Lime

Lime, un fruct cu numeroase beneficii pentru organism

Lime

Lime-ul sau „lămâia dulce” este folosit de sute de ani pentru pierderea în greutate, îngrijirea pielii, îmbunătățirea digestiei, ca leac împotriva constipației și senzației de greață, dar și ca tratament eficient pentru anemie, scorbut, afecțiuni respiratorii, gută, afecțiuni urinare, ulcer peptic etc. Este recomandat persoanelor cu diabet și bolnavilor de inimă.

Lime-ul, denumit și „lămâia dulce”, este un fruct care provine din arborele Citrus limetta, din Asia de Sud-Est. Asemănător cu lămâia, acesta se deosebește prin aroma sa caracteristică, dar și prin culoarea verde-gălbui. Există multe soiuri de lime, dar toate sunt, în general, de mici dimensiuni, au aceeași culoare și un gust dulce-acru și ușor amărui.

Lime-ul în gastronomie

Lime-ul este folosit de sute de ani în gastronomie, datorită gustului și aromei sale inconfundabile. Cu toții am gustat măcar o dată înghețată cu lime , ceai de lime cald sau rece, cocktail, gem și jeleu de lime, dulciuri cu lime. Este foarte apreciat în bucătăria mexicană și asiatică.

Uleiul de lime, ingredient principal pentru numeroase produse din comerț

Uleiul care se află în coaja de lime este utilizat în băuturi răcoritoare, uleiuri corporale, săpunuri, dezinfectanți, apă de gură, deodorante și nenumărate alte produse din comerț.

Beneficii și proprietăți terapeutice ale lime-ului:

Lime-ul a devenit cunoscut de-a lungul anilor ca remediu pentru numeroase afecțiuni, datorită proprietăților sale minune:

Tratament pentru scorbut

Lime-ul este foarte bine cunoscut ca leac pentru scorbut, o boală cauzată de deficiența de vitamina C.

Îngrijirea pielii

Sucul de lime și uleiul esențial de lime sunt foarte benefice pentru piele, întrucât întineresc pielea, o păstrează fermă și o protejează de infecții. Aplicate pe piele, îndepărtează celulele moarte, vindecă mătreața, erupțiile și vânătăile.

Îmbunătățește digestia

Flavonoidele, compuși ce se găsesc în uleiurile parfumate extrase din lime, stimulează sistemul digestiv și secreția de sucuri digestive, bile și acizi, dar și mișcarea peristaltică (mișcarea de contracție, urmată de o relaxare periodică a musculaturii stomacului și intestinului).

Previne deshidratarea

Datorită contribuției sale de apă, vitamine și minerale.

Întărește sistemul imunitar

Având proprietăți detoxifiante, purificatoare, anticancerigene și restaurative.

Leac împotriva constipației

Cantitatea mare de acizi prezenți în lime ajută la curățarea sistemului excretor, păstrând căile curate. Fibrele din lime reprezintă, de asemenea, un tratament eficace pentru ameliorarea constipației, dar cel mai benefic element este concentrația sa mare de aciditate. Sucul de lime cu sare este folosit ca purgativ de sute de ani, fără efecte secundare, eliminând complet problemele cu constipația.

Ajută la pierderea în greutate

Datorită valorii calorice scăzute și a conținutului ridicat de apă ce elimină toxinele și combate retenția de lichide.

Aliment recomandat persoanelor cu diabet

Lime-ul (la fel ca celelalte citrice) este considerat un aliment grozav pentru diabet, întrucât are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu va provoca creșteri neașteptate ale nivelului de glucoză.

Leac pentru afecțiunile inimii

Fibra solubilă din lime poate scădea tensiunea arterială și poate elimina, de asemenea, prezența colesterolului rău. În plus, acesta poate reduce dilatarea vaselor de sânge, fiind o măsură preventivă împotriva bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

Protejează organismul de infecții

Datorită conținutului său de vitamina C.

Tratament pentru ulcer peptic

Lime-ul conține compuși speciali numiți flavonoizi, care au proprietăți antioxidante și detoxifiante ce stimulează procesul de vindecare a bolilor, cum ar fi ulcerul peptic.

Remediu pentru unele afecțiuni respiratorii

Uleiul extras din lime este bogat în flavonoide și este utilizat pe scară largă în medicină ca decongestionant sub formă de balsamuri, vaporizatoare și inhalatoare. Este recomandat ca antiinflamator pentru infecții respiratorii precum bronșita. Coaja de lime dată pe răzătoare (pe care o inhalăm), este un remediu imediat pentru greață și congestie nazală.

Remediu pentru arsurile la stomac

lime-ul normalizează excesul de acid clorhidric din stomac, vinovat de arsurile la stomac.

Căror persoane le este recomandat consumul de lime?

Lime-ul este ideal să fie consumat de către majoritatea dintre noi, datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate, însă este recomandat în special persoanelor care se confruntă cu:

  • Obezitate și retenție de lichide
  • Stres
  • Boli de piele
  • Gută
  • Ulcer peptic, gastrită și arsuri la stomac
  • Artrită
  • Anemie cu deficit de fier
  • Diaree
  • Greață
  • Congestie nazală
  • Probleme cardiovasculare
  • Scorbut
  • Diabet
  • Afecțiuni respiratorii

Cum să consumăm lime-ul pentru a beneficia de toate proprietățile sale?

Lime-ul poate fi consumat ca fruct proaspăt sau sub formă de suc. Poate fi folosit cu succes pentru:

  • salate
  • sosuri
  • mâncăruri
  • a oferi aromă prăjiturilor și plăcintelor
  • pește și fructe de mare
  • carne
  • prepararea diferitelor băuturi răcoritoare și alcoolice
  • producerea de jeleuri și gemuri, înghețate și sorbete

Valori nutriționale lime per 100 g

  • Apă: 88.26
  • Carbohidrați: 10.54
  • Calorii: 30 kcal
  • Glucide/Zaharuri: 1.69
  • Lipide/Grăsimi: 0.2
  • Proteine: 0.7
  • Vitamina C: 29.1 mg
  • Calciu: 33 mg
  • Potasiu: 102 mg

Acum că ne-am convins cât este de benefic să introducem lime-ul în dieta noastră, nu ne rămâne decât să îl savurăm în mâncărurile, băuturile și dulciurile noastre preferate.

Consumul trebuie făcut însă cu moderație, întrucât lime-ul în exces poate avea și efecte nocive asupra organismului, cum ar fi:

  • Apariția cariilor: sucul de lime este bogat în acid citric, ce poate duce la descompunerea smalțului dinților. Pe măsură ce această deteriorare progresează spre dentină, poate apărea sensibilitate și durere a dinților.
  • Probleme în timpul sarcinii: femeile sunt mai predispuse la arsuri la stomac, precum și la anumite boli transmise de alimente (de exemplu salmonella și E. coli) în timpul sarcinii, iar consumul excesiv de suc de lime în această perioadă poate provoca dureri de stomac, indigestie și chiar diaree.
  • Ulcer gastric: acidul crescut + acidul produs în stomac poate irita mucoasa stomacului și provoca ulcer. Printre simptomele ulcerelor stomacale se numără dureri de stomac, balonare, vărsături și scădere în greutate inexplicabilă.
  • Probleme cu rinichii: nivelul ridicat de potasiu al citricelor poate dăuna persoanele care se confruntă cu afecțiuni renale, întrucât rinichii bolnavi nu sunt capabili să mențină echilibrul electrolitic, ce poate duce la niveluri anormale de potasiu, sodiu și fosfor. Simptomele includ slăbiciune și ritm cardiac lent.

Dacă intenționați să începeți o dietă pe bază de lime, este bine ca aceasta să fie numai la recomandarea medicului specialist.

Să folosim așadar cu cap acest fruct exotic deosebit și să ne bucurăm de aroma sa în preparatele preferate.


Efecte benefice lime

- Dermatologic
- Digestiv
- Respirator
- Previne deshidratarea
- Imunologic
- Tratament pentru scorbut
- Leac împotriva constipației
- Ideal pentru diete
- Recomandat persoanelor cu diabet
- Remediu pentru afecțiunile inimii
- Protejează organismul de infecții
- Tratament pentru ulcer peptic
- Antianemic

Efecte adverse lime

- Apariția cariilor
- Probleme în timpul sarcinii
- Ulcer gastric
- Probleme cu rinichii

Contraindicații lime

- Persoanelor cu probleme renale
- Femeilor însărcinate
- Celor care se confruntă cu sensibilitate dentară
- Bolnavilor de stomac

Comentarii

Evaluează acest ingredient: