Suplimente naturale cu efect antiinflamator
Natura ne vine în ajutor cu o gamă largă de plante și suplimente alimentare care au un puternic efect antiinflamator. Iată mai jos o lista cu cele mai renumite şi eficiente suplimente naturale antiinflamatoare ce îi pot ajuta în mod real pe cei cu boli inflamatorii.
Inflamația acută este un răspuns imun care durează de obicei doar câteva zile și în mod normal este benefică pentru vindecare, deși este adesea însoțită de senzații neplăcute cum sunt mâncărimea sau durerea. Apare atunci când sistemul imunitar încearcă să protejeze organele de infecții și leziuni. Scopul său este acela de a localiza și elimina țesutul afectat, astfel încât organismul să poată începe procesul de vindecare.
Însă, uneori, inflamația persistă și atunci poate deveni un dușman al organismului. Multe afecțiuni grave printre care cele cardiace, artrita, boala Alzheimer, renale, digestive, reumatism, pulmonare sau cele provocate de anumite virusuri au fost corelate cu inflamația acută.
Un pas important pentru a contracara efectele nocive ale inflamației cronice îl reprezintă introducerea în dietă a cât mai multor alimente cu efect antiinflamator. Mai multe informații precum și un top al alimentelor cu efect antiinflamator le poți afla citind acest articol.
Top 10 suplimente naturale cu efect antiinflamator:
Canabidiolul - Ulei CBD
Canabidiolul este una dintre cele 421 substanțe chimice naturale ale plantei Cannabis Sativa, cunoscută și sub denumirea populară de „cânepă”. CBD-ul este o substanță naturală extrasă din cânepă, un canabinoid cu un potențial terapeutic puternic, un element esențial între multiplele remedii antiinflamatorii naturiste.
Consumat sub formă de ulei, acesta are ca principale acțiuni efectele antiinflamatorii, antioxidante și analgezice.
Principalul beneficiu adus asupra organismului este reducerea inflamației de la nivelul sistemului nervos central. Pe lângă acesta, uleiul de CBD mai poate contribui și la reducerea inflamației pulmonare, cât și a celor de la nivelul pancreasului.
De asemenea, are numeroase proprietăți benefice, cu o gamă largă de aplicabilitate în cazul multor tipuri de afecțiuni: cancer, boli autoimune (lupus, artrită reumatoidă), boli neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson, ischemie), scleroză multiplă, tulburări psihice și psiho-emoționale (schizofrenie, depresie, anxietate), epilepsie, dureri cronice, diabet, colon iritabil.
Boswellia - Ulei esențial de tămâie
Din rășina arborelui de boswellia serrata, pe lângă tămâia propriu-zisă, se obține și ulei esențial de tămâie, cu numeroase beneficii pentru sănătate datorită proprietăților sale antiinflamatorii, dar și antibacteriene și antifungice, fiind astfel un remediu antiinflamator naturist.
Acizii boswellici sunt cele mai valoroase substanțe active din compoziția tămâii, care au proprietăți antiinflamatoare. Acești acizi inhibă capacitatea unei enzime de a activa leucotrinele implicate în reacțiile inflamatorii. Conform cercetărilor realizate de-a lungul timpului, acizii boswellici sunt eficienți într-un număr mare de afecțiuni inflamatorii precum colitele cronice, colitele ulcerative, boala Crohn, artrita și astmul bronșic.
Ingredientele acestei plante se găsesc pe piaţă şi ca suplimente alimentare naturale (sub formă de capsule) ce păstrează proprietăţile antiinflamatoare. Doza recomandată este de 300-400 mg, de trei ori pe zi.
MSM - Metilsulfonilmetanul
MSM-ul este o combinație de 4 ingrediente naturale cu efecte puternice: extract de salcie, gheara diavolului, cartilaj de rechin și șofran de India. Produsul este conceput pentru prevenirea și combaterea afecțiunilor articulare cauzate de uzură, procese auto-imune sau degenerative și conține cele mai puternice remedii contra afecțiunilor articulare, fiind astfel un puternic antiinflamator.
Metilsulfonilmetanul este o sursă esenţiala de sulf, care se găseşte în mod natural în fructe, legume şi cereale. Prin metodele termice de preparare a alimentelor, acest compus se pierde. Suplimentele pe baza de MSM reduc durerea şi inflamaţia în cazul celor afectaţi de artrită. MSM-ul poate fi găsit sub formă de tablete, capsule şi cremă. Doza uzuală este de 1.000-3.000 mg pe zi.
Quercitină
Quercitina este un supliment alimentar, un antioxidant natural cu rol în echilibrarea manifestărilor alergice și în protecția sistemului respirator. Este un compus antioxidant întâlnit în diverse alimente (măr, ceapă, fructe de pădure) şi în băuturi, precum vinul roşu. Efectul antiinflamator se datorează proprietăţii quercetinei de a bloca leucotrienele şi prostaglandinele.
Printre multiplele beneficii care vin la pachet, quercitina contribuie la echilibrarea manifestărilor caracteristice reacțiilor alergice precum: nas înfundat, ochi înlăcrimați, strănut, respirație dificilă, înroșirea pielii, manifestări digestive declanșate de polen, praf, par de animale, produse chimice etc.
Ulei de pește – Ulei de pește cu Omega 3
Cu toții știm ca uleiul de peste este benefic pentru sănătatea noastră, dar dincolo de ideea generală şi oarecum vagă conform căreia „ne face bine”, trebuie să știm că motivul pentru care el este atât de sănătos este conținutul ridicat de acizi grași Omega 3.
Uleiul de pește aduce multiple beneficii organismului, întărind sistemul imunitar și echilibrează reacțiile acestuia față de factorii externi. De asemenea, are rol antioxidant și antiinflamator și acționează benefic asupra organelor interne, în special asupra rinichilor și plămânilor.
Beneficiile și utilizările uleiului de pește au fost deja explicate în acest articol, pe care îl poți citi pentru a afla mai multe informații.
Gheara diavolului – Harpagophytum
În Africa, gheara diavolului a început să fie folosită împotriva problemelor digestive, a febrei și pentru calmarea durerilor încă de acum sute de ani. Pentru că substanțele ghearei diavolului au efect antiinflamator și analgezic, a fost permisă în completarea terapiei pentru afecțiunile degenerative ale aparatului locomotor.
Preparatele cu gheara diavolului sunt mai bine tolerate decât preparatele chimice. Gheara diavolului este potrivită pentru tratamentele pe termen îndelungat pentru că nu se cunosc contraindicații în combinație cu alte medicamente.
Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antinevralgice, gheara diavolului se numără printre cele mai importante componente ale fitoterapiei moderne. Doza necesară este de 750-1.000 mg, administrată de trei ori pe zi.
Curcumină / Turmeric
Cunoscut și sub numele de „şofran indian”, turmericul este un condiment extras din rădăcina plantei Curcuma Longa.
Acesta conține curcuminoide, substanțe biologice active care se găsesc în curcumină şi care au proprietăți antioxidante puternice. Acestea neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și apără organismul de bacterii.
Poate fi dificil să consumăm destul turmeric pentru a obține un efect suficient de puternic. Consumul de suplimente este mult mai eficient, mai ales cele care îl combină cu piperină care poate crește rata de absorbție cu peste 2.000%! Măcinat, se poate combina cu piper negru pentru a creşte gradul de absorbție a nutrienților.
Astfel, suplimentele pe bază de turmeric/curcumină sunt folosite cu succes în cazul inflamațiilor articulare (osteoartrită, poliartrită reumatoidă), colită ulcerativă, diabet, boli cardiovasculare, depresie, boala Alzheimer, cancer.
Prin capacitatea sa de a contribui la stoparea evoluției acestuia chiar la nivel molecular, curcuminul acționează cu succes în nenumărate afecțiuni ce au la bază procesul inflamator, fiind în topul celor mai puternici antiinflamatori și antioxidanți naturali și prin faptul că nu prezintă efecte adverse asupra organismului, atunci când se administrează conform recomandărilor. Se găseşte sub formă de pudră sau capsule. Doza recomandată este de 400-600 mg, de trei ori pe zi.
Cardamomul
Cardamomul (Elettaria cardamomum) este un condiment originar din Asia de Sud-Est. Are o aromă complexă, dulce, picantă.
Cercetările sugerează că administrarea suplimentelor de cardamom poate reduce markerii inflamatori. Un studiu de 8 săptămâni efectuat pe 80 de persoane cu prediabet a constatat că administrarea zilnică a 3 grame de cardamom a redus semnificativ markerii inflamatori. În mod similar, un alt studiu a arătat că administrarea de 3 grame de cardamom pe zi a redus markerii inflamatori în boala hepatică grasă a ficatului non-alcoolic.
Ginsengul, antiinflamator
Unul dintre cele mai cunoscute remedii împotriva inflamației cronice este ginsengul.
Cele mai populare două tipuri de ginseng sunt ginsengul asiatic (Panax ginseng) și ginsengul american (Panax quinquefolius).
Spre deosebire de ginsengul asiatic care este mai revigorant, ginsengul american este considerat a fi mai relaxant.
Ginsengul a fost asociat cu multe beneficii pentru sănătate, în principal datorită compușilor săi activi care au ca efect reducerea semnelor de inflamație în organism. Poți fierbe rădăcinile din ginseng pentru a prepara ceai sau să le adăugi în supe. Alternativ, poți lua extract de ginseng ca supliment. Poate fi găsit sub formă de capsule, tablete sau pulbere la magazinele de produse naturale.
Tulsi (busuiocul sfânt)
Un studiu în care a fost utilizat extractul de tulsi a arătat puternicul efect antiinflamator al acestuia. COX-2 este o moleculă asupra căreia țintesc adesea medicamentele antiinflamatoare. Tulsi este un inhibitor natural al COX-2. Într-un extract purificat de frunze și tulpini de tulsi a fost găsită o cantitate ridicată de eugenol, precum și de alți compuși cu rol puternic antiinflamator. Activitatea antiinflamatorie a acestora poate fi comparată ca eficacitate cu cea a ibuprofenului sau aspirinei.
Alte suplimente cu efect antiinflamator:
- Piperul negru, mai ales in combinație cu turmeric;
- Ghimbirul;
- Gheara-mâței
- Bromelaina (o enzimă provenită dintr-o anumită specie de ananas);
- Extract de Aloe Vera;
- Condroitina;
- Acidul gamma-linolenic.
Ştiai că ... ?
Supranumit "regele condimentelor", turmericul posedă nu mai puțin de 150 de indicații terapeutice și a făcut obiectul a peste 10.000 de studii. Substanța activă din turmeric (Curcuma longa) este curcumina, considerată un antiinflamator natural prin excelență.
Photo by Jellybee
Comentarii
Interesant articol