Ceapa și beneficiile ei pentru sănătate

Ceapa are efecte benefice pentru organism. Consumul de ceapă combate bolile cardiovasculare, lupta împotriva unor forme de cancer, fiind bogată în quercetină - un flavonoid cu efect antioxidant, îmbunătățește funcția pulmonară, scade colesterolul mărit și stimulează absorbția fierului în organism.

Ceapa este cunoscută de multă lume ca tratament eficient pentru diferite boli, în afară întrebuințării în bucătărie ca legumă. Este considerată un bun antibiotic natural, are efecte contra gripei și răcelii, proprietăți antiseptice, antiinflamatorii și antimicrobiene.

Ceapa este prezentă în mai multe varietăți:

Tăierea cepei este întotdeauna asociată cu plânsul. Ceapa eliberează sulf în timpul procesului de feliere, ceea ce creează acid sulfuric în combinație cu umezeala din ochi. Acest acid induce senzația dureroasă și ochii produc lacrimi pentru a-l elimina. Dacă vreți să tăiați ceapă fără să vă usture ochii, încercați să puneți ceapa în congelator timp de 15 minute, înainte de gătit. Veți observa că ochii nu mai ustură și nu lăcrimați, iar ceapa înghețată nu mai miroase atât de neplăcut.

Valori nutriționale ceapă (100g)

Vitamine:

- vitamina C - acid ascorbic: 4.8mg
- Vitamina B-1, tiamină: 0.041mg
- Vitamina B-2, riboflavină: 0.02mg
- Vitamina B-3, niacină: 0.133mg
- Acid pantotenic: 0.098mg
- Vitamina B-6: 0.13mg

Minerale:

- Calciu: 20mg
- Fier: 0.26mg
- Magnesiu: 9mg
- Fosfor: 27mg
- Potasiu: 119mg
- Sodiu: 8mg
- Zinc: 0.13mg
- Cupru: 0.056mg
- Mangan: 0.076mg
- Seleniu: 0.5μg

Beneficii ceapă

Ceapa este o leguma bogata in flavonoizi, contine antioxidanti care reduc si amelioreaza infectiile tractului respirator, intareste sistemul imunitar si elimina toxinele. Sulful continut de ceapa este o substanta care contribuie la mentinerea sanatarii sistemului cardiovascular, regleaza colesterolul marit si subtiaza vasele de sange prevenind ateroscleroza.

Ceapa poate vindecă tăieturile

Ceapa este eficientă în tratamentul tăieturilor la nivelul pielii. Dacă ați folosit un cuțit ascuțit și v-ați tăiat, încercați să aplicați imediat o felie de ceapă pe zona rănită. Ceapa crudă va preveni infecția și va curăța rana. Apoi, luați o bucată de foaie de ceapă și așezați-o deasupra plăgii, sigilând-o cu un adeziv. Sângerarea ar trebui să se oprească rapid, iar rana va fi curată. Dacă aveți o tăietură mai mare, folosiți tifon pentru a fixa o bucată de ceapă deasupra rănii. Puteți păstra ceapa pe rană cât timp este necesar, trebuie doar să vă asigurați că schimbați tifonul în mod regulat.

Ceapa poate scădea febra

Iată un leac mai ciudat, dar o ceapă pusă într-un ciorap este un mijloc surprinzător de a reduce temperatura corpului când suferiți de febră mare. Tăiați niște cartofi și feliați o ceapă în jumătate. Puneți o jumătate din ceapă într-un ciorap, iar cealaltă jumătate în cealaltă (cu câteva felii de cartof în fiecare dintre șosete). În continuare, puneți șosetele pe picioare încercând să vă asigurați că amestecul este presat pe tălpi. Veți descoperi că temperatura scade într-un timp relativ scurt - poate sună straniu, însă e un leac vechi foarte eficient.

Ceapa poate vindecă otita și ajută la eliminarea cerii din urechi

Proprietățile antiinflamatoare ale cepei o fac eficientă împotriva durerilor de ureche și otitelor. Ceapă e folositoare de asemenea, pentru a înmuia ceară urechii, făcând ceară mai ușor de eliminat. Dacă suferiți de o durere de ureche, tocați o ceapă, luați partea interioară (adică secțiunea grea din „inima” cepei) și stoarceți zeamă. Cu un bețișor, înmuiați în sucul cepei și puneți în ureche pentru ameliorare. Veți obține cele mai bune rezultate realizând procedura cu puțin timp înainte de a dormi. Ceapa are proprietăți antiseptice și antiinflamatoare și vă ajută să scăpați de durere și de ceara excesivă din urechi.

Ceapa poate lupta cu răcelile

Una dintre cele mai vechi utilizări recunoscute ale unei cepe este folosirea ei pentru combaterea răcelii comune. Dacă simțiți că dezvoltați primele semne de răceală (guturai, dureri în gât, etc.), atunci e momentul pentru ceapă. Este cel mai eficient aliment când se mănâncă crud și ar trebui să încercați să mâncați ceapă crudă, sau tocată și amestecată în salată. Alternativ, fierbeți ceapă și folosiți-o alături de miere pentru a face un ceai. Acesta vă va ridică imunitatea și vă va ajuta să luptați împotriva răcelii sezoniere.

Ceapa poate calmă arsurile

Ceapă este incredibil de eficientă pentru a calmă arsurile mici, iar rețeta este foarte simplă. Dacă v-ați ars în bucătărie, pur și simplu luați o jumătate de ceapă tocată și aplicați-o direct pe rană. Țineți ceapă apăsată pe leziune timp de câteva minute și durerea se va ameliora. Pentru o ușurare suplimentară, bateți două sau trei albușuri de ou într-un bol și folosiți-le pentru a acoperi zona afectată. Țineți amestecul în loc folosind un bandaj respirabil și veți avea un strat natural de protecție care vă va grăbi recuperarea.

Ceapa poate oferi alinare pentru tuse

Utilizarea cepei ca parte a unui remediu pentru tuse este o practică ieftină care datează de secole. Puteți folosi numeroase rețete pe baza de ceapă pentru ameliorarea tusei: macerat de ceapă, sirop de ceapă, ceai de ceapă.

Ceapa poate elimina iritățiile ochilor

Abilitatea unei cepe de a elimina iritatiile ochilor este derivată din cea mai cunoscută caracteristică - abilitatea să de a ne provoca lacrimare când este tocată. Aceasta este o proprietate excelentă dacă aveți nevoie să eliminați un corp străin din ochi , fără a vă irită ochiul excesiv. Pur și simplu tocați o ceapă și lăsați natura să își urmeze cursul! Este important să vă asigurați că nu vă atingeți ochiul după ce ați tocat ceapă - asta va crește durerea. Spălați-vă bine pe mâini înainte de a toca ceapă.

Ceapa poate combate înțepăturile de insecte

Aici sunt folosite proprietățile antihistaminice ale cepei. Dacă sunteți înțepat de o albină sau viespe, atunci un pic de ceapă zdrobită sau răcită aplicată direct pe piele poate fi extrem de benefică pentru ameliorarea durerii. Ceapa fiind antihistaminică, va preveni o reacție alergică, în timp ce calitățile antiinflamatorii ale cepei vor reduce orice umflătură asociată. Păstrați ceapa pe loc până când durerea a scăzut, folosind un bandaj respirabil pe care ar trebui să îl înlocuiți în mod regulat.

Contraindicații și efecte adverse

Există anumite avertizări în consumul de ceapă, mai ales pentru persoanele care suferă de gastrită, boli de stomac sau colită. Medicii recomandă consumul treptat al cepei şi în cantităţi mici astfel încât organismul să se obişnuiască deoarece consumul unei cantităţi mari va perturbă digestia. Unele persoane simt arsuri la stomac când consumă ceapă crudă, și este bine să o folosească mai degrabă sub formă gătită.

Cum se consumă ceapa

Ceapa poate fi consumată în stare crudă sau gătită. Ceapă adăugată în mâncare oferă un plus de savoare, nu are multe calorii ( 39.57 kKal). Puteți adaugă ceapă în salate, sandvișuri, sosuri, mâncăruri cu sos sau fripturi la tavă. Alegeți cepe de bună calitate, cu înveliș tare la atingere, coajă netedă și sănătoasă.

Diferențe între tipuri de ceapă

Există mai multe tipuri de ceapă: albă, galbenă, roșie, ceapă verde și ceapă hașma. Toate sunt minunate pentru organism.

Ceapa albă: este bogată în vitamine (A, B și C), calciu, magneziu, fosfor, fier și potasiu, în timp ce ceapa roșie e mai bogată în antioxidanți.. Principalul component al cepei albe este alicina, care are efect antiinflamator, antioxidant și previne bolile de inimă, reducând colesterolul din sânge și trigiceridele. Ceapa albă este mai aromată și poate înlocui ceapa galbenă, inclusiv la gătit.

Ceapa galbenă: este cea mai cunoscută și ieftină, este bogată în sulf, fier și zaharuri. Aceasta tratează anemia, are efect antiinflamator, antibacterian, are proprietăți diuretice, reduce colesterolul, combate căderea părului.

Ceapa roşie: este mult mai bogată în antioxidanți (datorita conținutului ridicat de quercitină), vitamine (A, B și C), minerale (fosfor, calciu, magneziu, natriu, zinc şi fier), acid folic şi biotină) decât ceapa albă sau galbenă. Conținutul ridicat de antocianină (cel care-i dă culoarea) și quercitină ajută în prevenirea bolilor de inimă, a cancerului și în tratarea problemelor urinare. Antocianina întârzâe procesul de îmbătrânire a celulelor. Quercitina îi da efectul antioxidant puternic. Ceapa roşie este bună și pentru combaterea diabetului, este un puternic dezinfectant și ameliorează durerile cauzate de ostoeoporoză.

Ceapa franțuzească este întâlnită mai ales în bucătăriile restaurantelor, iar ceapa verde este de obicei savurată primăvara, pentru conținutul bogat în vitamine și minerale.

Concluzii

Ceapa este un aliment minune care nu trebuie să vă lipsească din meniul zilnic. O adevărată bombă de vitamine și minerale, oligoelemente și antioxidanți, ceapa este folosită de milioane de oameni pentru efectele ei curative, aducând un plus de sănătate și vitalitate în viața noastră. Consumați așadar diferite varietăți de ceapă și bucurați-vă de un stil de viață cât mai echilibrat.

Proprietăți benefice ceapa

- scade tensiunea arterială
- reglează colesterolul
- este un excelent diuretic
- adjuvant în tratamentul diabetului
- antiinflamatoar
- antiseptic
- ajută la regenerarea părului
- lupta contra constipației

Comentarii

Evaluează acest articol: