Maca
Maca planta afrodisiac
Maca este cunoscuta drept planta afrodisiac care stimulează funcția sexuală, creste libidoul, creste spermatogeneza și fertilitatea, îmbunătățește funcția erectilă, amplifică ovulația și apetitul sexual, revitalizant, regenerant, adaptogen.
Maca / Macca (Lepidium meyenii) sau „ginseng andin”, este o plantă din familia Brassicaceae, ordinul Brassicales. În dialectele sud americane este numită maca-maca, maino, ayak chichira, și ayak willku.
Maca mai este denumita si ginseng peruvian.
Crește în Peru, Bolivia, Paraguay și Argentina, dar este în principal cultivată în zone din munții Anzi din Peru, în zona lacurilor Chinchaycocha și Junin, la o altitudine de 3.500 - 4.200 metri.
Maca este cultivată de secole ca aliment și plantă medicinală deoarece are proprietăți nutritive și afrodiziace excepționale.
Maca face parte din familia Cruciferelor (varză, ridiche, nap) și este un tubercul cu dimensiunile de 6-8 cm, care în funcție de varietate poate să fie de culoare galbenă, maronie, bej și chiar roșiatică. Frunzele plantei seamană cu cele ale pătrunjelului.
Ciclul de creștere al plantei este deosebit, ea nu înflorește și nu se reproduce decât din al doilea an. Comercializarea sa în stare proaspătă este interzisă prin lege de guvernul peruvian. Maca face parte din patrimoniul peruvian.
Pentru incași, maca era o planta sacră, un aliment complet, care permitea populației să reziste mai ușor intemperiilor vremii de pe înaltele platouri ale Anzilor.
Maca este foarte bogată în proteine, conține glucozinolați, acizi aminați (lizina, metionină, triptofan), oligo-elemente (fier, cupru, zinc, sodiu, potasiu, calciu și iod), alcaloizi, dar și substanțe care acționează direct asupra sistemului hormonal, atât la bărbați cât și la femei.
În ultimul timp, maca este cultivată pe scară largă, producția de maca a cunoscut o creștere spectaculoasă și este exportată în întreaga lume. Piețe importante sunt Japonia și Europa, unde se comercializează doar sub formă de pudră sau capsule.
In scop medicinal se folosește rădăcina de maca în special sub forma de pudră.
Culorile rădăcinii de maca variază de la galben crem sau roz deschis, pana la mov sau negru. Rădăcina de maca poate fi comparată ca si aspect cu o ridiche mai mare, iar gustul ei este picant, dulce si cu o aroma asemănătoare melasei.
Principalii nutrienți din pulberea de maca
Maca are un conţinut ridicat de:
- proteine
- aminoacizi: arginină, histidină, fenilalanină, treonină şi tirozină
- glucosinolaţi: glucotropaeolin, m- şi p-metoxiglucotropaeolin
- alcaloizi imidazolici: lepidilinele A şi B
- flavonoide
- antociani
- isopteropodin
- carbolină
- saponine
- steroli: sitosterol, stigmasterol
- taninuri
- acizi grași nesaturați
- vitamine: B1, B3, B12, C, E şi K
- oligoelemente: Ca, Fe, Mg, K, P, Zn
Subliniem următorii nutrienți care se găsesc in mod substanțial:
- Vitamina B1 / Tiamina
- Vitamina B2 / Riboflavina
- Vitamina B6
- Calciu
- Fier
Proprietăți Maca
- fungistatice
- bacteriostatice
- anticarcinogene
- antioxidante
- energizante
- anti-stres
- susține memoria
- susține sistemul osos
- întărește dinții
Beneficiile rădăcinii de maca
- Îmbunătățește funcțiile sexuale
- Crește nivelul testosteron la bărbați
- Ajută la fertilitate
- Afrodisiac, mărește libidoul
- Reduce simptomele menopauzei
- Normalizează nivelul hormonilor din organism
- Crește densitatea osoasă fiind bogată în calciu
- Crește rezistența la efort fizic și intelectual
- Reduce stările de oboseală, epuizare și surmenaj
- Stimulează memoria
- Revitalizează organismul
- Susține sistemul metabolic
Cum se consumă maca
Găsind-se în general sub forma de pulbere (practic rădăcina uscată și măcinată fin) maca se va consuma adăugată în diverse băuturi/shake-ur sau adăugată în componența a diverse rețete in general preparate la rece (de exemplu mic dejun din fulgi de ovăz cu fructe).
Se recomandată 10-15 g de maca pe zi, de preferință în prima parte a zilei (dimineața) pe stomacul gol combinată cu lichid (apă sau sucuri naturale).