Dropsuri pentru dureri de gât și tuse cu ghimbir, uleiuri esențiale și alte ingrediente naturale

Dropsuri Dificil 60 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare15 min
Timp de așteptare30 min
Timp de gătire50 min
Gata în1 h 35 m

Dropsuri naturale, de casă, pentru gât și tuse

Dropsuri (bomboane) pentru dureri de gât și tuse făcute acasă cu ingrediente naturale: ghimbir, turmeric, căpăceală, propolis și uleiuri esențiale. Scapă de tuse cu bomboanele făcute chiar de tine acasă.

Porții

~60 dropsuri

Video


Ingrediente


Materiale

  • - cratiță pentru topit zahărul
  • - lingură de lemn

Preparare

  • Dropsuri pentru dureri de gât și tuse cu ghimbir, uleiuri esențiale și alte ingrediente naturale - Preparare pas 1În primul pas se prepară ~100ml de ceai concentrat din una sau mai multe din următoarele plante: mușețel, busuioc, salvie, cimbru, mentă, lămâiță. Se pun plantele într-un recipient, se adaugă apa fiartă și se lasă la infuzat 3 minute.
  • Dropsuri pentru dureri de gât și tuse cu ghimbir, uleiuri esențiale și alte ingrediente naturale - Preparare pas 2Se pune zaharul brun la topit împreună cu ceaiul strecurat. Foarte important: se lasă la foc mic și se amestecă în permanență! Zahărul se poate arde foarte ușor și se schimbă total gustul. Timpul total poate varia intre 30 minute și 1 oră. În funcție de asta și de anumite ingrediente bomboanele vor ieși mai tari sau mai moi.
  • Dropsuri pentru dureri de gât și tuse cu ghimbir, uleiuri esențiale și alte ingrediente naturale - Preparare pas 3După aproximativ 10 minute, se pregătește zeama de la jumătate de lămâie și se adaugă în compoziție. Se amestecă aproape continuu cu o lingură de lemn și se păstrează focul mic.
  • Dropsuri pentru dureri de gât și tuse cu ghimbir, uleiuri esențiale și alte ingrediente naturale - Preparare pas 4Pe ultimele 3 minute (zahărul este deja topit) se adaugă în compoziție și mirodeniile: ghimbir, turmeric, nucșoară, cuișoare (cuișoarele sfărmate într-un mojar).
    Cantitățile pot varia în funcție de gustul fiecăruia.
    Se amestecă continuu!
  • Dropsuri pentru dureri de gât și tuse cu ghimbir, uleiuri esențiale și alte ingrediente naturale - Preparare pas 5Când toate ingredientele s-au omogenizat (după cele 3 minute), se oprește focul și se lasă ușor la răcit. Compoziția trebuie să fie lichidă, să curgă ușor din lingură (un sirop subțire).
  • Dropsuri pentru dureri de gât și tuse cu ghimbir, uleiuri esențiale și alte ingrediente naturale - Preparare pas 6Când compoziția sa răcit ușor, dar încă lichidă (ca un sirop subțire), se adaugă uleiurile esențiale și, dacă aveți, și tinctura de propolis . Se amestecă continuu!
    Atenție la cantitățile de uleiuri esențiale: dacă puneți prea multe picături, e posibil ca dropsurile să se caramelizeze (să nu mai rămână tari). De aceea, recomand combinarea mai multor uleiuri într-un recipient și de acolo puse nu mai mult de 5 picături.
  • Dropsuri pentru dureri de gât și tuse cu ghimbir, uleiuri esențiale și alte ingrediente naturale - Preparare pas 7Se adaugă și ultimul ingredient (poate cel mai important): căpăceala de faguri miere de albine. E bine să se întârzie cât mai mult acest pas, pentru a se răci ușor compoziția, dar în același timp să nu se întărească (idea este de a nu adăuga căpăceala la temperaturi foarte mari și să-și piardă din proprietăți).
  • Dropsuri pentru dureri de gât și tuse cu ghimbir, uleiuri esențiale și alte ingrediente naturale - Preparare pas 8La final, compoziția trebuie să aibă consistenta unui sirop dens și să să curgă încă ușor din lingură .
  • Dropsuri pentru dureri de gât și tuse cu ghimbir, uleiuri esențiale și alte ingrediente naturale - Preparare pas 9Formarea dropsurilor:
    - Metoda 1: pe o coală de hârtie certă/pergament, pusă pe un tocător sau pe o tavă, se toarnă/formează prin picurare, cu ajutorul unei linguri (de lemn) dropsurile. Acestea se lasă la răcit până se întăresc . Apoi se dau prin zahăr pudră pentru a nu se lipi intre ele și se depozitează într-un recipient închis.
    - Metoda 2: folosim tot o coală de hârtie certă/pergament, pusă pe un tocător. Compoziția se toarnă uniform pe toată coala în strat de aproximativ 3mm. Se pot forma diverse dimensiuni cu ajutorul unui cuțit prin tăieturi ușoare, dar nu totale. Când s-a răcit și întărit total, formele se rup la mână și se învelesc individual în staniol alimentar.
    - Metoda 3: pe un platou se pune zahăr pudră în strat de aproximativ 5mm, se formează mici găuri cu degetul și în aceste găuri se toarnă efectiv compoziția. Se lasă la răcit și apoi se pun dropsurile formate într-un recipient închis.

Observații

Timpul procesului de topire (la foc) poate varia în funcție de cantitatea de lichid (ceai și zeama de lămâie) folosit, în funcție de cât de tari doriți să iasă dropsurile, dacă grăbiți focul, compoziția va scădea și se va îngroșa mai repede (atenție la riscul de ardere al zaharului)...

Zahărul se poate arde foarte ușor și practic dacă se întâmplă, ați stricat totul, de aceea trebuie multă răbdare și ținută compoziția la foc minim, prin mestecare continuă cu o lingură de lemn.

Dacă dropsurile nu se întăresc suficient (sunt mai mult ca niște caramele moi) se recomanda metoda de păstrare prin învelire individuala în staniol alimentar.

Cantitatea de uleiurile esențiale și căpăceala vor influența procesul de cristalizare al zahărului. Cantități prea mari, pot face zahărul să nu se cristalizeze, ci să devină mai mult caramelos (moale).

Dacă nu aveți hârtie pergament, puteți încerca să ungeți o tavăcu unt de cocos și apoi sa turnați compoziția.

Se vor folosi doar uleiuri esențiale care pot fi administrate și intern.

Făcând acasă aceste dropsuri, vei putea fi sigur(ă) că vă tratați cu produse 100% naturale împotriva durerilor de gât, tusei, a răcelilor în general.

Administrare

A se consuma câte un drops ori de câte ori te ai senzația de durere în gât sau de tuse.
Acest dropsuri sunt bune și pentru răceală, pentru senzația de nas înfundat, mucozități.

Efecte și beneficii

  • calmează durerile de gât
  • calmează tusea
  • expectorant
  • desfundă nasul
  • previn răcelile și gripa
  • tratează faringite, laringite, astm,
  • tratează stomatite, paradentoza
  • antiseptic
  • antiinflamator
  • antioxidant
  • astringent
  • calmant & relaxant
  • sedativ
  • întărește imunitatea

Efecte secundare

  • diuretic
  • senzația de arsura la stomac, în cazul consumului intens

Contraindicații

  • consumate în cantități mari, pot avea efect diuretic
  • persoane cu probleme de stomac, trebuie sa fie precaute, să consulte un medic
  • atenție pentru persoanele alergice la unul din ingredientele folosite
  • dacă se fac dropsuri prea mentolate, nu se recomandă consumarea acestora dacă sunteți într-un mediu rece.
Alte informații
Despre ingrediente:
- Zahărul: deși nu este un aliment sănătos, mai ales în doze mari, zahărul,
de multe ori, nu poate fi înlocuit, în cazul anumitor rețete. Niciodată nu înlocuiți zaharul cu miere, când lucrați cu temperaturi mai mari de 40 grade C.
- Ceaiul concentrat de mușețel, busuioc, salvie, cimbru, mentă, lămâiță: plantele folosite au efecte: antibacteriene, anti-inflamatorii,antibiotic, expectorant, antioxidant, astringent, calmant, previn și tratează răceala și gripa.
- Lămâile ajută în tratamentul infecțiilor gâtului, însă dau și un gust răcoritor dropsurilor.
- Uleiuri esențiale: pot fi folosite diverse uleiuri esențiale cu proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene: cuișoare, mentă, cimbru, salvie. Recomandat ar fi amestecarea lor într-un recipient și folosită cu o cantitate cu precauție de aproximativ 5 picături.
- Căpăceala: elixirul secret produs de albine, tratează majoritatea afecțiunilor respiratorii: faringite, laringite, astm, stomatite, paradentoza...

Mușețelul:
- antiinflamator
- antioxidant
- astringent
- calmant & relaxant
- sedativ
Busuiocul:
- tratează infecții respiratorii
- efect expectorant
- antibacterian
- detoxifiant
- antiinflamatoar
Cimbrul:
- ameliorează problemele respiratorii
- dezinfectant
- antibiotic
- întărește sistemul imunitar
Salvia:
- contribuie la funcţionarea normală a aparatului respirator
- elimină mucozităţile
- adjuvant în răceală
- antioxidant
- antiseptic
Ghimbirul:
- întărește imunitatea
- antiinflamator
- antibacterian
- antiviral
- combate greața
- detoxifiant
- anticancerigen
Turmeric/Curcuma:
- antiinflamator
- adjuvant în răceală și gripă
- antioxidant
- detoxifiant
- adjuvant în anemii
Nucșoara:
- anti-oxidant
- anti-inflamator
- anti-bacterian
- anti-diareic
- tonic
- afrodisiac
Cuișoare:
- antiinflamator
- combat bolile orale
- combat durerile de cap
- combat răceala
- analgezice
- îmbunătățesc digestia
- imunitazante

Comentarii

Evaluează acest remediu:

06/05/2023

Super reteta

(0) (0)
Adi, 15/09/2020

Chiar ar trebui încercat, măcar știi ce conțin

(0) (0)
09/08/2020

Foarte bune, ușor de facut...

(0) (0)



Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.