Sirop de praz cu miere, macerat la rece, pentru bronșite

Siropuri Foarte ușor 5 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare5 min
Timp de așteptare14 zile
Timp de gătire--
Gata în14 zile 5 m

Balsam pentru căile respiratorii: bronșită, tuse, răgușeală, traheită, amigdalită, faringită, laringită

Maceratul de praz cu miere de albine este un remediu cunoscut pentru afecțiunile bronșice, tratând atât tusea seacă cât și cea cu expectorații, durerile în gât precum răgușeala, faringita, amigdalita, laringita.

Porții

Vom obține ~ 100 ml de sirop de praz cu miere

Ingrediente

Cost estimativ: 1.0

Materiale

  • - recipient sticlă (borcan), ideal nu cu mult mai mare în diametru față de diametrul prazului;
  • - cuțit;

Preparare

  • Sirop de praz cu miere, macerat la rece, pentru bronșite - Preparare pas 1Se spală prazul și se curăță de învelișul uscat dacă există.
    Vom folosi doar partea albă, de la baza (rădăcina) prazului.
  • Sirop de praz cu miere, macerat la rece, pentru bronșite - Preparare pas 2Tăiem felii din partea albă a prazului, de grosime medie (0.5mm - 0.8mm);
  • Sirop de praz cu miere, macerat la rece, pentru bronșite - Preparare pas 3Așezăm feliile de praz în borcan, una peste alta, până se umple borcanul.
  • Sirop de praz cu miere, macerat la rece, pentru bronșite - Preparare pas 4Turnăm mierea ușor peste feliile de praz, astfel încât să se scurgă bine printre acestea și să le acopere complet.
  • Sirop de praz cu miere, macerat la rece, pentru bronșite - Preparare pas 5Închidem sau sigilăm borcanul cu un capac sau folie alimentară și un elastic.
  • Sirop de praz cu miere, macerat la rece, pentru bronșite - Preparare pas 6Amestecul se lasă la macerat între 7 zile - 30 de zile, în locuri răcoroase, aerisite și ferite de lumină.
    Mierea conservă foarte bine prazul, chiar dacă nu e la frigider, amestecul nu se va altera.
    La final, amestecul se va filtra folosind o sită cu ochiuri mari sau un tifon. Dacă mierea nu este prea lichidă, atunci ne putem ajuta de un bain-marie, să încălzim puțin amestecul, însă la temperaturi care să nu depășească 40ºC.
    Dacă aveți o presă de legume, o puteți folosi pentru a stoarce bine feliile de praz care sunt pline cu miere. Dacă nu, după ce filtrați în mare amestecul, puteți adăuga puțina apă călduță peste feliile de praz din borcan, agitați energic și folosiți lichidul.
    O dată deschis borcanul, se recomandă consumul într-un timp cât mai scurt.

Observații
⚠ Spre deosebire de siropul de ceapă cu miere obținut prin macerare, siropul macerat de praz cu miere se obține ceva mai greu, macerarea fiind mult mai lentă. Eu am lăsat amestecul la macerat 2 săptămâni.

→ Avantajul acestui sirop obținut prin macerare la rece, față de siropul de praz obținut prin fierbere, este ca proprietățile prazului nu sunt alterate de procesul termic și sunt transferate direct în mierea de albine. În schimb, procesul de macerare necesită un timp mai mare până când siropul este gata, iar termenul de valabilitate este mult mai scurt.

Valabilitate și păstrare:
→ Dacă ați făcut o cantitate de sirop mai mică, cât să fie consumată în 48 de ore, puteți păstra siropul la temperatura camerei, ferit de lumină, închis ermetic.
→ Dacă ați făcut o cantitate de sirop mai mare, ce nu pot fi consumată în 48 de ore, atunci depozitați siropul de praz obligatoriu în frigider, în recipiente de sticlă, închise ermetic. La frigider, dacă nu se umblă la el, siropul poate fi păstrat până la 30 de zile.
→ Este recomandat ca siropul să fie consumat într-un timp cât mai scurt de la preparare (după filtrare). Contactul frecvent cu lumina și aerul alterează din proprietățile siropului.
→ Fiind ținut la frigider, siropul este prea rece pentru a fi consumat imediat, ar trebui cumva lăsat să se încălzească până la temperatura camerei... De aceea, recomand după filtrare să puneți siropul în sticluțe cât mai mici, la frigider și scoateți doar câte una, la temperatura camerei, cât să vă ajungă pentru maxim 48 de ore.

Administrare

→ Pentru prevenție sau stări incipiente de bronșită, se recomandă 3-6 linguri pe zi. După administrare se recomandă a nu se bea sau mânca cel puțin 15 minute (ideal jumătate de oră);

→ Pentru stări avansate se poate administra din oră în oră sau chiar la jumătate de oră, în funcție de cum este tusea, iritarea gâtului și a bronhiilor.

→ Siropul se poate lua cu lingura, lingurița sau chiar cu un păhărel mic, câte o înghițitură.

→ La copii doza se va înjumătăți!

→ Acest sirop nu este recomandat bebelușilor!

⚠ Pentru afecțiuni mai grave, dacă după 3 zile de administrare nu simțiți nici o ameliorare consultați neapărat un medic!

Efecte

Efecte și proprietăți:

  • antibiotic;
  • antiviral;
  • antibacterian;
  • imuno-stimulator;
  • anti-alergic;
  • antioxidant;
  • antiinflamator;
  • antiseptic
  • laxativ;

Susține sistemul respirator:

  • ameliorează bronșita, inflamarea branhiilor și a bronșiolelor;
  • ajută la ameliorarea tusei, calmează atât tusea seacă cât și cea cu expectorații;
  • are proprietăți calmante și expectorante ce ajută la eliminarea flegmei și la vindecarea iritației (practic ajută la eliminarea bacteriilor și la curățarea căilor respiratorii);
  • acționează și ca un antibiotic ce combate microorganismele;
  • ameliorează durerile de gât: răgușeală, traheită, amigdalită, faringită, laringită;

Susține sistemul cardio-vascular:

  • protejează inima și vasele de sânge;
  • indicat în hipertensiune arterială;
  • indicat în angină, ateroscleroză;
  • scade colesterolul rău (LDL);

Efecte anti-reumatice:

  • reduce inflamațiile cronice;
  • bun în reumatism, artrită, gută: prazul favorizează eliminarea acidului uric;

Susține sistemul digestiv:

  • are efecte laxative;
  • ajută în calmarea iritațiilor tractului digestiv;
  • ajută la eliminarea viermilor și paraziților intestinali (limbrici, oxiuri);
  • curăţă colonul, ajută la eliminarea toxinelor;
  • aliatul ideal în lupta împotriva constipației;

Susține sistemul nervos:

  • crește vigilența și nivelul de concentrare, fiind bogat în magneziu, fosforu și acid folic;
  • îmbunătățește memoria;
  • combate stresul, bun în dispepsii, anemie;

Altele:

  • întărește sistemul imunitar;
  • tratează inflamațiile tractului urinar;
  • bun în insuficiență renală, litiază renală, retenție urinară, cistită;
  • bun în afecțiuni hepatice;
  • împreună cu mierea de salcâm acționează asupra insulinei, crescându-i efectul hipoglicemiant;
  • luptă împotriva obezității;
  • bun în cazul alergiilor;
  • combate stresul oxidativ, fiind un antioxidant puternic;

Efecte secundare

- alergii pentru cei alergici la miere sau la nichel;

Contraindicații

  • prazul conține nichel, motiv pentru care ar trebui evitat de persoanele cu alergie la nichel;
  • contraindicat celor alergici la miere;
  • contraindicat bebelușilor;
Alte informații
→ Prazul este ruda apropiată a cepei și usturoiului și practic are proprietăți și efecte terapeutice similare cu acestea, precum: susține aparatul respirator (balsam pentru căile respiratorii), protejează inima și vasele de sânge (scăderea colesterolului, combaterea aterosclerozei), este antiinflamator, antioxidant, combate stresul oxidativ și previne apariția cancerului.
→ Provitamina A din praz contribuie la protejarea celulelor care ajută la prevenirea riscurilor de apariție a cancerului.
→ Prazul conține un nivel important de azot și este un bun constructor și regenerator.
→ Prazul este antiseptic, tonic.
→ Prazul se recomandă în cadrul unui regim hipocaloric.
→ Prazul contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge.
Evaluează acest remediu:
Generați un alt cod securizat=