Clorura de magneziu
Clorura de magneziu (Sarea Nigari) beneficii pentru sănătate
Ușor de asimilat de organism, sarea nigari este o sare a magneziului care combate deficitul acestui mineral din organism, prevenind astfel afecțiuni precum diabetul de tip 2, colesterolemia, ateroscleroza sau depresia. Este potrivită pentru uz intern cât și extern, în băi terapeutice, cu efecte benefice asupra întregului organism.
Clorura de magneziu este numele sub care este cunoscută Sarea Nigari, un tip de sare a magneziului foarte ușor asimilată de organism. Clorura de magneziu se extrage din apa de mare sau din apa lacurilor sărate. În urma procesului de extragere a sării (clorura de sodiu), după evaporarea apei, rămân cristalele de clorură de magneziu. Sarea nigari susține sănătatea, echilibrând nivelul de magneziu din organism. Magneziul este un mineral extrem de important pentru sănătate, cu rol în menținerea echilibrului metabolic, reglarea stresului și a tensiunii arteriale, precum și susținerea aparatelor circulator, respirator și a sistemului osos. Sarea nigari sau clorura de magneziu se poate consuma atât sub formă de cristale cât și în suplimente și tablete.
Beneficiile sării nigari
Sarea nigari se folosește pentru suplimentarea aportului de magneziu în organism. Sărurile de magneziu, cum este sarea nigari, sunt mai eficiente în tratarea deficitului de magneziu pentru că sunt solubile în apă. Clorura de magneziu este absorbită în întregime la nivelul intestinului subțire și ajunge astfel în sânge, fiind ușor asimilată de organism.
Principalele beneficii ale sării nigari sunt:
Reduce deficitul de magneziu:
Magneziul este vital pentru sănătatea organismului uman, fiind responsabile de peste 300 de reacții biochimice, printre care reglarea glicemiei, a tensiunii arteriale și a funcțiilor musculare și osoase. Magneziul este de asemenea implicat în producția proteinelor, mineralelor osoase și a AND-ului. Deficitul de magneziu se manifestă prin oboseală, slăbiciune musculară, depresie, cârcei, stare de iritabilitate, căderea părului, carii dentare, unghii casante și aritmii cardiace. Deficitul cronic de magneziu este legat de afecțiuni precum astmul, migrenele, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, arterioscleroza, osteoporoza și cancerul de colon.
Previne diabetul de tip 2:
Studiile au arătat că suplimentele cu clorură de magneziu sau alte săruri de magneziu cresc sensibilitatea la insulină și reglează glicemia, prevenind astfel instalarea diabetului insulino-dependent.
Scade tensiunea arterială:
Clorura de magneziu poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune. Potrivit unor studii recente, consumul a aproximativ 350 de miligrame de magneziu pe zi, timp de trei luni, poate scădea tensiunea sistolică cu 2 mmHg și pe cea diastolică cu 1,78 mmHg.
Îmbunătățește performanța atletică:
Magneziul este adesea incorporat în suplimentele și băuturile pentru sportivi, pentru a crește nivelul de energie și a spori performanțele atletice. Sarea nigari poate ajuta sportivii care se pregătesc pentru o competiție să performeze mai bine.
Susține curele de slăbire:
Magneziul ajută la absorbția zaharurilor și grăsimilor și previne obezitatea, prin grăbirea procesului de ardere a grăsimilor.
Combate durerile de cap sau migrenele:
Deficitul de magneziu a fost asociat cu migrenele, iar o metodă de prevenție este consumul de sare nigari.
Relaxează mușchii și îmbunătățește somnul:
Pentru că are un efect detensionant la nivel muscular și osos, sarea nigari ajută la reglarea somnului și combate stările de anxietate. În același timp, contribuie la echilibrarea sistemului nervos.
Purifică sângele:
Clorura de magneziu reglează pH-ul din organism și acționează ca un detoxifiant al sângelui.
Menține nivelul optim al colesterolului:
Prin efectul său de reglare a colesterolului rău din sânge, previne ateroscleroza și bolile de inimă.
Previne osteoporoza:
Are un rol de fixare a calciului în oase, întârziind astfel apariția osteoporozei.
Contraindicații și efecte adverse
Consumul de sare nigari, sub formă de cristale sau suplimente este considerat sigur, dacă este recomandat de un specialist. Există însă și o serie de efecte secundare, care trebuie luate în considerare, înainte de a începe o cură cu clorură de magneziu.
- Probleme gastrice: Majoritatea sărurilor de magneziu au un efect laxativ, iar clorura de magneziu nu face excepție. Printre efectele secundare se numără deranjul la stomac, stări de greață și vomă și diaree. Aceste efecte secundare apar mai rar dacă sarea nigari este consumată în timpul meselor.
- Afecțiuni cronice: Sarea nigari este contraindicată în cazul persoanelor cu afecțiuni renale sau cardiovasculare severe, sau în cazul persoanelor alergice.
- Înroșirea feței și a gâtului: Uneori se poate instala o roșeață la nivelul tenului și pe gât, însă aceasta trece de obicei dacă se renunță la consumul de sare nigari.
- Reacție alergică: Persoanele alergice la clorura de magneziu pot simți amețeli puternice, dificultăți de respirație, edem la nivelul feței, limbii sau gâtului. În astfel de cazuri se impune apelarea serviciului de urgență.
- Interacțiuni cu medicamente: magneziul poate interveni în absorbția unor antibiotice precum gentamicina, streptomicina, ciprofloxacina, levofloxacina și doxiciclina, a unor medicamente care tratează glanda tiroidă și a unor medicamente pentru hipertensiune, cum este nifedipina. Pe de altă parte, anumite produse diuretice pe bază de potasiu pot crește concentrația magneziului în sânge, sporind astfel efectele secundare. În general, aceste interacțiuni pot fi evitate dacă se face o pauză de cel puțin două ore între administrarea medicamentelor și consumul de clorură de magneziu.
Cum se consumă sarea Nigari
Clorura de magneziu poate fi consumată ca atare, sub formă de cristale, intern sau extern și sub formă de tablete. Atunci când consumați suplimente sau tablete, trebuie să țineți cont de doza zilnică recomandată de magneziu:
- Bebeluși 7-12 luni: 75 mg
- Copii 1-3 ani: 80 mg
- Copii 4-8 ani: 130 mg
- Copii 9-13 ani: 240 mg
- Copii 14-18 ani: 410 mg băieți, 360 mg fete
- Adulți 19-30 ani: 400 mg bărbați, 310 mg femei, 350 mg gravide
- Adulți 31-50 ani: 400 mg bărbați, 350 mg femei, 360 mg gravide
- Peste 51 de ani: 420 mg bărbați, 320 mg femei
În ce privește cristalele de sare nigari, acestea se pot adăuga în mâncare sau se pot dizolva în apă. Pentru că au un gust amar, este recomandat să fie amestecate cu fructe sau legume, care le vor atenua gustul.
Sarea Nigari este potrivită și pentru uz extern, în băi terapeutice. În vana cu apă se adaugă cristale de sare nigari (1-2 cești) și se amestecă până la dizolvare. Se face o baie de 20-30 de minute. Pot apărea senzații de înțepătură sau arsuri la nivelul pielii, acestea dispar de regulă după ce corpul este clătit cu apă curată.
Băile cu sare nigari sunt recomandate pentru că clorura de magneziu este absorbită foarte bine prin piele, astfel că efectele benefice se instalează imediat. După baie, este recomandat masajul cu un ulei gras, pentru că sarea nigari poate usca excesiv pielea.
În concluzie, sarea nigari sau clorura de magneziu este un mineral important care previne deficitul de magneziu din organism și ține astfel la distanță afecțiuni precum diabetul de tip 2, bolile de inimă, migrenele, depresia sau osteoporoza. Folosită la recomandarea medicului, sarea nigari are efecte benefice atât asupra fizicului cât și asupra psihicului uman și ajută la reglarea celor mai importante procese biochimice din organism.
Efecte benefice sare Nigari:
-anticancerigen
-antioxidant
-antidepresiv
-detoxifiant
-anticolesterol
Contraindicații:
-probleme renale
-boli severe de inimă
-alergie la magneziu
-tratament cu antibiotice
Comentarii
E mai bun decat m-am asteptat! IL recomand la toti sportivii de performanta.
Și eu prepar soluția puțin mai concentrată, 25gr. sare Nigari la 1 litru de apă și beau câte un pahar de 250ml în fiecare dimineață pe nemâncate, apoi aștept minim o oră până să consum hrană! Simt o îmbunătățire la oase, am gonartroză la ambii genunchi, coxartroză, calcaneu bilateral și am mai constatat o îmbunătățire a vitalității și stării de spirit, o scăderea a glicemiei, în cazul meu la vârsta de 54 de ani m-am ”procopsit” și cu diabet de gradul 2, de vreo 3 ani!
Foarte buna, se merita în ciuda gustului cam greu de suportat