Spirulina

Spirulina și tot ce trebuie să știi despre ea

Spirulina este un supliment alimentar incredibil, bogat în clorofila, cu nenumărate beneficii asupra organismului. Spirulina se poate consuma sub formă de tablete sau pulbere.

Spirulina, pentru cei care nu știu, este o biomasă de cianobacterii, adică alge albastre-verzi, care poate fi folosită drept supliment alimentar, atât de către oameni, cât și de animale. Acest supliment este bogat în nutrienți, astfel că poate fi folosită ca aliment complet.

În formă uscată, spirulina conține 5% apă, 24% carbohidrați, 8% grăsimi și aproximativ 60% proteine.

Informații nutriționale per 100 g.

Fiind un produs ce poate fi folosit ca aliment complet, spirulina conține mai mulți nutrienți care susțin și chiar înlocuiesc aportul zilnic necesar:
- proteine: 50 – 70% din valoarea totală;
- glucide: între 7 și 14%;
- lipide: 6%;
- vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E, K;
- acid pantotenic;
- biotină;
- acid folic;
- Omega 3 și Omega 6;
- antioxidanți: clorofilă, folosită pentru detoxifierea organismului, dar și întărirea sistemului imunitar (beneficii recunoscute ale spirulinei);
- minerale: mangan, cupru, fier, zinc, seleniu, fosfor și conținut bogat de calciu;
- izoleucină, leucină, lizină, metionina, fenilalanină, treonină, triptofanul și valină.

Beneficii spirulină

Nu mai este un secret faptul că spirulina are nenumărate beneficii la care nu ne-am fi așteptat din partea unui astfel de produs. De la îngrijirea eficace a pielii și până la lupta împotriva unor boli mai dificile, spirulina este suplimentul de care ai nevoie pentru o viață sănătoasă.

Primul și poate cel mai important beneficiu pe care îl aduce spirulina este faptul că aceasta luptă cu diabetul, cancerul, bolile de inimă și de ficat. Unul dintre efectele benefice ale consumului de spirulină constă în faptul că aceasta reduce nivelul colesterolului din sânge. Dacă este consumată în mod regulat, spirulina menține inima sănătoasă și reduce semnificativ apariția bolilor cardiovasculate. De asemenea, prin ingredientele active din compoziție, spirulina stimulează creșterea de anticorpi și alte celule care ajută imunitatea și te protejează de oxidarea celulară, dar și de radicalii liberi care influențează apariția cancerului, a bolilor de inimă, pulmonare și a diabetului.

Spirulina ajută sistemul digestiv, prin faptul că menține sănătoasă flora intestinală. Odată cu trecerea timpului, dacă aceste suplimente sunt administrate regulat, nu vei avea probleme cu digestia, iar nivelul va fi unul optim.

Printre ingredientele active din spirulină, se mai numără și triptofan, un aminoacid care stimulează producția de serotonină, importantă pentru sănătatea mentală. În plus, diferite studii au demonstrat faptul că spirulina luptă împotriva apariției bolii Parkinson, reducând problemele de memorie.

Spirulina te ajută în lupta împotriva candidozei. Un procent semnificativ de femei se confruntă cel puțin o dată în viață cu candidoza vaginală, iar spirulina tratează cu succes această infecție. De asemenea, studiile au dovedit faptul că spirulina are efect imunostimulator si antimicrobian, promovând dezvoltarea unei flore sănătoase.

Printre nenumăratele beneficii oferite de administrarea spirulinei, se mai numără faptul că acest produs te ajută să ai oase și dinți mai sănătoși, menține pielea tânără, întărește sistemul imunitar și previne anemia, și te ajută să slăbești, să te menții în formă și să ai energie.

Contraindicații și efecte adverse

De regulă, oamenii nu au intoleranță la spirulină, iar efectele secundare nu sunt prezente. Spirulina este un supliment alimentar și nu un medicament. Cu toate acestea, dacă ai anumite afecțiuni, precum hipertiroidie, boli autoimune sau afecțiuni renale, este recomandat să soliciți sfatul medicilor înainte de a lua suplimente de spirulină. De asemenea, trebuie să achiziționezi acest supliment alimentar din surse sigure și nu contrafăcute, deoarece este vorba despre sănătatea ta aici. În cazul în care spirulina pe care ai achiziționat-o nu este în stare pură, este posibil să apară efecte adverse, precum greață, balonare, diaree, erupții cutante, febră ușoară, vărsături.

În cazul femeilor însărcinate și al copiilor, administrarea de spirulină trebuie făcută numai în urma consultării unui medic specialist.

Spirulina poate fi consumată de către oricine, începând cu vârsta de 3 ani (pentru copiii care au o alimentație dezechilibrată sau dacă nu consumă suficiente legume). Spirulina poate fi cosumată de către vegetarieni pentru un plus de aport nutritiv, de către adolescenți, de către femeile însărcinate, de adulții și oamenii în vârstă care au mese neregulate sau diete dezechilibrate, sportivii care depun efort fizic și chiar de către persoanele aflate în covalescență.

Cum se administrează spirulina

Acest supliment alimentar se găsește sub mai multe forme: capsule, praf, granule și comprimate. Este recomandat ca spirulina să fie administrată dimineața cu puțină apă, iar timp de jumătate de oră să fie evitat consumul de băuturi alcoolice, răcoritoase sau cafea.

În perioada în care se administrează spirulina, este recomandat un aport mare de lichide care să faciliteze absorbția nutrienților. Curele cu spirulină nu trebuie să fie mai lungi de trei luni, cu pauze de 15-30 de zile între ele. Dacă se dorește menținerea unei cure mai îndelungate (un an sau peste), este recomandat să vizitezi un medic specialist.

Cu gust are spirulina

Datorită originii sale (alge), spirulina are un gust specific care poate fi plăcut pentru unele persoane și neplăcut pentru altele, dar cu care te poți obișnui rapid. Unii specialiști recomandă consumul spirulinei alături de doza zilnică de supliment în băuturi sau cu diferite retețe. De asemenea, având în vedere că spirulina se găsește sub diferite forme, poți achiziționa tablete, astfel încât să nu te mai lovești de gustul neplăcut.

Spirulina este un supliment alimentar incredibil, cu nenumărate beneficii asupra organismului. Spirulina se poate consuma sub formă de tablete sau pulbere.

Comentarii

Evaluează acest ingredient: