Cimbru

Cimbrul: Antibioticul natural utilizat încă din antichitate

Cimbru

Cimbrul, pe lângă gustul pe care îl oferă mâncărurilor, este recunoscut și pentru beneficiile sale asupra organismului. Pe lângă calmarea tusei (acționând, precum un antibiotic) și îmbunătățirea stării de spirit, cimbrul mai poate fi folosit și pentru sănătatea gastro-intestinală și întărirea sistemului imunitar.

Cimbrul este o plantă rezistentă, viguroasă, cu frunze gri-verzui și o aromă puternică. Acesta este originar din vestul Mediteranei și se adaptează perfect la climatul uscat și însorit din Asia de Vest și Europa de Sud.

Deși există mai mult de șaizeci de tipuri de cimbru, cimbrul de grădină este cel mai comun tip de utilizat atunci când vine vorba despre gătit. Cimbrul adaugă o aromă instantanee gătitului, dar poate oferi și beneficii pentru sănătate atunci când este consumat sub formă proaspătă sau uscată sau când este folosit pentru infuzii și ceai. Fiind o plantă din familia mentei, probabil o recunoști pentru că face parte din raftul tău fie de ceaiuri, fie de condimente.

Egiptenii antici îl foloseau adesea în practicile lor de îmbălsămare, iar grecii antici îl utilizau ca tămâie. A fost, de asemenea, foarte des utilizat și în formulele și remediile naturiste istorice, în special în Grecia antică, Roma și Egipt.

Calitățile medicinale ale cimbrișorului și-au câștigat repede reputația, pentru beneficiile pe care le are asupra organismului, cum ar fi calmarea tusei, efectele anti-acnee, dar și multe altele.

Profilul nutrițional al cimbrului (100gr)

  • Proteine: 9,1 g
  • Grăsime totală: 2,73 g
  • Fibre: 37 g
  • Zaharuri: 1,71 g
  • Calciu: 1890 mg
  • Fier: 123,6 mg
  • Magneziu: 220 mg
  • Fosfor: 201 mg
  • Potasiu: 814 mg
  • Sodiu: 55 mg
  • Zinc: 6,18 mg
  • Cupru: 0,86 mg
  • Mangan: 7.867 mg
  • Vitamina C: 50 mg
  • Vitamina B-6: 0,55 mg
  • Vitamina A: 3800 µg
  • Vitamina E: 7.48 mg
  • Vitamina K: 1714.5 µg

Beneficiile cimbrului pentru sănătate

Această plantă parfumată oferă mai mult decât aromă meselor preferate. De fapt, uleiul esențial de cimbru este cunoscut pentru capacitatea sa de a combate bacteriile și ciupercile și a fost folosit chiar și pentru conservarea alimentelor.

Cimbrul conține, de asemenea, o varietate de minerale și vitamine care ajută organismul să rămână sănătos. Cimbrul este plin de vitamina C pentru sprijin imunitar, potasiu pentru celulele sănătoase și mangan pentru dezvoltarea oaselor, ajutând și sângele din organism.

Consumul de cimbru și consumul de ceai de cimbru pot oferi multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

Reducerea inflamației

Timolul este unul dintre principalele uleiuri regăsite în planta de cimbru și poate lupta împotriva ciclooxigenazei-2 sau COX-2 care este o enzimă responsabilă de inflamația din organism.

Un alt ulei din cimbru, carvacrolul, are și el un efect similar asupra moleculelor de natură proteică (ce transmit informații între diferite celule inflamatorii). Acestea sunt semnale pe care corpul tău le folosește pentru a crește inflamația atunci când este prezentă. Aceste uleiuri pot ajuta, desigur, la reducerea efectului de inflamare.

Suport al aparatului respirator

Cimbrul este excelent și pentru sănătatea tractului respirator, iar unele studii clinice atestă utilizarea sa în calmarea tusei și ameliorarea congestiei toracice ca fiind benefică. Deși cimbrul proaspăt este cel mai util în acest sens, uleiurile esențiale de cimbru sau ceaiul de cimbru pot avea și ele beneficii similare.

Cimbru pentru a opri tusea

Uleiul esențial de cimbru, care este obținut din frunzele sale, este de cele mai multe ori folosit ca remediu natural pentru tuse. Într-un studiu, o combinație de cimbru și frunze de iederă a ajutat la calmarea tusei și a altor simptome, precum și la combaterea bronșitei acute. Astfel, beneficiile cimbrului sunt recunoscute și pentru calmarea tusei. Data viitoare când te confrunți cu tuse sau simți disconfort la nivelul gâtului care provoacă tuse, încercă să bei o cană de ceai de cimbru și vei afla singur beneficiile sale.

Sănătatea gastro-intestinală

De asemenea, poți utiliza cimbrul pentru a te ajuta cu probleme gastro-intestinale. Cimbrul are proprietăți antimicrobiene, care ajută la reducerea germenilor din alimente și îți poate îmbunătăți sănătatea intestinală generală, dar la fel de bine poate combate și microbii intestinali. Această plantă poate ajuta, de asemenea, la creșterea poftei de mâncare, la susținerea funcției hepatice sănătoase și la creșterea straturilor protectoare de mucus gastric din stomac (care ajută la protejarea mucoasei stomacului de acid).

Cimbru pentru a-ți spori imunitatea

Este cunoscut faptul că obținerea tuturor vitaminelor de care are nevoie corpul tău în fiecare zi poate fi cu adevărat o provocare. Cimbrul este plin de vitamina C și este, de asemenea, o sursă bună și de vitamina A. Dacă simți că ”te încearcă” o răceală, cimbru te poate ajuta să te întorci la o stare fizică mai bună și mai ales la o stare optimă de sănătate. Un alt beneficiu recunoscut al cimbrului pentru sănătate: este o sursă bună de cupru, fibre, fier și mangan – de care organismul și sistemul imunitar au nevoie.

Comentarii

Evaluează acest ingredient: