Argila, tipuri de argilă și beneficiile argilei
Argila, numită și caolin - pământ prețios, este folosită din vechime pentru tratarea diverselor afecțiuni. Integrată în multe tratamente cosmetice, argila își demonstrează proprietățile benefice pentru piele, ameliorare a bolilor digestive, etc. Există argilă albă, albastră, verde, roz, roșie și neagră.
Argila este o rocă sedimentară sub forma de praf, are o granulație fină (< 2 µm). Praful de argilă este format dintr-un amestec de silicați și din fragmente de roca fina, cuarț, mică. Argila este întrebuințată în fabricarea materialelor de construcții, pentru sculptură, dar are si nenumărate recomandări și în domeniul cosmetic și medical.
Mineralele conținute de argilă se formează prin acțiunea chimică persistenta a acidului carbonic și a altor solvenți naturali. Argilele caoline se extrag din locul formării lor în schimb argilele secundare se găsesc departe de locul formării lor fiind transportate de eroziune și apă. Argilele au în componenta lor substanțe nutritive provenite din plante descompuse dar si oligoelemente esențiale pentru organism: precum calciu, aluminiu, cupru și zinc, magneziu, siliciu, fosfor.
Cum se obține argila
Formațiunile minerale din care provine argila sunt create pe perioade lungi de timp prin dezagregarea chimică graduală a rocilor din silicat de aluminiu sub influenta unor concentrații mici de acid carbonic și alți solvenți diluați. În urma intemperiilor, acești solvenți străbat straturile de rocă și se scurg prin straturile superioare erodate. Anumite argile sunt create prin activitate hidrotermala.
Compoziția argilei se bucură de minerale si oligoelemente esențiale: calciu, magneziu, siliciu, fier, potasiu. Argila conține pe lângă amestecul de silicați și mici fragmente de mica și de cuarț. Silicatul de aluminiu are efect cicatrizant. Oligoelementele aduc organismului un ansamblu de compuși anorganici folositori în buna funcționare a aparatului digestiv, sistemul endocrin și ajută la restabilirea sănătății pielii și tenului.
Tipuri de argilă
Argilele sunt de mai multe culori, în funcție de anumiți compuși care determina nuanța argilei. Există argilă albă (caolin), argila verde, roz, roșiatica, argila galbenă și argila marocană neagră.
Argila albă (caolin)
Acest fel de argilă e destul de cunoscut, caolinul fiind un ingredient folosit in cosmetica pentru producerea măști, creme, pudre, datorita consistentei fine si delicate. Caolinul are proprietăți curative cunoscute încă din antichitate. Sub forma de praf, pudră sau cremă, argila curăță, în profunzime epiderma, are efecte antiseptice si regeneratoare pentru ten, ajută la vindecarea arsurilor și a rănilor superficiale. Argila albă este un bun detoxifiant, elimină efectele poluării și îmbunătățește aspectul pielii. Este folosită pentru ten sensibil si iritat, are un procent mare de compuși pe baza de aluminiu și siliciu, are calități terapeutice minunate pentru tenul matur și obosit.
Argila albastră
Argila de culoare albastră se extrage din Bulgaria, din munții Rodopi și are o concentrație bogata de cupru și crom, care sub forma de săruri conferă aspectul albăstrui. Este utilizată ca praf și introdusă în diferite măști cosmetice, fiind excelentă pentru corp, ten sau îngrijirea părului. Argila albastră tonifică pielea, netezește ridurile profunde, dă prospețime tenului si are efecte împotriva celulitei. O cura cu argilă albastră este recomandată pentru tenul matur, deshidratat, atopic.
Argila verde
Argila verde este bogata in oxid de fier, care ii conferă culoarea specifica, însă are si magneziu, calciu, mangan, fosfor, zinc, aluminiu, cupru, cobalt, molibden. Este folosita în tratament pentru par și ten, având Ph 7. Siliciul dă elasticitate epidermei, stimulează creșterea parului, ajută la tratarea țesuturilor osoase.
Argila roșie
Oxidul de fier si cupru oferă o nuanța roșiatică . Argila de acest tip este folosita mai mult intern, pentru tratarea deficientei de fier sau tonifierea generala a organismului.
Argila roz
Aceasta argila este o combinație de argila roșie și albă în diferite proporții, conținând și microelemente. Proprietățile curative o recomandă pentru tratamente cosmetice destinate tenului sensibil, este folosită în măști hidratante și anti-rid, netezește și hrănește pielea iritată.
Argila galbenă
Acest tip de argilă are mai puțin oxid de fier, are efecte exfoliante, tonifiante și cicatrizante, pentru pielea delicată și predispusă la alergii. Este recomandată în tratamente cosmetice pentru tenul normal, mixt, gras si foarte sensibil. Este o argilă folosita pentru ameliorarea durerilor, are efecte benefice pentru circulația sanguina, tonifică pielea ai luptă împotriva celulitei.
Argila marocană - Ghassoul (Rhassoul)
Aceasta argilă provine din munții Atlas - Maroc. Face parte din ritualul de frumusețe a femeilor marocane, care utilizează aceasta argilă pentru tratarea parului, pentru curățarea și tonifierea tenului. Multe tratamente Spa folosesc argila marocană pentru calitatea deosebită și finețea ei.
Beneficii și utilizări ale argilei
- Argila are proprietăți regeneratoare și tonifiante pentru ten, fiind un remediu eficient împotriva acneei și problemelor tenului. Usucă negii si vindeca răni superficiale ale epidermei. Argila este un puternic cicatrizant, fiind folosita pentru remedierea urmelor lăsate de coșuri si bubițe pe ten.
- Argila diminuează halitoza, adică respirația urat mirositoare. Se amesteca doua linguri de argila cu un litru de apa si se folosește acest amestec dimineața la prima ora pentru a elimina halena din gura.
- Argila poate fi folosită ca adjuvant la deodorant, eliminând mirosurile neplăcute . Daca sunteți alergic la substanțe chimice, folosiți compuși de argila in loc de deodorant, pentru piele sensibilă si iritată si veți remarca că absoarbe transpirația si neutralizează mirosul supărător.
- Gastrita, boli digestive, constipația sau diareea sunt ameliorate sub influenta tratamentului intern cu argila. Dacă aveți ulcer sau boli grave de stomac este recomandat sa cereți sfatul medicului specialist pentru a începe un tratament pe baza de argilă.
- Argila este recomandată în tratarea afecțiunilor aparatului circulator, îmbunătățește aspectul picioarelor care suferă de varice, ajută la diminuarea acestora. O pasta de argilă aplicată pe picioare ameliorează simptomele de picioare grele, dureroase.
- Pentru anemie, stres și suprasolicitate a organismului, o cură de argilă poate face minuni, datorită conținutului ridicat de fier, magneziu, crom, cobalt. Veți avea un tonus bun, o stare de sănătate îmbunătățita si veți beneficia de detoxifierea organismului cu o cura de argila.
- Efectul remineralizant si anti-riduri al argilei o fac un remediu excelent contra efectelor îmbătrânirii. Argila matifică pielea, reduce ridurile, tratează micile imperfecțiuni ale pielii. Dacă folosiți creme pe baza de argilă veți remarca fermitatea pielii, efectele de echilibrare a epidermei( ten prea gras sau uscat), reducerea porilor dilatați și tonifierea pielii.
- Argila este eficientă contra durerilor menstruale sau a crizelor de rinichi. O cură cu argilă luptă împotriva stărilor dureroase și a colicilor.
Contraindicații
Tratamentul extern cu argilă nu are contraindicații, însă este recomandata prudentă in anumite cazuri: constipație severă, tratament radiologic, gravide sau femei care alăptează. Cereți sfatul medicului și achiziționați argila doar din magazine naturiste care vând produse certificate organic.
Argila în consum intern
Mici bucatele de argilă se pot consuma ca niște bomboane, contra durerilor în gat. Apa pe bază de argilă este eficienta contra guturaiului și a sinuzitei, dar și a tusei supărătoare. Cum se prepara apa de argila? Foarte simplu. Seara se pregătește pentru a doua zi un pahar cu apă și o lingurița de argilă. În primele zile se bea doar apa fără a se amesteca, iar apoi se poate consuma și apa împreună cu argilă, amestecată. Aveți grijă să folosiți doar o lingurița de porțelan sau lemn pentru a amesteca în pahar.
Apa argiloasă se bea sub formă de cură mai multe săptămâni, ideal 3. Se administrează zilnic un pahar de apa cu argila, dimineața la prima ora, pe nemâncate și apoi cu jumătate de ora înaintea mesei de prânz și a cinei. Apa de argilă nu are gust neplăcut și este bine tolerată de oricine.
Aplicare externă argilă
Măștile cosmetice cu argilă sunt apreciate pentru efectele deosebite împotriva semnelor îmbătrânirii, a ridurilor și a problemelor dermatologice (acnee, cuperoza). Se folosește pudra de argila amestecata cu apa și suc de castravete, in cantități egale. Pasta obținută se întinde pe chip, se păstrează un sfert de ora si apoi se clătește bine. Tenul capătă vitalitate si prospețime in urma tratamentului cu argilă.
Argila e folosită in aplicare externa sub forma de comprese pentru tratamentul varicelor dureroase, edemelor, degerăturilor, contuzii si entorse, acnee, zona zoster, conjunctivită, furunculoza și diferite infecții cutanate si leziuni ale pielii. Pudra de argilă netezește pielea ridată, sub formă de mască cosmetică.
Pasta de argilă se prepară în vederea tratamentului cu cataplasme sau plasturi. In mod corect, se prepară pasta in recipiente fabricate din porțelan sau sticla, se amesteca folosind linguri de lemn, niciodată metal sau plastic. Argila praf sau bulgărași se amestecă pana la omogenizare cu apă, formându-se o pastă care se aplică direct pe piele sau sub forma de comprese cu tifon.
Sub ce forma se comercializează argila
Argila se găsește in comerț sub forma de bulgărași, prafuri, argilă uscată sub forma de pudră. Argila sub forma de bulgărași nu trebuie fărâmițată, deoarece se dizolvă singură în apă. Consumați si folosiți pentru tratamente naturiste doar argila comercializată în magazinele de specialitate, care vând produse bio certificate și verificate de specialiști, pentru a fi siguri de calitatea produsului.
Concluzii
Argila are numeroase beneficii pentru organism, fiind folosită în numeroase procedee cosmetice dar și leacuri pentru sănătate. Cele mai importante proprietăți ale argilei sunt:
- Dezinfectează
- Cicatrizează ranile
- Este un bun bactericid
- Proprietati tonifiante
- Este remineralizantă
- Este un puternic oxidant