Roiniţă

Aliatul tău natural pentru menținerea sănătății tractului gastrointestinal

Roiniţă

Roinița, cunoscută și sub numele de melisa sau Melissa officinalis este o plantă perenă cu un miros intens de lămâie, chiar dacă provine din aceeași familie cu menta. Roinița menține sănătatea tractului gastrointestinal, are efect antiinflamator, ameliorează stresul, reprezintă o sursă excelentă de antioxidanți, ajută la relaxarea mușchilor și îmbunătățește somnul.

Roiniţa are un miros puternic, plăcut, având o aromă de lămâie cu tonuri de mentă. Astfel, aceasta poate schimba radical gustul oricărui preparat culinar. În plus, roiniţa este considerată o plantă medicinală, având numeroase beneficii pentru sănătate.

Cele mai folositoare părți ale plantei sunt frunzele. Roinița, ca supliment alimentar, se găsește sub formă de capsule, tablete, pulbere și tincturi.

Cum se consumă roiniţa

Ceaiul de roiniţă poate fi folosit pentru uz intern şi extern, deoarece aduce numeroase beneficii pentru sănătate, graţie proprietăţilor sale.

  • Maceratul la rece - Se obţine dintr-o lingură de plantă, care se adaugă la 250 de ml de apă rece. Se ţine între 6 şi 8 ore la temperatura camerei, după care se strecoară. Se administrează pe stomacul gol, nu mai mult de 3 căni pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.
  • Infuzia - se obține din aproximativ o lingură de planată uscata sau verde peste care se adaugă ~250 de ml de apă clocotită. Lasă cana acoperită 10 - 15 minute, strecoară și bea pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de mese.
  • Tinctura - Ai nevoie de 15 linguri de pulbere de roiniță și 500 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Se pun împreună într-un borcan care se închide ermetic și se lasă la macerat pentru două săptămâni. Tinctura se filtrează, iar amestecul obținut se pune în sticle mici, închise la culoare și se păstrează într-un loc răcoros și întunecat.
  • Pentru uz extern - ceaiul de roiniţă se aplică local, sub formă de comprese.
  • Salate şi garnituri - Frunzele de roiniţă pot fi adăugate în orice salată (de legume şi fructe), dar şi în orice garnitură. Pe lângă decorarea acestor preparate, le asigură şi un gust desăvârşit.
  • Sucuri şi smoothie-uri - Roiniţa poate fi adăugată în orice suc de fructe stors sau în smoothie-uri de fructe. Planta le asigură un gust proaspăt şi o aromă plăcută.

Beneficii roiniţă

Roiniţa poate avea o serie de beneficii pentru sănătate, conform cercetărilor care au urmărit activitatea acesteia în organism. Totuşi, nu există studii suficiente pentru a garanta aceste beneficii.

Există şi beneficii ale ceaiului de roiniţă pe care trebuie să le ştii dacă eşti interesat de dietă şi nutriţie. Chiar dacă nu există numeroase studii care urmăresc activitatea ceaiului de roiniţă în organism, pot exista efecte ale consumului său.

  • Roinița are efecte benefice în zona gastrointestinală: frunzele de roiniță relaxează și calmează spasmele datorită ingredientelor lor antispastice și calmante (gastroprotector, antiinflamator). S-a constatat că această plantă poate juca un rol benefic în tratarea următoarelor afecțiuni gastrointestinale: refluxul gastroesofagian, balonarea, colica, indigestia și greața.
  • Contribuie la diminuarea episoadelor de insomnie: suferi de insomnii sau adormi greu? Poţi să consumi ceai de roiniţă care funcţionează ca un sedativ uşor. Roiniţa şi valeriana pot îndepărta stările de nelinişte, atenuează insomnia şi starea de agitaţie.
  • Poate avea efecte benefice asupra concentrării şi memoriei: printre indicaţiile ceaiului de roiniţă se numără şi administrarea sa pentru stimularea memoriei. Suplimentarea organismului cu roiniţă poate să îmbunătăţească şi modul de concentrare.
  • Poate ameliora herpesul oral: roiniţa are şi proprietăţi antivirale puternice. Aplicarea loţiunilor cu roiniţă, a uleiului esenţial de roiniţă diluat sau a compreselor cu ceai de roiniţă poate accelera vindecarea leziunilor orale produse de virusul Herpes simplex.
  • Poate avea un efect protector împotriva problemelor inimii și ale ficatului: două mecanisme extrem de studiate ale remediilor din roiniță sunt legate de capacitatea acestei plante de a proteja inima și ficatul. Un studiu pe animale a arătat că uleiul esențial de roiniță poate să scadă valoarea trigliceridelor și, totodată, poate să îmbunătățească sinteza colesterolului în ficat.
  • Poate scădea tensiunea arterială: oamenii de știință au afirmat că planta ar putea fi capabilă să protejeze inima de diverse tipuri de leziuni sau degradări.
  • Uleiul de roiniță ar putea fi un aliat și pentru diabetici: potrivit unor cercetări in vitro, uleiul esențial de roiniță ar putea ajuta persoanele cu glicemia mare. Savanții au descoperit că uleiul esențial de roiniță a ajutat celulele să consume glucoza.
  • Este o sursă excelentă de antioxidanți: Potrivit unor studii, roinița reprezintă o sursă excepțională de antioxidanți și are capacitatea de a combate stresul oxidativ. Cercetările efectuate au indicat că această plantă poate contribui la ameliorarea simptomelor unor afecțiuni legate de stresul oxidativ, precum diabetul, tulburările neuro-degenerative cronice (Parkinson și Alzheimer) și bolile cardiovasculare.

Contraindicații și precauții

Roinița este considerată sigură pentru utilizarea pe termen scurt. Nu se recomandă utilizarea pe termen mai lung și nici administrarea unor doze mai mari decât cele recomandate. Efectele secundare pot include dureri de cap, amețeli, greață, balonare, flatulență, vărsături, indigestie, dureri de stomac, urinare dureroasă, anxietate și agitație.

Roinița poate încetini coagularea sângelui, deci se recomandă să se oprească folosirea remediilor cu această plantă cu cel puțin cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală, pentru a evita sângerările excesive.

Extractele și suplimentele cu roiniță ar trebui evitate de persoanele cu disfuncții tiroidiene, de copii, femei însărcinate și mame care alăptează - nu se vor folosi decât la recomandarea expresă a medicului.

Roinița poate interacționa și cu alte medicamente, inclusiv: medicamente pentru tiroidă, diluanți ai sângelui, medicamente pentru glaucom, medicamente pentru chimioterapie.

Știai că...?

  • În perioada Evului Mediu, renumitul alchimist elvețian Paracelsus a denumit roinița „elixirul vieții”, considerând-o cea mai valoroasă plantă medicinală de pe planetă.
  • Melissa înseamnă “albină” în latină și greaca antică. Nu este o coincidență, Roinița a fost special cultivată ca pășune pentru albine în antichitate.
  • Carol cel Mare a dat ordin ca roinița să fie cultivată în toate grădinile din mănăstiri, pentru a obține ”Mellisengeisto băutură tonică, răcoritoare, bazată pe roiniță şi alte plante aromatice.
  • Este cultivată în principal în Anglia, Europa de Est, America și Asia, iar frunzele sunt adesea folosite în scopuri medicinale.
Imagine de Markéta Klimešová de la Pixabay

Sumar

Efecte benefice:

  • Antibacteriene
  • Antiseptice
  • Antidiareice
  • Antispastice
  • Antivomitive
  • Antivirale
  • Depurative
  • Colerice
  • Stomahice
  • Carminative
  • Cicatrizante
  • Vermifuge
  • Cardiotonice
  • Tranchilizante
  • Relaxant

Efecte secundare:

  • reacții alergice precum dermatita de contact
  • utilizarea plantei în asocierea tratamentului cu sedative și barbiturice
  • persoanele cu disfuncții tiroidiene
  • copii aflați sub vârsta de 12 ani
  • femeile însărcinate
  • încetineşte coagularea sângelui

Comentarii

Evaluează acest ingredient: