Cele mai puternice antibiotice naturale

Cele mai puternice antibiotice naturale

Natura ne oferă o sursă bogată de ingrediente cu efecte antibiotice, antivirale și antimicrobiene care s-au dovedit a fi eficiente în combaterea multor tipuri de bacterii dăunătoare pentru sănătate. Acestea sunt deosebit de puternice cu efecte rapide și fără reacții adverse.

Antibioticele sunt folosite de secole pentru a distruge bacteriile care duc la apariția infecțiilor. Cu toate că au acest rol important, antibioticele luate fără sfatul medicului pot face bacteriile și mai puternice.

Consumul abuziv de antibiotice afectează sistemul imunitar și mărește rezistența la antibiotice, lucru care ar putea fi foarte dăunător pe termen lung, în situația în care organismul chiar va avea nevoie de susținere pentru combaterea unui virus foarte puternic.

Este indicat ca afecțiunile minore să le tratăm, în măsura în care este posibil, pe cale naturală. Există o serie de ingrediente naturale care au efecte similare cu cele ale antibioticelor clasice, pe care le găsim în farmacii, pe care strămoșii noștri le foloseau acum mii de ani pentru a se trata.

Cele mai puternice antibiotice naturale:

Usturoi

Usturoiul este cel mai puternic antibiotic natural existent în natură. Studiile moderne au confirmat efectele imunostimulatoare, antioxidante și antibacteriene ale usturoiului. Ingredientul care îi dă cea mai mare parte din proprietăți este alicina, un compus sulfurat ce atacă și distruge o gamă foarte largă de virusuri și bacterii. Astfel usturoiul are un efect puternic antibacterian și antifungic, luptând în mod eficient chiar și împotriva Salmonelei și a bacteriei Escherichia coli (E.coli) care poate cauza infecții urinare sau toxiinfecții alimentare.

Usturoiul este capabil să combată infecțiile fungice, precum tinea pedis (ciuperca piciorului sau piciorul de atlet).

Extractul de usturoi poate fi folosit și în combaterea virusurilor gripale și herpetice.

Usturoiul este foarte cunoscut pentru capacitățile sale de a lupta împotriva bacteriilor. În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, acesta era considerat "penicilina rusească" deoarece doctorii îl foloseau pentru a trata diferite boli atunci când rămâneau fără doze de antibiotice.

Ultimele cercetări spun că usturoiul conține 39 de substanțe naturale cu rol antibacterian. Pe lângă acestea, usturoiul are un conținut ridicat de antioxidanți care distrug radicalii liberi, ceea ce oferă suport pentru un sistem imunitar puternic.

Spre deosebire de antibioticele de sinteză, care ucid milioane de bacterii prietenoase organismului tău, usturoiul ucide doar bacteriile dăunătoare și crește, de asemenea, și nivelul de bacterii sănătoase.

Mierea

Mierea este un antibiotic natural foarte cunoscut datorită unei proteine pe care o produc albinele numită defensin-1. Această proteină are un rol antibacterian foarte puternic ce poate anihila inclusiv bacteriile rezistente la antibioticele de sinteză. Este bine de știut că mierea de culoare mai închisă are calități antibacteriene mai puternice decât celelalte sortimente. De asemenea, mierea are efect antiinflamator și antiseptic eficient.

Mierea cu cel mai puternic efect antibiotic este mierea de Manuka. Aceasta este originară din Noua Zeelandă și trebuie avut grijă că aceasta este de mai multe tipuri, în funcție de acestea având plaje diferite acțiune.

Echinacea

Echinacea este o plantă medicinală care se folosește de sute de ani pentru întărirea sistemului imunitar precum și pentru tratarea infecțiilor și a rănilor. Extractul de echinacea poate distruge mai multe tipuri de bacterii, inclusiv Streptococcus pyogenes, responsabil de infecțiile în gât, de sindromul șocului toxic și de fasceita necrozantă (o infecție bacteriană care poate distruge pielea și țesuturile moi de sub ea). Echinacea ajută la ameliorarea inflamațiilor cauzate de infecțiile bacteriene prin reducerea producției de citokine care acționează ca markeri inflamatori în timpul unui episod de infecție.

Deși în prezent este mai populară ca remediu împotriva răcelii și gripei, echinaceea are și abilitatea de a distruge bacteriile, stafilococii, microbii și fungii. Această plantă anihilează virusurile, stimulând eficient funcția imunitară a organismului prin activarea celulelor albe și a producției de enzime benefice în procesul de regenerare. În plus, dacă echinaceea este consumată imediat ce încep să apară simptomele, poate ajuta la scurtarea duratei bolii care de multe ori ar trebui tratate cu antibiotice.

Turmeric

Turmericul este un condiment cu o aromă deosebită și multe efecte benefice asupra organismului – vindecă infecțiile, reduce inflamația și este deosebit de util celor care se luptă cu dureri articulare.

Infecțiile și bacteriile sunt tratate eficient prin consumul de turmeric. Pentru potențarea proprietăților sale, poți amesteca turmericul cu miere sau oregano, alte antibiotice oferite de natură.

Oregano

Oregano este un condiment foarte apreciat cu efecte antioxidante, antiseptice, antivirale, antifungice, antiinflamatoare și antiparazitare. Poți consuma oregano fie ca atare, fie sub formă de ulei esențial de oregano. Uleiul de oregano este unul dintre cele mai puternice uleiuri esențiale cu proprietăți antibacteriene deoarece conține carvacrol și timol, doi compuși antibacterieni și antifungici. Ar trebui să te asiguri că uleiul de oregano cumpărat conține minimum 70% carvacrol, pentru a fi eficient.

Uleiul esențial de oregano conține substanțe care inhibă dezvoltarea bacteriilor. Este benefic pentru tratarea infecțiilor sinusurilor și ale tractului respirator superior, dar și pentru infecțiile dermatologice sau ale unghiilor.

Există peste 40 de specii diferite de oregano, dar cel mai eficient pentru efectul terapeutic de antibiotic este oregano sălbatic.

Uleiul de oregano elimină bacteriile patogene, fără a le perturba pe cele benefice.

De asemenea, oregano stimulează digestia și poate fi folosit cu succes în tratarea infecțiilor de natură digestivă. Inhibă dezvoltarea unor bacterii deosebit de răspândite: streptococ, stafilococ, E. coli, virusuri etc. (inclusiv virusul gripal sau hepatitic). Are acțiune antiparazitară, antifungică astfel încât îl poți utiliza și în cazul diverselor afecțiuni ale pielii.

Ceapă

Ceapa are compuși sulfurici terapeutici numiți sulfoxizi cisteină ce luptă împotriva infecțiilor și chiar a bacteriilor persistente. Ceapa este eficientă în cazul bacteriei asociate cu boala periodontală (infecție a țesuturilor care înconjoară dinții).

Ceapa conține flavonoide puternice care au efect antibiotic. Atunci când folosești ceapă pentru proprietățile sale medicinale (scop extern), tai-o și las-o 10 minute pentru a-i spori conținutul de fitonutrienți.

Ceapa are o acțiune similară usturoiului, dar este mai blândă. Împreună cu usturoiul, luptă puternic împotriva infecțiilor.

Hrean

Hreanul este o plantă puternică, eficientă pentru sinusuri și plămâni. El deschide canalele sinusurilor și crește circulația sângelui, în caz de răceli comune și gripă.

Ghimbir

Ghimbirul conține compuși precum gingerdiol, gingerol, terpinoide, zingerone și flavonoide. Aceste substanțe îi conferă proprietăți antimicrobiene excelente, având capacitatea de a acționa împotriva formării biofilmelor.

Specialiștii susțin că bacteria Helicobacter pylori, care se dezvoltă la nivelul stomacului (aciditatea este crescută), poate fi combătută printr-un consum constant de ghimbir, întrucât ajută la normalizarea producției de acid din stomac și reduce inflamațiile.

Datorită compușilor numiți gingeroli, ghimbirul este eficient împotriva unor agenți patogeni gram-negativi, precum și împotriva unui număr de agenți patogeni din cavitatea bucală ajutând la combaterea bacteriilor care duc la apariția durerilor în gât și a afecțiunilor gingivale.

Ghimbirul a fost, de asemenea, folosit de mult timp ca un antibiotic natural, în special împotriva agenților patogeni proveniți din alimente. Poate reduce efectele alimentelor alterate.

Ghimbirul are, de asemenea, un bun efect antifungic poate ajuta, de asemenea, în tratarea afecțiunilor pielii cauzate de infecții fungice, precum piciorul de atlet.

Oțet de mere

Oțetul de mere este un antibiotic natural eficient, dar are și proprietăți antiseptice. Acesta poate fi folosit și pentru uz extern, fiind un dezinfectant eficient.

Oțetul de mere conține pectină, o fibră care reduce colesterolul și reglează tensiunea arterială. Este bogat în potasiu și ajută la eliminarea deșeurilor toxice din organism. De asemenea, oțetul conține acid malic, eficient în lupta împotriva infecțiilor fungice și bacteriene.

Cimbru

Cimbrul conține taninuri, substanțe amare, flavonoide, săruri minerale, mucilagii și o cantitate impresionantă de uleiuri esențiale - componentul principal din ele fiind timolul care împiedică înmulțirea bacteriilor, virusurilor și a ciupercilor. Timolul din cimbru are proprietăți antiseptice și stimulează foarte puternic imunitatea. El distruge viermii intestinali, stimulează secreția biliară, stimulează contracția vezicii biliare și evacuarea bilei în intestin, activează digestia, este expectorant, antiseptic al căilor respiratorii și stimulează funcția rinichilor, eliminând din organism excesul de apă, săruri și toxine.

Cimbrul este una dintre cele mai puternice plante cunoscute, care distruge bacteriile, virușii și ciupercile, pentru că este un puternic antibiotic natural, antibacterian, antiviral, antifungic și antiseptic.

Uleiul de cimbru este un antibiotic cu spectru larg acționând benefic în sfera pulmonară și digestivă, poate fi util în tratarea gripei, infecțiilor urinare, sinuzitei, etc.

Propolis

Propolisul este recomandat pentru prevenirea și tratarea infecțiilor. Are peste 70 de proprietăți farmacologice dovedite și a fost folosit în scopuri terapeutice din cele mai vechi timpuri. Ca și antibiotic natural, propolisul tratează infecțiile căilor respiratorii superioare, diverse afecțiuni ale aparatului digestiv, parazitoze intestinale, diverse infecții, afecțiuni ale cavității bucale și faringelui, afecțiuni ale pielii, artrite, artroze.

Propolisul este un ingredient cu proprietăți antiseptice și antiinfecțioase deosebite: crește imunitatea generală a organismului și rezistența în fața infecțiilor microbiene, virale și micotice. Este considerat un adevarat antibiotic natural, fără efecte adverse. Forma cea mai activă este tinctura de propolis.

Mușețel

Despre mușețel biochimiștii spun că este un imbatabil amestec de substanțe imuno-stimulatoare. Principiile active din florile de mușețel ajută celulele sistemului imunitar să identifice și să elimine mai rapid sursele de infecție din organism.

Uleiul de mușețel omoară paraziții ce se localizează la nivelul părului (precum păduchii).

Mușețelul crește imunitatea și combate o gama largă de infecții. Împiedică dezvoltarea bacteriilor. Planta alină durerea de stomac provocată de gastrite, diaree și de afecțiunile intestinelor. Un efect remarcabil al ceaiului de mușețel este acela de inactivare a toxinelor bacteriene, dar și acțiunea imuno-stimulatoare.

Substanțele active din mușețel se asimilează foarte ușor, având compatibilitate incredibilă cu organismul uman. Cel mai eficient preparat este ceaiul, deoarece proprietăţile antibacteriene și antifungice sunt concentrate în uleiurile volatile.

Ulei de cocos

Una dintre calitățile extraordinare ale uleiului de cocos o reprezintă proprietățile sale antibacteriene și antivirale.

Uleiul de cocos, datorită grăsimilor saturate, acizilor grași cu lanț mediu, este eficient împotriva virusurilor, bacteriilor și ciupercilor responsabile de gripă, herpes, hepatita C, ulcere stomacale, pneumonie, sinuzită, infecții ale tractului urinar, meningită, gonoree, candida sau paraziți care pot produce infecții intestinale, precum giardia.

Proprietățile antivirale, antibacteriene și antifungice ale uleiului de cocos se datorează acizilor grași cu lanț mediu pe care îi conține: acidului capric, caprilic și puternicului acid lauric. Uleiul de cocos este cea mai importantă sursă naturală de acid lauric (grăsime aflată și în laptele matern) din lume, iar acizii grași cu lanț mediu reprezintă peste 60% din conținutul uleiul de cocos.

Acizii grași cu lanț mediu se regăsesc și în laptele matern și sunt aceia care protejează bebelușul în timp ce se dezvoltă sistemul său imunitar. Și, cu cât în corpul mamei există mai mulți asemenea acizi, cu atât bebelușul este mai bine protejat.

Ardei iute

Ardeiul iute este cel mai puternic stimulator de circulație, putând astfel răspândi în întreg organismul proprietățile antiinflamatorii ale usturoiului, cepii și ghimbirului.

Alte antibiotice naturale:

  • Cuișoare
  • Chimion
  • Scorțișoară
  • Salvia
  • Piperul Cayenne
  • Extract din citrice
  • Ceaiul verde
  • Argint coloidal
  • Polenul
  • Varza
  • Eucalipt
  • Smirna
  • Extract de frunze de măsline

Știați că ...?

  • Usturoiul este foarte cunoscut pentru capacitățile sale de a lupta împotriva bacteriilor. În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, acesta era considerat "penicilina rusească" deoarece doctorii îl foloseau pentru a trata diferite boli atunci când rămâneau fără doze de antibiotice.
  • Ardeiul iute este cel mai puternic stimulator de circulație, putând astfel răspândi în întreg organismul proprietățile antiinflamatorii ale usturoiului, cepii și ghimbirului.
  • Există peste 40 de specii diferite de oregano, dar cel mai eficient pentru efectul terapeutic de antibiotic este uleiul obținut din oregano sălbatic.
  • Uleiul de mușețel omoară paraziții ce se localizează la nivelul părului (precum păduchii).
  • Hreanul este eficient pentru sinusuri și plămâni. El deschide canalele sinusurilor și crește circulația sângelui, în caz de răceli comune și gripă.

Comentarii

Evaluează acest articol: