Uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale au o varietate de beneficii terapeutice și modul în care sunt utilizate se alege în funcție de uleiul folosit. În cazul aplicării externe a acestora (pe piele), este neapărat necesară diluarea lor în apă sau uleiuri vegetale de bază/purtătoare: de cocos, de migdale, de jojoba, de măsline, etc.

Totul despre uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale (cunoscute și drept uleiuri volatile) sunt extracte naturale extrem de concentrate, obținute din frunzele, tulpinile și florile plantelor, prin diverse metode. Ele pot fi adăugate în creme și alte produse cosmetice, în apă, în uleiuri vegetale. Grație proprietăților medicinale și terapeutice pe care le posedă aceste extracte, pot fi folosite în scop antifungic, antibacterian, antiviral, antinevralgic, de relaxare, pentru tratarea bolilor de piele, pentru un somn și o digestie sănătoase, etc.

Nu ai nevoie de o diplomă de chimist sau de aromaterapeut pentru a folosi cu succes uleiurile esențiale. Dacă înțelegi clar modul lor de utilizare și nu uiți de măsurile de siguranță de care trebuie să ții cont, atunci poți începe să le folosești imediat! În materialul de față îți spunem – pe scurt – cum trebuie alegi și să folosești uleiurile volatile, iar apoi îți explicăm – pe larg – de ce trebuie să ții cont apropo de diluarea lor într-un ulei vegetal de bază și care sunt cele mai folosite opțiuni, apropo de acestea din urmă.

Cum alegi uleiul esențial potrivit?

Răspunsul este cât se poate de simplu: în funcție de ce vrei să obții în urma utilizării acestuia. De exemplu, cel de mandarină (Citrus reticulata) poate calma durerile de stomac ale copiilor, cu ulei de eucalipt (Eucalyptus globulus, Eucalyptus radiata, Eucalyptus smithii) tratezi infecțiile respiratorii, în timp ce lavanda (Lavandula angustifolia) luptă împotriva arsurilor și rănilor minore ale pielii, insomniei și durerii. Deci documentează-te apropo de ce uleiuri volatile te pot ajuta exact și citește cu atenție sfaturile de pe eticheta produsului cumpărat!

Cum folosești uleiurile esențiale

Acum, că ai ales un ulei potrivit pentru tine, urmează pasul al doilea al procesului: metoda de aplicare. Aceasta depinde de efectul pe care vrei să îl obții și de uleiul esențial pe care l-ai selectat. De exemplu, majoritatea pot irita pielea, deci nu trebuie să le masezi direct pe corp. Pe de altă parte, dacă vrei să capeți o stare de bine și să te relaxezi, poți aplica local sau inhala un astfel de ulei, dar a doua metodă va fi mai rapidă.

Uleiul esențial poate fi folosit în 3 moduri: aromaterapie / inhalare / utilizare aromatică (inhalare folosind propriile palme sau aburii, evaporarea uscată, utilizarea prin casă a unei soluții tip spray, adăugare în apa din cadă, gelul de duș, balsam sau o loțiune pentru masaj), aplicare locală / utilizare externă (după diluarea cu un ulei vegetal) și utilizare internă / înghițire (adăugare în apă sau alte băuturi, în iaurt, în diverse rețete dulci ori sărate, câteva picături puse sub limbă).

Cum se face aplicarea locală, pe piele, a uleiului esențial?

Uleiul volatil intră rapid în piele și oferă beneficii localizate, această modalitate de utilizare fiind poate cea mai populară. De la un ten mai frumos, mai tânăr, mai hidratat și mai sănătos, la vindecarea rănilor, arsurilor, iritațiilor și înțepăturilor de insecte, există un ulei pentru mai toate problemele pielii tale.

Diluarea uleiurilor esențiale

Uleiurile volatile pot fi utilizate extern printr-o varietate de tehnici, dar important de știut este că nu trebuie aplicate direct (pentru că pot cauza iritații și alte reacții adverse), ci diluate înainte (în apă sau într-un ulei vegetal, care este numit ulei purtător sau ulei de bază).

Ce este un ulei purtător (ulei de bază)?

Uleiurile de bază sunt extrase din nuci, semințe sau sâmburi de plante, majoritatea sunt neutre ca miros, nu se evaporă (spre deosebire de cele esențiale) și vin în completarea uleiurilor volatile, neinterferând cu proprietățile terapeutice ale acestora. Amestecul celor două dă naștere la produse de îngrijire făcute în casă (DIY), ca uleiuri de masaj, scrub-uri, loțiuni, creme și balsamuri. Rezultatul poate fi încorporat și în cosmetice cumpărate din comerț, pentru a le potența.

Procente pentru diluare

Concentrația standard este de maximum 3-5% ulei esențial (echivalentul a 3 picături ulei volatil la 1 linguriță de ulei de bază), dar asta depinde de tipul de ulei volatil, de sănătatea și vârsta persoanei în cauză, dar și unde este aplicat rezultatul final.

De exemplu:
  • pentru masaj sau aplicarea pe zone mari ale corpului, o soluție de 1% (1 picătură de ulei esențial la 1 linguriță de ulei de bază) este recomandată adulților; dacă aplicarea se face pe zone limitate, procentul de diluare poate crește la 2,5% (2,5 picături de ulei esențial la 1 linguriță de ulei de bază);
  • pentru aromaterapie, se ajunge la 3% (3 picături de ulei esențial la 1 linguriță de ulei de bază); pentru tratarea durerilor musculare, se poate urca până la 5-10% (5-10 picături de ulei esențial la 1 linguriță de ulei de bază)
  • pentru bebeluși, se recomandă o soluție de 0,25% (1 picătură de ulei esențial la 4 lingurițe de ulei de bază);
  • pentru copiii de până la 2 ani, se recomandă o soluție de 0,5% (1 picătură de ulei esențial la 2 lingurițe de ulei de bază).

Tehnici de aplicare pe piele (după diluare)

  • masaj calmant, revigorant sau sportiv;
  • aplicarea în zone-cheie ale corpului (la tâmple, pe frunte, în vârful capului, pe tălpi, pe piept);
  • aplicarea pe față, pentru îmbunătățirea aspectului tenului, eliminarea iritațiilor și o piele mai strălucitoare;
  • includerea în loțiuni și creme cumpărate sau făcute în casă (pentru a le da un plus de aromă și a le îmbunătăți efectele);
  • includerea în comprese calde sau reci (se înmoaie o lavetă absorbantă sau un prosop mic în apa în care s-au adăugat câteva picături de ulei esențial, se stoarce ușor și se aplică pe zona dorită, timp de 10-15 minute);
  • adăugarea în apa din cadă, dizolvate fie în săruri de baie (10 picături de ulei esențial + 2 linguri ulei de bază + 64 cană de sare de baie, la o cadă plină), fie amestecate bine, în ulei de jojoba, cocos sau migdale (15 picături de ulei esențial + 57 ml ulei purtător, la o cadă plină).

Cum alegi cel mai bun ulei purtător?

Tipul de ulei vegetal ales pentru a dilua un ulei volatil depinde de aromele acestora, tipul de piele (prezența sau absența alergiilor), modul de aplicare al rezultatului final, cât de ușor va fi absorbit în piele și durata de viață a celui dintâi. Cele mai bune opțiuni sunt uleiurile presate la rece, 100% pure, organice sau bio, fără aditivi sau chimicale. Acestea trebuie depozitate într-un loc răcoros și umbrit (la frigider rezistă în jur de 1 an, de exemplu) și trebuie aruncate dacă prind un miros rânced.

Experimentează cu diferite tipuri de uleiuri purtătoare, pentru a determina care se potrivește cel mai bine pielii tale, dar și cremelor și loțiunilor DIY pe care le faci de obicei:

  • un amestec destinat feței ar trebui să includă, mai ales pentru un ten acneic, un ulei de bază mai subțire din punct de vedere al consistenței (ca uleiul de sâmburi de struguri);
  • un amestec pentru păr fin ar trebui să includă o bază subțire (ca uleiul de argan);
  • un amestec pentru păr uscat/deteriorat ar trebui să includă o bază mai groasă (ca uleiul de cocos);
  • pentru masaj (care combină aromaterapia și aplicarea externă), se recomandă uleiurile dense, care să ajute terapeutul să-și facă treaba (ca uleiul de cocos, de jojoba, de floarea-soarelui, de sâmburi de caise).

Exemple de uleiuri de bază

Uleiurile purtător au și ele propriile atuuri terapeutice, deoarece conțin acizi grași esențiali și nutrienți naturali (vitamine, minerale, antioxidanți). Cele mai cunoscute și utilizate uleiuri de bază sunt următoarele:

  • ulei de cocos (Cocos nucifera), obținut din pulpa nucilor de cocos, este solid și cremos la temperatura camerei (și lichid la peste 24o C), bogat în acid lauric și Vitamina E, are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii și antioxidante, se absoarbe greu în piele, este excelent pentru masaj și cosmetice DIY pentru păr, piele și buze;<.li>
  • ulei de jojoba (Simmondsia chinensis), obținut din semințele arbustului cu același nume, imită cel mai bine sebumul natural al pielii umane, este bogat în acizi grași Omega-9, este antifungic, se absoarbe rapid, se potrivește în amestecuri destinate feței, gâtului și pielii;
  • ulei din sâmburi de caise (Prunus armeniaca), provenit din semințele acestor fructe înrudite cu prunele, este emolient, antiinflamatoriu, antibacterian, antioxidant, bogat în acizi grași și Vitamina E, intră ușor în piele, poate fi folosit la masaj, loțiuni pentru păr și pentru pielea iritată;
  • ulei de migdale dulci (Prunus dulcis), obținut din sâmburii comestibili ai migdalului, conține Vitamina E, este antioxidant, antiinflamator, intră repede în piele, este perfect pentru masaj, hidratarea pielii iritate și cosmetice pentru întregul corp;
  • ulei de argan (Argania spinosa), extras din sâmburii fructelor copacului cu același nume (originar din Maroc), are un conținut ridicat de acizi grasi mononesaturați, antioxidanți și vitamine (A și E), i se mai spune „aur lichid”, nu lasă o peliculă grasă pe piele, hidratează, poate lupta cu inflamația, ridurile, părul și cuticulele uscate;
  • ulei de avocado (Persea americana), obținut din fructul omonim, este bogat în acid oleic (Omega-9) și linoleic (Omega-6), vitamine (A, D și E), este antiinflamator și antioxidant, lasă o peliculă vâscoasă la aplicare, hidratează pielea bătrână și uscată, luptă împotriva ridurilor, dar nu este recomandat în loțiuni care combat acneea (poate crește producția de sebum);
  • ulei de trandafir sălbatic/măceșe (Rosa moschata, Rosa rubiginosa, Rosa canina), provenit din semințe de trandafir sălbatic sau măceș, este bogat în acizi grași esențiali și vitamine (A, C și E), antioxidant, antiinflamator, intră repede în piele, o protejează, îi redă elasticitatea, o hidratează și este perfect pentru masaj;
  • ulei de luminiță (Oenothera biennis), obținut din semințele acestei flori sălbatice galbene, are un conținut ridicat de acizi grași esențiali, este antiinflamator, se absoarbe imediat, luptă cu pielea uscată, acneea, psoriazisul, eczemele și iritațiile;
  • ulei din semințe de cânepă (Cannabis sativa), extras din semințele plantei omonime, are concentrații mari de Omega-3 și Omega-6, este antiinflamator, analgezic și antioxidant, intră eficient în piele, este potrivit pentru masaj și prevenirea îmbătrânirii premature a tenului;
  • ulei din sâmburi de struguri (Vitus vinifera), produs secundar al industriei viticole, conține acizi grași polinesaturați, antioxidanți și Vitamina E, este antiseptic și ușor astringent, nu lasă o peliculă grasă după aplicare, poate fi folosit pentru masaj și îngrijirea generală a pielii și părului;
  • ulei din semințe de chimen negru (Nigella sativa), extras din semințele plantei omonime, este bogat în acizi grași nesaturați Omega-3 și Omega-6, este antiinflamator, antibacterian, analgezic și antifungic, intră repede în piele, poate ajuta la vindecarea rănilor, arsurilor, acneei, eczemei, psoriazisului, poate combate căderea părului și contribui la menținerea sănătății scalpului;
  • ulei din semințe de in (Linum usitatissimum), obținut din semințele acestei plante utilizate în industria textilă, conține cea mai mare concentrație de acid alfa-linoleic (Omega-3) dintre toate uleiurile de bază (deci este un antiinflamator puternic), intră greu în piele, poate trata psoriazisul, eczema și inflamațiile articulare;
  • ulei de măsline (Olea europaea), provenit din fructele presate ale măslinului, este doldora de acid oleic și steroli din plante, curăță și hidratează, se absoarbe rapid, este o alegere excelentă pentru masaj și îngrijirea pielii și părului;
  • ulei de floarea-soarelui (Helianthus annuus), extras din semințele acesteia, are antioxidanți, vitamine (C, E și K), acizi grași (Omega-3, Omega-6 și Omega-9), se absoarbe ușor, creează o barieră împotriva germenilor și toxinelor, este perfect pentru pielea iritată și masaj;
  • ulei de ricin (Ricinus communis), obținut din semințele acestei plante, conține Omega-6 și acid ricinoleic (grăsime nesaturată rară), este antibacterian, antifungic, detoxifiant și antiinflamator, intră greu în piele, este excelent pentru tratamente capilare, ale infecțiilor pielii și arsurilor, comprese abdominale și o circulație optimă;
  • ulei de neem (Azadirachta indica), provenit din semințele copacului indian omonim, conține peste 100 de compuși activi biologic (printre care Vitamina E, Omega-6, nimbidină și nimbină), se absoarbe rapid, respinge natural insectele, poate trata părul și pielea (reduce cicatricile vechi, stimulează producția de colagen);
  • ulei din germeni de grâu (Triticum aestivum), extras din miezul boabelor de grâu, reprezintă 2,5% din greutatea acestora, dar conține un sfert din mineralele, vitaminele și proteinele lor, este bogat in Omega-6 și Vitamina E, antiinflamator și antioxidant, intră rapid în pielea arsă de soare și îmbătrânită;
  • ulei de moringa (Moringa oleifera), obținut din semințele copacului cu același nume, conține acid oleic în proporție de aproape 70% și nutrienți care pot repara celulele afectate ale pielii (Vitamina A), este antioxidant și antiinflamator, se absoarbe rapid, hrănește firul de păr, luptă cu eczema, psoriazisul și cuperoza;
  • ulei de babassu (Attalea speciosa), provenit din nucile palmierului omonim (originar din America de Sud), conține 50% acid lauric, intră rapid în piele, răcorește, hidratează și este potrivit pentru masaj;
  • ulei de tamanu (Calophyllum inophyllum), extras din nucile copacului tropical cu același nume (originar din Asia de SE), conține antioxidanți puternici și acid stearic, este antiinflamator, antibacterian, se absoarbe repede, întinerește, regenerează și vindecă tenul și pielea, promovând cicatrizarea.

Precauții legate de uleiurile esențiale și de bază

  • Citește întotdeauna eticheta și instrucțiunile unui ulei volatil, înainte de utilizare.
  • Înainte de a folosi orice ulei esențial sau purtător pe propria piele, testează-l: pune o picătură de ulei diluat pe propria piele, sub ureche sau pe interiorul încheieturii mâinii; acoperă locul cu un plasture; verifică zona după 24 de ore; dacă s-a iritat, spală bine locul și nu folosi uleiul pe viitor.
  • Unele uleiuri de bază pot declanșa reacții alergice, în cazul persoanelor sensibile la nuci (ulei de migdale dulci, de argan, de sâmburi de caise).
  • Chiar și după diluare, uleiurile esențiale pot avea efecte adverse: iritație locală, dermatită de contact, reacții după expunerea la soare.
  • Uleiurile volatile trebuie folosite doar după aprobarea medicului în cazul femeilor însărcinate/care alăptează, copiilor sub 12 ani, bătrânilor, persoanelor care vor să le administreze intern, care sunt bolnave sau iau medicamente.
  • Nu folosi uleiurile volatile în apropierea zonelor sensibile (ochi, urechi, gură), pe răni deschise sau pe zone care vor fi expuse soarelui în următoarele 12 ore.
  • Nu folosi pe față uleiuri esențiale „fierbinți”: de scorțișoară, de cuișoare, de oregano, de cimbru, de lemongrass/iarbă de lămâie, de isop, de ocotea.
  • Unele uleiuri esențiale pot fi periculoase pentru animalele de companie, deci atenție la depozitarea lor.

Știai că...?

  • Dacă diluezi uleiul volatil în apă, agită bine recipientul cu soluția obținuta, înainte de aplicare.
  • Uleiul esențial este volatil deoarece se evaporă ușor la temperaturi normale și se descompune molecular atunci când este expus la foc (de aceea, nu trebuie niciodată ars direct).
  • Când adaugi ulei esențial în mâncare, nu uita că este mult mai puternic decât condimentele și ierburile proaspete sau uscate, deci începe cu o cantitate foarte mică și folosește o scobitoare pentru uleiurile foarte puternice.

Evaluează acest articol:
Generați un alt cod securizat=