează activitatea sistemului endocrin;

 2. Mierea de tei

  Este cea mai puternică din toate tipurile de miere, are cea mai plăcută aromă și are o culoare deschisă cu reflexe verzui. Este un tip de miere care cristalizează foarte ușor, mai ales dacă este ținută la rece. La ce este ea bună:
  • conține oligoelemente ca mangan, calciu, potasiu;
  • este un bun remediu împotriva stresului și oboselii;
  • calmant al sistemului nervos, este un tratament eficient al insomniilor și migrenelor;
  • are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene și este utilă pentru tratarea iritațiilor gâtului, astmului bronșic, bronșitei, laringitei, guturaiului, tusei;
  • se poate folosi în terapia durerilor gastrice, a crampelor, a bolilor renale sau ale vezicii biliare.

 3. Mierea de floarea-soarelui

  Este benefică pentru afecțiuni respiratorii de tip bronșită și pentru boli de stomac. Are proprietăți antibacteriene, tonice generale și tonice psihice și de asemenea stimulează imunitatea.
 4. Mierea de salcâm

  Este mierea care se produce din polenul cules de la florile de salcâm. Are numeroase beneficii:
  • este bogată în oligoelemente (crom, iod, cupru, fier, zinc, fluor) și este folosită pentru probleme de digestie sau gastro-intestinale;
  • bogată în fructoză și săracă în glucoză;
  • datorită indicelui glicemic scăzut, este recomandată diabeticilor dar și persoanelor cu dureri în gât, răceli sau tuse;
  • este un bun tratament pentru nevroze și astenii datorită proprietăților calmante psihice și de asemenea are prorprietăți calmante gastrice, antidiaretice, diuretice;
  • este un bun stimulent pentru activitatea cardiacă;
  • este un bun expectorant și calmant al tusei;
 5. Mierea de zmeură

  Este un soi cu efecte reîntineritoare, care reglează activitatea ovarelor, previne apariția unor afecțiuni ca osteoporoza și sclerodermia. Este un bun remediu pentru răceală și tuse și are proprietăți reîntineritoare pentru piele și ten.
 6. Mierea de flori de câmp (fâneață)

  Are o concentrație mare de zaharuri și este indicată în stări de convalescență, surmenaj sau tulburări de creștere. Mierea de flori de câmp are acțiune antimicrobiană, antiinflamatoare, antialergică și antitusivă.
 7. Mierea de mentă

  Albinele culeg nectarul pentru miere din culturile de mentă. Mierea de mentă este un bun calmant gastric, ușurează digestia, combate balonarea și ameliorează tusea.
 8. Mierea de trifoi

  Este obținută de la albinele care sunt ținute în preajma lanurilor cultivate cu soiuri furajere ale speciei Trifolium Repens. Are acțiune diuretică și ajută la eliminarea apei în exces din țesuturi.
 9. Mierea de mac

  Este realizată din florile de mac și are o culoare mai închisă deoarece în compoziție mi apar granule de polen, care sunt negre. Are efect antispastic, somnifer dar și anafrozisiac (reduce excitabilitatea sexuală).
 10. Mierea de coriandru

  Mierea are culoare deschisă și un miros plăcut, care apare la două săptămâni după extracție, perioadă în care mirosul este neplăcut. Este recomandată pentru ulcere și gastrite hiperacide.
 11. Mierea de cimbrișor

  Mierea de cimbrișor are o culoare aurie deschisă și o aromă intensă. Are o mulțime de proprietăți benefice pentru organism:
  • este bogată în cupru, bor și uleiuri volatile;
  • prezintă proprietăți antiseptice și poate fi utilizată pentru tratarea infecțiilor de piele și ale plăgilor purulente;
  • dacă este administrată intern are proprietăți calmante și expectorante și este benefică pentru tratarea tusei, bronșitei, răgușelii;
  • are un efect benefic asupra funcționării rinichilor și ficatului;
  • acționează ca un tonic în cazul anemiilor;
 12. Mierea de cimbru

  Mierea de cimbru este cunoscută pentru proprietățile ei terapeutice, cum ar fi:
  • se opune în mod activ tumorilor feminine dependente de hormoni și proceselor canceroase din prostată.
  • prezintă biocide naturale (timol și carvacrol) astfel dobândește proprietăți antibacteriene, antimicrobiene și antifungice și poate trata arsuri, răni, boli de piele fungice și boli ale tractului respirator superior: dureri în gât, gripă, faringită;
  • împiedică dezvoltarea tumorilor maligne și reduce viabilitatea celulelor canceroase mutante

 13. Mierea de castan

  Mierea de castan conține minerale, fier și tanini, care ameliorează simptomele anemiei și gripei și de asemenea calmează tusea productivă. Consumul ei ajută la fluidizarea circulației sangvine, fiind astfel benefică pentru reumatism și varice.
 14. Mierea de rapiță

  Are o consistență aparte și o culoare alb-gălbuie, dar nu este atât de dulce ca celelalte tipuri de miere. Conține calciu și bor, fiind astfel utilă pentru persoanele cu osteoporoză.
  Datorită proprietăților antibacteriene, ajută la regenerarea și menținerea elasticității pereților vasculari, dar și la scăderea colesterolului.
 15. Mierea de lavandă

  Mierea produsă din lavandă re efect tonic și diuretic. Este indicată pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare dar și cu probleme reumatice, deoarece ameliorează simptomele reumatismului.
 16. Mierea de mană

  Mierea de mană, extraflorală sau de pădure este obținută din seva de pe frunzele unor arbori precum stejarul, fagul, pinul, molidul sau frasinul și are o culoare maronie închisă. Are efecte benefice, cum ar fi:
  • este bogată în minerale (calciu, fier, magneziu) și aminoacizi;
  • mierea de mană are efect energizant și este indicată copiilor și persoanelor anemice sau care se află în convalescență;
  • este recomandată și sportivilor și oamenilor activi, datorită efectelor revitalizante;

 17. Mierea de brad

  Este bună pentru tratarea unor infecții, mai ales cele ale aparatului respirator datorită proprietăților antiinfecțioase, expectorante, antitusive. Are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, antianemică, diuretică. Conține oligoelemente cum ar fi fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sulf, zinc, bor, cupru.
 18. Mierea de pin

  Are o culoare galben-portocaliu, verde închis, maro închis sau negru, în funcție de sursa de unde provine mana. Conține potasiu, fosfor, fier, cobalt, mangan, polizaharide, glucoză, zaharoză, fructoză și proteine. Are proprietăți antiseptice, antibacteriene și crește tonusul organismului. Este un bun antidepresiv și tratament pentru întărirea imunității.
 19. Mierea de Manuka

  Datorită proprietăților antibacteriene este folosită pentru tratarea infecțiilor bacteriene, problemelor de piele (arsuri, eczeme, dermatite), acneei. Ameliorează răcelile, îmbunătățește imunitatea și este benefică pentru afecțiuni ale sistemului digestiv (aciditate, reflux gastric).

Fagure

Fagurele este un produs biologic, complex ce constituie un amestec al tuturor produselor apicole: miere, polen, propolis, ceară, lăptișor de matcă. El este cel mai pur produs apicol. Fagurele reprezintă casa albinelor și conține substanțe benefice care nu se regăsesc în alte produse apicole.

Căpăceală faguri de miere

Este un amestec de miere, ceară și uneori propolis. Căpăcelele de fagure sau căpăceala rezultă la extracția mierii de albine. Dacă fagurele este în proporție de minim 2/3 căpăcit, înseamnă că mierea este complet maturată și se pot înlătura capacelele de la celule cu ajutorul unei furculițe speciale.
Căpăceala este un tratament eficient pentru răceli, stări gripale și afecțiuni ale aparatului respirator și dacă este mestecată, are efecte benefice asupra cavității bucale.

Propolis

Cleiul de albine sau propolisul este o substanță colectată de albine din mugurii și frunzele anumitor copaci, care este folosită pentru lipirea celulelor fagurelui, astuparea găurilor stupului sau acoperirea dăunătorilor care au intrat în stup. Iată câteva din proprietățile lui:

 • este un antibiotic natural cu acțiune puternică antibacteriană, antivirală și antimicotică;
 • este folosit de albine pentru a dezinfecta stupul;
 • se administrează sub formă de grăuncioare, praf sau tinctură de propolis;
 • conține elemente chimice cum ar fi fier, zinc, cupru, mangan, calciu, siliciu.

Polen

Polenul este una dintre cele mai bogate substanțe din lumea vegetală. Este un aliment proteic, ce conține vitamina A, B, C, D, E, P, săruri minerale, aminoacizi, glucide, mucilagii, substanțe grase, antibiotice naturale, enzime și substanțe hormonale.

Lăptișor de matcă

Lăptișorul este folosit pentru a hrăni regina albinelor.
În cazul consumului uman, el are efect tonic, energizant și de reîntinerire al organismului. Este bogat în substanțe nutritive și colagen, astfel crește imunitatea, ajută la refacerea neuronilor, normalizează sistemul hormonal, previne răcelile și are un rol important în dezvoltarea copiilor.

Ceară

Ceara este un produs glandular al albinelor care acoperă celulele fagurilor în care se adăpostesc larvele sau se depozitează mierea și păstura.

Descoperă efectele ei benefice:
 • conține o multitudine de substanțe: săruri minerale, vitamine liposolubile, substanțe cu acțiune bacteriostatică, acizi grași liberi, esteri, hidrocarburi, lactonă, glucide cu moleculă mare, substanțe colorate;
 • are proprietăți inflamatorii, cicatrizante și emoliente;
 • se utilizează în industria cosmetică și farmaceutică pentru realizarea de unguente și creme.

Apilarnil

Apilarnilul este un complex de substanțe naturale obținut dintr-un extract total liofilizat de larve de trântori.

Află efectele lui benefice:
 • are proprietăți antibacteriene, antimicotice, cicatrizante, anestezice locale și trofice și acționează favorabil în caz de gastrită, colită, enterocolită;
 • are proprietăți energetice și biostimulente ale metabolismului general ;
 • este recomandat pentru surmenaj fizic și intelectual, astenii, convalescență, osteoporoză, tratamentul inflamațiilor;

Păstură

Păstura mai este denumită și pâinea albinelor, reprezintă hrana lor și este obținută din polen fermentat în stup. Este folosită pentru detoxifierea organismului, protejează ficatul, tubul digestiv și ajută la reducerea colesterolului. Păstura este recomandată persoanelor cu probleme circulatorii.

Veninul de albine

Veninul este un lichid acid, incolor, excretat de albinele care se simt amenințate și care are o multitudine de beneficii asupra frumuseții și sănătății.

Găsești mai jos câteva dintre beneficiile veninului:
 • conține zaharuri, minerale, aminoacizi, enzime care întăresc sistemul imunitar;
 • are proprietăți antiinflamatoare datorita principalei substanțe conținute de venin, melitina; ameliorează durerile resimțite la nivelul articulațiilor;
 • reduce inflamația la nivelul țesuturilor și încetinește procesul de îmbătrânire celulară;
 • poate ameliora acneea prin intermediul compușilor din venin, care distrug bacteria cauzatoare de acnee;

Știai că?

Poți verifica dacă mierea pe care o cumperi este pură prin câteva teste:
 • Dizolvarea în apă – mierea naturală 100% se dizolvă mai greu în apă și o poți verifica adăugând puțină miere într-un pahar cu apă la temperatura camerei; dacă se dizolvă repede înseamnă că nu este pură și are adaosuri;
 • Bula de aer - dacă întorci borcanul se va forma o bulă de aer trebuie să rămână intactă, să se miște lent și să nu se spargă în bule mai mici.
 • Prețul – datorită procesului complex de realizare și a timpului investit, prețul este unul mai ridicat.

Evaluează acest articol:
Generați un alt cod securizat=