Insomnie
Remedii naturiste pentru combaterea insomniei
Somnul are un rol esențial în viețile noastre, iar lipsa lui creează nu doar probleme de sănătate, ci și tulburări emoționale. În cele ce urmează îți vom prezenta câteva metode pentru a trata și preveni insomniile într-o manieră 100% naturistă.
Ce este insomnia?
Insomnia este o tulburare a somnului care se manifestă printr-o dificultate de a adormi, un somn insuficient (sau de slabă calitate, cu treziri dese și dificultate de a adormi la loc), stare de oboseală pe parcursul zilei următoare. Câteva din cauzele ei sunt dezvoltarea tehnologică, stresul cotidian, problemele personale.
Faptul că o persoană doarme puține ore pe noapte nu înseamnă că suferă de insomnie. Fiecare individ ale particularitățile sale, împreună cu vârstă și sexul său fac ca programul de somn să varieze. Cu toate acestea, există un număr de ore de somn de care un om are nevoie pentru a se odihni, iar acesta este stabilit prin consens științific, în funcție de vârstă.
Iată câteva exemple:
- nou-născuții și copiii cu vârstă de până la 2 ani ar trebui să doarmă în jur de 11-14 ore pe zi;
- copiii între 2-12 ani au nevoie de aproximativ 9-12 ore de somn;
- tinerii între 12-18 ani au nevoie de 8-10 ore de somn;
- persoanele adulte au nevoie de 7-9 ore de somn.
Cauzele insomniei:
- Afecțiuni psihice: depresia, anxietatea, sindromul de stres posttraumatic, tulburarea bipolară, schizofrenia.
- Afecțiuni fizice: angină, insuficientă cardiacă, astmul, maladia Alzheimer, boala Parkinson, problemele musculare sau articulare, prostată mărită, sforăitul, sindromul de apnee în somn, durerea cronică.
- Efect secundar al unor medicamente: medicamente depresive, medicamentele pentru epilepsie, unele medicamente pentru hipertensiune, steroizi, unele medicamente care sunt folosite în tratarea ADHD sau narcolepsie, unele medicamente folosite pentru a trata astmul.
- Tulburări hormonale - Nu toate tulburările hormonale pot declanșa insomnia, dar o tiroidă supra-activă poate. Așadar, dacă suferi de hipertiroidism este posibil să ai insomnii.
- Stresul - nu este neapărat o afecțiune, el ține mai degrabă de un stil de viață. Cu toate acestea, stresul este unul dintre factorii cei mai frecvenți ai insomniei.
- Consum excesiv de cafea, alcool, nicotină. Acest consum excesiv poate conduce la insomnie, mai ales dacă abuzul se face în a două parte a zilei.
Simptome ale insomniei
Principalul simptom al insomniei îl reprezintă lipsa somnului. Există însă și o serie de simptome secundare, cum ar fi:
- Dificultate de a adormi: persoană care suferă de insomnie adoarme în general greu.
- Treziri nocturne: nu numai dificultatea de a adormi este un simptom al insomniei, ci și faptul că persoană se trezește de mai multe ori pe parcursul nopții.
- Somn agitat: de cele mai multe ori, somnul unei persoane care suferă de insomnie nu este odihnitor.
- Stări de irascibilitate, anxietate, depresie, letargie: faptul că noaptea organismul nu se poate odihni suficient face ca a două zi persoana să fie obosită și irascibilă. Se poate ajunge până la stări anxioase sau chiar depresive.
- Dificultăți de concentrare: persoana care nu se poate odihni suficient pe timpul nopții a două zi va avea o capacitate de concentrare redusă.
- Oboseală permanentă: persoana care suferă de insomnie are senzația că este permanent obosită.
- Migrenă: migrenele pot fi accentuate de insomnie.
- Probleme gastro-intestinale: persoanele care au insomnie suferă, cel mai adesea, de intestin iritabil, indigestie sau arsuri la stomac. Există aici un adevărat cerc vicios, pentru că unele probleme gastrointestinale pot duce la insomnie, iar pe de altă parte insomnia poate fi o cauza a stomacului deranjat.
Complicațiile insomniei
Lipsa somnului afectează imunitatea organismului. Sistemul imunitar nu mai funcționează pe deplin. În timp ce dormim, sunt activate celulele care luptă împotriva infecțiilor, pe cele care vindecă și alte celule cu rol benefic în viață noastră. Dacă nu reușim să dormim atât cât este necesar, numărul acestor celule se diminuează, iar organismul va fi mai puțin apărat în viitor, în caz de infecție sau boală.
Atunci când insomnia se instalează pe parcursul mai multor nopți succesive, se poate ajunge la:
- tulburări de concentrare la locul de muncă sau la școală;
- incapacitate de concentrare;
- stare de somnolență;
- oboseală;
- dureri musculare.
În cazuri mai grave se poate ajunge la:
- creștere în greutate;
- nivel ridicat de stres;
- iritabilitate;
- anxietate;
- agitație;
- probleme de memorie;
- reacții întârziate, ceea ce poate duce chiar la situații care pot pune viață în pericol.
În cazul în care perioadele de insomnie depășesc trei zile consecutive, este necesară programarea la un medic specialist. Primul lucru care trebuie făcut este consultul la medicul de familie. Acesta va pune o serie de întrebări despre obiceiurile de zi cu zi, despre alimentație, dar și despre istoricul medical.
Remedii naturiste pentru combaterea insomniei:
- Valeriana - cunoscută sub denumirea de „iarba-pisicii”, strămoșii noștri o foloseau pentru tratarea insomniei. Conform unui studiu făcut de către cercetătorii europeni, 600 mg de valeriană au același efect asupra insomniei precum oxazepamul, medicament recomandat pentru tratarea insomniei de natură nevrotică, dar și pentru stările anxioase. Pentru ceai de valeriană, ai nevoie de 2-3 grame de rădăcină de valeriană uscată pe care o lăsați apoi la infuzat în apă fierbinte timp de 10-15 minute. Deoarece are efecte extrem de puternice, este indicat să te consulți cu medicul înainte de a folosi valeriana. De asemenea, este recomandat să începi cu o doză redusă, pentru a monitoriza efectele pe care aceasta le are.
- Laptele cald este un remediu rapid pentru insomnie. Se poate adăuga miere de albine pentru a-i oferi un gust mai bun. Se va consuma cu 30 – 40 de minute înainte de culcare. Laptele induce o stare de relaxare și favorizează instalarea somnului. În cazul în care preferi varianta vegană, poți bea un pahar de lapte de migdale. Având în vedere că este o sursă bogată de calciu, acesta ajută creierul să elibereze mai multă melatonină - substanță care induce starea de somnolență.
- Lavanda - este cunoscută pentru efectele sale de relaxare. Are un efect calmant al sistemului nervos central, atenuează frica, calmează durerile abdominale având un efect antispastic, luptă împotriva anxietății și depresiei precum împotriva insomniei. Pentru a beneficia de aceste efect, poți bea o infuzie înainte de culcare sau poți adăuga câteva picături de ulei esențial de lavandă în apa de baie din timpul serii deoarece mirosul acesteia te poate relaxa complet înainte de culcare.
- Ceaiul de mușețel - era folosit de străbunicii noștri pentru a combate tulburările de somn. Dacă bei seara înainte de culcare o ceașcă de ceai de mușețel te poate ajuta să adormi. Mușețelul este recunoscut pentru efectul său calmant și relaxant asupra sistemului nervos. Este indicat în cazuri de stres, anxietate și depresie precum și pentru a trata insomnia. Este recomandat să se bea cu 20 de minute înainte de culcare.
- Ceaiul de lăptuci - fierbe o cană de apă cu câteva frunze de lăptuci în ea, apoi strecoară ceaiul și consumă-l îndulcit cu miere. O cană de ceai de lăptuci consumată seară, înainte de culcare, previne insomniile.
- Oțet de mere cu miere - reprezintă o combinație foarte bună care ajută la reglarea ciclurilor de somn deoarece oțetul de mere conține o cantitate crescută de aminoacizi care combat epuizarea, în timp ce mierea crește producția de serotonină. Pentru a prepara amestecul, pune două linguri de oțet de mere și două linguri de miere într-un pahar cu apă călduță și bea-l seara, înainte de culcare.
- Sulfina - cunoscută și sub denumirea populară de molotru, este o plantă erbacee care prezintă un miros specific, aromat, asemănător fânului proaspăt cosit. În scop terapeutic se utilizează florile sale. Poate fi utilizată în cazurile mai ușoare de insomnie. Infuzia de sulfină se poate obține amestecând 2-3 grame de flori de sulfină în 150 ml apă fierbinte. Doza zilnică recomandată pentru obținerea rezultatelor terapeutice este de 2-3 căni de infuzie de sulfină în fiecare zi. Este recomandată în tratarea insomniei la femeile aflate la menopauză, care au bufeuri, palpitaţii, stări de nervozitate ce le împiedică să adoarmă.
- Busuioc - se poate prepara o infuzie de busuioc, adăugând o lingură de frunze și flori la o cană cu apă clocotită. Fitoterapeuţii recomandă cure a câte 20 de zile, în care se beau câte 3 cești de ceai.
- Tei - Ceaiul de tei este foarte cunoscut ca remediu natural pentru insomnie și nu numai. Florile de tei sunt bogate în vitamina C, antioxidanţi şi au acţiune sedativă și relaxantă. O ceașcă de ceai de tei îndulcit cu putină miere înainte de culcare este ideal pentru a trata insomnia. Trebuie consumat cu mare atenție, deoarece preparat în doze mari, sub formă de infuzie foarte concentrată, poate da tulburări de somn, agitaţie, tremur și palpitații.
- Hameiul - cu toate că este cunoscut ca fiind un ingredient prezent în bere, se pare că hameiul are multe beneficii în combaterea insomniei și a bufeurilor dacă este luat ca supliment. Multe dintre beneficiile pentru sănătate sunt atribuite compușilor găsiți în mugurii plantei. Acești compuși au proprietăți antiinflamatorii, anti-anxietate, analgezice și chiar anti-canceroase. Hameiul are proprietăți sedative și se folosește sub formă de infuzie dintr-o lingură de conuri de hamei și 200 ml de apă. Amestecul se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară și se bea o cană de infuzie cu o jumătate de oră înainte de culcare.
- Semințe de chimen - chimenul este cunoscut ca fiind un condiment adesea utilizat în gătit, dar în medicină tradiţională este folosit pentru a induce somnul. Se va amesteca o linguriță de praf de chimen sau de semințe de chimen cu câteva linguri de piure de banane și apoi mâncați amestecul înainte de a merge la culcare.
Ştiai că ... ?
- Insomnia se instalează în timp, și nu apare deodată. Lipsa somnului se acumulează în timp și poate avea multe cauze. Printre cele mai importante cauze se enumeră: stresul, anxietatea, grijile de zi cu zi care provoacă un sentiment de teamă și nesiguranță.
- Somnul îmbunătățește performanța. Cercetări științifice au arătat că un somn regulat, cu un număr minim de ore recomandate, care la adulți este de 8 ore, este asociat cu îmbunatățiri considerabile ale atenției, ale capacității de învățare, ale memoriei, ale reglării emoționale, asupra calității vieții în general, precum și a sănătății fizice.
- Somnul este mai important decât mâncarea. În lipsa alimentației, decesul cauzat de foame survine în 2 săptămâni, în timp ce 10 zile fără somn sunt suficiente pentru a ne omorî.
- Prea mult somn dăunează. Bizar sau nu, dar și dacă e prea mult somnul nu este sănătos. Se pare că prea mult somn poate duce la depresii și viceversa (depresiile duc de obicei la stări de somnolență).
- Din cauza insomniei se poate muri. Insomnia fatală este o boală genetică rară care împiedică o persoană să adoarmă, în cele din urmă conducând la deces. Experții au identificat că aceasta este produsă de o proteină anormală care se dezvoltă dintr-o mutație genetică și care afectează funcționarea creierului, provocând pierderi de memorie, pierderea controlului asupra mușchilor și halucinații.
Comentarii
Exercițiile de respirație pot ajura