Cicoarea

Cicoarea, cel mai popular înlocuitor al cafelei

Cicoarea

Cicoarea este folosită de mulți ani pe post de înlocuitor fără cofeină al cafelei. Cafeaua de cicoare nu numai că nu conține cofeină, însă are nenumărate beneficii pentru sănătate - iată despre ce este vorba!

Cicoarea (Cichorium intybus) este o plantă erbacee, perenă, comestibilă, care aparține genului Cichorium din familia Asteraceae. Este cunoscută din antichitate: în Egiptul antic era cultivată ca plantă medicinală, fiind folosită pentru tratarea bolilor hepato-biliare și renale. În zilele noastre, rădăcina de cicoare comună este un foarte popular înlocuitor de cafea, iar părțile aeriene sunt folosite în scop medicinal sau culinar (frunzele bazale, cu un gust ușor amărui, se folosesc în salate asortate, precum și în pregătirea unor mâncăruri specifice bucătăriei franceze și italiene).

Cicoarea (plantă erbacee perenă) este cultivată în general pentru rădăcinile sale din care se extrage un surogat de cafea.

În scopuri medicinale de la această plantă se întrebuințează părțile aeriene (Herba Cichorii) ce se recoltează în prima perioadă de înflorire a plantei, în lunile iulie-august, când tulpinile nu au apucat încă să se întărească, rădăcinile (Radix Cichorii) se recoltează în lunile septembrie-octombrie.

Valori nutriționale cicoare

  • Calorii: 73
  • Proteine: 1.33 g
  • Carbohidrați: 17.4 g
  • Fibre: 1.5 g
  • Vitamina B6: 12% DZR
  • Vitamina C: 8% DZR
  • Acid folic: 5% DZR.
Valori pentru 100g de cicoare, DZR = doza zilnică recomandată

Rădăcina de cicoare este o sursă bogată de inulină (o fibră prebiotică asociată cu accelerarea procesului de scădere în greutate, precum și cu îmbunătățirea sănătății intestinale).

Inulina din rădăcina cicoare, este o formă de fibră alimentară care ajută la slăbit, tăind pofta de mâncare și dă senzația de sațietate. De asemenea, tot inulina din cicoare ajută la tranzitul intestinal și secreţia sucurilor gastrice.

Componenți cicoare tulpină/rădăcină

Componenți tulpină cicoare

  • cicorină
  • inulină
  • arginină
  • colină
  • acid cicoric
  • levuloză
  • fier
  • fosfor
  • calciu

Componenți rădăcină cicoare

  • lactucină
  • substanțe triperpenice amare
  • lactucopicrină
  • fructoză
  • alfa și beta lactucerol
  • tanin
  • ulei volatil

Beneficii și proprietăți cicoare

  • cicoarea poate fi un înlocuitor de succes al cafelei
  • folosita cu succes în furunculoză și acnee
  • Cicoarea îmbunătățește sănătatea digestivă: dischinezii biliare, constipații cronice, angicolite. Conținutului ridicat de inulină din rădăcina ajută la menținerea sănătății intestinale.
  • Cicoarea ajută în hepatite cronice.
  • Cafeaua preparată din cicoarea are proprietăți gastrice.
  • Cicoarea poate reduce nivelul de zahăr din sânge, implicit previne diabetul
  • Cicoarea reduce colesterolul și trigliceridele, protejând astfel inima.
  • Cicoarea este folosita pentru curățarea / purificarea sângelui, dar și a ficatului
  • Cicoarea este antiinflamator
  • Cicoarea poate atenua simptomele artritei: polifenolii din rădăcina de cicoare combat inflamația cauzată de osteoartrită.
  • Cicoarea poate susține pierderea în greutate: fibrele din rădăcina de cicoare pot regla pofta de mâncare și pot inhiba absorbția la nivelul intestinelor.
  • Cicoarea stimulează producția de bilă
  • Cicoarea are proprietăți antibacteriene și antifungice
  • Cicoarea este antioxidant și inhibă radicalii liberi
  • Cicoarea calmează ușor sistemul nervos
  • Cafeaua de cicoare previne tromboza
  • Cafeaua de cicoare păstrează sănătatea cavitații orale

Contraindicații cicoare

Consumată în exces cicoarea, poate aduce și unele efecte negative precum:

  • fibrele sale pot provoca gaze și balonare
  • crește fluxul menstrual la femei

Cum se obține cafeaua de cicoare

Cicoarea poate fi cultivată chiar la tine în gradină. Rădăcinile de cicoare se recoltează în lunile septembrie-octombrie: acestea se scot din pământ, se spală, se usucă, se mărunțesc și apoi se coc la cuptor. Pulberea obținută din rădăcina de cicoare se fierbe, exact cum se face cafeaua și asta e tot.

Cum se prepară o cafeaua de cicoare

Puneți într-o ceașcă 1 linguriță de cicoare (1.5g) și adăugați 100ml de apa fierbinte. Puteți adăuga lapte, ceai sau condimente (scorțișoară, ghimbir, cardamom, etc). Totuși dacă ești la prima ta cafea din rădăcină de cicoare recomandă să începeți cu ½ linguriță de cicoare la o ceașcă de apă (~100ml). Cafeaua de cicoare are un gust oarecum lemnos, similar cu al cafelei, dar nu exact același.

Decoct: se fierb în 200 ml. de apă două lingurițe de rădăcină mărunțită, 5 minute, se bea călduț în trei reprize înaintea meselor principale.


Sumar

Efecte benefice:

  • diuretic și laxativ hipoglicemiant
  • eupeptic-amar și colagog
  • antitirodian și depurativ
  • antiinflamator
  • previne diabetul
  • susține pierderea în greutate
  • stimulează producția de bilă
  • stimulează digestia
  • antibacterian și antifungic
  • neutralizează paraziții intestinali.
  • reduce colesterolul și trigliceridele
  • scade glicemia
  • curata ficatul si splina
  • detoxifica organismul,
  • calmează ușor sistemul nervos,
  • inhiba pofta de mâncare
  • păstrează intestinele sănătoase
  • reduce inflamațiile articulare
  • păstrează sănătatea cavitații orale

Efecte secundare:

  • fibrele sale pot provoca gaze și balonare atunci când sunt consumate în exces
  • creșterea fluxului menstrual

Contraindicații:

  • nu este recomandat femeilor însărcinate, întrucât poate declanșa sângerări sau chiar avort spontan
  • nu este recomandat persoanelor alergice in general la polenul de mesteacăn

Comentarii

Evaluează acest ingredient: