Sfecla roșie

Sfecla roșie – un antioxidant puternic cu numeroase beneficii pentru sănătate

Sfecla roșie

Sfecla roșie este unul dintre cei mai puternici antioxidanți astfel se numără printre cele mai sănătoase legume pe care le poți consuma. Este un depozit de vitamine, minerale și alți nutrienți, iar folosirea ei în alimentație are și virtuți medicale.

Sfecla roșie are o mulțime de beneficii pentru organismul uman indiferent de modul în care o consumi: fie coaptă, fiartă sau sub formă de suc. Este un aliment-medicament excelent pentru sănătate. Plină de vitamine, minerale, zahăr natural și antioxidanți, sfecla roșie și-a dovedit eficiența în tratarea a numeroase afecțiuni, printre care și diferite tipuri de cancer, prevenind apariția acestuia și tratându-l în mod natural. Nu doar rădăcina de sfeclă roșie este benefică sănătății, ci și frunzele. Unul dintre atuurile acestei plante este că nu își pierde proprietățile prin prelucrarea termică. În medicina naturistă, această legumă este o adevărată legendă, proprietățile sale vindecătoare în bolile sângelui, în cele tumorale sau ale ficatului fiind cunoscute încă de acum 150 de ani, când întemeietorii terapiei naturale moderne au readus la lumină primele leacuri tradiționale.

Valori nutriționale sfecla roșie:

Pentru 100 de grame de sfeclă roșie crudă:

Valori nutriționale:

  • Calorii: 43kcal
  • Glucide: 9,6g
  • Proteine: 1,6g
  • Grăsimi: 0,1g
  • Fibre: 2,8g

Vitamine:

  • Colină (vit. B4): 0,4mg
  • Vitamina A, IU: 6326IU
  • Vitamina A, RAE: 316µg
  • Vitamina B1 (Tiamină): 0,1mg
  • Vitamina E (alfa-tocoferol): 1,5mg
  • Vitamina B2 (riboflavină): 0,22mg
  • Vitamina B3 (vit. PP / Niacină): 0,4mg
  • Vitamina B5 (Acid pantotenic): 0,25mg
  • Vitamina B6: 0,106mg
  • Vitamina K: 400µg
  • Vitamina C: 30mg
  • Vitamina B9 (Acid folic, DFE): 15 µg

Minerale:

  • Calciu: 117mg
  • Cupru: 0,191mg
  • Fier: 2,57mg
  • Fosfor: 41mg
  • Magneziu: 70mg
  • Mangan: 0.391mg
  • Potasiu: 762mg
  • Seleniu: 0,9µg
  • Sodiu: 226mg
  • Zinc: 0,38mg

Consum / Doza zilnică

Doza zilnică pentru ca sfecla crudă să-și exercite proprietățile terapeutice este de 100-150 g. De regulă, o cură cu sfeclă crudă durează minimum 2 săptămâni, durata maximă fiind de 2 luni.

Substanța care dă culoarea aceea roșu-sângerie sfeclei se numește betanină, iar de prezența ei, destul de sensibilă la fierbere și extrem de sensibilă la coacere, se leagă mai toate proprietățile antitumorale și antioxidante ale acestei legume.

Sfecla roșie, din punct de vedere nutrienți e recomandat a fi consumată crudă, dată prin râzătoare (salate) sau prin storcătorul de fructe-legume sub forma de suc. De asemeni mai poate fi consumată fiartă sau coaptă, însă recomandat direct in coajă. In cazul fierberii e recomandat să rămână tare la final.

Beneficiile consumului de sfecla roșie

  • Ajută la scăderea tensiunii arteriale datorită prezenței nitraților care determină producerea de oxid nitric în sânge. Acesta, împreună cu potasiul existent în sfecla roșie, dilată vasele de sânge. Vasele dilatate sunt relaxate, ceea ce previne apariția hipertensiunii. Consumul de 500 g de sfeclă sau 500 ml de suc de sfeclă în fiecare zi determină o reducere a tensiunii arteriale timp de aproximativ 6 ore. Tensiunea va scădea cu până la 20% din valoarea sa inițială, efect observabil la doar 30-60 de minute după ingerare.
  • Benefică pentru inimă - bogată în antioxidanți, mai ales flavonoide, sfecla roșie protejează organismul de radicalii liberi, responsabili de maladiile cardiovasculare.
  • Combate ateroscleroza - sfecla favorizează scăderea colesterolului rău, în special datorită fibrelor și antioxidanților. Acestea previn oxidarea și acumularea plăcii pe artere. Acest super aliment reduce și formarea trigliceridelor. Consumul de sfeclă promovează o creștere a colesterolului bun. Toate acestea au ca efect prevenirea apariției accidentelor vasculare cerebrale, a atacurilor de cord și a aterosclerozei.
  • Sursă importantă de antioxidanți - antioxidanții conţinuţi, precum vitamina C şi betanina, protejează celulele sănătoase de atacurile radicalilor liberi. 200 g de sfeclă roșie asigură 25% din necesarul zilnic de vitamina C.
  • Remediu pentru osteoporoză - Sfecla conține mult silicon. Este o parte importantă a corpului uman care ajută la o bună utilizare a calciului. Calciul este un mineral important pentru oase, dinți și mușchi sănătoși. Un pahar de suc de sfeclă roșie pe zi reduce riscul de osteoporoză (o boală osoasă care determină slăbirea oaselor).
  • Previne apariția cancerului – Sfecla roșie este printre cele mai bune alimente pentru prevenirea cancerului. Cercetările au demonstrat că extractul de sfeclă reduce diviziunea și dezvoltarea celulelor tumorale. Betanina conținută de sfeclă luptă cu radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea prematură a organismului și de dezvoltarea anumitor boli, cum ar fi cancerul. Vitaminele (C, A, B1, B2), fibrele insolubile și flavonoidele conținute de sfeclă sunt tot atâtea remedii antitumorale, efectele lor benefice fiind resimțite mai ales atunci când sunt administrate pe termen lung. Persoanelor care suferă de diferite forme ale bolii canceroase li se recomandă să consume zilnic, 250-300 ml de suc de sfeclă roșie timp de 2 luni. Sfecla roșie normalizează VSH-ul bolnavilor de cancer, restabilește pofta de mâncare și scade efectele negative ale tratamentelor cu radiații.
  • Menține digestia sănătoasă - Fiind o sursă importantă de fibre, sfecla roșie ajută la menținerea unei digestii sănătoase. Când ajung în colon, fibrele hrănesc bacteriile bune, reglează tranzitul intestinal și previn apariția afecțiunilor digestive precum constipația, bolile intestinale și diverticulita. Pentru digestie, este bine să consumi sfeclă roșie gătită, ca să eviți fermentarea. Sucul de sfeclă roșie este puternic alcalin, tamponând aciditatea excesivă din stomac. Astfel este eficient pentru prevenirea și calmarea durerilor sau arsurilor gastrice produse de hiperaciditate.
  • Sfecla roșie ajută la menținerea greutății corporale - Fibrele din sfecla roșie contribuie semnificativ la reducerea poftei de mâncare, dar și la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp după ce a fost consumată. Săracă în calorii și bogată în apă, această legumă este des recomandată de medicii nutriționiști în diferite diete sau cure de detoxifiere.
  • Reduce riscul de a dezvolta probleme cu vederea - Frunzele de sfeclă roșie au o mulțime de beneficii asupra organsimului nostru. Bogate în betacaroten și luteină, ele reduc riscul de a dezvolta probleme cu vederea precum cataracta și degenerescența maculară legată de înaintarea în vârstă. Consumă frunze de sfeclă roșie crude, în salate sau prepară-le ca pe spanac sau ștevie.
  • Protejează creierul - Legumă bogată în nitraţi naturali (oxidul nitric), sfecla roșie are capacitatea de a proteja creierul. Prin digestie, acest compus se trasformă în nitriți și dilată vasele sanguine cerebrale, îmbunătățindu-le oxigenarea. S-a demonstrat că prin consumul zilnic de suc de sfeclă roșie a fost încetinită îmbătrânirea creierului.
  • Previne anemia - Fierul din sfecla roșie este bine asimilat de către organism, grație conținutului său de vitamina C. Este recomandat ca persoanele anemice să consume din plin sfeclă roșie, crudă sau gătită. Sfecla stimulează hematopoieza, adică procesul de formare a globulelor roșii (hematiilor).
  • Pentru femeile însărcinate - Sfecla roșie este recomandată datorită conținutului de vitamina B9 (acid folic) care ajută la dezvoltarea fătului. Este indicat ca femeile care își doresc să aibă un copil să consume sfeclă roșie încă înainte de momentul concepției. Tot pentru o bună dezvoltare a fătului sunt benefice și vitaminele A, B, C,E, K, calciul și fierul din sfecla roșie. De asemenea, consumul de sfeclă roșie previne și tratează unele probleme specifice sarcinii, cum ar fi hipertensiunea sau varicele. Mai mult, această rădăcinoasă previne mutațiile pe care le-ar putea suferi copilul în faza intrauterină. Se recomandă să se consume cu moderație și cu acordul medicului.
  • Reglează nivelul de zahăr în sânge - Sfecla roșie face parte dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienților, cu diabet de tip I și II. Deși este bogată în hidrați de carbon, având chiar un gust dulce pronunțat, sfecla roșie conține fibre alimentare și compuși cu efect ușor hipoglicemiant, ceea ce o face ușor de tolerat de către diabetici.
  • Detoxifică organismul – Acumulările lente și extrem de dăunătoare de toxine din alimentație, din aer, din apă, din diferitele ambalaje, din detergenți etc. se acumulează în organism și ajung să îl sufoce, producând afecțiuni din cele mai diverse, de la alergie – la reumatism, și de la scăderea imunității, la Alzheimer. Substanțele active din sfecla roșie ajută la eliminarea acestor toxine, încă de la nivel celular prin colon, transpirație și diureză. Efectele sale detoxifiante sunt atât de intense, încât multe persoane care țin cura cu suc de sfeclă roșie se confruntă, în primele săptămâni, cu fenomene neplăcute, cum ar fi stările de greață, tulburările de tranzit intestinal, mirosul neplăcut al excrețiilor. Aceste semne sunt cunoscute în medicina naturală ca reacție de dezintoxicare și sunt semnul că tratamentul funcționează și dă rezultate.
  • Menține ficatul sănătos - Betaina, substanță din compoziția sfeclei stimulează funcția celulelor hepatice și protejează ficatul împreună cu conductele biliare. Consumul regulat de sfeclă, datorită fibrelor, ajută și la detoxifierea ficatului. Sfecla roșie protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea lor mai rapidă și le stimulează funcționarea normală. Această legumă este foarte bine tolerată de ficat și previne evoluția hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic. În cazul îngrășării ficatului, ca urmare a unei otrăviri sau a unei intoxicații, sucul de sfeclă roșie este, de asemenea, un ajutor de nădejde.
  • Menține buna dispoziție - Sfecla roșie conține o cantitate ridicată de triptofan, substanță ce relaxează mintea și crează o stare de bine. Mai mult, betalaina, substanță din compoziția sfeclei, este folosită și în tratamente antidepresive. Consumul zilnic de sfeclă îmbunătățește sănătatea mintală și crește puterea de concentrare.

Contraindicații și precauții consum sfeclă roșie

Când este consumată cu măsură sau ca tratament medical, sfecla roșie este sigură. Consumul prea mare de sfeclă ar putea avea următoarele consecințe:

  • Probleme cu rinichii - Consumul excesiv de sfeclă poate reduce nivelul absorbției calciului, ceea ce poate crește formarea pietrelor la rinichi. În plus, sfecla conține oxalat, iar persoanele cu probleme renale nu ar trebui să o consume. Acestea sunt aspectele care fac din sfeclă un factor de risc pentru o bună sănătate a rinichilor.
  • Exces de pigmentare - Potrivit Asociației Dietetice Britanice, sfecla conține flavonoide, cum ar fi antocianina, care este responsabilă pentru excesul de pigmentare.
  • Urină roșie - Un consum prea mare de sfeclă roșie face ca urina să devină roșie. La aproximativ 15% dintre cei care consumă sfeclă roșie, urina capătă o culoare roșie, fenomen denumit beturie, care nu arată vreo afecțiune sau intoxicație, ci doar o incapacitate parțială a organismului de a asimila anumiți nutrienți din sfeclă.
  • Probleme cu excesul de fier sau cupru - Persoanele cu hemocromatoză și boala Wilson ar trebui să evite consumul de sfeclă. Aceste patologii sunt legate respectiv de excesul de fier și cupru, substanțe puternic prezente în sfeclă.
  • Hipotensiune - consumul de sfeclă roșie scade brusc tensiunea arterială, deci are un efect pozitiv în cazul persoanelor care au tensiunea ridicată și un efect negativ în cazul celor cu tensiune mică.
  • Abuzul de suc de sfeclă (peste 400 ml) poate determina o paralizie temporară a corzilor vocale. De asemenea, la doze mari de suc de sfecla roșie sau la La sucul de sfeclă consumat simplu, fără suc de morcov, pot apărea stări de greaţă.

Știai că...?

  • Nu trebuie să arunci frunzele de sfeclă roșie. Ele sunt mai bogate în vitamine și minerale ca rădăcinile! Pregătește-le ca pe spanac sau adaugă-le în ciorbă sau salata!
  • Sfecla roșie este consumată din vremuri preistorice, însă pe atunci erau consumate doar frunzele. Abia în timpul Romei Antice a început să fie consumată sfecla pentru rădăcina sa. În secolul al XIX-lea, Napoleon a declarat că sfecla roșie este principala sursă de zahăr a Franței, înlocuind astfel în mod oficial trestia de zahăr.
Image by Anna Sulencka from Pixabay

Sumar

Efecte benefice:

  • antitumoral
  • antioxidant
  • îmbunătățește vederea
  • prevenirea și tratamentul cancerului
  • stimularea sănătății cardiovasculare
  • protejează ficatul
  • anti-tromboză: împotriva formarii cheagurilor de sânge
  • regulator al circulație sangvine, vaso-dilatator
  • detoxifiant
  • menține digestia sănătoasă
  • antianemic

Efecte secundare:

  • beturie
  • hipotensiune
  • probleme renale
  • hemocromatoză
  • boala Wilson

Comentarii

Evaluează acest ingredient: