Vom folosi un alcool de concentrație volum alcool cel puțin 60% (alcool de cereale, țuică, palincă, rachiu, votcă).
Punem fructele de păducel în borcan, fără a le presa.
Adaugăm alcoolul până acoperă fructele și până umple complet recipientul. Este important să avem cât mai puțin aer în recipient pentru a evita alterarea fructelor de păducel (oxidarea).
Închidem borcanul ermetic și lăsăm la macerat 3 săptămâni, într-un loc ferit de lumină, fără umiditate și ușor răcoros (cămară, raft dulap, debara, beci). Este bine să agitați zilnic borcanul pentru a asigura fuziunea completă a fructelor de păducel cu alcoolul.
După macerare, urmează filtrarea tincturii, o etapă care în acest caz nu este absolut obligatorie. Cu ajutorul unei site sau a unui tifon, se va separa lichidul (tinctura noastră). De asemenea, pentru o limpezire deplină, tinctura de păducel se mai poate lăsa la decantat 3-7 zile în frigider și apoi, fără a agita rezidul pe pe fund, turnăm cu grijă în recipiente noi. → Pentru a mări concentrația tincturii, se poate repeta procesul, folosind drept alcool, tinctura deja formată și alte fructe de păducel. → Se recomandă păstrarea în recipiente de sticlă, de dimensiuni mici (100 ml), eventual cu picurător, închise ermetic. → Este bine să etichetăm sticluțele de tinctură cu denumirea plantei, tipul de alcool și data preparării. → Tinctura se va depozita într-un loc răcoros, aerisit, ferit de lumină și va avea o valabilitate de 2 ani de la data preparării. → Tinctura se poate consuma și cu tot cu fructe, sâmburele de păducel se poate inghiți, însă aveți grijă fructele sunt îmbibate în alcool, 3 fructe de păducel pot fi considerate o porție. Dacă nu se filtrează și se va consuma ca atare cu tot cu fructe, este recomandat ca după macerare tinctura să fie păstrată la rece, în frigider.
Observații
→ Pentru a prepara tinctura se pot folosi atât fructe de păducel (gherghine) cât și flori de păducel. → În cazul florilor proporția este de ~20 grame de flori de păducel pentru fiecare 100 ml de alcool peste 60%. → În cazul folosirii fructelor, este important ca alcoolul sa le acopere și borcanul să fie umplut până în buză (să rămână cât mai puțin spațiu până la capac). → Tinctura de păducel se poate face și din fructe de păducel uscate și măcinate mărunt. → Se pot folosi atât fructe întregi cu tot cu sâmburi, sau se pot scoate sâmburii (eventual se pot fărâmița părțile fructului). → Tinctura de păducel se poate îndulci cu miere, mai ales situația când e păstrată cu tot cu fructe, în acest caz nu mai vorbim chiar de o tinctură, ci mai degrabă de un lichior, însă atenție, cantitățile recomandate nu trebuie depășite.
Păstrare și valabilitate: → Se recomandă păstrarea în recipiente de sticlă, de dimensiuni mici (100 ml), eventual cu picurător, închise ermetic, în locuri răcoroase, aerisite, ferite de lumină. → Valabilitatea tincturii este de 2 ani de la data preparării. → În cazul folosirii cu tot cu fructe se recomandă depozitarea la rece, și consumarea în ~ 6 luni de la preparare.
Administrare
→ La adulți: 30 picături de 3 ori pe zi, diluate în 100 ml apă fiartă și răcită, de preferință, cu 30 de minute înaintea meselor. → Se recomandă una sau mai multe cure a câte 3-4 săptămâni cu pauze de o săptămână între cure. → Copiii peste 3 ani pot consuma tinctura numai sub îndrumarea medicului, în general câte 10-15 picături de 3 ori pe zi diluate cu apă.
Efecte și beneficii
are acțiune vasodilatatoare, vasodilatator coronarian (îmbunătățește irigarea cordului prin dilatarea arterelor coronare);
activează circulația sângelui în vasele sanguine ale inimii;
recomandat celor care suferă de hipertensiune arterială (tensiune arterială crescută);
ajută la normalizarea tensiunii arteriale (acidul clorogenic);
recomandat celor care suferă de ateroscleroză;
adjuvant în tulburări de ritm cardiac (ischemie, tahicardie, palpitații, extrasistole);
adjuvant în insuficiență cardiacă, anghină pectorală;
adjuvant în prevenirea infarctului (reduce riscul de atac de cord);
acțiune benefică asupra vaselor sanguine;
tonifică pereții capilarelor;
bună pentru creer, îmbunătățește procesul de circulație a sângelui la nivelul creerului;
bună în insomnie, ajută la combaterea tulburărilor de somn;
reduce stresul, reduce nervozitatea, îmbunătățește starea de spirit;
ajută la eliminarea anxietății crescute;
are efect sedativ;
adjuvant în simptomele specifice premenopauzei (bufeuri, palpitații, stări de neliniște);
efect antiinflamator;
ajută în diminuarea durerii și a disconfortului cauzat de reumatism;
susține sistemul digestiv;
ajută la normalizarea digestiei;
combate indigestia;
previne apariția impotenței, datorită capacității sale de a îmbunătăți circulația sângelui în pelvisul mic;
efect tonic, fiind bogată în vitamine, acizi, taninuri și minerale;
Efecte secundare
depășirea dozelor poate duce la reacții nedorite precum: intoxicații, tensiune arterială scăzută, aritmii cardiace, amețeli și sedare;
având un efect ușor sedativ, poate influența capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje;
Contraindicații
contraindicată în sarcina și alăptare;
contraindicată celor cu alergie la păducel;
contraindicată copiilor sub 3 ani, iar pentru cei mai mari, neapărat cereți recomandarea medicului;
contraindicată celor cu boli grave care impun restricții la alcool, chiar dacă doza este foarte mică.
Alte informații
→ Fructele de păducel mai sunt denumite și gherghine și seamănă cu un măr în miniatură, ca formă, de mărimea unui bob de mazăre, roșu la culoare. → Fructele de păducel au un gust dulce acrișor, și au proprietăți curative sistemului circulator, splinei-pancreasului, stomacului și ficatului. Promovează digestia, înlătura indigestiile, sporește circulația sângelui, înlătura stagnările și viermii intestinali. → Păducelul îmbunătățește procesul de circulație a sângelui, asigurând astfel o distribuție uniformă a oxigenului în celulele corpului. Astfel, păducelul are capacitatea de a regla tulburările de ritm cardiac, de a scădea tensiunea arterială și de a exercită o acțiune calmantă asupra sistemului nervos. → Practic, păducelul acționează ca vasodilatator coronarian, activează circulaţia sângelui în vasele sanguine ale inimii, fiind recomandat celor care suferă de hipertensiune arterială sau ateroscleroză.