Clorofila și importanța acesteia pentru sănătate

Clorofila (seva de plante), numită și sângele verde al plantelor, este una dintre bijuteriile naturii, având multiple beneficii asupra sănătății fizice și psihice a individului uman, fiind utilizată în programele de slăbire și tonifiere a corpului, dar și în tratarea problemelor hormonale, în tratarea afecțiunilor respiratorii și chiar în prevenirea cancerului.

Ce este clorofila?

Clorofila este pigmentul verde ce se regăsește în componența mai multor plante (având un rol critic în procesul de fotosinteză – fapt pentru care este și numită sângele verde al plantelor) și organisme, descoperit, în 1817, de către cercetătorii francezi Joseph Bienaimé Caventou și Pierre Joseph Pelletier. Clorofila a fost utilizată, în scop terapeutic și medicinal, încă din secolul XIX, grație multitudinii de efecte benefice pe care le are asupra omului, aceasta fiind extrem de bogată în nutrienți indispensabili dezvoltării armonioase a corpului uman (vitaminele A, B, C, D, E, K, calciu, magneziu, fier, potasiu). În dozele optime și de proveniență sigură și calitativă, clorofila îmbunătățește funcțiile organismului și starea de sănătate a acestuia.

De unde o putem procura?

Clorofila se regăsește în majoritatea legumelor la care avem acces, în viața de zi cu zi (spanac, salată verde, broccoli, varză, rucola, sparanghel, țelină), în băuturi (ceai verde), dar și în suplimente asociate – capsule (moi, vegetale, gelatinoase), tablete masticabile, pulbere (chlorella, spirulină, iarbă de grâu) ori clorofilă lichidă. În cazul suplimentelor, rămâne la aprecierea și la recomandările producătorului, în vederea modalităților de consum (luându-se în calcul factori precum vârsta, greutatea, sexul ș.a) – spre exemplu, doza zilnică recomandată, de clorofilă pură, extrasă din frunze de lucernă și trifoi, în formă de tablete masticabile, este de 1-2 tablete pe zi (doar pentru adulți), pe când doza zilnică recomandată, de clorofilă lichidă, este de 20 ml (pentru adulți) și de 10 ml (pentru copiii sub 16 ani), cu avertizarea că produsul nu este recomandat nou-născuților.

Cum poate fi consumată?

Clorofila poate fi consumată din salate verzi (salată de spanac, salată de roșii cu rucola, salată de sparanghel, salată de țelină cu morcov), din băuturi (ceai verde), din garnituri (spanac fiert, spanac soté, broccoli fiert, broccoli soté), din supe cremă (de sparanghel, de țelină), din piureuri (de spanac, de broccoli) și chiar din fresh-uri și smoothie-uri (diverse combinații cu spanac, broccoli, țelină, lămâie ș.a), opțiunea aleasă din varietatea prezentată rămânând la creativitatea, gustul și dorința consumatorului.

Beneficiile clorofilei:

În dieta de zi cu zi, clorofila oferă numeroase beneficii pentru sănătate:

Crește numărul celulelor roșii din sânge

Clorofila facilitează curățarea sângelui și îmbunătățește transportul oxigenului prin sânge (respectiv oxigenarea creierului), stimulând energia, capacitățile intelectuale și contribuind la bunăstarea generală a organismului.

Împiedică și inhibă dezvoltarea cancerului

Clorofila, conform mai multor studii americane, poate preveni cancerul (cu precădere cel de colon), prin combaterea mai multor agenți cancerigeni prezenți în mediul atmosferic și în mâncare (inclusiv oferă protecție împotriva compușilor dăunători, ce afectează ADN-ul, regăsiti în alimentele prăjite).<.p>

Dispune de proprietăți antioxidante

Clorofila neutralizează moleculele dăunatoare din organism și previne dezvoltarea maladiilor rezultate din stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi.

Ajută împotriva anemiei

Clorofila, datorită proprietăților sale ce îmbunătățesc transportul oxigenului prin sânge și a bogăției nutriționale (încadrându-se și fierul), previne și combate anemia, o boală din ce în ce mai des întâlnită în zilele noastre și care este caracterizată prin lipsa de oxigen și de fier în sânge.

Dispune de proprietăți antimicrobiene, antialergice și antiseptice

Clorofila înhibă dezvoltarea microbilor în organism, ajută la tratarea astmului și a rinitelor alergice și totodată poate fi folosită în aplicarea topică pe piele, în vederea dezinfectării și regenerării mai rapide a rănilor și a ciupercilor (de exemplu, candida).

Detoxifică organismul

Clorofila dispune de proprietăți purificatoare ce contribuie la revigorarea organelor interne și la eliminarea substanțelor toxice din organism – de asemenea, datorită proprietăților sale diuretice, facilitează urinarea, în sine un proces natural al corpului de eliminare a toxinelor.

Împrospătează mirosul corporal

Clorofila este un odorizant natural, eliminând mirosurile neplăcute ale corpului, fie că vorbim de cele eliminate prin transpirație, fie de cele rezultate în urma îngerării unor alimente, precum usturoiul și ceapa, cunoscute pentru producerea halenei (respirația urât mirositoare).

Îmbunătățește digestia

Clorofila îmbunătățește funcțiile stomacului, colonului, ficatului și vezicii urinare, ameliorând afecțiunile tractului digestiv și totodată combate mirosul urât rezultat în urma consumului diverselor alimente (usturoi, ceapă, leurdă ș.a) și a flatulenței (gazele intestinale).

Ajută la slăbit

Clorofila, datorită cantității de fibre prezente în alimentele ce o conțin, diminuează senzația de foame, oferind sațietate îndelungată și reducând retenția apei în organism, fapte ce facilitează eliminarea kilogramelor în plus și programele de slăbit.

Crește imunitatea

Clorofila, datorită naturii sale alcaline, îmbunătățește sistemul imunitar al organismului, creând un mediu ostil bacteriilor anaerobe (vinovate de răspândirea și dezvoltarea bolilor în organism), totodată grăbind și procesele de vindecare și recuperare.

Întărește oasele

Clorofila, bogată fiind în magneziu și calciu, contribuie la formarea și menținerea unui sistem osos puternic, dar și la relaxarea și fortifierea musculaturii. De asemenea, clorofila este un aliat benefic în cazul tratării afecțiunilor reumatice și a artritei.

Echilibrează hormonii

Clorofila echilibrează producția hormonală (producția de testosteron, în cazul bărbăților, respectiv producția de estrogen, în cazul femeilor).

Ajută sistemul nervos

Clorofila are, în urma calităților sale antiinflamatoare, efecte calmante asupra sistemului nervos, prevenind insomnia, episoadele de iritabilitate nervoasă și chiar depresia. De asemenea, poate ajuta în timpul perioadelor de stres și de activitate fizică și intelectuală intensă.

Întârzie îmbătrânirea

Clorofila stimulează enzimele, sprijină îmbunătățirea țesuturilor pielii și combate degradarea acestora, prevenind îmbătrânirea atât fizică, cât și psihică, a organismului.

Riscuri

În urma consumării clorofilei (în forme de suplimente ori în varianta solubilă în apă, clorofilina) există posibilitatea experimentării unor simptome de natură inconfortabilă (crampe stomacale, scaune decolorate, diaree). Incidența unor efecte secundare potrivnice organismului uman este totuși rară, atâta timp cât se verifica calitatea, validitatea și cantitatea produselor consumate – de asemenea, femeilor însărcinate le este contraindicat consumul de clorofilă, din măsuri de precauție și siguranță.

Concluzie

Prin urmare, clorofila este recomandată tuturor celor interesați de ideea unei vieți caracterizate de sănătate (fie ea fizică sau psihică) și longevitate, fiind utilă atât tinerilor și adolescenților aflați în creștere, cât și celor care iau parte la activități fizice și intelectuale stresante (muncitori, sportivi, elevi, studenți, profesori, ingineri ș.a).


Comentarii

Evaluează acest articol: