Praz
Prazul este ruda apropiată a cepei și usturoiului și practic are proprietăți și efecte terapeutice similare cu acestea, precum: susține aparatul respirator (balsam pentru căile respiratorii), protejează inima și vasele de sânge (scăderea colesterolului, combaterea aterosclerozei), este antiinflamator, antioxidant, combate stresul stresul oxidativ și previne apariția cancerului.
Prazul, sau Allium porum, este o plantă erbacee, bienală. Prazul este simbolul național al Țării Galilor, fiind foarte renumit și în Oltenia, Romania.
Prazul conține mucilagii și are o acțiune emolientă, care acționează ca un balsam pentru căile respiratorii. Înmoaie țesuturile și mucoasele și reduce inflamațiile corzilor vocale și a gâtului. Este de asemenea un foarte bun decongestionant și expectorant, fiind folosit ca un agent pectoral încă din vremea antichității, pentru curățirea corzilor vocale.
Prazul este bogat în vitamina C, PP, B6, fier și magneziu.
Prazul poate fi întrebuințat în tratamentul afecțiunilor precum: arterioscleroză, acnee, afecțiuni respiratorii, hemoragie nazală, îndepărtarea roșeții tenului, tuse, răgușeală, laringită, faringită, elimină viermii intestinali.
Prazul este un bun laxativ, fiind recomandat persoanelor ce sufera de constipație, este calmant și diuretic. Poate fi utilizat și la îngrijirea părului, pentru oferirea unor reflexe deosebite (decoct de praz).
Valori nutriționale per 100g
- Calorii (kcal): 60
- Lipide totale: 0,3 g
- Lipide saturate: 0 g
- Colesterol: 0 mg
- Sodiu: 20 mg
- Potasiu: 180 mg
- Carbohidrați: 14 g
- Fibre alimentare: 1,8 g
- Zahăr: 3,9 g
- Proteine: 1,5 g
Vitamine și minerale per 100g
- Vitamina C: 12 mg
- Calciu: 59 mg
- Fier: 2,1 mg
- Vitamina D: 0 IU
- Vitamina B6: 0,2 mg
- Vitamina B-12: 0 µg
- Magneziu: 28 mg
Prazul are în compozita sa ~90 % apa. Este bogat în fibre dietetice, minerale (nichel, potasiu, fier, magneziu, calciu, mangan, fosfor, sodiu, sulf) și vitamine (A, C, E, K, B9 sau acid folic, B1, B2, B3 si B6).
- Provitamina A din praz contribuie la protejarea celulelor care ajută la prevenirea riscurilor de apariție a cancerului.
- Prazul conține un nivel important de azot și este un bun constructor și regenerator.
- Prazul este antiseptic, tonic.
- Prazul se recomandă în cadrul unui regim hipocaloric.
- Prazul contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge.
Sumar
Efecte benefice:
- antibiotic
- antiviral
- antibacterian
- antiseptic
- imuno-stimulator
- antioxidant
- antiinflamator
- tonic al sistemului nervos
- anti-alergic
- laxativ
- diuretic uric
- foarte ușor digerabil
- expectorant
- emolient
- hemostatic
- sedativ
- mineralizant