Dafin

Dafin (foile de dafin) și beneficiile lui pentru sănătate

Dafinul poate fi recunoscut cu ușurință datorită frunzelor cu lungime de 6 – 12 cm și lățimea cuprinsă între doi și patru cm, cu margini dantelate și ușor curbate. Fructul dafinului este în formă de boabă neagră, având aproape un cm lungime și conținând o singură sămânță.

Dafinul este o plantă aromatică din familia Lauraceae, arbore sau arbust, care atinge înălțimi de de la 10, până la 18 m înălțime. Dafinul mai este cunoscut și sub numele de laur și își are originea în zona Mediteranei.

Dafinul este cunoscut cu preponderență în prepararea mâncărurilor, însă nu mai este un secret faptul că acesta poate fi folosit și pentru tratarea anumitor afecțiuni. Printre acestea se numără infecțiile (orale, intestinale), reumatismul, alcoolismul, laringita și anorexia.

Valori nutriționale dafin (100 g):

- Apă: 5.44 g;
- Calorii: 313 kcal;
- Carbohidrați: 74.97 g;
- Fibre: 26.3 g;
- Lipide: 8.36 g;
- Proteine: 7.61 g;
- Vitamine: A, IU, RAE, B1, B2, B3, B6, C si B9;
- Minerale: calciu, cupru, fier, sodiu etc.;
- Acizi grași mono nesaturați: 1.64 g,
- Acizi grași poli nesaturați: 2.29 g,
- Acizi grași saturați: 2.28 g.

Beneficii dafin

Dafinul este cunoscut pentru nenumăratele sale beneficii, printre care amintim:
  • Reducerea anxietății - dacă arzi foi de dafin, fumul rezultat are un efect relaxant asupra corpului, dar și a minții. Important este să nu faci exces, deoarece fumul inhalat de multe ori poate crea halucinații. Dacă folosești corect și cu moderație, dafinul te va ajuta să combați oboseala și îți va induce relaxarea.
  • Tratează inflamațiile. Foile de dafin conțin eugenol, un ingredient care acționează precum un agent antiinflamator – vor fi reduse inflamațiile apărute în orice regiune a corpului, în special la nivelul articulațiilor.
  • Întărește sistemul imunitar - datorită vitaminelor și mineralelor din componența dafinului. Eugenolul din componență, așa cum spuneam și mai devreme, are efect antioxidant, astfel că îl poți folosi mai ales când ești răcit.
  • Foile de dafin au nenumărate beneficii pentru diabetici, astfel că potrivit unui studiu, consumul zilnic de foi de dafin poate ameliora simptomele diabetului de tip II.
  • Foile de dafin ajută la susținerea sănătății sistemului respirator, printre care cele mai importante beneficii ale acestui ingredient natural.
  • La lista de beneficii a dafinului, mai adăugăm faptul că acesta are abilitatea de a desfunda căile respiratorii.
  • Foile sunt benefice pentru inimă, astfel că acidul cafeic, precum și alți antioxidanți care se regăsesc în acestea, îmbunătățesc sănătatea inimii, fortificând pereții venelor capilare și contribuie la eliminarea colesterolului.
  • Unguentele cu dafin sunt apreciate pentru efectele hidratante și antibacteriene, astfel că de mai bine de 2000 de ani, cremele de dafin erau folosite pentru prevenirea îmbătrânirii premature a pielii, pentru a trata efectul de piele uscată și pentru a trata eczemele și acneea.
  • Ameliorează durerile menstruale, astfel că în acea perioadă dificilă a lunii, femeile ar trebui să consume foi de dafin, care calmează crampele specifice menstruației.
  • Repelent pentru insecte. Frunzele de dafin conțin acid lauric, care ține la distanță insectele. Prepară o pastă din frunze de dafin zdrobite și un ulei vegetal la alegere și aplic-o pe piele în zilele petrecute în aer liber, atunci când ești expus riscului de a fi înțepat de diverse insecte.
  • Combate mătreața și căderea părului. Frunzele de dafin mențin podoaba capilară frumoasă și sănătoasă. Poți prepara o infuzie cu foi de dafin și să o folosești pentru a-ți clăti părul. Astfel, vei observa că mătreața va dispărea, iar părul nu va mai cădea la fel de mult.

Contraindicații și efecte adverse foi de dafin

Foile de dafin trebuie folosite în cantități mici, corespunzătoare, în caz contrar, pot da senzația de vomă. Există persoane care nu suportă mirosul din cauza acestui efect. Aceste persoane trebuie să evite consumarea foilor de dafin chiar și în mâncare, acestea putând fi înlocuite cu busuiocul.

Nu este recomandat ca femeile însărcinate și mămicile care alăptează să consume foi de dafin. De asemenea, acestea trebuie utilizate cu precauție în curele naturiste pentru că au efect vomitiv puternic. Excesul de dafin poate induce chiar stări de tulburare mentală.

Cu două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală, se recomandă oprirea consumului de foi de dafin, deoarece acestea încetinesc activitatea din sistemul nervos central și, în combinație cu anestezia, pot crea probleme.

De asemenea, foile de dafin afectează nivelul de zahăr din sânge, așa că diabeticii trebuie să fie atenți la glicemie dacă folosesc frunzele în scop medicinal, deci în cantități mai mari decât de obicei.

Cum se poate consuma dafinul

Cel mai cunoscut mod în care este folosit dafinul este în bucătărie, foi, pe post de plantă aromatică pentru prepararea diferitelor mâncăruri.

Untul de dafin este o altă modalitate prin care această plantă poate fi consumată. Untul de dafin este extras din fructele arbustului și este folosit pentru calmarea diferitelor manifestări ale durerii.

Ceaiul de dafin are nenumărate proprietăți terapeutice, unul dintre cele mai cunoscute fiind tratarea reumatismului cronic, al afecțiunilor nervoase, dar și a acțiunilor orale, tratând efectele produse de răceală (bronșită, laringită, răgușeală, imunitate scăzută), probleme gingivale, hemoroizi și afecțiuni ale pielii (psoriazis și eczeme). Nu pune frunzele direct la fiert, ci fărâmițează-le mai întâi. Ceaiul de dafin poate fi folosit mai multe luni la rând, depinzând de cantitatea pe care dorești să o consumi zilnic și de afecțiunea pe care vrei să o tratezi.

Cum putem crește dafinul

În ciuda faptului că această plantă crește în zona mediterană, dafinul poate crește și în locuința noastră. Această plantă se simte foarte bine în ghivece mari, unde poate fi folosit și pentru a fi un minunat arbust decorativ.

Deși are origini exotice, dafinul nu este foarte pretențios, astfel că tolerează umbra și semiumbra, dar preferă locurile cu soare abundent. Este important ca temperatura la care stă acest arbust să fie cuprinsă între 27 și 30 de grade Celsius – trebuie protejat de îngheț, altfel riscă să își elimine majoritatea ramurilor. Dacă coroana dafinului este tăiată corect, aceasta poate fi modelată în forme rotunde. Se recomandă tăierea ramurilor de jos, de pe tulpină, după trei sau patru ani.

Ramurile din partea de sus a dafinului se păstrează, dar este recomandat să rupi frunzele și să nu le ții mai mult de trei pe fiecare ramură. De regulă, dafinul crește în înălțime, motiv pentru care se recomandă ca în momentul în care a ajuns la o înălțime de 1,5 metri, să se taie vârful arbustului. Chiar dacă nu este ceva ce îți dorești, acest procedeu va stimula creșterea ramurilor mici, ceea ce va da un aspect rotund coroanei.

Pe timpul verii, dafinul se udă din abundență, însă băltirea sau stagnarea pot duce la distrugerea rădăcinilor. Este recomandat ca la plantare, la baza ghiveciului să fie așezat un strat de nisip de zece centimetri care să funcționeze ca o zonă tampon.

Frunzele de dafin pot fi culese pe toată perioada anului, însă cele adunate în luna august sunt mult mai aromate. Cele mai bune foi sunt cele de doi ani, deoarece au un miros puternic, care se simte imediat ce frunzele sunt rupte.

Dafinul este o plantă care nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta, datorită faptului că este un ingredient foarte apreciat în prepararea mâncărurilor, dar și pentru nenumăratele beneficii pe care le aduce asupra sănătății. Este important să respecți indicațiile în legătură cu modul de administrare și cantitățile recomandate, astfel încât să nu ai parte de probleme. Cumpără sau plantează dafin și bucură-te de nenumăratele sale beneficii.

Comentarii

Evaluează acest ingredient: