Rozmarin

Rozmarinul – planta aducerii aminte

Rozmarinul, o plantă folosită încă din vremurile antice, conține compuși care stimulează creierul, îmbunătățește memoria și starea de spirit, reduce stresul și anxietatea, crește fluxul de sânge, reduce inflamația, întărește sistemul imunitar și ajută digestia. Având proprietăți importante de stimulare și îmbunătățire a memoriei, rozmarinul a mai fost numit si planta aducerii aminte.

Rozmarinul este folosit încă din vremurile antice, datorită proprietăților sale medicinale. Această plantă era folosită în mod tradițional pentru ameliorarea durerilor musculare, pentru a susține sistemul imunitar și pe cel circulator, dar și pentru a ajuta la îmbunătățirea memoriei sau la creșterea părului.

Rozmarinul este o plantă perenă, din specia de plante lemnoase cu frunzele totdeauna verzi, în formă de ace și cu flori albastre, albe sau roșii. Acesta are o îndelungată istorie în ceea ce privește utilizarea sa în bucătărie, în aromaterapie, și în industria parfumurilor, pe lângă utilizarea sa în medicina naturistă. Această plantă își are originea în America de Sud și în regiunea mediteraneană făcând parte din familia Lamiaceae, împreună cu menta, oregano, cimbrul, busuiocul și lavanda.

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis, familia Lamiaceae (Labiatae), plantă mediteraneană) face parte din grupa plantelor aromatice, cu înălțimi cuprinse între 100 – 150 cm, cu frunze totdeauna verzi, în formă de ace, înghesuite pe tulpină, și cu flori albastre, albe sau roșii care înfloresc în aprilie – mai.

Rozmarinul este puternic aromat, amintind de camfor sau eucalipt, rășinos și are un gust ușor amărui.

De la această plantă se folosesc frunzele uscate ca și condiment savuros pentru mâncăruri sau diverse ciorbe, însă planta întreagă poate oferi multiple beneficii pentru sănătate, având o gamă întreagă de întrebuințări.

Concentrația de substanțe active în frunze este mai mare înainte de înflorire. Rozmarinul proaspăt se depozitează în pungi de plastic, la frigider. Deoarece crengile arbustului cresc rapid, frunzele pot fi tăiate și uscate împreună cu crengile. După uscare, frunzele se desprind de pe creangă, apoi se depozitează într-un vas bine închis, ferit de lumină și umezeală.

Numele rozmarin nu are legătură cu cuvântul roză sau cu numele Maria, ci derivă din latinescul rosmarinus, care literal înseamnă roua mării.

Valori nutriționale rozmarin pentru 100 g

  • Calorii: 131 kcal
  • Proteine: 3,31 g
  • Fibre: 14,1 g
  • Grăsimi: 5,86 g
  • Calciu: 317 mg
  • Fier: 6,65 mg
  • Potasiu: 668 mg
  • Magneziu: 91 mg
  • Fosfor: 66 mg
  • Sodiu: 26 mg
  • Vitamina A: 2924 IU
  • Vitamina C: 21,8 mg
  • Vitamina B6: 0,336 mg

Compoziția rozmarinului

Frunzele de rozmarin conțin substanțe bioactive naturale de origine vegetală precum ulei eteric, tanin, saponozide, dar și acid ursolic, polifenol (care are rolul de a ajuta la arderea grăsimilor), acid oleanolic, vitamina C și săruri minerale.

Anumite părți alei plantei (în special vârfurile de flori) conțin antioxidanți fenolici: acid rozmarinic, și numeroase uleiuri volatile esențiale cum ar fi: cineol, campen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen. Acești compuși sunt cunoscuți pentru proprietățile antiinflamatorii, antialergice, antifungice și antiseptice.

Ingredientele active ale rozmarinului:

  • Antioxidanți - flavonoide, care reduc grăsimile și efectul îmbătrânirii. Flavonoidele îmbunătățesc circulația, în special cea a scalpului, având un păr mai sănătos însă acționează și la nivelul creierului, îmbunătățind starea de concentrare și memoria. Coține carnosol, substanță care este anti-cancerigenă și de aceea este folosit cu succes în cancerul de prostată, sân, leucemie și cancer de colon, cu rezultate promițătoare.
  • Camfor - se folosește ca antiinflamator în dureri reumatice, artrite, dureri articulare, chiar și răceală și gripă. Camforul este și un bun antiseptic.
  • Rozmaricină - acesta este antiinflamator ușor şi astfel ajută la îmbunătățirea circulației sangvine și descongestionează inflamațiile.

Planta este foarte de bogată în vitamine din complexul B, conține cantități importante de vitamina A și vitamina C. Este una din ierburile cu conținutul cel mai ridicat de folați (importanţi în sinteza ADN-ului, iar când sunt administrați în perioada de preconcepție, pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuți).

Preparate din rozmarin

Rozmarinul poate fi consumat în diferite preparate, sub formă de ceai sau poate fi utilizat ca supliment alimentar, tincturi sau ulei esențial. În doze mici, rozmarinul poate fi utilizat în siguranță, însă, în cantități mari, poate duce la apariția convulsiilor, a vărsăturilor sau a edemului pulmonar.

Macerat la rece

Infuzia se pregătește dintr-o linguriță cu vârf de plantă adăugată în 250 ml de apă rece. Se lasă totul la macerat timp de 6-8 ore, la temperatura camerei, apoi se strecoară și se beau 2 căni pe zi.

Ceaiul de rozmarin

Pentru a prepara ceai de rozmarin, se pune o linguriță cu vârf de rozmarin uscat în 250 ml de apă clocotită și se lasă la infuzat 10-15 minute. Poți adaugă miere sau sirop de agave pentru a-l îndulci. Se consumă pe durata zilei, cu 30 de minute înainte de masă. Consumul de ceai de rozmarin ajută la reducerea nivelului glucozei serice în cazul persoanelor cu diabet.

Uleiul de rozmarin

Uleiul de rozmarin numit si uleiul creierului sau uleiul aducerii aminte, are numeroase beneficii de la stimularea sistemului nervos, tonic capilar, susține sistemul circulator, detoxifiant, bun în afecțiuni digestive, respiratorii, reumatoide, dermatologice, bun pentru igiena orală. Vezi beneficii și cum poți prepara acasă uleiul de rozmarin.

De asemenea, se folosește în candele de aromaterapie, combinat cu uleiuri de bază în masaj, sau adăugat în apa de baie.

Este un ulei cu proprietăți energizante, potrivit tuturor celor cu stări de oboseală, nervozitate sau slăbiciune generală.

Tinctura de rozmarin

Un remediu celebru în Evul Mediu, numit și „apa ungurească” este obținut din rozmarin. Numele acestui remediu provine din faptul că a fost inventat pentru regina Ungariei (sec. al XIII-lea). Se spune că regina suferea de paralizie parțială și folosind acest remediu, s-a vindecat fără nici un fel de sechele.

„Apa ungurească” este o tinctură obținută prin macerarea a 20 g pulbere de rozmarin proaspăt măcinat cu 50 ml alcool de 96 grade și 50 ml apă plată sau de izvor. Se lasă la macerat într-o sticlă ermetică, de culoare închisă, timp de 10 zile, după care se strecoară printr-un tifon (nu se folosește plastic sau metal). Acest remediu poate fi folosit intern, diluând o linguriță de tinctură în 100 ml apă plată/de izvor, de 3 ori pe zi.

Oțet de rozmarin

Oțetul de rozmarin se prepară astfel: la un litru de oțet de mere se pun la macerat 350 g de rozmarin pentru 10-15 zile. Se folosește în masajoterapie timp de 15-20 de minute cu efecte benefice în caz de paralizii, scleroză în plăci, hemiplagii etc. Se vor masa zonele corpului afectate de paralizie, iar masajul se va face zilnic.

Pentru a mări eficiența masajoterapiei, se va putea alterna cu masajul cu ulei de sunătoare și cimbrișor sau cu tinctură de de traista-ciobanului.

Beneficii și moduri de utilizare ale rozmarinului

Uz intern

  • Reduce senzația și stările de amețeală;
  • Ameliorează durerile articulare și musculare, deoarece are și proprietăți de calmare a durerii;
  • Are efect benefic în afecțiuni digestive: combate indigestia, crampele stomacale, constipația, balonarea, colitele, constipație, bun în tratarea gastritelor și infecțiilor gastro-intestinale, stimulează secreția sucurilor digestive, drenor hepato-biliar.
  • Reduce surmenajul fizic și intelectual;
  • Susține sistemul imunitar și ajută la îmbunătățirea circulației sanguine, datorită proprietăților antioxidante;
  • Protejează organismul împotriva stresului oxidativ, reducând astfel riscul de apariție a diabetului de tip 2 sau a bolilor cardiovasculare;
  • Poate reduce nivelul glucozei serice. Acidul carnosic și cel rozmarinic au o acțiune asemănătoare insulinei asupra zahărului din sânge și pot ajuta la absorbția glucozei în celulele mușchilor.
  • Reduce stresul, scade nivelului de anxietate și ajută la îmbunătățirea calității somnului;
  • Reglează tensiunea arterială, fiind eficient în hipotensiune;
  • Stimulează creierul, îmbunătățește starea de spirit și memoria. Susține sănătatea creierului și poate contribui la protecția împotriva unor boli neurodegenerative precum Alzheimer. Acidul carnosic conținut de rozmarin protejează în mod specific împotriva accidentelor vasculare cerebrale și a altor boli neurodegenerative și îmbătrânirea creierului. Acidul carnosic este, prin urmare, deosebit de util împotriva neurodegenerării induse de beta-amiloid în hipocamp, unul dintre cei mai importanți factori în dezvoltarea Alzheimerului.
  • Intensifică circulația sângelui la nivel periferic și creier datorită flavonoizilor, astfel se evită arteritele, trombozele, scleroza cerebrală, senzația picioarelor reci;
  • Susține sănătatea ochilor și poate proteja împotriva apariției degenerescenței maculare;
  • Calmează sistemul respirator în caz de astm sau tuse, are proprietăți antiseptice cu efect benefic asupra gripei și febrei;
  • Are un efect activant și revigorant asupra sistemului circulator fiind utilizat pentru probleme circulatorii;
  • Ameliorează crampele musculare și durerile de cap;
  • Combate afecțiuni digestive precum: indigestie, crampe stomacale, constipație, balonare, colite;
  • Tonic hepatic: ajută la curățarea ficatului de toxine;
  • Ajută la curățarea vaselor și evitarea rigidizării pereților vaselor de sânge;
  • Reglează ritmul cardiac și elimină palpitațiile;
  • Previne ateroscleroza coronariană;
  • Benefic în tratarea bolilor osoase: reumatisme, artrite, poliartrite;
  • Combate bacteriile orale, înlătură halena, previne gingivita și cariile.

Uz extern

Rozmarinul se poate utiliza extern prin:

  • vaporizare (difuzat, inhalații);
  • baie aromatică;
  • masaj / fricțiune;
  • măști pentru piele și păr;
  • în componența cosmeticelor: creme, șampon, balsam, unguente.

Benefiile utilizarii externe:

  • Reduce căderea părului. Masarea cu tinctura de rozmarin la rădăcina părului stimulează creșterea părului și previne calviția prematură.
  • Se folosește ca loțiune de masaj pentru tratamentul paraliziilor;
  • Menține și redă elasticitatea pielii, înlătură petele de pe piele, combate ridurile (folosit ca loțiune de masaj);
  • Previne excesul de sebum. Rozmarinul este utilizat pe scară largă pentru îngrijirea pielii și a părului, în special datorită capacității sale de a normaliza producția de sebum și de a purifica pielea scalpului, contribuind la combaterea mătreții, a coşurilor și la prevenirea căderii părului.
  • Redă fermitatea pielii și este folosit în tratamentul celulitei. Poate fi direct aplicat pe piele, prin masaj, adăugat în componența cremelor cosmetice, sau făcut mască cu acțiune de cca. 30 minute.
  • Are efecte benefice în dermatoze: plăgi deschise, răni purulente, râie, înțepături de insecte, datorită efectului antiseptic, antimicrobian și cicatrizant;
  • Este util în eczeme, ten gras, acnee datorită efectelor antiseptice și anti-microbiene;
  • Poate fi utilizat pentru inflamația pielii și a mucoaselor. Se utilizată sub formă de cataplasme. Poate ajuta in procesul de vindecare a rănilor și poate fi eficient împotriva virusurilor herpetice.
  • Previne albirea prematură a părului. Poate fi utilizat ca masaj zilnic și măști aplicate cca. 30 de minute direct pe scalp sau piele.
  • Benefic în caz de reumatism și leziuni. Datorită efectului antiinflamator: stimulează circulația, descongestionează, reduce senzația de mâini și picioare reci. Masajul cu ulei de rozmarin este ideal pentru astfel de afecțiuni.
  • Utilizare orală: clătirea bucală cu ulei de rozmarin, între 1-3 minute, este benefică pentru a: combate bacteriile orale, înlătura halena, preveni gingivita, cariile și formarea plăcii bacteriene.

Aromaterapie cu rozmarin

  • Reduce nivelul de stres (scade cortizolul) și anxietate;
  • Eliberează căile respiratorii, previne infecțiile, reduce congestia gâtului. Aromaterpia sau inhalațiile sunt ideale.
  • Crește performanța cognitivă, vigilența, capacitatea de concentrare și memorare;
  • Acțiune antispasmodica - benefica în astmul bronhic;
  • Energizează și redă buna dispoziție;
  • Are efect benefic pentru bolnavii de Alzheimer sau demență;
  • Efecte benefice în caz de insomnie, stări de nervozitate, angoase, vertij, migrene, dureri de cap, depresie, anxietate.

Contraindicații rozmarin

  • În doze mari (peste 15 grame pe zi) este toxic, producând crampe abdominale, greață și nefrite.
  • Persoanele care suferă de tensiune mare sau tulburări epileptice trebuie să evite uleiul de rozmarin.
  • Uleiul de rozmarin poate fi iritant pentru pielea sensibila. Se recomandă testarea lui pe o mică secțiune de piele înainte de utilizare.
  • Se evită contactul cu ochii și mucoasele membranare;
  • Atenție pentru persoanele alergice;
  • Este recomandat ca femeile însărcinate să nu utilizeze rozmarin, deoarece, în doze mari, poate duce la apariția avortului.
  • Rozmarinul poate interacționa cu anumite medicamente anticoagulante, diuretice sau antihipertensive.
  • Este indicată evitarea folosirii în timpul menstruației, deoarece stimulează circulația sângelui și poate duce la sângerări abundente.

Știai că ...?

  • În limba latină, planta se numea “rosmarinus”; cele mai multe surse interpretează numele ca venind din “ros“ (roua) și “marinus“ (marin). Deseori rozmarinul crește aproape de mare, unde picăturile de apă de mare ar putea justifica numele de “roua mării”. Este posibil ca numele să se refere și la florile albastru-marin ale rozmarinului.
  • În greacă, este numit „dendrolivano“, care se traduce prin „copac de tămâie”.
  • În Antichitate, rozmarinul era considerat o plantă sacră de către Greci, Romani, Egipteni și Evrei.
  • Uleiul de rozmarin este supranumit și „uleiul creierului” sau „uleiul aducerii aminte”.
  • Specialiștii în remedii orientale asociază uleiul esențial de rozmarin cu chakra celui de-al treilea ochi, deoarece facilitează gândirea limpede și intuiția.
  • Rozmarinul este considerat un elixir al tinereții, planta aducerii aminte, planta creierului.
  • Pentru o perioadă îndelungată, rozmarinul a fost considerat un simbol al iubirii. În mitologia greacă, planta este asociată cu Afrodita, zeița iubirii. Se considera că o cunună de mireasă împletită din crengi de rozmarin la nunți reprezenta dragostea și loialitatea cuplului.

Sumar

Efecte benefice:

  • Revitalizant;
  • Tonic;
  • Relaxant;
  • Antimicrobian;
  • Antiseptic;
  • Antifungic;
  • Vitaminizant;
  • Cicatrizant;
  • Detoxifiant;
  • Antitumoral;
  • Antioxidant;
  • Antihipertensiv;
  • Antireumatic;
  • Antistress;
  • Tonic digestiv;
  • Antispastic;
  • Diuretic;
  • Antiinflamator;
  • Îmbunătățește memoria.

Efecte secundare:

  • Alergie;
  • Sarcină;
  • Supradoză;
  • Hemoragii;
  • Interacțiune cu medicamente.

Comentarii

Evaluează acest ingredient: