Chimen

Chimenul: Vastele beneficii pe care le are asupra organismului

Chimen

Chimenul este utilizat pentru probleme digestive, inclusiv arsuri la stomac, balonare, gaze, pierderea poftei de mâncare și spasme ușoare ale stomacului și intestinelor. Uleiul de chimen este de asemenea folosit pentru că îmbunătățește tractul urinar și ucide bacteriile din organism.

Chimenul este un condiment unic folosit de mult timp în gătit și în numeroase remedii naturiste. Deși este confundat frecvent cu o sămânță, această păstaie mică, maro, este de fapt, fructul uscat al plantei de chimion sau chimen.

Aroma sa ușor amară, de pământ, amintește de lemn dulce, coriandru, anason și fenicul. Poate fi folosit întreg sau măcinat atât în feluri de mâncare dulci, cât și sărate, în produse de patiserie și multe altele. Uneori este infuzat sau folosit în băuturi spirtoase și lichioruri.

Când este folosit în scop medicinal, chimenul poate fi transformat într-un ceai sau luat ca supliment. De asemenea, poți aplica uleiurile esențiale create din chimen direct pe piele. Indiferent de cum este utilizat, chimenul are numeroase beneficii asupra sănătății.

Profilul nutrițional al chimenului (100g)

  • Apă: 9,87 g
  • Energie: 333cal
  • Proteine: 19,77 g
  • Grăsime totală: 14.59g
  • Fibre: 38 g
  • Zaharuri: 0,64 g
  • Calciu: 689 mg
  • Fier: 16.23 mg
  • Magneziu: 258 mg
  • Fosfor: 568 mg
  • Potasiu: 1351 mg
  • Sodiu: 17 mg
  • Zinc: 5.5 mg
  • Cupru: 0,91 mg
  • Vitamina C: 21 mg
  • Vitamina B-6: 0,36 mg
  • Vitamina A: 18 µg
  • Vitamina E: 2.5 mg

Beneficiile chimenului

Chimenul este folosit în medicina tradițională și populară de secole, iar calitățile terapeutice pe care le au semințele de chimen sunt numeroase, fiind adesea utilizat pentru beneficiile pe care le are asupra tulburărilor digestive, precum balonare, flatulență, indigestie, dar și multe alte ce urmează a fi enumerate.

Cu siguranță una dintre utilizările esențiale este vindecarea afecțiunilor gastro-intestinale și digestive. Este, de asemenea, utilizat pentru a vindeca ulcerele gastrice datorită proprietăților sale calmante. Chimenul este folosit medicinal pentru proprietățile sale carminative (anti-gaz, anti-flatulență și anti-balonare) și anti-spasmodic.

⚠ Proprietăți carminative: plantă sau preparat destinat să prevină formarea gazului în tractul gastro-intestinal, fie să faciliteze expulzarea gazului menționat, combătând astfel flatulența.

Balonare

Dacă știi că ai probleme cu balonarea, înainte de masă sau după, mestecă câteva semințe de chimen.

Secreție bilă

Majoritatea produselor naturiste pentru vezica biliară conțin chimen. Astfel, în cazul în care ai probleme cu secreția bilei, încearcă să consumi de două ori pe zi ceai din semințe de chimen.

Indigestie

De cele mai multe ori indigestia este cauzată de supraalimentație. Tocmai din acest motiv, înainte de masă, poți să mesteci semințe de chimen pentru a te asigura că eviți astfel de probleme.

Diaree

Ceaiul de chimen se află printre cele mai eficiente metode de a scăpa de diaree. Acest condiment are capacitatea de a opri diareea, putând inhiba contracția musculaturii netede.

Ameliorează arsurile la stomac

Dacă te confrunți cu arsuri grave în piept, precum și în zona gâtului, data viitoare când experimentezi acest tip de probleme, cea mai simplă acțiune este să consumi câteva semințe de chimen fie simple, fie în ceaiuri sau diverse mâncăruri. De asemenea, poate fi consumat împreună cu uleiul de mentă pentru a vă ușura afecțiunile gastro-intestinale.

Vindecarea constipației

Constipația este una dintre problemele care irită foarte mult o persoană, deoarece este total legată de sistemul excretor. Pentru aceste momente, semințele de chimen sunt potrivite, mai exact, orice administrare de chimen te va ajuta. Încearcă să bei ceai de chimen de două ori pe zi sau să consumi produse ce conțin cantități semnificative de chimen.

Vindecă greața și vărsăturile

Greața și vărsăturile sunt semne neplăcute ale infecției intestinale, precum și ale altor tulburări corporale. O metodă simplă de reducere a acestor simptome este consumul de semințe de chimen, indiferent de modul de administrare.

Remediu pentru colici

Colicile sunt într-adevăr o boală nedefinibilă care afectează frecvent nou-născuții, precum și sugarii. O utilizare tipică a semințelor de chimen este întotdeauna vindecarea unei afecțiuni a colicilor. Prin adăugarea câtorva boabe de semințe de chimen în laptele care fierbe, combinându-l împreună cu miere – vei obține un amestec benefic pentru bebeluși.

Potrivit pentru crampe menstruale

Tot ce trebuie să faci este să fierbi apă cu câteva picături de ulei din semințe de chimen și să aștepți să ajungă la temperatura camerei. Ulterior, poți aplica și masa pe toată suprafața zonei care te doare din cauza crampelor menstruale. O altă alternativă este să macini câteva semințe de chimen și să le combini cu suc de lămâie, apoi să adăugi puțină apă călduță și să bei de două ori pe zi. Cu siguranță vei obține rezultate excelente în ceea ce privește crampele menstruale.

Anti-Spasmodic

Semințele de chimen pot aduce ameliorări la tot felul de probleme de sănătate asociate cu spasmele. Poate reduce instantaneu semnele de Crampe musculare, deoarece oprește efectele compușilor și enzimelor responsabile de contracția musculară.

De asemenea, poate ajuta la reducerea spasmelor respiratorii în timp ce vindecă sughițul, probleme la respirație, precum și tusea. Ca expectorant se poate ocupa de tractul nazal inflamat, faringele, laringele, bronhiile și problemele cu gâtul legate de răceala obișnuită.

Proprietăți antiseptice și dezinfectante

Semințele de chimen sunt un dezinfectant minunat, precum și antiseptic capabil să facă față numeroaselor infecții, de la iritații ale pielii la infecții ale organelor, cum ar fi cele ale sistemului digestiv, colon, respirator, excretor și, de asemenea, urinar. Semințele de chimen sunt, de asemenea, raportate ca fiind eficiente pentru a evita dezvoltarea ciupercilor și bacteriilor, limitând astfel dezvoltarea ulcerelor și rănilor. De asemenea, pot proteja persoanele cu răni împotriva tetanosului.

Te ajută să dormi liniștit

Semințele de chimen pot ajuta persoanele să doarmă, având un conținut ridicat de magneziu, adică un mineral care este direct asociat cu îmbunătățirea calității, duratei, precum și a liniștii somnului.

Semințele de chimen contribuie, de asemenea, la gestionarea metabolismului, astfel încât să reducă problemele de somn și, de asemenea, apariția insomniei.

Stimulează sănătatea oaselor

Semințele de chimen includ o sursă excelentă de zinc, care este descoperit pentru a spori densitatea minerală osoasă, precum și sănătatea osoasă generală.

Vindecă pierderea poftei de mâncare

Pierderea poftei de mâncare este o problemă foarte frecventă cu care ne confruntăm în lumea modernă din cauza incapacității noastre de a consuma alimente nutritive. Suntem, de asemenea, legați de obiceiuri diverse, care scad apetitul. Includerea semințelor de chimen în ceaiuri va fi un remediu bun pentru apetitul prost. Dacă este consumat în timp, vei observa progresul apetitului în mod progresiv.

Capabil să reducă colesterolul

Testele științifice au confirmat, de asemenea, efectele asupra sănătății alimentelor bogate în fibre în reducerea colesterolului LDL din organism. În plus, fibrele ajută la creșterea cantității de colesterol HDL. Aceste funcții sunt foarte importante pentru diminuarea șanselor de a dezvolta boli cardiovasculare.

Potrivit împotriva mâncărimilor și erupții cutanate

Tot ce trebuie să faci este o pastă de semințe de chimen împreună cu apă călduță și să aplici totul pe porțiunea afectată. De asemenea, poți fierbe câteva semințe de chimen și când apa ajunge la temperatura camerei, spală cu grijă zonele folosind acest amestec.

Benefic pentru scalpul uscat

Persoanele care au probleme cu scalpul uscat, precum și mâncărime pot apela la semințe de chimen ca și tratament naturist. Masează scalpul cu ceai de chimen pentru zece minute. Curăță apoi cu apă și spală cu șampon pe bază de plante. Pentru a combate orice tip de mâncărime, poți utiliza, de asemenea, și altfel semințele de chimen. Va trebui să creezi o pastă de semințe de chimen și să aplici pe scalp. Acest lucru trebuie făcut cel puțin o dată pe săptămână. Ai grijă să clătești părul corect la final!

Îmbunătățește starea generală de sănătate

Sănătatea generală poate fi îmbunătățită prin consumul de chimen, deoarece este renumit pentru calitățile lui benefice asupra sistemului imunitar. Dacă ai o problemă de sănătate, precum răceala, sistemul imunitar slăbit creează componente de combatere a infecțiilor care te ajută să te recuperezi mai repede, dacă vei consuma chimen.

Potrivit împotriva cancerului

Semințele de chimen includ un compus chimic cunoscut sub numele de "limonen", care acționează împotriva cancerului și poate opri dezvoltarea acestuia la nivelul sânului, ficatului, plămânilor, precum și a cancerului de stomac.

Calmează tusea persistentă

Chimenul neutralizează efectele histaminei la fel de bine ca majoritatea medicamentelor, dar absolut fără efecte secundare. În plus, reduce orice alt tip de tuse și asigură ameliorarea inflamației bronhiilor, gâtului și nasului.

Chimenul favorizează funcțiile tractului urinar

Este benefic pentru persoanele care au probleme cu tractul urinar. Îmbunătățește frecvența, precum și cantitatea de urinare, prin urmare te ajută să cureți bine rinichii, să reduci grăsimile și să păstrezi tractul urinar fără infecții.

Eliminarea durerilor de dinți

Dacă ai sensibilitate dentară sau alte dureri de dinți, semințe de chimen te pot ajuta la ameliorarea simptomelor sau chiar la vindecarea durerilor cu un efect imediat. Poți măcina semințe de chimen, iar pudra să o înglobezi în pasta de dinți. De asemeni poți masa zona dureroasă cu pudră din semințe de chimen pentru câteva minute sau le poți aplica direct la nivelul gingiei și lăsa să acționeze până la 10 minute.

Pulberea (pudra) din semințe de chimen oferă, de fapt, o ușurare imediată a părților umflate, inflamate sau rănite ale dinților sau gingiilor, motiv pentru care există deja numeroase paste de dinți direct cu chimen în ele. De asemeni poți adaugă ulei de chimen în pasta de dinți sau creează o pulbere cu care să pe clătești în gură alături de puțină apă.

Puteți căuta la plafar sau farmacii naturiste pastă de dinți sau unguente orale cu semințe de chimen sau chiar pudră din semințe de chimen.

Împrospătează respirația

Se spune despre conținutul de limonen din semințele de chimion conține calități care împrospătează respirația. Mestecarea semințelor de chimen proaspete este un mijloc eficient și natural de a combate respirația urât mirositoare. Aruncă semințele odată ce își pierd aroma.

Efectele secundare ale chimenului și riscuri

Chimenul a fost bine tolerat în doze terapeutice și nu a prezentat efecte toxice la om. Acestea fiind spuse, există câteva lucruri de luat în considerare înainte de a-l utiliza:

  • Uleiul de chimen nu este recomandat în cantități mari pe zi (maxim 2 linguri / zi) persoanelor sub 18 ani, dar poate fi utilizat local ca agent anticolic și carminativ pentru copii sau sugari.
  • Femeile folosesc în mod tradițional chimen pentru a crește fluxul de lapte matern, dar utilizarea acestuia nu este recomandată în timpul alăptării. În mod similar, femeile însărcinate trebuie să fie prudente, deoarece chimenul a fost folosit pentru a provoca menstruația.
  • Deoarece chimenul poate scădea nivelul zahărului din sânge, persoanele cu diabet trebuie să fie prudente atunci când consumă cantități mari.
  • De asemenea, este important să eviți consumul de chimen cu cel puțin două săptămâni înainte de a fi supus unei intervenții chirurgicale.

Remedii naturiste cu chimen

  • Ceai de chimen - este utilizat atât pentru probleme digestive cât și pentru a îmbunătăți afecțiunile respiratorii, cum ar fi bronșita, tuse, răceli și astm.
  • Luat ca atare, mestecat – pentru o respirație fresh și pentru a ușura arsurile la stomac.
  • Tinctură de chimen - pentru curățarea rănilor, vânătăilor și prevenirea infecțiilor.
  • Ulei de chimen - ajută la eliminarea durerilor de dinți, a respirației urât mirositoare și a bolilor de gingie.
  • Pulbere de chimen - din semințele de chimen măcinat se obține o pulbere care poate fi înglobata în paste de dinți sau alte unguente orale ce pot vindeca diverse afecțiuni dentare și orale.

Concluzie

Efectele benefice ale chimenului sunt recunoscute încă din antichitate. Utilizează semințele de chimen sau uleiurile esențiale pe bază de chimen și vei descoperi o gamă largă de beneficii pe care le are asupra organismului!

Știai că...?

  • Semințele de chimen sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri ca remediu naturist pentru diverse afecțiuni digestive: balonarea, flatulența, ...
  • Semințele de chimen se pot folosi ca remediu rapid pentru diverse afecțiuni orale cum ar fi și respirația urat mirositoare;
  • Este folosit pentru a adăuga aromă brânzeturilor.
  • De asemenea, se adaugă la varza murată pentru a-i oferi o aromă specială.
  • Uleiul esențial este folosit pentru aromatizarea bomboanelor, înghețatelor, lichiorurilor și băuturilor răcoritoare.
  • Frunzele plantelor de ierburi de chimen pot fi recoltate pe tot parcursul verii.
  • Uleiurile esențiale presate din semințe au fost utilizate în multe produse cosmetice, cum ar fi săpunuri, loțiuni, creme și parfumuri.
  • Chimenul îmbunătățește și crește cantitatea de lapte. Mai mult, ori de câte ori mama folosește chimenul, bebelușul ei nu va avea probleme cu flatulența și indigestia și obține majoritatea avantajelor plantei. Totuși se recomanda avizarea medicului pentru consumarea chimenului în sarcina și alăptare.


Imagine de David Mark de la Pixabay

Sumar

Efecte benefice:

  • • Favorizează funcțiile tractului urinar
  • • Calmează tusea persistentă
  • • Potrivit împotriva cancerului
  • • Îmbunătățește starea generală de sănătate
  • • Benefic pentru scalpul uscat
  • • Potrivit pentru crampe menstruale
  • • Vindecă greața și vărsăturile
  • • Ameliorează arsurile la stomac
  • • Potrivit împotriva mâncărimilor și erupții cutanate
  • • Capabil să reducă colesterolul

Efecte secundare:

  • • Medicamentele pentru diabet
  • • Consumat în cantități mari poate produce arsuri la stomac
  • • Leziuni hepatice

Contraindicații:

  • • Alăptare și sarcină
  • • Medicamente pentru diabet glimepiridă (Amaryl), gliburidă (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronază), insulină, pioglitazonă (Actos), rosiglitazonă (Avandia), clorpropamidă (diabetică), glipizidă (Glucotrol), tolbutamidă (Orinază)
  • • Chirurgie

Comentarii

Evaluează acest ingredient:

alex, 08/08/2021

Foarte bun pentru probleme digestive

(0) (0)