Ulei de rozmarin obținut prin transfer

Timp de preparare5 min
Timp de așteptare30 zile
Timp de gătire--
Gata în30 zile 5 m

Uleiul creierului sau uleiul aducerii aminte!

Uleiul de rozmarin, supranumit și uleiul creierului sau uleiul aducerii aminte are numeroase beneficii de la stimularea sistemului nervos, tonic capilar, susține sistemul circulator, detoxifiant, bun în afecțiuni digestive, respiratorii, reumatoide, dermatologice, bun pentru igiena orală, ... până la purificarea aerului.

Porții

~ 150 ml de ulei de rozmarin

Ingrediente

Cost estimativ: 1.4

Materiale

  • - recipient sticlă

Preparare

  • Crenguțele de rozmarin se spală sub jet ușor de apă, apoi se scutură de surplusul de apă și se lasă la uscat pe o suprafață întinsă ~10 minute.
  • Ulei de rozmarin obținut prin transfer - Preparare pas 2Punem crenguțele de rozmarin în recipient. Se pot pune doar frunzele (acele) de rozmarin sau, chiar mai eficient, frunzele de rozmarin tocate mărunt. Eu am preferat să folosesc crenguța de rozmarin întreagă, dat fiind ca acesta (rozmarinul) este proaspăt și pentru a obține un design mai plăcut.
  • Ulei de rozmarin obținut prin transfer - Preparare pas 3Turnăm uleiul de măsline în recipient, peste rozmarin, până acesta se umple astfel încât rozmarinul să fie acoperit de ulei.
  • Ulei de rozmarin obținut prin transfer - Preparare pas 4Se închide ermetic recipientul și se lasă la macerat pentru 3-4 săptămâni, într-un loc răcoros și aerisit, ferit de lumină (debara, beci).
    Pe parcursul macerării, nutrienții din planta de rozmarin vor fi transferați în ulei și veți observa cum uleiul va căpăta o culoare mai intensă.
  • După macerare, putem folosi uleiul, direct din recipient sau îl putem filtra și transfera în sticluțe mici, închise la culoare. Dacă s-a optat pentru rozmarinul tocat mărunt, e clar, va fi nevoie de filtrarea uleiului cu ajutorul unei site sau a unui tifon (după filtrare se aruncă rezidul de rozmarin).
    În cazul crenguțelor întregi de rozmarin, acestea pot rămâne în recipient fără nici o problemă.
    Este important ca uleiul de rozmarin obținut să fie păstrat în sticle închise la culoare, la loc ferit de lumină, răcoros și aerisit.
    De asemeni se prefera recipientele de dimensiuni mici, eventual cu picurător pentru a evita cât mai mult contactul cu aerul. În contact prelungit cu aerul, are loc oxidarea și uleiul își va pierde ușor din proprietăți.

Observații
Uleiul de rozmarin este redenumit ca uleiul creierului sau uleiul aducerii aminte!

⚠ Specialiștii în remedii orientale asociază uleiul esențial de rozmarin cu chakra celui de-al treilea ochi, deoarece facilitează gândirea limpede și intuiția.

⚠ Acest ulei nu este un ulei esențial. Tăria lui este mult mai slabă față de un ulei esențial, și de aceea poate fi utilizat ca atare, nediluat.

⚠ Pentru obținerea uleiului de rozmarin se poate folosi și rozmarin uscat și în acest caz trebuie sa stea minim 4 săptămâni la macerat.

⚠ Se recomandă folosirea ustensilelor nemetalice.

⚠ Uleiul de măsline poate fi folosit și în combinație cu alte uleiuri: ulei de cocos, ulei de ricin, ulei de argan, ulei de avocado, ulei de jojoba, ulei de urzică ... De asemeni pot fi adăugate și diverse uleiuri esențiale: : mentă, tea-tree, eucalipt, scorțișoară, cimbru, argan, ...

Păstrare și valabilitate: este recomandată păstrarea în recipiente de sticlă, închise la culoare, să nu pătrundă lumina. De asemeni, recomandăm depozitarea în locuri întunecoase, răcoroase și aerisite (debara, beci). Păstrat corespunzător și dacă nu se umblă la el, uleiul de rozmarin poate avea o valabilitate de până la 1 an.

⚠ Este recomandată păstrarea în recipiente de dimensiuni mici, iar odată deschis, consumați-l într-un timp cât mai scurt (ideal în maxim o lună), deoarece elementele active se vor degrada ușor, în contact cu aerul și lumina (oxidare). Pentru a reduce contactul cu aerul la aplicări multiple, puteți folosi recipiente închise la culoare, cu aplicator/picurător...

Nu se va păstra la frigider, deoarece uleiul de măsline se solidifică.

⚠ Tips: Înainte de transferul în sticluțe închise la culoare, este bine să adăugați câteva picături ulei vitamina E, pentru o mai bună conservare (asta în cazul în care veți utiliza uleiul în scopuri cosmetice).

Mireasmă: înviorător, proaspăt, caracteristic rozmarinului.

Uleiul de rozmarin este un tonic excelent pentru persoanele cu început de chelie și de asemeni este benefic pentru scalpul uscat și cu mătreață.

Administrare

Sugestii de utilizare:
  • vaporizare (difuzat, inhalații);
  • baie aromatică;
  • masaj / fricţiune;
  • măști pentru piele și păr;
  • în componenţa cosmeticelor: creme, șampon, balsam, unguente;
  • intern ca supliment sau aliment.

Pentru afecțiuni digestive: combate indigestia, crampele stomacale, constipația, balonarea, colitele, constipație, bun în tratarea gastritelor și infecțiilor gastro-intestinale, stimulează secreția sucurilor digestive, drenor hepato-biliar.
Se recomandă câte o lingură de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, eventual cu 30 de minute înainte de mese.

Pentru păr și scalp: stimulează creșterea părului, combate seborea, albirea prematură, îndepărtează mătreața, hrănește scalpul, oferă fermitate pielii. Poate fi utilizat ca masaj zilnic și măști aplicate ~30 de minute direct pe scalp.
Masajul regulat al pielii capului cu ulei de rozmarin, hrănește scalpul și elimină mătreața. În plus, dacă este amestecat cu ulei de arbore de ceai și de busuioc poate trata problemele scalpului. Mătreața va fi îndepărtată chiar de la primele utilizări, rozmarinul fiind un anti-fungic puternic, iar mătreața este cauzată în general de ciuperci. De asemeni poate fi adăugat în șampon sau balsam.

Pentru piele, înfrumusețare: anti-rid, pentru fermitate, hidratare, elasticitate, celulită... poate fi folosit direct aplicat pe piele, aplicat prin masaj, adăugat în componența cremelor cosmetice, sau făcut mască cu acțiune de ~ 30 minute.

Pentru sistemul circulator: îmbunătățirea memoriei, creșterea gradului de concentrare, stări de stres, nervozitate, migrene, depresie, îndepărtarea oboselii, ... În aceste situații aromo-terapia (cu vaporizator sau băile cu ulei), masajul au efecte miraculoase.

Pentru sistemul nervos: stimulează activitatea inimii, ajută la curățarea vaselor, reglează tensiunea arterială. Poate fi consumat intern câte o lingură de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de mese.

Pentru reumatism și leziuni: efectul antiinflamator face ca uleiul de rozmarin să fie benefic în cazul reumatismelor: stimulează circulația, descongestionează, reduce senzația de mâini și picioare reci. De asemeni este bun în luxații articulare și contuzii; Masajul cu ulei de rozmarin este ideal pentru astfel de afecțiuni.

Pentru afecțiuni respiratorii: datorită efectului antiseptic/anti-microbian, uleiul de rozmarin eliberează căile respiratorii, reduce congestia gâtului. Aromo-terpia sau inhalațiile sunt ideale.

Pentru dermatoze: pentru acnee, plăgi deschise, răni purulente, râie, înțepături de insecte,... aplicările locale, de 2-3 ori pe zi sunt ideale.

Utilizare orală: clătirea bucală cu ulei de rozmarin, între 1-3 minute, este benefică pentru a: combate bacteriile orale, înlătura halena, previne gingivita, cariile și formarea plachii bacteriene.

Efecte

Păr și scalp:

  • tratament pentru păr;
  • combate alopecia / împiedica căderea părului;
  • combate seborea;
  • stimulează foliculii parului și îl ajută să crească mai lung și mai puternic;
  • încetinește căderea și albirea prematură a părului;
  • hrănește scalpul;
  • îndepărtează mătreața;
  • aplicat pe scalp intensifică circulația sangvină;
  • ajută la întărirea/îngroșarea firului de păr;

Sistemul nervos:

  • uleiul de rozmarin protejează sistemul nervos;
  • ajută la vindecarea țesutului neuronal, revitalizând funcțiile creierului;
  • poate previn leșinul prin masajul tâmplelor;
  • reduce nivelul de stres (scade cortizolul), aroma-terapia fiind o cale buna. Cortizolul este principalul hormon eliberat în condiții de stres;
  • atomoterapia cu ulei de rozmarin crește performanța cognitivă, vigilența / gradul de concentrare;
  • bun în stări de oboseală;
  • redă buna dispoziție;
  • îmbunătățește activitatea cerebrală/mintală;
  • îmbunătățește memoria;
  • benefic pentru bolnavii de alzheimer și demență;
  • benefic în insomnie, stări de nervozitate, angoase, vertij, migrene, dureri de cap, depresie, anxietate;
  • alungă mahmureala (baia cu ulei de rozmarin revitalizează corpul);

Sistemul digestiv:

  • combate afecțiuni digestive precum: indigestie, crampe stomacale, constipație, balonare, colite;
  • bun în tratarea gastritelor și infecțiilor gastro-intestinale, favorizează secreția bilei, accelerează tranzitul leneș, elimina gazele;
  • tonic hepatic: ajută la curățarea ficatului de toxine;
  • favorizează secreția bilei;
  • stimulează apetitul / crește pofta de mâncare;
  • stimulează secrețiile sucurilor digestive;
  • asigură o bună digestie;
  • accelerează tranzitul intestinal;
  • stimulează secreția renală;

Sistemul circulator:

  • bun în afecțiuni circulatorii;
  • stimulează activitatea inimii slăbite, bun în angina pectorală;
  • ajută la curățarea vaselor și evitarea rigidizării pereților vaselor de sânge;
  • intensifica circulația sângelui la nivel periferic și creer datorita flavonoizilor, astfel se evită arteritele, trombozele, scleroza cerebrală, senzația picioarelor reci;
  • reglează tensiunea arterială;
  • ajută la reglarea ritmului cardiac cu eliminarea palpitațiilor;
  • previne ateroscleroza coronariană;

Reumatism:

  • benefic în tratarea reumatismelor / artritelor / poliartritelor (bolile osoase);
  • stimulează circulația sangvina (masaj);
  • reduce senzația de mâini și picioare reci;
  • folosit în tratamentul celulitei, redă fermitatea pielii;
  • bun în luxații articulare, contuzii;

Afecțiuni respiratorii:

  • bun în afecțiuni respiratorii, datorită efectului antiseptic previne infecțiile respiratorii;
  • acțiune antispasmodica (benefica în astmul bronhic);
  • util pentru stări de răceala (eliberează căile respiratorii, reduce congestia gâtului);

Dermatoze:

  • dermatoze: plăgi deschise, răni purulente, râie, înțepături de insecte, datorita efectului antiseptic, antimicrobian și cicatrizant;
  • util în eczeme, ten gras, acnee datorita efectelor antiseptice și anti-microbiene;
  • este ideal pentru tenul acneic sau gras, redând fermitatea pielii;
  • ajută în vindecarea rănilor
  • îmbunătățește hidratarea și elasticitatea pielii

Bun împotriva bacteriilor orale:

  • combate bacteriile orale;
  • înlătură halena;
  • previne gingivita;
  • previne cariile și formarea plachii bacteriene;

Altele:

  • întărește sistemul imunitar (chiar și prin aromaterapie);
  • acționează împotriva proceselor de îmbătrânire;
  • ajută la combaterea radicalilor liberi prin inhalare, masaj sau chiar înghițit;
  • purifică aerul;
  • bun pentru piele și păr;
  • calmează durerile premestruale;
  • o aromă plăcuta de tămâie și camfor;

Efecte și proprietăți:

  • efect revigorant/tonic și relaxant;
  • bogat în antioxidanți;
  • efecte antimicrobiene;
  • efect antiseptic;
  • efect antifungic;
  • conține cantități importante de vitamina B, A și C;
  • conținut ridicat de folați;
  • proprietăți cicatrizante;
  • efect detoxifiant;
  • efect revitalizat;
  • proprietăți diuretice;

Efecte secundare

  • poate perturba somnul dacă este prea concentrat și e folosit înainte de culcare, deoarece este un stimulator;
  • poate fi iritant pentru pielea sensibilă, deși concentrația acestui ulei este mica față de un ulei esențial.
  • alergii rare în cazul persoanelor alergice;

Contraindicații

  • Femeile însărcinate și persoanele care suferă de tensiune mare sau tulburări epileptice trebuie să evite uleiul de rozmarin.
  • În perioada de sarcină sau alăptare se recomanda să cereți sfatul medicului (atenție acesta nu este un ulei esențial).
  • Uleiul de rozmarin poate fi iritant pentru pielea sensibila. Se recomandă testarea lui pe o mică secțiune dr piele...
  • Evitați contactul cu ochii și mucoasele membranare;
  • Atenție pentru persoanele alergice;
Alte informații
- În Antichitate, rozmarinul era considerat o plantă sacră de către Greci, Romani, Egipteni și Evrei.
- Denumirea sa vine din latinescul "rosmarinus", care înseamnă "roza de mare" (ros: roua, mariunus: mării / roua mării), deoarece el se găsește pe cea mai mare parte a litoralului mediteraneean (Franta, Spania, Portugalia, Tunisia).
- Rozmarinul are un parfum de tămâie și camfor;
- Datorita efectului antiseptic, rozmarinul este folosit în conservarea cărnii;
- Rozmarinul este considerat un elixir al tinereții;
- Rozmarinul este cel mai puternic ulei cefalic, dovedind zicala "rozmarinul întărește memoria";
- Anumite părți alte plante (în special vârfurile de flori) conțin antioxidanți fenolici: acid rozmarinic, și numeroase uleiuri volatile esențiale cum ar fi: cineol, campen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen. Acești compuși sunt cunoscuți pentru proprietățile anti-inflamatorii, antialergice, anti-fungice și antiseptice.

Ingredientele active ale rozmarinului:
Antioxidanți – flavonoide, care reduc grăsimile și efectul îmbătrânirii. Flavonoidele îmbunătățesc circulația, în special cea a scalpului, având un păr mai sănătos însă acționează și la nivelul creierului , îmbunătățind starea de concentrare și memoria. Conține carnosol, substanță care este anti- cancerigenă și de aceea este folosit cu succes în cancerul de prostată, sân, leucemie și cancer de colon, cu rezultate promițătoare.
Camfor – se folosește ca antiinflamator în dureri reumatice, artrite, dureri articulare, chiar și răceală și gripă. Camforul este și un bun antiseptic.
Rozmaricină – acesta este antiinflamator ușor, astfel ajută la îmbunătățirea circulației sangvine si descongestionează inflamațiile.
dan, 23/08/2021

Un ulei extraordinar!

(0) (0)
Evaluează acest remediu:
Generați un alt cod securizat=