Lime-ul, denumit și „lămâia dulce”, este un fruct care provine din arborele Citrus limetta, din Asia de Sud-Est. Asemănător cu lămâia, acesta se deosebește prin aroma sa caracteristică, dar și prin culoarea verde-gălbui. Există multe soiuri de lime, dar toate sunt, în general, de mici dimensiuni, au aceeași culoare și un gust dulce-acru și ușor amărui.
Lime-ul este folosit de sute de ani în gastronomie, datorită gustului și aromei sale inconfundabile. Cu toții am gustat măcar o dată înghețată cu lime , ceai de lime cald sau rece, cocktail, gem și jeleu de lime, dulciuri cu lime. Este foarte apreciat în bucătăria mexicană și asiatică.
Uleiul care se află în coaja de lime este utilizat în băuturi răcoritoare, uleiuri corporale, săpunuri, dezinfectanți, apă de gură, deodorante și nenumărate alte produse din comerț.
Lime-ul a devenit cunoscut de-a lungul anilor ca remediu pentru numeroase afecțiuni, datorită proprietăților sale minune:
Lime-ul este foarte bine cunoscut ca leac pentru scorbut, o boală cauzată de deficiența de vitamina C.
Sucul de lime și uleiul esențial de lime sunt foarte benefice pentru piele, întrucât întineresc pielea, o păstrează fermă și o protejează de infecții. Aplicate pe piele, îndepărtează celulele moarte, vindecă mătreața, erupțiile și vânătăile.
Flavonoidele, compuși ce se găsesc în uleiurile parfumate extrase din lime, stimulează sistemul digestiv și secreția de sucuri digestive, bile și acizi, dar și mișcarea peristaltică (mișcarea de contracție, urmată de o relaxare periodică a musculaturii stomacului și intestinului).
Datorită contribuției sale de apă, vitamine și minerale.
Având proprietăți detoxifiante, purificatoare, anticancerigene și restaurative.
Cantitatea mare de acizi prezenți în lime ajută la curățarea sistemului excretor, păstrând căile curate. Fibrele din lime reprezintă, de asemenea, un tratament eficace pentru ameliorarea constipației, dar cel mai benefic element este concentrația sa mare de aciditate. Sucul de lime cu sare este folosit ca purgativ de sute de ani, fără efecte secundare, eliminând complet problemele cu constipația.
Datorită valorii calorice scăzute și a conținutului ridicat de apă ce elimină toxinele și combate retenția de lichide.
Lime-ul (la fel ca celelalte citrice) este considerat un aliment grozav pentru diabet, întrucât are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu va provoca creșteri neașteptate ale nivelului de glucoză.
Fibra solubilă din lime poate scădea tensiunea arterială și poate elimina, de asemenea, prezența colesterolului rău. În plus, acesta poate reduce dilatarea vaselor de sânge, fiind o măsură preventivă împotriva bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.
Datorită conținutului său de vitamina C.
Lime-ul conține compuși speciali numiți flavonoizi, care au proprietăți antioxidante și detoxifiante ce stimulează procesul de vindecare a bolilor, cum ar fi ulcerul peptic.
Uleiul extras din lime este bogat în flavonoide și este utilizat pe scară largă în medicină ca decongestionant sub formă de balsamuri, vaporizatoare și inhalatoare. Este recomandat ca antiinflamator pentru infecții respiratorii precum bronșita. Coaja de lime dată pe răzătoare (pe care o inhalăm), este un remediu imediat pentru greață și congestie nazală.
lime-ul normalizează excesul de acid clorhidric din stomac, vinovat de arsurile la stomac.
Lime-ul este ideal să fie consumat de către majoritatea dintre noi, datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate, însă este recomandat în special persoanelor care se confruntă cu:
Lime-ul poate fi consumat ca fruct proaspăt sau sub formă de suc. Poate fi folosit cu succes pentru:
Acum că ne-am convins cât este de benefic să introducem lime-ul în dieta noastră, nu ne rămâne decât să îl savurăm în mâncărurile, băuturile și dulciurile noastre preferate.
Consumul trebuie făcut însă cu moderație, întrucât lime-ul în exces poate avea și efecte nocive asupra organismului, cum ar fi:
Dacă intenționați să începeți o dietă pe bază de lime, este bine ca aceasta să fie numai la recomandarea medicului specialist.
Să folosim așadar cu cap acest fruct exotic deosebit și să ne bucurăm de aroma sa în preparatele preferate.
Comentarii