Rubarba are deja un conținut mare de apă. Este foarte important să fie uscate bine, altfel e posibil să fermenteze în procesul de macerare cu miere.
Se adaugă în borcan ceaiul verde și condimentele (piper, cuișoare, ghimbir, scorțișoară, curcuma/turmeric, nucșoara).Se taie tija de rubarbă în felii de aproximativ 1 cm și se adaugă în borcan.Se pune temporar capacul și se amestecă bine cuburile de rubarbă cu ceaiul verde și condimentele.Se adaugă ulei esențial de mentă.Se adaugă mierea în borcan, câte puțin, în mai multe etape așteptând să se scurgă printre feliile de rubarbă. Este important, ca la final, mierea din borcan să depășească nivelul feliilor de rubarbă.Se închide borcanul ermetic cu un capac și se va lăsa la macerat între 24 și 48 ore, la loc întunecat și răcoros.
După doar 1 oră veți observa cum se formează un sirop subțire. La câteva ore e recomandat se se agite ușor borcanul.După 24 (sau 48) de ore de macerare, veți obține un sirop subțire, dar foarte concentrat, și veți observa cum feliile de rubarbă și-au micșorat ușor dimensiunea.Siropul obținut, se strecoară cu ajutorul unei site.La final, siropul strecurat se pune la frigider, într-un recipient, recomandat din sticlă și închis ermetic. Este recomandat să se consume într-o săptămână.Observații
Siropul de rubarbă cu miere, ceai verde, mentă și diverse condimente, obținut prin macerare, se poate păstra la frigider până la maxim 7 zile. Noi recomandăm consumarea în 3 zile.
Dacă ar fi sa alegem între maceratul la rece și siropul clasic obținut prin fierbere, maceratul este mult mai valoros din punct de vedere valori nutriționale, deoarece nu a fost supus unui proces termic. Singurul dezavantaj al maceratului ar fi ca acesta nu ține mult și trebuie consumat într-un interval scurt, pe când siropul obținut prin fierbere se poate păstra sterilizat și până la 1-2 ani.
Administrare
Macerat de rubarbă cu miere, ceai verde, mentă și diverse condimente poate fi consumat atât în scop terapeutic cât și ca băutură răcoritoare, tonică cu apă plată sau minerală, având un gust foarte plăcut.
Se consumă câte o lingură (~30 ml) luată ca atare sau în combinație cu diverse lichide atunci când simți nevoia. Totuși nu se recomandă depășirea a 5 porții pe zi, deoarece poate deveni diuretic.
Nu se recomandă consumarea sub forma de suc imediat după masă.
În scop terapeutic se recomandă câte o lingură înainte de mase, de 3 ori pe zi.
Efecte și beneficii
- tonic energizant
- poate fi folosit și ca băutură izotonica de către sportivi
- detoxifiant
- reduce greața
- bogat în minerale precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc
- bogat în vitamine precum vitamina K și C
- anti-inflamator
- antioxidant
- anticancerigen
- antidiabetic
- purgativ
Efecte secundare
- purgativ dacă e consumat în cantități mari sau foarte rece
Contraindicații
- precauție la cantități pentru persoanele care se strica ușor la burtă
Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.Info ingrediente
RubarbăPlanteRubarba și proprietățile ei pentru sănătate Info afecțiuni
IndigestieAfecțiuni digestiveIndigestia: cauze, simptome și tratamente DetoxifiereAfecțiuni sistem imunitarTotul despre detoxifiere: efecte, metode naturiste și riscuri Unități de măsură
| 1 linguriță | 1 lingură |
---|
Apă | 5 g | 15 g |
---|
Miere | 7 g | 21 g |
---|
Ulei | 4.57 g | 13.72 g |
---|
1 lingură (~15ml) = 3 linguriţe (~5ml)Valori farmaceutice:
- 1 picătură apă = 0.05 ml
- 1 linguriţă apă = 100 picături
- 1 ml apă - 20 picături
- 1 picătură alte soluții = 0.04 ml
- 1 linguriţă alte soluții = 125 picături
- 1 ml alte soluții - 25 picături
Un borcan clasic de 800 g are un volum de 720 ml, insa real incap ~710ml lichid!
Densitate miere: 1l / ~1.45 kg