Hrean

Hreanul: De la ameliorarea inflamației până la combaterea cancerului și alte beneficii nobile

Hrean

Hreanul este considerat un antibiotic natural cu o gamă largă de acțiune, fiind unul dintre cei mai puternici anti-inflamatori, având chiar și proprietăți demonstrate de combatere a cancerului. Iar acestea sunt doar câteva dintre beneficiile consumului regulat de rădăcină de hrean.

Hreanul se crede că a provenit din Europa de Est și este o legumă picantă din familia Brassicaceae. Acesta este plantat la începutul primăverii sau toamna târziu și prosperă în medii mai reci. Hreanul este de obicei transformat în sosuri, fiind folosit pentru a condimenta mâncarea.

Hreanul se deosebește de alte legume datorită aromei sale puternice și înțepătoare. Acesta va adăuga un plus de aromă oricărui fel de mâncare, însă la fel de bine poate fi consumat și sub formă de ceai.

Dacă ai gătit vreodată cu hrean sau l-ai tăiat pentru a-l folosi ca și condiment, știi că tăierea sau zdrobirea lui elimină mirosul înțepător pentru care este cunoscut.

Probabil că ești mai familiarizat cu hreanul, ca fiind un condiment picant, servit adesea cu carne. De cele mai multe ori, este folosit în sosuri pentru a oferi o aromă ușor picantă.

Cu toate acestea, hreanul nu este apreciat numai pentru că este aromat. Rădăcina de hrean înțepătoare are și o anumită valoare medicinală. Din acest motiv, este uneori luat ca supliment sau introdus în mod intenționat în dietă pentru a genera numeroasele sale beneficii pentru sănătate.

Profilul nutrițional al hreanului (100gr)

Energie: 48cal
Glucide: 11,29g
Proteine: 1,18g
Grăsime totală: 0,69g
Colesterol: 0mg
Fibre dietetice: 3,3g
Folate: 57pg
Vitamina A: 2UI
Vitamina C: 24,9mg
Sodiu: 314mg
Potasiu: 246mg
Calciu: 56mg
Cupru: 0,05 mg
Fier: 0,42mg
Magneziu: 27mg
Mangan: 0,126mg
Fosfor: 31mg
Zinc: 0,83mg

Utilizarea hreanului

Folosit pentru a trata o mare varietate de afecțiuni de-a lungul secolelor, aproape fiecare parte a plantei de hrean poate fi folosită și în scop medical.

Ceaiul obținut din rădăcina de hrean a fost folosit ca expectorant, în timp ce ceaiul preparat din florile sale poate fi folosit pentru a combate răceala obișnuită. Se poate face și o cataplasmă din rădăcina de hrean pentru a trata extern disconfortul articular.

În plus, frunzele crude de hrean îndeplinesc și un scop de analgezic natural și, puse pe frunte (comprese apăsate), pot elimina durerile de cap. Mai mult, o infuzie de hrean are proprietăți antibiotice.

Chiar dacă istoria sa îndelungată ca remediu a adus numeroase beneficii oamenilor, hreanul fiind versatil, totuși, poate cel mai interesant beneficiu pentru sănătate al hreanului apare din studiile recente privind efectele sale anticancerigene.

Cum să consumi hreanul?

  • sos de iaurt cu hrean ras;
  • sfecla cu hrean ras;
  • sos: hrean rădăcina ras, 1 linguriță de oțet de mere și o linguriță de apă.

Rădăcina de hrean ca remediu

  • Hrean cu varza cruda cu miere și infuzie de cimbru
  • Cataplasme cu hrean proaspăt și brânză de vacă (o parte hrean și 2 parți brânza) se aplică pe zonele cu durere, răceala, junghiuri. Brânza sa fie călduță, plăcută (încălzită la bain-marie)
  • Pentru dureri în general (în special hernie disc, lombosciatică): cataplasme 2 părți morcov, o parte hrean: rase, amestecate, umezite cu putina tinctura de tătânească sau țuică (alcoolul interclasate). Când se încinge bine zona, atunci poate fi înlăturată cataplasma)
  • Infuzie 30g la litru de apa. Când ajunge la temperatura de fierbere (nu se fierbe) se oprește focul și după 20 minute se strecoară. Se bea în cazul de răceli incipiente.

Important: de consumat ras proaspăt în 1-2 zile maxim

Beneficiile hreanului

Fie că este vorba de combaterea răcelii sau gripei și a tulburărilor respiratorii sau a infecțiilor tractului urinar, ... hreanul este un condiment care te poate ajuta în menținerea organismului sănătos.

Hreanul ajută la combaterea cancerului

Hreanul poate induce moartea celulară în cazul cancerului de colon, iar acest lucru face să accentueze posibilitatea utilizării glucozinolaților ca potențial tratament pentru cancer. (Glucozinolații din hrean activează enzimele de combatere a cancerului).

Este antioxidant

Rădăcina de hrean are mai mulți fitocompuși (tipuri de antioxidanți) care sunt extrem de benefici pentru sănătatea umană. Alți antioxidanți din hrean sunt antimutagenici și pot proteja organismul de mutageni. Hreanul are capacitatea de a estompa daunele ADN cauzate de stresul oxidativ.

Antibiotic natural

Hreanul are în el un antibiotic din familia penicilinei.

Poate ajuta la tratarea infecțiilor tractului urinar

Proprietățile antibiotice ale hreanului te pot ajuta la tratarea infecțiilor tractului urinar în unele cazuri, mai bine decât tratamentul convențional. În plus, o explicație pentru care hreanul funcționează bine în acest sens este sinigrina, care este un diuretic eficient și previne retenția apei, ceea ce ajută la gestionarea infecțiilor tractului urinar.

Îmbunătățește digestia

Anumite enzime din rădăcina de hrean pot stimula digestia și pot ajuta la activitatea intestinului. Rădăcina de hrean stimulează producția de bilă în vezica biliară - ajutând astfel digestia. Chiar și o cantitate mică de fibră din rădăcina hreanului te poate ajuta să îmbunătățești digestia, indiferent de cum este consumat hreanul, fie în mâncare, fie sub forma de sos sau chiar și ceai.

Ușurează afecțiunile respiratorii

Proprietățile antibiotice ale rădăcinii pot juca un rol major în tratarea afecțiunilor respiratorii. De fapt, medicina tradițională a utilizat rădăcina de hrean pentru tratarea bronșitei, a tusei, a răcelii obișnuite și a sinuzitei. Hreanul poate ajuta la tratarea acestora într-un mod similar cu cel al tratamentului medicamentos, conform studiilor.

Are proprietăți antimicrobiene

Uleiul responsabil pentru gustul înțepător de hrean este numit izotiocianat de alil sau ulei de muștar, incolor. Acesta este un antimicrobian cunoscut împotriva unui spectru larg de agenți patogeni. Multe studii au demonstrat capacitățile antimicrobiene și antibacteriene profunde ale rădăcinii de hrean, având efecte pozitive asupra fagocitelor, care sunt un tip de celulă din organism care înghit și absorb bacteriile.

Ajută la tratarea Melasmei

Melasma este o afecțiune în care apar pete maronii pe față.

Rădăcina de hrean are proprietăți de albire, deci poate ajuta la tratarea decolorării pielii - care este principalul simptom al Melasmei.

Ai două variante de a utiliza hreanul pentru Melasmă: taie rădăcina de hrean în felii și freacă direct pielea sau amesteca două linguri de pulbere de hrean cu o cană de smântână. Lasă să se usuce și apoi clătește cu apă călduță. Repetă o dată pe săptămână până când petele maro se estompează.

Poate ajuta la reducerea petelor de vârstă

Poți face pastă de hrean și o poți aplica pe zonele afectate. Așteaptă să acționeze aproximativ 20 de minute și apoi spală cu apă călduță. Alternativ, poți rade o bucată de hrean și o poți amesteca cu un sfert de cană de oțet de mere. Lăsați amestecul să stea aproximativ două săptămâni, după care strecoară-l. Folosind o dischetă de bumbac și aplică pe zonele afectate. Urmează acest remediu de trei ori pe zi timp de aproximativ o lună.

Poate stimula creșterea părului

Antioxidanții din hrean ajută la regenerarea părului și la prevenirea căderii părului, îmbunătățind circulația către scalp. Pregătește o cataplasmă din hrean și aplic-o pe scalp. Lasă-l să acționeze aproximativ 20 de minute și apoi șamponează ca de obicei.

Pierdere în greutate

Hreanul este sărac în calorii, dar bogat în fibre. Spre deosebire de alte sosuri bogate în calorii și sosuri pentru salate, hreanul adaugă un plus de aromă mâncării preferate, fără a te face să iei kilograme în plus. Acest lucru se datorează prezenței uleiului izotiocianat de alil care este un compus puternic ce poate ajuta pierderea în greutate. Acest ulei conferă hreanului mirosul și gustul specific.

Crește imunitatea

Hreanul este plin de substanțe nutritive benefice și fitochimicale. Fitochimicalele din hrean stimulează glandele salivare, gastrice și glandele intestinale. Acești compuși au caracteristici antioxidante care stimulează puterea sistemului imunitar și stimulează activitatea și producerea de celule albe din sânge, linia de apărare a organismului. Conținutul de vitamina C al acestei rădăcini picante este, de asemenea, ridicat, deoarece stimulează puterea sistemului imunitar și unește forțele defensive împotriva radicalilor liberi.

Efectele secundare ale hreanului și riscuri

Hreanul vine cu o serie scurtă de reacții adverse posibile, pe care ar trebui să le urmărești. Acestea pot apărea atunci când este consumat în cantități prea mari. Efectele secundare potențiale ale hreanului includ:

  • Probleme digestive la copii - Copiii sub 4 ani trebuie să stea departe de hrean, deoarece pot provoca probleme în tractul digestiv.
  • Probleme în timpul sarcinii și alăptării - Hreanul conține ulei izotiocianat de alil care poate fi iritant. Prin urmare, femeile însărcinate și care alăptează trebuie să stea departe de orice formă de hrean.
  • Probleme digestive - Deși hreanul poate ajuta la tratarea anumitor probleme digestive, există dovezi că poate agrava ulcerele intestinale, boli inflamatorii intestinale sau alte afecțiuni digestive care ar putea fi prezente, mai ales dacă există leziuni ale mucoasei. Prin urmare, consultă medicul specialist în acest caz!
  • Hipotiroidism - Hipotiroidismul este o afecțiune care apare din cauza glande tiroide hiperactive. Hreanul ar putea agrava această afecțiune.
  • Probleme cu rinichii - Hreanul poate crește fluxul de urină și acest lucru poate fi o problemă de îngrijorare pentru persoanele cu tulburări renale.

Știai că...?

  • Un studiu realizat de MIT a arătat că o enzimă din hrean, numită hrean peroxidază, poate curăța apele prin eliminarea unui număr de poluanți.
  • Hreanul este încă plantat și recoltat manual.
  • Hreanul proaspăt poate fi depozitat într-un recipient sigilat timp de până la 4-6 săptămâni în frigider.
  • Collinsville, Illinois, este capitala lumii hreanului.
  • Este o plantă perenă (adică dacă o plantați o dată, va crește în fiecare an). Este, în general, considerată o plantă perenă tenace, ceea ce înseamnă că poate fi dificil de extras, odată plantat în grădină.
  • Hreanul are în compoziție de 10 ori mai mulți glucozinolați decât broccoli.
  • Hreanul are în el un antibiotic din familia penicilinei.

Concluzie

Bucură-te de beneficiile hreanului și utilizează-l sub toate formele în care acesta poate fi consumat. Fie că alegi ceaiul, sosurile sau vrei să îți faci diverse măști faciale, cataplasme – hreanul te va ajuta cu calitățile lui curative!

Asigură-te că îți informezi medicul sau specialistul din domeniul sănătății despre suplimentele pe care le consumi. În acest fel, te pot ajuta să fii atent la efectele secundare, interacțiunile medicamentoase sau orice alte probleme potențiale.


Sumar

Efecte benefice:

  • un antibiotic natural cu o gama larga de acțiune
  • bun în afecțiuni respiratorii: desfunda sinusurile, bronșita
  • drenează stazele limfatice,
  • ajută în lupta împotriva retenției de apă: drenează limfa
  • ajută în lupta împotriva cancerului
  • Întărirea sistemul imunitar
  • Tratarea infecțiile tractului urinar
  • tratarea infecțiile sinusale
  • Ameliorarea durerii și inflamației
  • Reglarea tensiunii arterială
  • digestia, metabolismul
  • sănătatea dinților

Efecte secundare:

  • Probleme digestive la copii
  • Probleme cu rinichii
  • Hipotiroidism
  • Probleme digestive
  • Probleme în timpul sarcinii și alăptării

Contraindicații:

  • Sarcină și alăptare
  • Ulcere stomacale sau intestinale
  • Infecții sau afecțiuni ale tractului digestiv
  • Boli inflamatorii intestinale
  • Glanda tiroidă hiperactivă
  • Probleme cu rinichii
  • Medicamente care conțin levotiroxină

Comentarii

Evaluează acest ingredient: