Miedul sau Hidromelul
Miedul sau hidromelul, este cea mai veche băutură fermentată făcută din miere de albine și apă. Mai este cunoscut și ca „vinul de miere” sau „băutura împăraților”, iar cercetătorii au descoperit că în componența acestuia există în jur de 400 de substanțe nutritive care ajută la menținerea sănătății organismului. Unii îl consideră elixirul tinereții, leac împotriva îmbătrânirii, iar vikingii considerau că bând această băutură vor deveni nemuritori.
Miedul sau hidromelul, este cea mai veche băutură fermentată făcută exclusiv din miere de albine și apă, apărută cu mult înaintea celor din viță de vie, cereale sau fructe. Aceasta băutură datează de 4000 - 6000 ani în urmă, unii susținând că ar fi originar din Babilonia de acum 4000 de ani, iar alții că originea sa ar fi de fapt din India, de acum 6000 de ani.
Hidromelul este întâlnit și în înscrierile mai multor culturi: vikinge, babiloniene, mayaşe, geto-dacice, celto-dacice, balto-slave, egiptene, elene,...
Pentru vikingi acestă băutură era cunoscută sub denumirea de mied și aceștia credeau că vor deveni nemuritori, consumând mied (hidromel).
În spațiul românesc, prima atestare documentara a miedului apare în anul 1413.
Din cele mai vechi timpuri era considerat că cei care consumă hidromelul au o stare de sănătate mai bună și unele culturi considerau că hidromelul este elixirul tinereții sau calea către nemurire.
De-a lungul tipului au apărut tot felul de rețete de mied, baza de preparare fiind în general aceeași, adică miere, apă pură de izvor și fermenți (must de struguri sau drojdie), dar există mied cu diverse arome: de afine, soc, mure, inclusiv lavandă.
Hidromelul poate fi preparat atât ca o băutură tonică răcoritoare foarte nealcoolizată, dar și ca o băutură tonică alcoolică (undeva între 9 - 14% concentrație alcool) practic în funcție de concentrația mierii și a polenului din rețetă și de perioada de fermentare.
⚠ În rețetele de hidromel, cantitatea de miere pot fi intre 200 - 400 grame la un litru de apă. De asemeni se mai adaugă 1 linguriță de polen sau păstură pentru fiecare litru de apă. Dacă se dorește a fi aromatizat cu diverse fructe, proporțiile se calculează astfel: la 1 litru de apă cu miere se pun ~ 300 grame de fructe, în general zdrobite cu tot cu sâmburi sau chiar must. Pentru hidromelul slab alcoolizat sau alcoolizat, unui mai adaugă puțin hamei pe ultimele 2-4 zile de fermentare.
Hidromelul nealcoolizat: se lasă la fermentat 2-3 zile undeva la 20 grade C, după care se depozitează la rece și poate fi consumat ca băutură răcoritoare tonică.
Hidromelul slab alcoolizat: se lasă la fermentat aproximativ 3 luni undeva la 20 grade C, după care se trage/filtrează, se depozitează la rece și poate fi consumat ca băutură răcoritoare tonică, slab-alcoolizată.
Hidromelul alcoolizat se prepară la fel ca și vinul: se lasă la fermentat, apoi se trage de pe drojdie și se păstrează la rece. După aproximativ un an se îmbogățește cu alcool și devine demisec, iar după doi ani devine sec. Cu cât este mai vechi hidromelul își îmbogățește calitățile și devine mai bun.
Hidromelul are un gust deosebit de plăcut și multiple indicații terapeutice, fiind bogat în vitaminele C, A, D, K, complexul de B-ui, minerale precum potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, crom și iod, aminoacizi și monoxid de azot, fiind un leac miraculos inclusiv în ceea ce privește sănătatea sexuală.
Studiile arată că hidromelul are în componența sa aproximativ 400 de substanțe nutritive care ajută la menținerea sănătății organismului.
Beneficiile miedul sau hidromelului
- grăbește refacerea organismului;
- grăbește vindecarea rănilor;
- ajută la refacerea poftei de mâncare;
- ajută la vindecarea anemiei;
- vindeca frigiditatea feminină: 1-3 pahare înainte de contactul sexual;
- ameliorează impotența masculină: se bea înainte de actul sexual;
- reduce efectele menopauzei premature: 3 pahare pe zi, tip de 60 de zile;
- vindecă carența de minerale și oligoelemente: 0.5 litri pe zi timp de 20 zile;
- învinge chiar și virușii care sunt rezistenți la antibiotice;
Etimologia cuvântului mied / hidromel
Cuvântul românesc „mied” își are rădăcina etimologica în sanscritul „madhu” unde are sensul de miere sau dulce, dar totodată și de alcool, Iar „hidro” vine de la apă.
Hidromel: hidro = apă | mel = miere
Image by Jerzy Górecki from Pixabay
Comentarii
Foarte interesantă rețeta. Am să o pun în practică!
Chiar am sa încerc și eu miedul