Chiar dacă este recomandat să nu se facă exces de sare, acest mineral rămâne un ingredient indispensabil pentru o bună funcționare a organismului uman, deoarece asigură un echilibru al fluidelor din creier, ajută celulele să absoarbă nutrienți și asigură transportul de impulsuri electrice către nervi și mușchi.
Lipsa sării din organism poate fi resimțită prin câteva simptome precum diaree, greață, tulburări de memorie, stare de oboseală intensă și prelungită, la care se adaugă și slăbiciune fizică și dificultăți în concentrare.
În magazine și în hypermarket-uri, sarea se găsește sub nenumărate forme, texturi și culori, dar și sub diferite moduri de întrebuințare. Tipurile de sare care se găsesc în natură sunt nenumărate, iar clasificarea acestora se face după câteva criterii importante: sursa sau modul de extragere (sare de mină și sare de mare), gradul de rafinare (sare grunjoasă și sare extrafină), substanțele din compoziție (clorura de sodiu, iodul sau alte substanțe și minerale) și bineînțeles, după zona geografică de proveniență.
În funcție de substanțele din compoziție, diferitele tipuri de sare pot prezenta diferențe în materie de gust și culoare. Diferențele de culoare se pot observa cu ochiul liber, iar cele de gust sunt mai greu sesizabile, mai ales atunci când sarea este fină.
Probabil cea mai cunoscută și des întâlnită, fiind ingredientul ce umple solnița din bucătărie. Sarea iodată a luat naștere în urma rafinării, astfel că multe dintre substanțele active au dispărut. Motivul pentru care sarea de masă este cunoscută și sub numele de iodată, este pentru că aceasta este fortificată cu iod mineral, un mineral esențial pentru lupta cu anumite boli legate de iod, precum hipotiroidismul.
Sarea de masă are următoarele beneficii:Acest tip de sare ia naștere în urma evaporării apei de mare, întregul proces fiind mai scump decât cel care presupune extragerea sării din mine. Sarea de mare se găsește sub forme de cristale mari și se obține din mai multe locuri din lume. Sarea de mare este bogată în fier și contribuie la echilibrarea electroliților și ajută la un somn liniștitor.
Sarea de mare are nenumărate beneficii, printre care:Sarea de Himalaya este obținută de la poalele munților Himalaya și atrage atenția datorită coloritului său bogat, dar și datorită texturii stâncoase. Culoarea roz a acestui tip de sare vine de la urmele de oxid de fier, iar datorită faptului că este culeasă manual, aceasta conține și minerale precum magneziu, calciu și potasiu. Sarea roz de Himalaya este folosită la scară largă în bucătărie, dar și la fabricarea lămpilor de sare, care purifică și ionizează aerul.
Sarea de Himalaya are nenumărate beneficii, printre care amintim:Sarea Kosher este extrasă din apa de mare sau din mine și nu este supusă rafinării. Aceasta are o granulație mai mare decât cea de masă, iar denumirea vine din bucătăria evreiască. Sarea Kosher este de două ori mai sărată decât cea de masă, aceasta crescând temperatura apei în care se fierb pastele sau legumele, micșorând practic timpul de gătire. La fel ca și sarea de masă iodată, sarea Kosher este una dintre cele mai utilizate în bucătăriile din întreaga lume.
Poate că pentru unii nu este la fel de cunoscută precum celelalte, însă sigur aduce nenumărate beneficii. Fiind cunoscută și sub denumirea de Kala Namak, sarea neagră este extrasă din regiunile vulcanice din Pakistan și India. Sarea neagră are un miros înțepător datorită conținutului de sulf și are o culoare brună-roz în stare solidă. În stare măcinată, acest tip de sare capătă o culoare roz, iar în apă devine neagră. Sarea Kala Namak conține peste 84 de substanțe active, motiv pentru care este întrebuințată în curele de detoxifiere, în India fiind considerată un izvor de sănătate.
Sarea neagră sau Kala Namak are nenumărate beneficii:Sarea Nigari sau Clorura de Magneziu este o sare a magneziului cu numeroase beneficii pentru sănătate și frumusețe. Clorura de magneziu (un compus format din acid clorhidric și magneziu) este asimilată mult mai uşor de către organismul uman. Beneficiile clorurei de magneziu sunt:
Sarea de lămâie este cunoscută popular și sub denumirea de acid citric și este cel mai adesea folosită în prepararea anumitor mâncăruri sau în curățarea suprafețelor, fiind folosită drept aditiv. Astfel, ea se regăsește în alimente procesate și sucuri din comerț unde apare pe etichetă sub denumirea de E 330. Sarea de lămâie are puterea de a echilibra nivelul PH-ului, fiind un antioxidant foarte bun și ajutând la regenerarea pielii.
Sarea de lămâie are nenumărate beneficii, precum:Sarea, consumată în cantități moderate, este recomandată tuturor persoanelor, datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate. Ai grijă cu excesul, deoarece aceasta poate avea efecte grave asupra sănătății.
Sarea are nenumărate beneficii și avantaje, însă dacă este consumată excesiv, poate duce la boli ale rinichilor și la creșterea tensiunii arteriale. Persoanele hipertensive trebuie să reducă consumul de sare conform indicațiilor medicilor. Eliminarea sării din organism se realizează cu ajutorul calciului. În cazul persoanelor cu deficit de calciu, organismul preia calciul din oase, proces care poate duce la osteoporoză, în plus față de efectele hipocalcemiei.
Iodul este necesar pentru o bună funcționare a glandei tiroide, acesta fiind obținut adesea din alge, pește, lactate și ouă. Cel mai adesea, un om normal nu-și poate asigura cantitatea de iod necesară, acest lucru ducând la o afecțiune denumită popular gușă endemică. Cu toate acestea, iodarea sării poate aduce și efecte negative. Iodul poate cauza hipertiroidie persoanelor cu probleme tiroidiene deja existente.
După cum foarte bine știm, consumul de sare iodată are efecte negative asupra organismului, dintre care cele mai grave sunt:Toate acestea pot fi evitate, dacă sarea este consumată în cantități moderate.
Există nenumărate tipuri de sare, cu gusturi specifice și culori deosebite. Cu toate acestea, indiferent de tipul de sare pe care îl folosim, este important să cunoaștem metodele de utilizare a sării și este important să știm compoziția produselor pe care le achiziționăm. Sarea este un conservant și condiment de bază în alimentație, fiind folosită în industria conservelor, în tăbăcărie, în industria chimică. Să nu uităm că asimilarea în organism a unei mari cantități de sare poate conduce la serioase probleme de sănătate, așa că totul trebuie consumat cu moderație.
Comentarii
George
Foarte bun articol, aici sunt enumerate toate avantajele dar si dezavantajele pe care le poate avea consumul diferitelor tipuride sare. Multumesc autorului!