Alimente recomandate si alimente de evitat pentru detoxifierea ficatului
Capacitatea naturală a ficatului de a se regenera poate fi stimulată prin modificarea alimentației și a stilului de viață, prin a consuma produse care au efect antiinflamator și care pot reface funcțiile hepatice.
Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corpul tău. Acesta ajută la procesarea nutrienților din alimente și băuturi, eliminarea toxinelor și secreția de bilă. Mâncarea procesată, alcoolul și lipsa odihnei duc la reducerea funcției ficatului. Ficatul nu reușește să mai metabolizeze eficient zaharurile și grăsimile în exces din sânge, ceea ce duce la acumularea lor în țesutul hepatic, cu lezarea structurii sale. Ficatul gras apare atunci când grăsimea în exces de la nivelul ficatului se situează între 5 și 10% din volumul acestui organ.
Ficatul gras (steatoza hepatică) reprezintă acumularea de grăsime la nivelul ficatului.
Simptomele ale ficatului plin de toxine sau ale ficatului gras
- lipsa energiei
- scădere în greutate
- greață
- oboseală
- o ușoară inflamare în partea dreaptă a abdomenului, însoțită de durere subcostală
- lipsa poftei de mâncare
- mărirea în dimensiuni a ficatului
Detoxifierea ficatului
Singura modalitate de regenerare și detoxifiere a celulelor hepatice se bazează pe un stil de viață sănătos: alimentație echilibrată, odihnă, mișcare.
O dietă de detoxifiere a ficatului presupune renunțarea la anumite alimente și obiceiuri alimentare care dăunează ficatului și adoptarea unor principii nutriționale benefice funcționării optime a acestuia.
Ceaiurile și suplimentele alimentare cu rol hepatoprotector și hepatoregenerator sunt foarte importante în tratarea ficatului gras.
În această categorie intră:- silimarina
- anghinare
- armurariu
- spirulina
- păpădia
- rostopasca
- sunătoarea
- gălbenele
Stil de viață pentru ficat sănătos
Modalități prin care poți reduce riscul de a dezvolta boala ficatului gras:
- Evită stresul - Când nivelurile de cortizol cresc din cauza stresului ficatul este afectat.
- Hidratează-te corect - Apa susține multe funcții ale corpului prin îmbunătățirea oxigenării celulelor, susținerea transportului nutrienților, eliminarea toxinelor și susținerea proceselor naturale de vindecare ale organismului.
- Odihnește-te - Pentru un somn mai bun, evită expunerea prelungită la lumina artificială și eliberează-ți dormitorul de televizor, laptop sau alte „gadget-uri” care îți pot distrage atenția.
- Elimină kilogramele în plus dacă este cazul și încearcă să păstrezi o greutate sănătoasă.
- Urmează un regim alimentar sănătos care să conțină o cantitate redusă de grăsimi animale, dar care să fie bogat în legume, fructe și grăsimi sănătoase care să ajute ficatul gras să se curețe de toxine.
- Fă sport cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
- Evită consumul de alcool, întrucât acesta favorizează acumularea de grăsimi la nivelul ficatului.
Top alimente benefice pentru curățarea/detoxifierea ficatului
- Grapefruit: bogat în vitamina C și antioxidanți (naringenin şi naringin), acesta ajută la reducerea inflamației și protejarea celulelor hepatice și nu numai. În cazuri severe, se pot consuma până la 4 grapefruits pe zi. Pentru menținerea sănătății funcției hepatice, mănâncă 1 grapefruit pe zi cu 30 de minute înainte de mese.
- Sfecla roșie este o legumă care conține mulți antioxidanți. Betanina, un pigment care îi conferă culoarea caracteristică, are proprietăți hepato-protectoare și coleretice.
- Morcovul consumat crud este excelent pentru protejarea ficatului. Conține multe vitamine, inclusiv provitamina A, vitamina C, vitamine din grupa B, precum și minerale precum potasiu și fier. Aceste elemente contribuie la buna funcționare a ficatului.
- Turmericul (Curcuma longa) îmbunătățește capacitatea organismului de a digera grăsimi și ajută la eliminarea depozitelor de grăsime. Substanțele active pe care le conține scad volumul ficatului mărit ca urmare a inflamației cauzate de boala ficatului gras. În plus, neutralizează acțiunea radicalilor liberi pentru a stopa distrugerea celulelor hepatice. Turmericul este bogat în curcumina, un pigment antioxidant care îi conferă culoarea galbenă. Acesta stimulează funcțiile biliare și ajută ficatul să scape de toxine.
- Lămâia și Lime-ul: aceste citrice te vor ajuta să-ți cureți ficatul de toxine. Dacă sunt din surse bio, atunci, și mai bine... se poate consuma chiar și coaja acestora.
- Ceaiul verde - este foarte util în procesul de detoxifiere, reduce depozitarea grăsimilor în ficat, contribuie la scăderea colesterolului și poate îmbunătăți funcția hepatică. Cu un conținut ridicat de catehine, ceaiul verde te ajută la neutralizarea și eliminarea toxinelor, la stimularea formării bilei, este benefic în reglementarea metabolismului lipidic și nu în ultimul rând, normalizează conținutul de enzime.
- Avocado - conferă protecție țesutului ficatului și conține substanțe chimice care încetinesc leziunile hepatice. Este o sursă excelentă de antioxidanți și acizi grași naturali buni care ajută la ameliorarea funcției hepatice.
- Urzica - este plină de calități nutritive. Conține multe ingrediente active, oligoelemente și minerale precum potasiu, calciu, fier și o concentrație mare de vitamine (grupa B, vitaminele C și E în special). Stimulează secrețiile biliare.
- Spanacul ajută la asigurarea aportului zilnic de vitamina K. Frunzele sale sunt un concentrat de minerale și oligoelemente, cum ar fi potasiu, calciu, sodiu, magneziu și vitamine, inclusiv vitaminele A, C, E. De asemenea, conțin antioxidanți precum luteina sau zeaxantina. Consumul de spanac stimulează acțiunea hepatocitelor.
- Broccoli, spanac, salată, varză, sparanghel și alte legume verzi - consumând mai multe verdețuri, precum broccoli, spanac, salată, varză de Bruxelles, varză kale, urzici, ștevie, poți preveni acumularea de grăsimi la nivelul ficatului și ajută la procesul de scădere în greutate.
- Oleaginoase , precum nucile, migdale, fistic, caju sunt bogate în acizi graşi omega-3, vitamine și minerale. Se recomandă consumul de oleaginoaselor în stare crudă (nuci, migdale, fistic, caju, alune).
- Merele în special cele verzi sunt foarte bogate în vitamina C și antioxidanți. Pectinele și celelalte componente ale merelor pot ajuta la eliminarea toxinelor.
- Căpșunile sunt foarte bogate în vitamina C și antioxidanți, conțin acid salicilic care acționează favorabil asupra funcționării corecte a ficatului.
- Coacăzele negre sunt fructe bogate în vitamina C și în antioxidanți. Conțin în special antocianine (pigmenți prezenți în pieliță) care au proprietăți protectoare și stimulative ale funcționării ficatului.
- Usturoiul ajută la reducerea greutății corporale și a grăsimilor la persoanele cu boli hepatice. Consumul acestuia combate rezistența la insulină, stresul oxidativ și, totodată, îmbunătățește metabolismul grăsimilor. Conține ingrediente active, alicina și quercitina, precum și seleniu, care stimulează ficatul în activitatea sa de curățare a sângelui.
- Armurariul te ajută în protejarea și regenerarea celulelor hepatice. Poți să îl consumi sub formă de ceai, tinctură sau pastile. Datorită conținutului ridicat de flavonoizi, armurariul ajută la absorbția toxinelor și tonifierea ficatului. În plus, protejează celulele împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi cauzați de intoxicația cu alcool, medicamente, chimioterapie și viruși. Silimarina și silibina se extrag din planta de Armurariu și se recomandă pentru accelerarea procesului de regenerare al celulelor hepatice.
- Anghinarea - este bogată în didepside, flavonoide și acizi clorogenici. Ajută regenerarea și îmbunătățirea funcțiilor ficatului, sprijină procesele de escreție a toxinelor și a deșeurilor din organism, fiind și un bun diuretic.
- Ulei de măsline – este bogat în Omega 3 și ajută la scăderea nivelului de enzime hepatice și la controlul greutății.
- Peștele bogat în acizi grași Omega-3 îmbunătățește condiția de sănătate a ficatului și combate inflamația. Sunt recomandați somonul sălbatic, sardinele, tonul și păstrăvul.
- Cafeaua neîndulcită are un efect protector asupra ficatului pentru că deține proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. De asemenea, stimulează reducerea colesterolului din sânge. Cofeina reduce semnificativ cantitatea de enzime hepatice anormale în cazul persoanelor cu risc de boli hepatice.
- Cerealele integrale, fără adaosuri sunt bogate în grupul de vitamine B, nutrieți cunoscuți pentru capacitatea lor de facilitare a metabolismului grăsimilor în funcționarea ficatului
- Strugurii conțin resveratrol în concentrații mari, iar acest antioxidant combate inflamația de la nivelul ficatului, reducând astfel daunele aduse la nivel hepatic de boala de ficat gras.
- Tofu - consumul de soia are rolul de a reduce depunerile de grăsime de la nivelul ficatului.
Top 10 alimente de evitat
- Alcoolul - îngreunează activitatea normală de detoxifiere a ficatului, blochează arderea și eliminarea grăsimilor din corp și adaugă un plus de toxicitate în organism, pe lângă toate toxinele cu care corpul nostru trebuie să lupte zi de zi.
- Zahăr - Evită dulciurile concentrate, sucurile, prăjiturile și orice alt aliment care conține zahăr sau alți îndulcitori artificiali. Un nivel crescut de zahăr în sânge poate determina creșterea acumulării de grăsimi la nivelul ficatului.
- Băuturile carbogazoase - Băuturile carbogazoase conțin doar calorii goale, non-nutritive, coloranți, conservanți și E-uri, care nu sunt altceva decât "otravă" pentru corp și ficat.
- Alimentele prăjite - Orice tip de prăjeală este extrem de dăunatoare pentru organism, deoarece se creează produși toxici pentru ficat și colon. Prin prăjire, se oxidează și se degradează chiar și grăsimile bune din uleiurile vegetale, din nuci și semințe.
- Mâncăruri supra-procesate de tip fast food, semipreparate - sunt de evitat deoarece conțin multe chimicale. Evită practic, cam tot ce poate fi cumpărat la pungă în magazine: chipsuri, biscuiți, conserve de carne sau mâncăruri gata preparate și de tip fast food.
- Grăsimi nesănătoase - Evită orice tip de margarină și orice tip de cremă, sosuri şi maioneze care conţin grăsimi nesănătoase.
- Cereale rafinate - Pâinea albă, pastele şi orezul - pot contribui la creşterea nivelului de zahăr din sânge.
- Sarea - sarea în exces determină retenția de apă în organism. Limitează consumul la 1,5 g pe zi.
- Carnea grasă - Carne foarte grasă este de evitat pentru că supra-solicită ficatul. Nu contează că fierbeți carnea sau o faceți la grătar, dacă este prea multă grăsime, nu este bine. Carnea roşie este bogată in grăsimi saturate.
- Carnea procesată încarcă ficatul cu toxine. Din această categorie fac parte şunca, salamurile, micii, cremwurştii şi cârnaţii.
Cum și cât mănânci?
- Consumă 5 mese pe zi: mic dejun, gustare, prânz, gustare, cină.
- Încearcă să nu mănânci nimic cu cel putin două ore înainte de culcare.
- Consumă zilnic alimente precum: legume, fructe, produse din cereale integrale (făină integrală), ulei de măsline, fasole, nuci, leguminoase și semințe, ierburi și condimente.
- Consumă săptămânal: carne de pui, ouă, brânză, iaurt, pește și fructe de mare.
- Consumă lunar: carne roșie (vită, porc, vânat, miel) și dulciuri.
Prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, a unei diete adecvate şi prin practicarea unui sport în mod regulat, vei reuşi să elimini depozitele de grăsime de la nivelul ficatului.