Piper
Piperul, regele mirodeniilor
Piperul, regele mirodeniilor, este un condiment bogat în vitamine și substanțe nutritive, ce are multiple beneficii asupra sănătății fizice și psihice, fiind utilizat atât în scopuri medicinale, anume în prevenirea cancerului, în îmbunătățirea sistemului digestiv și a celui nervos, cât și ca ingredient, în alimentația de zi cu zi, datorită aromei și iuțelii specifice.
Piperul este o plantă tropicală ale cărei fructe sunt folosite, în general, drept condimente, ca urmare a iuțelii caracterizante (în alte situații, planta este folosită fie în aranjamente decorative, fie în scopuri medicinale – egiptenii foloseau piperul pentru a-și îmbălsăma morții, iar în epoca colonialismului piperul era utilizat ca monedă de schimb), având multiple efecte benefice asupra omului, fiind bogat într-o varietate de nutrienți: vitamina K, vitamina B8, vitamina B9, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, fier, betaină și mangan. Conform studiilor istorice, piperul este de proveniență indiană, fiind introdus, de-a lungul timpului, prin liniile comerciale, și în Orientul Mijlociu, Africa (Egipt), Europa și America.
Piperul se cultivă, în zilele noastre, aproape pe toată suprafața globului, atât în câmpuri și sere destinate agriculturii de masă, cât și în grădinile oamenilor entuziaști de beneficiile ce le oferă – la nivel mondial, Vietnam este liderul producției de piper, producând, începând cu anul 2013, 34% (163.000 de tone) din cantitatea produsă anual pe mapamond (473.000). Totodată, piperul se regăsește în mai multe forme: piper negru, piper alb, piper verde, piper roșu, piper roz – diferențele între tipurile de piper rezidă în aromă, iuțeală și în modul de utilizare, proprietățile nutritive nefiind diferite în vreun mod semnificativ.
- Piperul negru – varianta cea mai populară de piper, provenită din India de Sud-Vest și folosită ca ingredient, medicament, ulei de masaj și chiar produs cosmetic.
- Piperul alb – variantă semnificativ de iute de piper, aflată la maturitate și lipsită de coajă, folosită adesea doar ca ingredient și utilizată adesea în bucătăria indiană sau mexicană
- Piperul verde – variantă culeasă înainte de maturitate (în stare crudă), utilizată în bucătăriile franțuzească, sud-americană și thailandeză
- Piperul roșu – variantă folosită adesea în conservarea alimentelor (în saramură sau oțet)
- Piperul roz – variantă provenită din copacul de mastic, utilizată adesea în stilurile de bucătărie nouveau, mai mult aromată decât iute
Valori nutriționale piper per 100g
Aport nutritional
Calorii: 255 kcalProteine: 11 g
Carbohidrați: 64.8 g
Lipide/Grăsimi: 0.6 g
Fibre: 26.5 g
Glucide/Zaharuri: 0 g
Vitamine
Vitamina C: 21 mgVitamina D: 0 UI
Vitamina E: 0.7 mg
Vitamina K: 164 µg
Vitamina B1: 0.1 mg
Vitamina B2: 0.2 mg
Vitamina B3: 1.1 mg
Vitamina B5: 0 mg
Vitamina B6: 0.3 mg
Vitamina B8: 11.3 mg
Vitamina B9: 10 µg
Vitamina B12: 0 µg
Betaină: 8.9 mg
Minerale, săruri
Calciu: 437 mgFier: 28.9 mg
Magneziu: 194 mg
Fosfor: 173 mg
Potasiu: 1259 mg
Sodiu: 44 mg
Zinc: 1.4 mg
Iod: 0 µg
Fluor: 34.2 µg
Seleniu: 3.1 µg
Cupru: 0.9 mg
Mangan: 4.3 mg
Beneficiile consumului de piper
Piperul dispune de o multitudine de beneficii pentru organism, atât din considerente fizice cât și psihice, prevenind cancerul, îmbunătățind imunitatea, funcțiile cerebrale și digestia, facilitând procesul de slăbire, tratând răcelile și gripele și detoxificând organismul – totodată, piperul poate ajuta fumătorii să renunțe la nicotină.
- Previne cancerul: piperul poate reduce șansa de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer (pulmonar, intestinal, de piele), încetinind evoluția celulelor canceroase din organism – în cazul cancerului de piele, piperul reduce efectele expunerii îndelungate la razele ultraviolete.
- Crește imunitatea: piperul dispune de un conținut ridicat de vitamine (C, K) și substanțe nutritive (calciu, magneziu, potasiu), întărind sistemul imunitar și crescând capacitățile de luptă a organismului cu diverse boli și infecții.
- Îmbunătățește funcțiile cerebrale: piperul stimulează circulația sângelui, îmbunătățind și însănătoșind per total sistemul nervos și cerebral – diminuează stresul, elimină stările de anxietate, ameliorează simptomele depresiei și poate chiar să o vindece.
- Îmbunătățește digestia: piperul stimulează creșterea producției de acid clorhidric (necesar pentru digestia și asimilarea alimentelor) din stomac, prevenind prin urmare formarea gazelor intestinale – de asemenea, piperul ușurează procesul de eliberare a toxinelor, dilatând artera renală și sporind producția de urină, menținând așadar sănătatea intestinală.
- Ajută la slăbit: piperul stimulează metabolismul și oferă un aport considerabil de energie (fapt ce-l poate distrage pe individ de la consumul de alimente) și totodată ușurează menținerea unei siluete frumoase, prin facilitarea procesului de descompunere a celulelor de grăsime.
- Tratează gripele și răcelile: piperul dispune de proprietăți anti-bacteriene și anti-inflamatoare, ameliorând simptomele răcelii și gripei (tuse, probleme respiratorii, dureri) și facilitând eliminarea secrețiilor, înlesnind procesul de recuperare – de asemenea, piperul poate încetini acțiunea unor bacterii și chiar poate distruge paraziți asociați malariei.
- Detoxifică organismul: piperul, datorită cantității ridicate de fenoli, posedă proprietăți anti-oxidante semnificativ – prin urmare, curăță, echilibrează și însănătoșește organismul, crescând considerabil calitatea vieții.
- Ajută să renunți la fumat: inhalarea vaporilor de ulei esențial de piper scade dorința de a fuma și de a consuma nicotină, dar și ameliorează considerabil simptomele asociate sevrajului, în urma renunțării la fumat: iritabilitate, furie, capacități cognitive și de concentrare scăzute, insomnie, lipsa apetitului și chiar depresie.
Riscuri și efecte adverse
Piperul, în anumite condiții de consum și utilizare, poate fi riscant, existând posibilitatea unor efecte adverse considerabile:- Iritații: piperul, odată intrat în ochi, poate provoca senzații de arsură și chiar iritații.
- Probleme intestinale, stomacale & renale: consumul de piper în exces poate crește riscul de hemoragie și de iritare a organelor interne, putând cauza probleme intestinale (hemoroizi, iritarea colonului), stomacale și chiar renale.
Contraindicații
Piperul, chiar dacă dispune de o mulțime de efecte benefice pentru organism, poate să nu priască anumitor categorii de persoane.- Afecțiuni gastro-intestinale: piperul nu este recomandat persoanelor suferinde de afecțiuni gastro-intestinale, putând cauza iritații și senzații de arsură.
- Femei însărcinate sau care alăptează: Piperul nu este recomandat femeilor gravide sau femeilor aflate în proces de alăptare – aroma și iuțeala piperului se poate transmite prin laptele matern, spre disconfortul nou-născutului.
Concluzie
Piperul este un ingredient extrem de benefic pentru sănătatea fizică și psihică a omului, cât timp este consumat în moderație, în cantități optime și sigure pentru organism și se ține cont de riscurile și efectele adverse posibile, dar și de contraindicații.
Comentarii
Îl folosesc la cafea împreună cu turmeric ca anti-inflamator