Ceapa verde

Ceapa verde și beneficiile acesteia

Ceapă verde este folosită primăvara pentru efectele antioxidante, antiinflamatoare și detoxifiante asupra organismului. Cura de ceapă verde, sau sucul de ceapă, vă ajută să vă întăriți organismul și să vă păstrați sănătatea. Dacă vreți să vă reglați glicemia sau să țineți sub control colesterolul, ceapa verde este remediul ideal.

Ceapa verde reprezintă de fapt lăstarii tineri de ceapă care cresc din bulb. Acestea au un mic vârf alb, nu complet dezvoltat, și au tulpini verzi lungi. Ceapa verde este utilizată în salate, mâncăruri și diferite preparate, încă din antichitate. Ceapa verde are un conținut bogat în vitamine, tiosulfinati, sulfuri, cu aromă specifică și gust iute.

Ceapa verde conține cantități mari de vitamina C, vitamina B9, dar și potasiu și calciu. Primăvara, o cură cu ceapă verde are rol detoxifiant pentru organism. Ceapa este și un antialergic natural foarte eficace. Consumul de ceapă verde ajută la menținerea tonusului organismului, întărește sistemul circulator și inima, are cantități mari de antioxidanți și este benefic pentru fiecare dintre noi.

Valori nutriționale ceapă verde (100g)

- Vitamina A: 200 µg
- Vitamina B1 - Tiamină: 0.03 mg
- Vitamina E (alfa-tocoferol): 0.21 mg
- Vitamina B2 - Riboflavină: 0.026 mg
- Vitamina B3 (vit. PP) - Niacină: 0.33mg
- Vitamina B5 - Acid pantotenic: 0.138 mg
- Vitamina B6: 0.088 mg
- Vitamina K (Filochinonă - vit K1): 156.3 µg
- Vitamina C: 13.4 mg
- Vitamina B9 - Acid folic, DFE: 30 µg
- Calciu: 52 mg
- Cupru: 0.031 mg
- Fier: 0.51 mg
- Fosfor: 25 mg
- Magneziu: 16 mg

Beneficii ceapă verde

Ceapa verde este bogată în vitamina A. Un fir de ceapă verde conține cantitatea zilnică necesară de vitamina A de care ai nevoie. Medicii recomandă ceapă verde pentru fibrele bune pentru sistemul digestiv.

Ceapă verde conține cupru și antioxidanți

Ceapa verde este o sursă de minerale, în special cupru, fier, fosfor și magneziu. Cuprul este rar și nu este prezent în toate legumele, deci profită de acest avantaj pe care ți-l oferă ceapa verde. Sistemul circulator, pancreasul, ficatul, și nu numai, beneficiază de efectele benefice ale cepei. Ceapa verde ajută la sănătatea celulelor.

Substanțele prezente în ceapă verde pot diminua producția de xantinoxidază, este o enzima care produce radicalii liberi. Ceapa conține compuşi cu rol antioxidant, cum ar fi carotenii, vitaminele A, E, C şi quercetina, zeaxanthina, care au rolul de a întări rezistenţa organismului în faţa microbilor, dar şi a radicalilor liberi.

Cură de ceapă verde

Consumând regulat ceapă verde îți întărești organismul, te menții mai sănătos, îți crești imunitatea. Cura de ceapă verde are efect diuretic și depurativ. Firele de ceapă acționează antialergic şi reglează activitatea sistemului endocrin.

Ceapa verde reglează glicemia şi ajută diabeticii să își mențină un nivel corect al acesteia. Dacă consumați lichide multe, ceapă ajută la stimularea activității renale. Dacă aveți probleme cu colesterolul mărit, ceapa verde inhibă colesterolul „rău” și stimulează colesterolul bun având efect anti-aterosclerotic.

Ceapă verde ajută în afecțiuni dermatologice

Ceapa verde este ideală pentru probleme dermatologice, datorită efectului detoxifiant al sulfului conținut. Dacă suferiți de acnee, se poate ameliora prin intermediul unei cure cu ceapă verde. Nutriţioniştii și medicii recomandă consumul de ceapă alături de mărar şi ţelină, pentru curățarea tenului. Consumul de ceapă verde ameliorează inflamatiile pielii, netezește tenul și calmează coșurile.

Sucul de ceapă verde ca adjuvant natural în tratamentul cancerului

Sucul de ceapă verde este un bun detoxificant. Medicii oncologi au studiat efectele sucului de ceapă și îl recomandă ca supliment nutritiv bolnavilor de cancer. Ceapa are efect împotriva dezvoltării tumorilor(cancer de colon, sân, ovare, plămâni), datorită antioxidanților și a compusilor sulfurici. Acțiunea benefică a cepei încetinește dezoltarea țesuturilor tumorale.

Cum se face sucul de ceapă? Câteva fire de ceapă verde ( inclusiv tijele verzi) se mixează în blender și apoi se strecoară, iar zeama se bea cu un sfert de ora înainte de mese. Cura cu suc de ceapă verde durează minim două săptămâni şi se reia la nevoie.

Cum îți menții glicemia sub control consumând ceapă verde?

Bolnavii de diabet sunt ajutați de ceapa verde pentru a menține glicemia la un nivel acceptabil. Folosiți 1 kg de ceapă verde ( partea albă și frunzele tulpinei). Se mixează în blender apoi adăugați 1,5 litri de apă plată. Amestecul apoi se pune la păstrat într-o sticlă închisă ermetic și se păstrează la frigider. Cura durează 10 zile, apoi luați o pauză de 20 de zile, iar tratamentul se poate ține timp nelimitat. Doză zilnică recomandată este de o jumătate de pahar, înainte de cele trei mese zilnice.

Contraindicații și efecte adverse ceapă verde

Există multe persoane care au o intoleranță digestivă la ceapă verde. Deși este des folosită la salatele de primăvară, poate induce arsuri gastrice, așa ce e recomandată prudență la cei care suferă de gastrită, ulcer, etc. Un sfat : după consumul de ceapă luați puțin suc de lămâie și apoi mestecați frunze de leuștean sau de pătrunjel . Va domoli efectul cepei și mai ales va diminua mirosul neplăcut.

Proprietăți benefice ceapă verde

- Întăreşte sistemul imunitar
- Antiinflamator, antioxidant
- Tratează afecţiunile dermatologice
- Previne cancerul
- Scade nivelul de colesterol

Evaluează acest ingredient:
Generați un alt cod securizat=