Tinctură din fructe de păducel proaspete

Tincturi Foarte ușor 166 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare5 min
Timp de așteptare21 zile
Gata în21 zile 5 m

Elixirul care întăreşte INIMA

Păducelul era folosit încă din antichitate ca remediu eficient în diferite afecțiuni, mai ales cele de inimă, acesta ajutând la reglarea și încetinirea în mod natural a ritmului cardiac, având efect vasodilatator. În consecință, extractul sau tinctura de păducel ajută în prevenirea și combaterea hipertensiunii arteriale, te scapă de palpitații stabilizând ritmului cardiac, previne infarctul. De asemenea, susține sistemul digestiv, reglează somnul, reduce stresul, relaxează, are efect antiinflamator și datorită conținutului bogat de vitamine, acizi, taninuri și minerale, are un efect tonic asupra întregului organism.

Porții

200 ml de tinctură, echivalentul a ~166 porții, o porție având ~30 picături, adică ~1.2 ml

Video


Ingrediente

Cost estimativ: 3.0 €

Materiale

- borcan 340 ml

Preparare

  • Tinctură din fructe de păducel proaspete - Preparare pas 1Spălam bine fructele de păducel și alegem doar acele fructe nealterate. Apoi le punem la zvântat pe un prosop de bucătărie până scăpam de surplusul de apă.
    Vom folosi un alcool de concentrație volum alcool cel puțin 60% (alcool de cereale, țuică, palincă, rachiu, votcă).
  • Tinctură din fructe de păducel proaspete - Preparare pas 2Punem fructele de păducel în borcan, fără a le presa.
  • Tinctură din fructe de păducel proaspete - Preparare pas 3Adaugăm alcoolul până acoperă fructele și până umple complet recipientul.
    Este important să avem cât mai puțin aer în recipient pentru a evita alterarea fructelor de păducel (oxidarea).
  • Tinctură din fructe de păducel proaspete - Preparare pas 4Închidem borcanul ermetic și lăsăm la macerat 3 săptămâni, într-un loc ferit de lumină, fără umiditate și ușor răcoros (cămară, raft dulap, debara, beci).
    Este bine să agitați zilnic borcanul pentru a asigura fuziunea completă a fructelor de păducel cu alcoolul.
  • Tinctură din fructe de păducel proaspete - Preparare pas 5După macerare, urmează filtrarea tincturii, o etapă care în acest caz nu este absolut obligatorie. Cu ajutorul unei site sau a unui tifon, se va separa lichidul (tinctura noastră). De asemenea, pentru o limpezire deplină, tinctura de păducel se mai poate lăsa la decantat 3-7 zile în frigider și apoi, fără a agita rezidul pe pe fund, turnăm cu grijă în recipiente noi.
    → Pentru a mări concentrația tincturii, se poate repeta procesul, folosind drept alcool, tinctura deja formată și alte fructe de păducel.
    → Se recomandă păstrarea în recipiente de sticlă, de dimensiuni mici (100 ml), eventual cu picurător, închise ermetic.
    → Este bine să etichetăm sticluțele de tinctură cu denumirea plantei, tipul de alcool și data preparării.
    → Tinctura se va depozita într-un loc răcoros, aerisit, ferit de lumină și va avea o valabilitate de 2 ani de la data preparării.
    → Tinctura se poate consuma și cu tot cu fructe, sâmburele de păducel se poate inghiți, însă aveți grijă fructele sunt îmbibate în alcool, 3 fructe de păducel pot fi considerate o porție. Dacă nu se filtrează și se va consuma ca atare cu tot cu fructe, este recomandat ca după macerare tinctura să fie păstrată la rece, în frigider.

Observații

→ Pentru a prepara tinctura se pot folosi atât fructe de păducel (gherghine) cât și flori de păducel.
→ În cazul florilor proporția este de ~20 grame de flori de păducel pentru fiecare 100 ml de alcool peste 60%.
→ În cazul folosirii fructelor, este important ca alcoolul sa le acopere și borcanul să fie umplut până în buză (să rămână cât mai puțin spațiu până la capac).
→ Tinctura de păducel se poate face și din fructe de păducel uscate și măcinate mărunt.
→ Se pot folosi atât fructe întregi cu tot cu sâmburi, sau se pot scoate sâmburii (eventual se pot fărâmița părțile fructului).
→ Tinctura de păducel se poate îndulci cu miere, mai ales situația când e păstrată cu tot cu fructe, în acest caz nu mai vorbim chiar de o tinctură, ci mai degrabă de un lichior, însă atenție, cantitățile recomandate nu trebuie depășite.

Păstrare și valabilitate:
→ Se recomandă păstrarea în recipiente de sticlă, de dimensiuni mici (100 ml), eventual cu picurător, închise ermetic, în locuri răcoroase, aerisite, ferite de lumină.
Valabilitatea tincturii este de 2 ani de la data preparării.
→ În cazul folosirii cu tot cu fructe se recomandă depozitarea la rece, și consumarea în ~ 6 luni de la preparare.

Administrare

→ La adulți: 30 picături de 3 ori pe zi, diluate în 100 ml apă fiartă și răcită, de preferință, cu 30 de minute înaintea meselor.
→ Se recomandă una sau mai multe cure a câte 3-4 săptămâni cu pauze de o săptămână între cure.
→ Copiii peste 3 ani pot consuma tinctura numai sub îndrumarea medicului, în general câte 10-15 picături de 3 ori pe zi diluate cu apă.

Efecte și beneficii

  • are acțiune vasodilatatoare, vasodilatator coronarian (îmbunătățește irigarea cordului prin dilatarea arterelor coronare);
  • activează circulația sângelui în vasele sanguine ale inimii;
  • recomandat celor care suferă de hipertensiune arterială (tensiune arterială crescută);
  • ajută la normalizarea tensiunii arteriale (acidul clorogenic);
  • recomandat celor care suferă de ateroscleroză;
  • adjuvant în tulburări de ritm cardiac (ischemie, tahicardie, palpitații, extrasistole);
  • adjuvant în insuficiență cardiacă, anghină pectorală;
  • adjuvant în prevenirea infarctului (reduce riscul de atac de cord);
  • acțiune benefică asupra vaselor sanguine;
  • tonifică pereții capilarelor;
  • bună pentru creer, îmbunătățește procesul de circulație a sângelui la nivelul creerului;
  • bună în insomnie, ajută la combaterea tulburărilor de somn;
  • reduce stresul, reduce nervozitatea, îmbunătățește starea de spirit;
  • ajută la eliminarea anxietății crescute;
  • are efect sedativ;
  • adjuvant în simptomele specifice premenopauzei (bufeuri, palpitații, stări de neliniște);
  • efect antiinflamator;
  • ajută în diminuarea durerii și a disconfortului cauzat de reumatism;
  • susține sistemul digestiv;
  • ajută la normalizarea digestiei;
  • combate indigestia;
  • previne apariția impotenței, datorită capacității sale de a îmbunătăți circulația sângelui în pelvisul mic;
  • efect tonic, fiind bogată în vitamine, acizi, taninuri și minerale;

Efecte secundare

  • depășirea dozelor poate duce la reacții nedorite precum: intoxicații, tensiune arterială scăzută, aritmii cardiace, amețeli și sedare;
  • având un efect ușor sedativ, poate influența capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje;

Contraindicații

  • contraindicată în sarcina și alăptare;
  • contraindicată celor cu alergie la păducel;
  • contraindicată copiilor sub 3 ani, iar pentru cei mai mari, neapărat cereți recomandarea medicului;
  • contraindicată celor cu boli grave care impun restricții la alcool, chiar dacă doza este foarte mică.
Alte informații
→ Fructele de păducel mai sunt denumite și gherghine și seamănă cu un măr în miniatură, ca formă, de mărimea unui bob de mazăre, roșu la culoare.
→ Fructele de păducel au un gust dulce acrișor, și au proprietăți curative sistemului circulator, splinei-pancreasului, stomacului și ficatului. Promovează digestia, înlătura indigestiile, sporește circulația sângelui, înlătura stagnările și viermii intestinali.
Păducelul îmbunătățește procesul de circulație a sângelui, asigurând astfel o distribuție uniformă a oxigenului în celulele corpului.
Astfel, păducelul are capacitatea de a regla tulburările de ritm cardiac, de a scădea tensiunea arterială și de a exercită o acțiune calmantă asupra sistemului nervos.
→ Practic, păducelul acționează ca vasodilatator coronarian, activează circulaţia sângelui în vasele sanguine ale inimii, fiind recomandat celor care suferă de hipertensiune arterială sau ateroscleroză.

Comentarii

Evaluează acest remediu:

Adi, 08/09/2022

Eu prefer maceratul de păducel cu miere

am preparat acest remediu
(0) (0)
08/11/2022

Cum nu sunt fan alcool, prefer varianta cu miere

(0) (0)



Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.