Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un compus chimic care face parte din categoria sărurilor, cunoscut și sub denumirea științifică de hidrogenocarbonat de sodiu.
Bicarbonatul de sodiu este format din radicalul carbonat de acid (HCO3-) și ionul de sodiu (Na+) fiind un ingredient versatil, ce se găsește cu ușurință în orice gospodărie, care reprezintă un ajutor de nădejde chiar și în cele mai aparte situații, dacă știi cum sa îl utilizezi.

Cel mai adesea, bicarbonatul de sodiu este folosit drept agent de fermentare pentru preparatele în bucătărie, însă pe lângă acest beneficiu, mai adăugăm și alte nenumărate avantaje pentru sănătate, curățenie, dezodorizare și multe altele.

Valori nutriționale bicarbonat de sodiu (100 g):

Fiind un compus chimic, bicarbonatul de sodiu nu conține vitaminele și mineralele pe care suntem obișnuiți să le găsim la alte ingrediente, însă acesta conține două minerale foarte importante, precum:
- Sodiu – Natriu 27361.0 mg;
- Seleniu 0.20 mcg.

Beneficii bicarbonat de sodiu

Așa cum am spus anterior, bicarbonatul de sodiu aduce o gamă largă de beneficii în bucătărie și nu numai, fiind un produs care nu ar trebui să lipsească din dulapul cu ingrediente. Printre beneficiile aduse de bicarbonatul de sodiu asupra sănătății, se numără:

  • Ajută rinichii: tot ceea ce ai de făcut este dizolvi o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă și să-l bei zilnic, dacă ai boli cornice la rinichi. Evident, este recomandat să ceri sfatul medicului înainte să faci acest lucru, deoarece fiecare organism are propriul mod de a reacționa, iar astfel sunt reduse riscurile apariției complicațiilor.
  • Ține la distanță infecțiile tractului urinar, astfel că trebuie să diluezi două lingurițe de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă și să bei amestecul încet, pentru a scădea nivelului de aciditate urinară. Poți repeta liniștit acest procedeu de două ori pe săptămână, până la dispariția simptomelor.
  • Bicarbonatul de sodiu tratează ciuperca piciorului. Atunci când unghiile de la picioare se desprind de deget la un colț, se îngălbenesc sau devin maronii, atunci șansele ca acestea să fie afectate de o ciupercă cresc semnificativ. Bicarbonatul de sodiu este o alternativă naturală la soluțiile medicamentoase din farmacii, astfel că poți adăuga într-un bol două linguri de bicarbonat de sodiu cu o jumătate de cană de oțet din cidru de mere, se amestecă până la dizolvare, iar apoi înmoaie degetul cu unghia afectată în bol. După aproximativ cinci minute, usucă unghia cu un prosop de hârtie și repetă această procedură de două ori pe zi.
  • Bicarbonatul de sodiu elimină febra musculară. Acidul lactic produs în corp după o sesiune de sport intensă are drept rezultat febra musculară. Aceasta poate fi diminuată dacă bei o linguriță de bicarbonat diluată într-un litru de apă, după ce mergi la sală.
  • Elimină arsurile provocate de refluxul acid. Poți dizolva o linguriță de bicarbonat într-o cană cu apă rece și să bei acest amestec. Efectul este de a neutraliza acidul din stomac, după o masa bogată.
  • Bicarbonatul calmează iritația provocată de scutec. Fă baie bebelușului într-un amestec de apă călduță și una-două linguri de bicarbonat de sodiu pentru a diminua această iritație.
  • Înțepăturile provocate de insecte. Adaugă câteva picături de apă într-o linguriță de bicarbonat de sodiu, pentru a crea o pastă. Aplică acea pastă pe zona înțepată, așteaptă timp de cinci minute, după care clătește cu apă.
  • Bicarbonatul de sodiu are puterea de a elimina usturimile provocate de urzici, astfel că dacă vei aplica pe suprafața afectată un strat gros de pastă de bicarbonat de sodiu (compusă din trei lingurițe de bicarbonat și o linguriță de apă), atunci usturimea va fi diminuată.
  • Bicarbonatul de sodiu are puterea de a reduce durerea provocată de arsurile solare. Acoperă pielea curată (folosind dischete demachiante) cu o pastă formată din părți egale de apă și bicarbonat de sodiu, las-o să acționeze timp de cinci sau 10 minute, ulterior clătește pielea cu apă rece și repetă acest proces până când arsura se calmează. Poți încerca să torni bicarbonat de sodiu în cadă, apoi să te speli în aceasta.
  • Bicarbonatul scade durerea provocată de aftele bucale. Astfel că dacă te clătești o dată pe zi cu un amestec dintr-o linguriță de bicarbonat de sodiu și o cană de apă timp de câteva zile, atunci afta va dispărea.
  • Bicarbonatul de sodiu are puterea de a albi pielea, astfel că dacă amesteci una sau două linguri cu apă de trandafiri, vei obține o pastă ce poate fi aplicată pe ten, în zonele pătate. Așteaptă un minut, după care masează ușor cu vârful degetelor. Clătește bine fața cu apă călduță, apoi hidrateaz-o. Poți repeta acest procedeu de două ori pe săptămână pentru a reduce zonele pătate și pentru a lumina pielea.
  • Bicarbonatul de sodiu previne coșurile și acneea. Cunoscut pentru proprietățile sale antiseptice și antibacteriene, bicarbonatul de sodiu reduce numeroase inflamații ale pielii, printre care amintim coșurile și acneea. Amestecă două lingurițe de bicarbonat de sodiu cu puțină apă pentru a obține o pastă, aplică pasta pe zonele afectate, las-o timp de câteva minute, apoi clătește cu apă și hidratează pielea.
  • Bicarbonatul albește dinții. Spală-te pe dinți ca de obicei, dar presară puțin bicarbonat de sodiu peste pastă înainte și repetă o dată la trei zile.
  • Împrospătează respirația dizolvând o linguriță de bicarbonat de sodiu într-o cană cu apă și folosește-o pe post de apă de gură.
  • Bicarbonatul de sodiu previne bătăturile. Astfel că dacă ți se îngroașă frecvent pielea picioarelor și faci bătături, este recomandat să achiziționezi o pilă electrică specială cu care să-ți cureți călcâiele, pentru a evita formarea bătăturilor, înmoaie tălpile într-un amestec de apă caldă și bicarbonat de sodiu după fiecare zi mai lungă petrecută în picioare.

Contraindicații și efecte adverse

Așa cum am aflat anterior, bicarbonatul de sodiu aduce nenumărate beneficii, însă dacă este folosit în exces pe termen lung, acesta poate dăuna organismului. Printre efectele adverse ale bicarbonatului se numără:

  • Dacă este folosit excesiv, bicarbonatul de sodiu crește riscul apariției de ulcer. Știm că bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a diminua arsurile stomacale, însă dacă este folosit în exces, crește riscul de a dezvolta ulcer gastric.
  • Bicarbonatul de sodiu poate reprezenta un risc pentru bolnavii de inimă și cei de rinichi. Dacă nu este folosit cu moderație, printre efectele secundare se pot număra: apariția în timp de edemelor, greață, senzație de jenă la nivelul întregului abdomen.
  • Poate dăuna sănătății dinților și gingiilor. Specialiștii în stomatologie spun că bicarbonatul de sodiu este mult prea puternic pentru a fi în contact direct cu dinții și gingiile, iar folosit pe termen lung, duce la slăbirea smalțului și poate afecta gingiile.
  • Atenție la ten. Bicarbonatul de sodiu este folosit pe post de gomaj pentru curățarea tenului, însă persoanele care au tenul sensibil nu ar trebui să folosească astfel de măști fără a se consulta cu un medic specialist în dermatologie.
  • Atenție cum se adaugă în preparatele farmaceutice. Există surse în mediul online care spun că bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru îmbunătățirea efectului soluțiilor pentru decongestionarea nazală. Trebuie să știm că formulele medicamentelor sunt complete, iar acestea nu trebuie scoase din recipientele originale. De asemenea, orice ingredient nou va altera formula medicamentului.

Cum poate fi consumat bicarbonatul de sodiu

Așa cum am menționat și până acum, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit sub nenumărate forme: poate fi folosit în preparate, drept agent de fermentare (pentru prăjituri sau checuri), poate fi amestecat și băut cu apă, poate fi folosit pentru diminuarea diferitelor afecțiuni, atunci când este amestecat cu apă.
Bicarbonatul de sodiu este un produs care aduce nenumărate beneficii în locuință, atât timp cât îi cunoști toate secretele și întrebuințările. Dacă te-am convins de beneficiile acestui ingredient, cumpără-l și bucură-te de avantajele pe care le aduce.

Sumar efecte benefice:

- Ajută rinichii;
- Combate efectele tractului urinar;
- Tratează ciuperca piciorului;
- Elimină febra musculară;
- Elimină arsurile gastrice;
- Calmează iritația provocată de scutec;
- Calmează înțepăturile provocate de insecte;
- Elimină usturimile provocate de urzici;
- Reduce durerea provocată de arsurile solare;
- Scade durerea provocată de aftele bucale;
- Albește pielea;
- Previne coșurile și acneea;
- Albește dinții;
- Împrospătează respirația;
- Previne bătăturile.

Sumar contraindicații:

- Crește riscul apariției de ulcer;
- Un risc pentru bolnavii de inimă și cei de rinichi;
- Poate dăuna sănătății dinților și gingiilor;
- Poate afecta negative tenul;
- Nu se adaugă în preparatele farmaceutice.

Comentarii

Evaluează acest ingredient:

Ionela, 24/08/2021

Multiple întrebuințări, de la spălat pe dinți la curățat argintul...

(0) (0)
alex, 08/08/2021

Util pentru multe

(0) (0)
16/07/2021

Bicarbonat de sodiu are foarte multe întrebuințări!

(0) (0)