Macerat de rubarbă cu miere, ceai verde, mentă și diverse condimente

Macerate Foarte ușor 20 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare5 min
Timp de așteptare24 ore
Gata în24 h 5 m

Sirop de rubarbă cu miere, ceai verde, mentă și diverse condimente, obținut obținut prin macerare la rece.

Porții

~ 20 de porții, o porție estimată la ~30 ml sirop (o lingură mare)

Video


Ingrediente

Cost estimativ: 6.0 €

Materiale

  • - borcan 800g
  • - sticlă 750ml
  • - cuțit
  • - sită

Preparare

  • Macerat de rubarbă cu miere, ceai verde, mentă și diverse condimente - Preparare pas 1Se înlătură frunzele de pe tijele de rubarbă, acestea fiind otrăvitoare. Apoi se curăță partea lemnoasă cu ajutorul unui curățător de legume sau pur și simplu de la un capăt se încearcă decojirea, prin ciupire cu vârful unui cuțit, apoi se trage de fibra lemnoasă.
  • După înlăturarea părții lemnoase, tijele de rubarbă se spală bine sub jet de apă și apoi se usucă cu ajutorul unui prosop de hârtie.
    Rubarba are deja un conținut mare de apă. Este foarte important să fie uscate bine, altfel e posibil să fermenteze în procesul de macerare cu miere.
  • Macerat de rubarbă cu miere, ceai verde, mentă și diverse condimente - Preparare pas 3Se adaugă în borcan ceaiul verde și condimentele (piper, cuișoare, ghimbir, scorțișoară, curcuma/turmeric, nucșoara).
  • Macerat de rubarbă cu miere, ceai verde, mentă și diverse condimente - Preparare pas 4Se taie tija de rubarbă în felii de aproximativ 1 cm și se adaugă în borcan.
  • Macerat de rubarbă cu miere, ceai verde, mentă și diverse condimente - Preparare pas 5Se pune temporar capacul și se amestecă bine cuburile de rubarbă cu ceaiul verde și condimentele.
  • Macerat de rubarbă cu miere, ceai verde, mentă și diverse condimente - Preparare pas 6Se adaugă ulei esențial de mentă.
  • Macerat de rubarbă cu miere, ceai verde, mentă și diverse condimente - Preparare pas 7Se adaugă mierea în borcan, câte puțin, în mai multe etape așteptând să se scurgă printre feliile de rubarbă. Este important, ca la final, mierea din borcan să depășească nivelul feliilor de rubarbă.
  • Macerat de rubarbă cu miere, ceai verde, mentă și diverse condimente - Preparare pas 8Se închide borcanul ermetic cu un capac și se va lăsa la macerat între 24 și 48 ore, la loc întunecat și răcoros.

    După doar 1 oră veți observa cum se formează un sirop subțire. La câteva ore e recomandat se se agite ușor borcanul.
  • Macerat de rubarbă cu miere, ceai verde, mentă și diverse condimente - Preparare pas 9După 24 (sau 48) de ore de macerare, veți obține un sirop subțire, dar foarte concentrat, și veți observa cum feliile de rubarbă și-au micșorat ușor dimensiunea.
  • Macerat de rubarbă cu miere, ceai verde, mentă și diverse condimente - Preparare pas 10Siropul obținut, se strecoară cu ajutorul unei site.
  • Macerat de rubarbă cu miere, ceai verde, mentă și diverse condimente - Preparare pas 11La final, siropul strecurat se pune la frigider, într-un recipient, recomandat din sticlă și închis ermetic. Este recomandat să se consume într-o săptămână.

Observații

Siropul de rubarbă cu miere, ceai verde, mentă și diverse condimente, obținut prin macerare, se poate păstra la frigider până la maxim 7 zile. Noi recomandăm consumarea în 3 zile.

Dacă ar fi sa alegem între maceratul la rece și siropul clasic obținut prin fierbere, maceratul este mult mai valoros din punct de vedere valori nutriționale, deoarece nu a fost supus unui proces termic. Singurul dezavantaj al maceratului ar fi ca acesta nu ține mult și trebuie consumat într-un interval scurt, pe când siropul obținut prin fierbere se poate păstra sterilizat și până la 1-2 ani.

Administrare

Macerat de rubarbă cu miere, ceai verde, mentă și diverse condimente poate fi consumat atât în scop terapeutic cât și ca băutură răcoritoare, tonică cu apă plată sau minerală, având un gust foarte plăcut.

Se consumă câte o lingură (~30 ml) luată ca atare sau în combinație cu diverse lichide atunci când simți nevoia. Totuși nu se recomandă depășirea a 5 porții pe zi, deoarece poate deveni diuretic.
Nu se recomandă consumarea sub forma de suc imediat după masă.

În scop terapeutic se recomandă câte o lingură înainte de mase, de 3 ori pe zi.

Efecte și beneficii

  • tonic energizant
  • poate fi folosit și ca băutură izotonica de către sportivi
  • detoxifiant
  • reduce greața
  • bogat în minerale precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc
  • bogat în vitamine precum vitamina K și C
  • anti-inflamator
  • antioxidant
  • anticancerigen
  • antidiabetic
  • purgativ

Efecte secundare

- purgativ dacă e consumat în cantități mari sau foarte rece

Contraindicații

- precauție la cantități pentru persoanele care se strica ușor la burtă

Comentarii

Evaluează acest remediu:

25/10/2020

Am făcut această combinație complexă de ingrediente și sincer am rămas impresionat cât de bun a ieșit siropul de rubarbă...

(0) (0)



Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.