După spălare, urzicile și spanacul se scutură bine de surplusul de apă și se așează pe platouri cât mai întinse. Nu vom aștepta zvântarea acestora, deoarece se pot oxida. Dacă sunteți sensibili la țepii urzicilor puteți folosi mănuși.
Se spală și curăță de coajă lămâia sau lămâile. Acestea au rolul de a echilibra gustul sucului, de a încetini oxidarea și nu în ultimul rând de a descongestiona storcătorul de legume care se poate înfunda. Dacă nu suportați gustul prea acru, puteți renunța la lămâi. Lămâile se vor tăia în 4 bucăți (sau felii).
Se începe stoarcerea legumelor și a lămâilor. Se recomandă să stoarceți amestecat urzicile și spanacul și, din când în când, adăugați câte o felie de lămâie. De asemeni, recomandăm ca frunzele de spanac să le rupeți în 2-3 bucăți, deoarece fibrele din spanac pot provoca blocarea storcătorului.
Sucul obținut, se toarnă imediat într-un recipient de sticlă, se închide ermetic și se bagă la frigider (2-4ºC) pentru a evita oxidarea. Opțional puteți adăuga și miere de albine în suc.
Pulpa rezultată o puteți folosi în cataplasme pentru diverse afecțiuni: entorse, dureri musculare, dureri reumatice, ... Aceasta se poate congela și scoateți doar cât aveți nevoie. Poate fi folosită în cataplasme, atât reci (nu direct din congelator) cât și călduțe. De asemeni, pulpa mai poate fi folosită și în horticultură, la baza plantelor, pomilor...
Observații
→ Fiind un suc proaspăt, 100% natural și fără nici un îndulcitor, este obligatoriu să îl păstrați la frigider la temperaturi cât mai joase: 2-4 grade C.
→ Se recomandă, ideal, prepararea unei cantități mici, exact cât pentru consumul unei porții, în maxim 15 minute de la preparare. → Totuși, fiind un suc mai greu de făcut, ne dorim cumva cantități ceva mai mari, însă și în acest caz se recomandă consumul în maxim 3 zile de la preparare și asta în anumite condiții. Principala condiție este ca sucul să stea cât mai puțin la temperatura camerei și cât mai puțin desfăcut, pentru a evita oxidarea și pierderea nutrițiilor. recipientul de suc trebuie închis ermetic și depozitat în frigider (2-4 grade C). Valabilitatea sucului se poate prelungi prin combinarea acestuia cu miere de albine, aceasta fiind un conservant foarte bun. Cantitatea de miere ne dă practic și termenul de valabilitate, însă dacă e prea multa miere, atenție, într-un final, tot zahăr e în organism. La 2 litri de suc de urzici și spanac, dacă se adaugă 4 linguri mari de miere de albine, pot prelungi valabilitatea până la o săptămână.
→ Altă metodă pentru a prelungi valabilitatea sucului este congelarea acestuia în recipiente mici sau în pungi de gheată. Astfel putem consuma sucul fără ași pierde din nutrienți și după 6 luni de la preparare.
→ Ideal, sucul trebuie consumat cu înghițituri mici, în decursul a câteva minute (5 ->10 minute).
→ Este recomandat ca urzicile și spanacul să fie spălate exact înainte de prepararea sucului, altfel veți observa cât de repede aceste ingrediente încep să se oxideze. Când am realizat clipul video, am cumpărat urzicile și spanacul cu o zi înainte, și pentru a-mi ușura munca, am zis să spăl urzicile și spanacul de seara pentru a doua zi dimineața. Am crezut că, dacă e mai rece afară (~5 grade C) și le pun răsfirate pe balcon la uscat, pană a doua zi vor arăta bine. Din păcate, a doua zi, deja începuseră să se oxideze... Asta e, am ales ce s-a putut alege.
- Spălarea urzicilor și a spanacului: se face în chiuvetă sub jet de apă, când acestea sunt foarte proaspete și curate. Dacă cantitatea e mai mare și nici acestea nu sunt foarte curate, atunci se prefera spălarea în 2 ape: practic se umple chiuveta cu apă până la jumătate, se clătesc ~ 1 minut legumele, apoi se dă drumu la apă și apoi se mai repetă încă o dată clatirea. Dacă pe frunzulițe se întâmplă să vedem insecte sau melci mici, nu trebuie să ne îngrijorăm, o soluție rapidă este ca în a doua apă, să adăugăm puțin oțet și vom scăpa imediat.
Administrare
→ Se poate consuma ca atare sau combinat cu apă sau diverse băuturi. → Se recomandă consumul unei cantități între 50ml -200ml, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese. → Cantitatea o puteți ajusta în funcție de vârstă, de toleranță, dacă consumați acest suc pentru prima dată, e bine să începeți cu o cantitate mai mică... → La copii, cantitățile se înjumătățesc.
⚠ Pentru consumul direct din frigider, recomandăm consumarea sucului în combinație cu puțină apă călduță, pentru a echilibra temperatura acestuia.
Efecte și beneficii
tonic, vitaminizant, mineralizant
crește imunitatea
antioxidant
reduc oboseala, combate anemia
reglează nivelul glicemiei
bun pentru diabetici
scade nivelul a tensiunii arteriale
aliat puternic împotriva anemiei
detoxifiant, are efect depurativ
efect antiinflamator
îmbunătățește digestia
bun în tratarea hemoragiilor interne și externe
ajută la regenerarea ficatului
ajută la scăderea colesterolului
crește celulele roșii din sânge
curăță colonul
efect anti-îmbătrânire
aliatul persoanelor supraponderale
efect analgezic
echilibrează PH-ul
sursă bogată de proteine (din urzică)
sursă bogată de clorofilă
sursă bogată de fier
sursă bogată de siliciu
anti-cancerigen
Efecte secundare
poate scădea glicemia
pot duce la diaree dacă e consumat foarte rece și în cantități mari
Contraindicații
persoanelor care suferă de probleme de coagulare a sângelui (tromboze), sau persoanelor care urmează a avea operații chirurgicale;
persoanelor care suferă de diaree;
persoanelor care suferă de colon iritabil, colita;
persoanelor cu insuficiența cardiacă, hipotensiune arterială (tensiunea arterială scăzută);
persoanelor cu insuficiență renală;
contraindicat femeilor însărcinate
Alte informații
Un suc bogat într-o varietate de nutrienți esențiali: Proteine: urzica am putea spune că este vegetala cea mai bogată în proteine și subclasează chiar și soia, datorită alergenilor/hormonilor din soia. Vitamine și minerale: vitamina K, vitamina A, vitamina B2, vitamina B6, vitamina E, vitamina C, mangan, folat, cupru, magneziu, potasiu, calciu, fier, siliciu, zinc, fosfați.