Cicoarea (Cichorium intybus) este o plantă erbacee, perenă, comestibilă, care aparține genului Cichorium din familia Asteraceae. Este cunoscută din antichitate: în Egiptul antic era cultivată ca plantă medicinală, fiind folosită pentru tratarea bolilor hepato-biliare și renale. În zilele noastre, rădăcina de cicoare comună este un foarte popular înlocuitor de cafea, iar părțile aeriene sunt folosite în scop medicinal sau culinar (frunzele bazale, cu un gust ușor amărui, se folosesc în salate asortate, precum și în pregătirea unor mâncăruri specifice bucătăriei franceze și italiene).
Cicoarea (plantă erbacee perenă) este cultivată în general pentru rădăcinile sale din care se extrage un surogat de cafea.
În scopuri medicinale de la această plantă se întrebuințează părțile aeriene (Herba Cichorii) ce se recoltează în prima perioadă de înflorire a plantei, în lunile iulie-august, când tulpinile nu au apucat încă să se întărească, rădăcinile (Radix Cichorii) se recoltează în lunile septembrie-octombrie.
Rădăcina de cicoare este o sursă bogată de inulină (o fibră prebiotică asociată cu accelerarea procesului de scădere în greutate, precum și cu îmbunătățirea sănătății intestinale).
Inulina din rădăcina cicoare, este o formă de fibră alimentară care ajută la slăbit, tăind pofta de mâncare și dă senzația de sațietate. De asemenea, tot inulina din cicoare ajută la tranzitul intestinal și secreţia sucurilor gastrice.
Consumată în exces cicoarea, poate aduce și unele efecte negative precum:
Cicoarea poate fi cultivată chiar la tine în gradină. Rădăcinile de cicoare se recoltează în lunile septembrie-octombrie: acestea se scot din pământ, se spală, se usucă, se mărunțesc și apoi se coc la cuptor. Pulberea obținută din rădăcina de cicoare se fierbe, exact cum se face cafeaua și asta e tot.
Puneți într-o ceașcă 1 linguriță de cicoare (1.5g) și adăugați 100ml de apa fierbinte. Puteți adăuga lapte, ceai sau condimente (scorțișoară, ghimbir, cardamom, etc). Totuși dacă ești la prima ta cafea din rădăcină de cicoare recomandă să începeți cu ½ linguriță de cicoare la o ceașcă de apă (~100ml). Cafeaua de cicoare are un gust oarecum lemnos, similar cu al cafelei, dar nu exact același.
Decoct: se fierb în 200 ml. de apă două lingurițe de rădăcină mărunțită, 5 minute, se bea călduț în trei reprize înaintea meselor principale.
Comentarii